maanantai 3. lokakuuta 2016

Kolme kirjamessupäivää Turussa

Onko tähän vuodenaikaan juuri mitään hurmaavampaa kuin sukeltaa miltei kultaisena hohtavaan maisemaan? En tiedä, ehkä on, mutta viikoloppuna löysin oman hetkeni ja paikkani Turun Vartiovuorelta, jossa en ollut aiemmin käynytkään. Pieni aamukävely puistossa vei kauas kaiken sen huminan, puheensorinan, musiikin ja ruuhkan, joka kirjamessuhallissa uuvutti.
Uuvuttamista enemmän kuvailemani kuitenkin ihastutti ja hämmästytti: miten taas, aina vaan, ihmiset tulevat kirjojen – keskustelujen, kirjailijoiden, ostosten, tunnelman – vuoksi paikalle. Jos oikein muistan, on minulla takanani nyt viides kirjamessumatka Turkuun ja aina olen viihtynyt mainiosti. Ja kuten aina, nytkin työ ja ilonpito yhdistyivät messumatkallani.
Työtä olivat tietenkin monet keskustelut, joita seurasin: Avaimen kirjailijoista eri osastoilla esiintyivät Jari Koponen, Ari Haasio, Marja-Leena Tiainen, Marita Hauhia, Pertti Rajala, Markku Kaskela ja Tomi Kontio. Marja-Leena Tiaista ja Marita Hauhiaa sekä lisäksi Mimmi Tihistä jututin Suomen Nuorisokirjailijoiden osastolla. Keskustelumme aiheena olivat selkokirjat. Kirjailijaliiton lavalla seurasin mielenkiinnolla Markku Kaskelan ja Tomi Kontion puhetta kirjailijasta valokuvaajana; Tomi Kontion taidokkaita valokuvia olen ihaillut muun muassa Puhuvan talon tarinoita -kirjasta, joka herätti matkakuumeen päästä uudelleen Roomaan.
Kirjakeskustelut eivät tietenkään olleet vain työtä, vaan myös iloa (hmm, työkin voi toki olla iloa). Kaikista kuulemistani keskusteluista minua ilahdutti eniten ystäväni Minna Rytisalon vierailu Turun seudun äidinkielenopettajien osastolla: Lempi on yksi vuoden hienoimmista romaaneista, lukeaa se! Yhtä lailla ihastuttava oli Eppu Nuotion ja Pirkko Soinisen keskustelu Naisesta parvekkeella, tästä kirjailijakaksikosta välittyy ilo ja lämpö. Ensi vuoden esikoiskirjailija Kata Melander puolestaan tulee julkaisemaan romaaninsa omakustanteena Type & Tellin kautta. Melanderin blogi on hyvää luettavaa, suosittelen seuraamaan sitä.

Kirjakeskustelujen ohella minun messupäiviini mahtui erilaisia tapaamisia ja monenlaisia bongailuja. Perjantaina messujen aloituspäivänä julkistettiin SARV:in Turun osaston kritiikin punnukset. Onnittelen kaikkia palkittuja, etenkin Juri Nummelinia, jonka kanssa olen saanut tehdä töitä.Messujen teemana olivat Saksa ja Satakunta. Eikö Satakunnan messuosasto olekin kaunis? Kuin satukirjaan sukeltaisi! Osaton puuhaihmisinä toimineet läänintaiteilija Karoliina Suoniemi ja maakuntajohtaja Pertti Rajala kumpikin suorastaan säteili tyytyväisyyttä. Hyvästä syystä!


Ruokamessujen puolella kävin taas maistelemassa erilaisia juustoja ja suklaita – ja tällä kertaa hieman viinejäkin. Australialaisen Peter Loganin Riesling osui yksiin oman makuni kanssa – Loganin hymyssä on selvästi annos australian aurinkoa.

Vaikka messuilla oli monin tavoin mukavaa, oli kotiipaluu parasta. Nyt odottelen jo Helsingin kirjamessuja, mutta onneksi tässä välissä on muutama viikko aikaa hengähtää: lukea kirjoja (ostin Turusta muutaman, tietenkin), tehdä töitä, syyslomailla ja viettää muutamia synttäreitäkin, kuten jo huomenna oman kuopukseni.
Kuulaita syyspäiviä!

P.S. Kuvat tällä kertaa poikkeuksellisesti vain puhelimella otettuja. Kamera unohtui kotiin.

28 kommenttia:

 1. Ai miten mukava on pistäytyä näin messutunnelmissa! Kiitos Katja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuija, kiva että pistäydyit. Turussa käynti oli ilo, mutta me toivottavasti tapaamme Helsingissä!

   Poista
 2. Odotinkin messuraporttiasi! :) On kiva lukea Turun tunnelmista, kun ei itse päässyt paikan päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, olisi ollut mukava nähdä Turussa, mutta näemme varmaankin Helsingin messuilla viimeistään. :)

   Poista
 3. Kivoja kuvia olet saanut tosiaan puhelimellakin! :) Oli mukavaa taas nähdä ja jutella messujen lomassa, kuten aina on, ja ehkä itsekin pääsen huomenna työpäivän aikana aloittamaan raporttiani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuomas, kiitos. Oli tosiaan kiva nähdä ja ehtiä hieman jutellakin. Messuilla on aina vähän kiireistä, mutta kirjahulina on hyvää hulinaa. Toivottavasti ehdit jo aloitella messuraportin kirjoittamista.

   Poista
 4. Turun kirjamessuilla olisi mukava joskus päästä käymään, niin mukavan postauksen sieltä teit!
  Kauniita lokakuun päiviä ja erityisterveiset huomiselle synttärisankarille♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, sinun pitää joskus lähteä kirjamessuille. Helsinkiin lie helpompi matkustaa. Synttärisankari kiittää ja alkaa olla jo flunssaton. ♥

   Poista
 5. Nuo messut ovat ihanat ,pääsispä käymään . Pidän siitä että on yhdistetty kirjoja,ruokaa ja viiniä:) Veljenikin oli tuolla osastoillaan(ruokapuolella,italialaista) ja on taas Helsingin messuilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, samat sanat kuin Minttulille: sinun täytyy päästä käymään kirjamessuilla! Kirjat, ruoka ja viini on aika hyvä yhdistelmä. Koetan Helsingissä löytää veljesi messuosaston ruokapuolelta. :)

   Poista
 6. Lämmin kiitos suosituksesta, Katja! :) Oli tosi mukavaa, että olit seuraamassa haastatteluani, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kata, eipä kestä, pidän kovasti blogistasi. Toivotankin nyt tsemppiä romaanisi viimeistelyn kanssa! ♥

   Poista
 7. Onpa satakuntalaiset osanneet "tehrä hianon huaneen". Minäkin käväisin messuilla, mutta niin pikaisesti, että Satakunta jäi minulta, entiseltä pomarkkulaiselta näkemättä. Tässä sinun kuvassasi sen nyt näen, kiitos Katja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, vanhan kotimaakuntasi osasto oli ehkä kaunein koskaan näkemäni messuosasto, kuin satukirjaan olisi sukeltanut. Kiva, että näit sen nyt. Minun anoppini on muuten satakuntalainen. :)

   Poista
 8. Vartiovuori on kaunis ja rauhoittava paikka.

  Oli kiva piipahtaa messuilla kanssasi. En ole koskaan päässyt Turkuun messuilemaan, mutta onneksi kohta on jo Helsingin messut. Sinne suuntaan ainakin yhdeksi kokonaiseksi päiväksi. Ehkä nähdään siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana, olen käynyt Turussa usein, mutta Vartiovuorelle ehdin vasta nyt. Oli ihana kävellä siellä, etenkin tuollaisena kultaisena aamuna.

   Toivottavasti nähdään Helsingin messuilla!

   Poista
 9. Hauska lukea sinunkin messupostaukseksi ja nähdä, miten eri juttuja sitä on pongailtu. Ja ah, ihana kuva Vartiovuorelta <3

  Näin sinut messuilla vilaukselta ja ajattelin, että yritän myöhemmin tulla juttelemaan, mutta eipä sitten enää törmätty. Ehkä ensi vuonna! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, varmasti tuli pongailtua ihan erilaisia juttuja. Minulla työt määrittivät messuja, Helsingissä on etenkin lauantaina ja sunnuntaina ns. omaa aikaa.

   Ja voi, minä en nähnyt sinua ollenkaan. Toivottavasti ensi vuonna! ♥

   Poista
 10. Oli kyllä aivan ihanat ja lämminhenkiset messut, joista jäi hyvä mieli. :) Mukavaa oli myös tavata, vaikkakin ihan liian pikaisesti - onneksi Helsingin messuilla nähdään sitten paremmin ajan kanssa. Ja toki jo sitä ennenkin. <3

  Tuo satakuntalaisten osasto oli taianomaisuudessaan aivan hurmaava. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sari, Turussa on tosiaankin jotenkin erityisen lämminhenkinen tunnelma. Ruuhka on melkoinen, mutta jotenkin sellaiset ihmisen kokoiset messut. Oli kyllä ihana nähdä - ja onneksi Helsingin messujen aikaan paremmin ♥♥

   Satakunnan osasto oli kuin satuun olisi sukeltanut!

   Poista
 11. Kiva katsella messukuvia sinun näkökulmastasi. Olin paikalla perjantaina. Ihastuin Satakunnan osastoon ja Porin kirjastoautoon. Tietysti Suomen vanhin kirjoitus 1300-luvulta oli mahtava nähdä. Tykkäsin myös Mikael Agricola-teemasta, joka olisi voinut olla vielä näyttävämpi.

  VastaaPoista
 12. Käväisin messuilla lauantaina ihan turistina. Vaikka messuilu onkin mukavaa (kirjat ja kirjailijat pääosassa) huomasin taas, etteivät messujen kova tungos ja hurina ole minun juttujani...

  Kaunis kuva Vartiovuorelta!! <3 Se on yksi mielipaikoistani Turussa <3

  VastaaPoista
 13. Kiitos mukavasta messuraportista, Turun kirjamessut ovat minulla vielä kokematta. Helsingin kirjamessuille osallistun tänä vuonna ensimmäistä kertaa bloggaajapassilla. Hengästyttää jo valmiiksi, kun katselin ohjelmaa. Harmillisesti monet kiinnostavat keskustelut ovat samaan aikaan eri puolilla hallia. Miten saisi itsensä monistettua ja miten ylipäätään jaksaa keskittyä messuhulinassa oleelliseen?! Ehkä te messukonkarit voitte antaa vinkkejä :)

  VastaaPoista