maanantai 31. lokakuuta 2016

Poimintoja Helsingin kirjamessuilta


Maanantai-illan hämärässä työhuoneessa valaisee kaksi asiaa: maapallolamppu ja tietokoneen näyttö. Eilen päättyneet Helsingin kirjamessut ja Messukeskuksen humina ovat kuitenkin vielä päällimmäisenä mielessä, joten nyt tämän postaamisen suhteen itseni miltei Maija Myöhäseksi tuntiessani palaan neljään edelliseen päivään. Pieniä poimintoja messuilta – nämä haluan muistaa:

 Esikoiskeskustelut
Perjantaina esikoiskirjailijoita Seppo Puttosen haastattelussa, eilen sunnuntaina Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaat Antti Majanderin, Suvi Aholan ja Sannan Kangasniemen jututettavina. Miten monenlaisia kirjoja ja koskettavia, hauskoja, pysäyttäviä tarinoita teosten taustalla. HS:n palkintoehdokkaista olen lukenut kaksi: ystäväni Minna Rytisalon Lempin ja Soili Pohjalaisen Käyttövehkeitä, joita kumpaakin suosittelen lämmöllä kaikille. Minna ja Soili: onnea ehdokkuudesta! ♥

Nyt tuntuu, että haluaisin lukea niin monia muitakin esikoisia: Paperi T:n valovoimaisuus sai minut melkein ostamaan Post-alfan, mutta eilisen esikoispaneelin jälkeen kirja oli loppunut Messukeskuksesta; perjantaina kuulemani Linnea Alhon Todistajan takana on hurjan kiinnostava tarina; Aura Nurmen ja Tuomas Juntusen kummankin puheenvuorot vetivät hiljaiseksi; Inkeri Markkulan Kaksi ihmistä minuutissa täytyy etsiä käsiini, samoin Hanna Waseliuksen Alma!. Jokainen esikoinen niin perjantain kuin eilisen paneelissa ansaitsisi maininnan tässä bloggauksessakin ja jokainen kirja varmasti löytää lukijansa.

Fintiaanien mailla


En osaa sanoa muuta kuin mitä joku aika sitten bloggasin: ”Blogissani esittelemistä tietokirjoista Fintiaanien mailla nousee ihan sinne kaikkien aikojen kärkikastiin. Mitä muuta voisin nyt sanoa kuin että lukekaa tämä kirja: Fintiaanien mailla on paitsi hyvä, myös syvä teos, joka dokumentoi erään etnisen ryhmän elämää monivalotteisesti – ja suomalaisia lukijoita kiinnostaen.” Koetin ehtiä kuuntelemaan Katja Kettua, Marita Seppälää ja Meeri Koutaniemeä Turun kirjamessuilla: en ehtinyt. Nyt Helsingissä sentään ehdin Rosebudin osastolle. Mikä valovoima näissä naisissa onkaan – ja miten tärkeä fintiaanien elämä on tulla kerrotuksi ja dokumentoiduksi.

Pienet keskusteluonnetJukka Viikilän ja Anna Kortelaisen keskustelu Viikilän romaanista Akvarelleja Engelin kaupungista. Messujen rentouttavimman hetken koin, eräät kauneimmat sitaatit kuulin Mika Waltari -lavalla perjantai-iltapäivällä. Lauantaina taas seurasin Claes Andersonin ja Peter Sandströmin keskustelua arkipäivän absurdismista – hienot kirjailijat, loistava keskustelu ja omakohtainen ylpeyden ja ilon tunne: ymmärsin melkein kaiken (nyansseista en ole varma) ruotsinkielisestä keskustelusta.

Tilat ja lavatHelsingin kirjamessut ovat kuin magneetti tai (olkoot nyt näin) taikasormus, joka vetää puoleensa. Ylhäältä katsottuna se on kuin muurahaispesä (hmm, tämän jutun ylin kuva on otettu torstaiaamuna heti kymmeneltä…), alhaalla hallissa on kuin olisi ruuhkaisessa, mutta lämpimässä sylissä. Kustantajien osastot, antikvariaatit, ravintolat, useimmat lavat. Ihanaa!

Jos jotain moitin, niin Kirjakahvila-lavan kolkkoutta tänä vuonna, mutta vielä enemmän lasten aluetta, joka tyttäreni sanoin on ”kuin tää olisi joku aikuisten paikka, jonne voi tulla syömään eväitä”. Lainaan myös Siri Kolun twiittiä: ”
Tämä on Kirjamessujen lasten alue. Siis tulevaisuuden lukijoiden & kirjallisuuskasvatuksen. I am not officially impressed.” Viime vuonna lasten alue oli valoisa ja houkutteleva, kutsuva. Petratkaa messujärjestäjät tässä ensi vuonna, please!


Bloggaajatilaisuudet


Olisikohan vuosi ollut 2012, kun ensimmäisen kerran olin lauantaina messuilla ennen niiden aukeamista. Bonnierin jo perinteeksi muodostunut bloggaribrunssi on aina houkuttanut kirjallisella keskustelullaan ja aamupalallaan. Tänä vuonna tilaisuutta emännöivät Anna-Riikka Carlson, Tuuli Leppänen ja Nora Varjama, jotka haastattelivat Hannu Mäkelää, Riitta Jalosta, Claes Andersonia, Anja Snellmania ja Tuulaliina Varista. Lisäksi BookBeatin väki esitteli palvelua.
Messuilla on monenlaisia keskusteluja, mutta mielestäni lauantaiaamuisessa välittyivät lämpö ja molemminpuolinen – blogaajat kirjailijoista, kirjailijat bloggaajista, kaikki kirjallisuudesta, kritiikistä, kustannusalasta – kiinnostus. Kirjailijat puhuivat teoksistaan ja niiden vastaanotosta, mutta myös yleisemmin kirjan, kirjailijan persoonan ja kirjallisuuden asemasta mediassa. 

Kaikki uskoivat sanan voimaan, Claes Anderson kiteytti hienosti, että jos johonkin tässä maailmassa voi uskoa, niin juuri siihen miten sanoilla voi vaikuttaa maailmaan. Kyllä, juuri siihen minäkin haluan uskoa. Jokainen kirjailija oli keskustelussa vahvasti läsnä ja haluan tässä välittää oman kiitokseni aamusta, joka antoi pohdittavaa ja hyvää kirjamieltä.

Atenan kahta esikoiskirjailijaa pääsimme tapaamaan hieman myöhemmin. Tiina Lifländerin Kolme syytä elää on yksi kauneimmista tänä vuonna lukemistani romaaneista, Soili Pohjalaisen Käyttövehkeitä taas erinomainen esikoisromaani, joka katsoo menneeseen ja kurkottaa tulevaan. Atenan kustannustoimittaja Kanerva Eskola jututti kirjailijoita mm. bloggaamisesta, kirjoittamisen helppoudesta ja vaikeudesta sekä siitä, miten bloggaajat kokevat sen että kirjailijat käyvät kommentoimassa omia kirjojaan koskevia bloggauksia. Tästä kaikesta saimme aikaan myös hyvää yhteiskeskustelua – niin ja totta kai bloggaajat ovat vain iloisia, jos kirjailija käy jättämässä merkin blogivisiitistään.
Myös Teos olisi järjestänyt iltapäivätilaisuuden bloggaajille. Sinne en nyt harmikseni ehtinyt, olisi ollut ilo kuunnella kirjailijoiden mietteitä. Sanottakoot nyt vielä, että mukana keskustelemassa olisi ollut Leena Parkkinen, jonka jokaisesta romaanista olen pitänyt paljon.Työ

Kirjamessuilla tein kaksi haastattelua, joista ensimmäinen sujui vielä angiinan kipeyttämällä kurkulla, mutta toki jo lääkekuurin voimin. Ari Haasiota oli onneksi ilo haastatella, sillä hän kommentoi hyvin aiheenamme ollutta lapsia, nuoria ja netin vaaroja. Lauantaina olin jo melko lailla täysin tervehtynyt, kun haastattelin Jyrki Korpuaa tämän kiinnostavasta Alussa oli Sana -kirjasta. Aiheena Raamattu ja kirjallisuus oli sellainen, että juttua olisi riittänyt vaikka kuinka. Ainakin Anna ja hdcanis olivat seuraamassa keskustelua.

Ostokset

Olenkohan koskaan käynyt kirjamessuilla ostamatta mitään? En ole. Nykyisin kannan kotiin varsin maltillisen pinon kirjoja. Tämän vuoden pinoni on kuvassa. Erityisen iloinen olen Pekka Kytömäen runokirjasta Valo pilkkoo pimeää, luonnontieteilijän humanistivaimona odotan innolla Adan Algoritmin lukemista ja Salterin Kiitävistä vuosista olen kuullut paljon hyvää. Eilen sunnuntaina kannoimme kotiin myös pinon lastenkirjoja Pokémon Go -oppaasta uusimpaan Kapteeni Kalsariin ja vinoon pinoon mangoja. Salla Simukan Sisarla odottaa sekin lukijaansa.


Kohtaamiset


Kaiken kirjakeskustelun ja muun hulinan keskellä mieltä lämmittävät eniten monenlaiset kohtaamiset: pikaiset tapaamiset, halaukset ja kättelyt ja moikkaukset, istuskelut kuohuviinilasillisen äärellä (kuten kuvassa Leenan ja Saran kanssa 
), jutustelu pressikeskuksen naulakoilla, runon kuuleminen jukeboksista (kiitos, Pekka Kytömäki), kirjabloggaajien pisteellä Boknäsin osastolla piipahtaneet Tommi Kinnunen, Siri Kolu ja Salla Simukka (miten metkaa ja ihanaa!), illallinen rakkaiden ystävien kanssa... Kaikki edellä mainitut haluan tänäkin vuonna tallettaa jonnekin sydämeni sopukkaan, ja talletankin.Yllätys
♥ ♥ ♥ 
Torstaille sattui myös yksi iloinen yllätys: Cision listasi taas kirjallisuusblogeja ja olin oikeasti äimistynyt ja onnellinen huomatessani, että Lumiomena on listauksen mukaan Suomen suosituin kirjablogi. Kaikkien näiden bloggausvuosien jälkeen.. Määritellessään blogien suosiota Cision listaa lukijamäärien lisäksi muuta medianäkyvyyttä ja someaktiivisuutta. Kiitos teille kaikille Lumiompun lukijoille ja kommentoijille myös Facebookin, Instagramin tai (hyvin satunnaisesti päivittyvän) Twitterin puolella. Bloggaus on minulle vahvasti yhteisöllistä, joten ihanaa että olette siellä. Lämmin onnittelu kaikille muillekin bloggaajille, jotka olette Cisionin listalla. ♥

36 kommenttia:

 1. Vau, oletpa koostanut laajan ja kattavan koosteen kirjamessuista. Tosi hyviä kuviakin olet ottanut. :) Niin ja onnittelut meiltä kummaltakin, ansaittu sijoitus listalla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia & Tommi, oli paljon kirjoitettavaa. :) Ja kiitos! Oli hauska nopeasti tavata messuilla.

   Poista
 2. Oi Katja! Siis olisin minäkin halunnut tavata Clasun, Riitta Jalosen, Anja Snelmmannin, Anna Kortelaisen ja....mutta oli niin ihana tavata sut ja Sara♥

  Onnea nyt tässäkin vielä Cision voitosta: Osoite oli oikea ja 'mitä mää sanoin'♥

  Sekin on kiva, että Sara palasi bloggaamaan ja että messuilla oli äänivolyymit saatu pienemmäksi ja että saimme nauraa niin, että vatsalihaksia sattui vielä seuraavanakin päivänä. Kuvittele nyt, että piti istua nauramassa ihan valomerkkiin asti: sekin nauratti!

  Kiitos viimeisestä ja lumoisaa marraskuuta♥ Elämä on taas niin ihanaa, ihan kaikki siinä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, oi! Heidät kaikki oli ihana tavata tai päästä ainakin kuulemaan heidän keskusteluaan. Mutta niin: ihana oli nähdä! ♥ ♥ ♥

   Kiitos myös, olen itse samalla kertaa iloinen ja kiusaantunutkin Cisionista. Ehkä tässä kaikki nämä blogivuodet näkyvät.

   Olen samaa mieltä siitä, että kiva että Sara aktivoi taas bloginsa. Ja Panoramassa tosiaan kuuli nyt puheen paremmin, hyvä! Teillä oli ollutkin ihan hillittömän hauskaa sinne valomerkkiin asti. :)

   Kiitos itsellesi - ja niin, elämä on! Täällä muuten sataa nyt paljon lunta. ♥

   Poista
 3. Onnea Cision-voitosta, olet täysin ansainnut sen! Lumiomena taitaa olla ensimmäinen kirjablogi, johon vuosia sitten törmäsin. Täällä on helppo viihtyä! :)

  VastaaPoista
 4. Onpa kattava kooste! Oli kiva nähdä :) <3 ja onnea vielä cisionin johdosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roobois, oli tosi kiva nähdä. ♥ Bloggariaamu oli kiva ja luulen, että kirjasi löytää taas uusia lukijoita.

   Poista
 5. Olinhan siellä minäkin, ja oli kivata tavata kasvokkain. Hyviä lukukokemuksia sinulle edelleenkin. Tuo Fintiaanien mailla -kirja kiinnostaa kyllä minua ja harkitsen sen ostamista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aino, oli mukavaa saada sinulle kasvot. Fintiaanien mailla on hieno kirja, sellainen johon voi palata uudestaankin. Suosittelen sitä lämpimästi.

   Poista
 6. Onnea vielä Cision-voitosta. Hieno kooste messuista. Oli hyvä tapahtuma. - Hyviä lukuhetkiä ja mukavaa alkanutta marraskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, kiitos. Emme muuten nähneet messuilla... Tosin olitko kuuntelemassa Jukka Viikilän ja Anna Kortelaisen keskustelua? Mietin, että taisin nähdä sinut siellä ohimennen. :)

   Poista
 7. Onnea vielä tätäkin kautta Cisionin ykkössijasta! :) Oli todella antoisan kujeilevat kirjamessut! Ihanaa kun me tavattiin ja istahdettiin hetkeksi kuohuvan äärellä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, kiitos. Oli ihana nähdä messuilla, jutella kuohuvan äärellä kirjatunnelmissa. Nähdään taas! ♥

   Poista
 8. Minä tulin juuri kirjoittamaan omaa messupostaustani, joten jos joku tässä on hieman Maija Myöhäinen niin tuota... ;)
  Oli ihanaa taas nähdä! <3 Muutenkin ihan huippua porukkaa tuli taas tavattua ja täytyy todeta että kirjabloggaajat ovat ihan mahtavaa sakkia.
  Sen verran taisin olla sekaisin koko messuhumusta etten älynnyt kasvotusten onnitella, mutta siis aivan mielettömän ihana uutinen Cisionin -listauksesta, joten onnea, onnea!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenni, mitäs me Myöhäiset! Tulen pian kommentoimaan postaustasi, kävinkin jo lukemassa sen.

   Oli tosiaan kiva nähdä. Bloggaajat ovat loistoporukka, helppo solahtaa joukkoon.

   Kiitos! ♥

   Poista
 9. Hieno messuraportti ja kuvat! Olisipa joskus mukavaa päästä menoon mukaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, toivottavasti joskus pääset. Sinun täytyy tehdä messureissu! ♥

   Poista
 10. Messupostauksia on viime aikoina riittänyt ja kaikkia en ole jaksanut edes avata, mutta sinun postaukseksi jaksoin ja se oli ihana - kuin olisi päässyt hetkeksi mukaan messuille! Ja ehdottomasti joku kerta täytyykin tulla. Tähän asti ovat Turun messut riittäneet, mutta Helsingin tarjonta kuulostaa vuosi vuodelta paremmalta...

  Markkulan Kaksi ihmistä minuutissa oli minusta ainakin hyvä ja Käyttövehkeitä odottelee jo yöpöydällä. Nyt on ollut niin huikeasti hyviä kotimaisia, ettei tässä aika riitä lukea mitään muuta... melkein.

  Ja onnea vielä sijoituksestasi Cisionin listalla! Olet kyllä sen ansainnut <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, kiitos ihanasta kommentistasi, ilahduin siitä paljon. ♥ Turussa on kyllä niin mukavat kirjamessut, jotenkin lämminhenkiset. Helsingissä tunnelma on vähän erilainen, mutta hieno sielläkin. Sinun täytyy tehdä joskus messureissu pääkaupunkiin.

   Markkulan kirja kiinnostaa paljon. Olen samaa mieltä, että nyt on tullut paljon hyviä kotimaisia.

   Ja kiitos! ♥

   Poista
 11. Kaunis messupostaus elikkäs ihan sun tyylinen. Kiitos siitä ja tuo Cisionin kultamitali meni kyllä täysin oikeaan paikkaan :)

  Itse innostuin näillä messuilla eniten lukupiiristä ja kriitikkobattlesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu, kiitos. Blogissa voi aina kirjoittaa näitä kauneuksia. :)

   Lukupiirit olisivat kiinnostaneet minuakin, mutta ne muutama kiinnostavin menivät päällekkäin työjuttujen kanssa. Ehkä ensi vuonna - ja kriitikkobattlet myös!

   Poista
 12. Onnea!

  Hieno kuvaus, jossa limittyvät kirjat, tekijät ja tunnelmat. Olisinpa tiennyt, että kirjabloggaajilla oli oma piste messuilla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katveita, kiitos paljon!

   Kirjabloggaajilla on ollut muutamana vuotena piste Boknäsin osastolla, toivottavasti ensi vuonnakin.

   Poista
 13. Ihanat messut ja ihania kohtaamisia,olispa saanut olla mukana. Ja paljon onnea ykköskirjabloggaajalle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, sinun pitää kyllä päästä kirja- ja ruokamessuille Helsingissä. Ihanat messut! Ja kiitos paljon. ♥

   Poista
 14. Tästä jutusta välittyy hyvin se, kuinka kirjamessut taipuvat moneen, ja se niissä onkin niin hienoa. Voi ostaa kirjoja tai kuunnella keskusteluja tai tavata tuttuja tai olla töissä tai olla fanityttönä nimmarijonossa - tai tehdä vaikka noita kaikkia. Ja vuosien varrella sitä on oppinut poimimaan messuhulinasta aika hyvin ne omat jutut. Ehkä kuitenkin hyvä, että messut ovat vain kerran vuodessa. Ei moista menoa koko ajan jaksaisi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, luonnehdit messuja hyvin: juuri noin, voi olla vaikka mitä ja samalla kertaakin. Se on rikkaus ja samalla se väsyttää aika tavalla. Niin paljon kuin messuista nauttii, tuntuu tämä arki sekin hyvältä. :)

   Poista
 15. Ihastuttava raportti, kiitos! Miten houkuttelevalta kaikki näyttää. Ihan tässä toipuu omasta messu-urakoinnistaan. Ensi vuonna en suorita! Onnea ansaitusta ykkössijasta kirjablogien listauksessa!

  VastaaPoista
 16. Ihastuttava raportti, kiitos! Miten houkuttelevalta kaikki näyttää. Ihan tässä toipuu omasta messu-urakoinnistaan. Ensi vuonna en suorita! Onnea ansaitusta ykkössijasta kirjablogien listauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arja, kiitos. Messut on houkutteleva tapahtuma. Aina tulee suoritettua (paitsi sinä ensi vuonna! :)), mutta onneksi neljään päivään mahtuu myös hengailua ja monenlaisia kohtaamisia. Kiitos!

   Poista
 17. Olipa ihana päästä kuviesi ja sanojesi kautta kirjamessuille mukaan - en sitten kuitenkaan pääsyt henk.koht. Ja lämpimät onnittelut Cision-listan top-paikasta. Blogissasi on aina ihana käydä, saa sekä sanan ruokaa että nautintoa silmälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula, kiva että näin pääsit messuille. Neljään messupäivään mahtuu paljon, mutta onneksi ainakin pienen osan kaikesta voi välittää. Kiitos paljon, ihanaa että käyt lukemassa täällä.

   Poista
 18. Kiitos Katja! ♥
  Ja onnittelut ykkössijasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pekka, kiitos! Ja kiitos kirjasta. Olen lukenut sen jo ja huomaan palaavani joihinkin runoihin. ♥

   Poista
 19. Kiva käväistä messuilla tätä kautta, kiitokset, Katja! :) <3

  VastaaPoista