sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Kohti Helsingin kirjamessuja


Miten tämä aika meneekin niin nopeasti? Tulevalla viikolla on taas Helsingin kirjamessujen aika, ja sehän on mielestäni vuoden parasta aikaa joulun ja kesäloman jälkeen.

Tänäkin vuonna messut tarjoavat minulle kiehtovaa ajanvietettä, osin vapaa-aikaa ja jonkin verran työtä. Työn puolesta tulen kuvaamaan Avain-kustantamon ohjelmaa, lisäksi teen kaksi haastattelua. Haastattelen messujen avajaispäivänä torstaina klo 11-11.30 Magia-lavalla Ari Haasiota hänen kirjastaan Koukussa nettiin, jossa pureudutaan lapsiin, nuoriin ja verkon vaaroihin. Lauantaina klo 15-15.30 puolestaan Katri Vala -lavalla keskustelen Jyrki Korpuan kanssa siitä, miten Raamattu vaikuttaa kirjallisuuteen ja muuhunkin kulttuuriin, esimerkiksi rocklyriikkaan: Alussa oli Sana.

Entä sitten kaikki se muu, jota kirjabloggaajana odotan innolla? Minun messuohjelmaani kuuluu muutama bloggaajille järjestetty tilaisuus. Aion myös piipahtaa useampaan otteeseen Boknäsin osastolla 6t39
, jossa kirjabloggaajat päivystävät. Ilmoittauduin itse vuoroon lauantaina klo 13-14, tulkaa silloin moikkaamaan ja juttelemaan kirjoista.

Eikä messujen ennakkofiilistelyä ilman vinkkejä. Ihan kaikkea vinkkaamaani messuohjelmaa en ehdi kuunnella, koska työ tai muutamat muut sovitut tapaamiset kutsuvat, mutta messuohjelmasta alla olevat kiinnostavat minua eniten. Jätän kuitenkin aina tilaa ns. iloisille yllätyksille, joten luultavasti kuuntelen monia muitakin keskusteluja.

Torstai 27.10.
Olen messuilla heti aamusta saakka, Ari Haasion haastattelun jälkeen ehkä jotain tällaista ainakin:

12.30-13 KirjaKallio. Marja Leena Tiainen: Viestejä koomasta. Olen ollut paljo työtekemisissä Tiaisen selkoromaanien kanssa, joten voisin koettaa ehtiä kuunnella keskustelua Tiaisen tuoreesta nuortenromaanista. KirjaKallion nuoret haastattelijat ovat aina niin taitavia!

13-13.30 Mika Waltari. Hannu Väisänen: Elohopea. Väisänen on ilmiömäinen esiintyjä, jota on aina ilo kuunnella.

13.30 Akateeminen kirjakauppa. Peter Sandström: Laudatur. Hieno, omaehtoisesti kirjoitettu romaani.
Samaan aikaa toisaalla olisi tämä:

13-14 Aino: Ulkosuomalaisuuspaneeli. Islanti, Italia ja Ranska; Maaria Päivinen, Vera Vala ja Milja Kaunisto. Varmasti kiinnostava keskustelu.

Ja taas päällekkäisyyttä, voi apua!
14-14.30 Suomalaisen kirjakaupan osasto: Esikoiskirjailijat-paneelissa mm. Minna Rytisalo ja huikea Lempi.

14-14.30 Katri Vala: Millaista on olla muukalainen. Ihanan Säädyllisen ainesosan kirjoittanut Leena Parkkinen, Hannele Mikaela Taivassalo ja Janina Orlov keskustelevat.

14.30-15 Aleksis Kivi. HS:n kuumana nimenä Riikka Pulkkinen, mutta olen itse työn puolesta seuraamassa, miten Urho Kekkosen adjutanttinakin toiminut Esa Seppänen kertoo Raavi niskaa -kirjastaan Katri Vala -lavalla.
16-16.30 Katri Vala. Elämän risteyskohtia ja absurdismia. Helmi Kekkonen ja Juhani Karila keskustelevat Antti Arnkillin kanssa. Kekkosen kolme ensimmäistä teosta ovat olleet kovasti mieleeni, Vieraita en ole vielä lukenut.

16.30-17 Mika Waltari. Maria Salonen: Axel Munthen jäljillä. Tätä keskustelua seuraan niin työsyistä kuin omien intressieni vuoksi.

Torstai-iltaan mahtuisi vaikka mitä kiinnostavaa, mutta joudun torstaina jättämään Messukeskuksen melko varhain. Perjantaina jatketaan, eli:


Perjantai 28.10.

Niin alkaa perjantaikin päällekkäisyydellä. Kas:

10.30.-11.30 Kullervo. Kirjailija maailmalla. Katja Kettu kertoo matkoistaan, kirjallisuudestaan ja kirjoittamisesta. Olen niin Yöperhosen ja Fintiaanien mailla lumoissa.

10.30-11 Minna Canth. Kirjallisuudenopetus ja vaihtoehtoiset maailmat. Työsyistä seuraan aika tarkkaan, mitä koulujen kirjallisuudenopetuksen kentällä tapahtuu. Kirjailijat ja opettajat Taru Kumara-Moisio, Katri Alatalo ja Hanna Matilainen keskustelevat. Matilaisen muutama vuosi sitten ilmestynyt Mitä kummaa on myös työtuttu.

13-13.30 Magia. Marita Hauhia: Emman ja Eetun yllätyslöytö. Nyt on luvassa ohjelmanmuutos alkuperäiseen ohjelmaan. Lastenkirjaa Emman ja Eetun yllätyslöytöä seuraan työsyistä ja kirja onkin kiinnostavasti ja ajankohtaisesti julkaistu suomeksi ja arabiaksi siten, että molemmat kielet kulkevat samassa kirjassa rinnakkain.
14-14.30 Mika Waltari. Anna Kortelainen: Siemen. Miten kiehtovan oloinen onkaan Kortelaisen uusin teos. 

Mutta luultavasti olen kuitenkin täällä:

14-15.30 Aino: Esikoiset. Seppo Puttonen esittelee esikoiskirjailijoita ja heidän teoksiaan. Minna Rytisalon Lempi ja Soili Pohjalaisen Käyttövehkeitä ainakin molemmat ovat erinomaisia, Lehtisen Wurlitzeria olen aloitellut.

Samaan aikaan olisi tämäkin, voi apua.

15-15.30 Mika Waltari. Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista. Alkuvuoden kirkkain kirjahelmeni.

Lauantai 29.10.
Lauantaina aion kirjamessuilla koko päivän. Heti aamusta osallistun kahteen eri bloggaritapaamiseen ja iltapäivällä on tiedossa alussa mainitsemani keskustelu Jyrki Korpuan kanssa. Niiden välissä ehkä tällaista:

11.30-12 Takauma. Tyhjän paperin pelko. Anna-Kaari Hakkaisen Kristallipalatsi odottaa bloggaustaan, kirja oli ihan ns. minun kirjani. Hakkarainen ja Johannes Lahtinen keskustelevat Venla Hiidensalon johdolla.

12-12.30 Edith Södergran. Peter Sandström: Mannen på drift. Osaisinkohan seurata ruotsinkielistä keskustelua niin hyvin, että hoksaisin erilaiset nyanssit? (Ehkä kävin jo torstaina Akateemisen osastolla kuuntelemassa keskustelua Laudaturista.)

14-14.30 Takauma. Kuunnelman kirjoittamisesta. Nyt ehkä ehdin kuunnella Jukka Viikilää. Akvarelleja Engelin kaupungista oli alkujaan kuunnelmaksi kirjoitettu. Haastattelija Tommi Parkko.

Sitten onkin jo kiire haastattelemaan Jyrki Korpuaa.


Sunnuntai 30.10.

Viimeisenä messupäivänä otan perheen mukaan Messukeskukseen. Ehtisimmeköhän heti aamuun?

10.30-11 Aino. Keskustelun kohteena on chick lit, jota en lue kuin harvoin, mutta Niina Within Stellat olivat hauskoja. Esikoiseni taas piti Anna Hallavan Sammakkoprinsessa-kirjoista, joten tästähän voisi tulla sellainen tyttöjen aamu.

11-11.30 on taas päällekkäisyyttä…
Mika Waltari: Terhi Rannela puhuu Frausta.
Kirjakahvila: Katja Kettu, Meeri Koutaniemi ja Marita Seppälä ja Fintiaanien mailla.
Katri Vala: Minna Eväsoja vie Japaniin kirjansa Melkein geisha kanssa.

12-12.30
Magia: Kalle Veirto ja Kivimutka ja kaapattu Cake
Minna Canth: Sinikka Nopola ja Tiina Nopola
Perhe päättäkööt, kumpaa menemme kuuntelemaan – vai olisiko jo lounasaika…

13-13.30 Tarina. Noora ja Jenna Kunnas: Kaheli sakki ja pöyhkeä paroni – lukuhetki. Luulen, että tätä kuopukseni haluaa kuulla.

13.30-14 Minna Canth. Pohjoismainen sananvapautemme – esikuva vai velvoite? Kiinnostava keskustelu, mukana mm. Sirpa Kähkönen ja Anu Koivunen.

Klo 14 olisi monenlaista hyvää, joista oman työnantajani kirjoista esillä on Juri Nummelinin Wild West Finland Kirjakahvilassa.


Tässä välissä olisi monenlaista prinsessajuhlista selkokirjakeskusteluun, mutta ehkä vaeltelemme vapaasti odottaen tätä:
15.30-16.30 Esikoiset lavalla. Ketkä ovat Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaita tänä vuonna? Nyt se selviää. Pidän peukkuja muutamalle kirjalle, nyt on ollut komea esikoisvuosi. Haastattelijoina Suvi Ahola, Sanna Kangasniemi ja Antti Majander.
Jos jaksan puolet vinkkaamistani sekä kaiken sen kirjapuheen, ystävien tapaamiset, mahdolliset kirjaostokset ja muut oheiset, niin uskon sunnuntai-iltana olevani ihan naatti ja hyvin onnellinen.Kohti messuja, siis!

26 kommenttia:

 1. Ihanaa, voi alkaa laskea päiviä! Nähdään messuilla, ihana Katja! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krista, enää pari päivää! Näkemisiin messuilla. ♥

   Poista
 2. No sinäpä sen sanoit. Miten ihmeessä voi jo kirjamessuviikko alkaa? Enkä minä ole vielä katsonut varsinaista ohjelmaa ollenkaan ja silti on lauantai jo ihan täynnä kaikenlaista tapahtumaa... Onneksi on vielä sunnuntai. Pitääkin ruveta tutkimaan ohjelma-antia sillä silmällä. Toivottavasti törmäillään viikonloppuna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, tämä ajan kuluminen ihmetyttää aina. Minä listasin kaikenlaista ohjelmaa, mutten oikeasti en ehdi edes kolmasosaa. Messuilla se yleinen fiilistely ja tuttujen näkeminen ovat tärkeitä nekin. Toivottavasti siis nähdään!

   Poista
 3. Katja, kuulostaa duunilta, mutta onneksi se koskee kirjoja:) Minä en pysty tällä kunnolla nyt kuin yhteen päivään ja onhan meillä siinä pe kaksi hyvin eritunnelmaista tapaamista, jotka imevät voimia tavoillaan: toinen surulla, toinen ilolla. Sitten vain kohti lauantaita...

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, osin se onkin duunia, osin ihanaa kirjahulinaa - ja osin vain vinkkejä muille, sillä en tosiaan aio ehtiä kuunnella kaikkea listaamaani. :) Perjantain tapaamisille ♥ ja ♥ - kumpaankin, eri syistä.

   Näkemisiin messuilla! ♥

   Poista
 4. Mulle tuo Kortelaisen uusin oli järkyttävä pettymys kiehtovasta alkuasetelmastaan huolimatta. Kannattaa Annaa silti mennä kuuntelemaan, hän on ehkä parempi puhuja kuin kaunokirjoittaja (hänen tieteellisemmistä teksteistään tykkään).

  Nähdään brunssilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana, harmi että kirja oli pettymys. Olen kuunnellut Anna Kortelaista muutaman kerran ja hän on todella hyvä puhuja.

   Kiva, näkemisiin. :)

   Poista
 5. Mukavaa messuilua Katja! :)

  Minulta jää nämä messut tänä vuonna väliin, kun olemme parhaillaan matkalla Espanjan Aurinkorannikolla. Huomenna menemme Gibraltarille, jossa sielläkin päättyy juuri tänään nelipäiväinen kirjatapahtuma. Tänään vasta huomasin paikallisesta lehdestä, että menemme päivän myöhässä.
  Eilen piipahdimme täällä Benalmádenan pikkukaupungissa kirjastossa. Ulkomaisten kirjojen osastolla oli englantilaisten jälkeen eniten ranskalaisia, suomalaisia ja hollantilaisia kirjoja. Kirjoitan ehkä tästä kirjastosta jossain postauksessa.
  Ja jos Gibraltarilla kävisi myös katsomassa, millainen kirjasto siellä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, kiitos.

   Sinulla onkin hyvä syy jättää messut välistä. Gibraltarin kirjatapahtuma olisi varmasti ollut kiinnostava, mutta ehkä jonkun toisen matkan aikana ehdit sinne? Minulla oli muuten vähän sama tilanne Irlannin-matkan kanssa: Dalkeyn pikkukylässä olisi ollut kirjallisuusfestarit kesäkuussa, mutta me matkustimme heinäkuun alussa.

   Odotan innolla kirjastopostauksiasi!

   Poista
 6. Postasin juuri Kristallipalatsista! Upea! Kiinnostava on ohjelmasi, edelleen omani kesken, mutta varmasti osin samoja kohteita sieltä löytyy. Tapaamisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arja, kuten huomasit, kävin lukemassa ja kommentoimassa postaustasi. Hieno kirja, moniulotteinen.

   Minulla tämä messuohjelma elää vielä, mutta tulipa listattua monenlaista. Näkemisiin!

   Poista
 7. Niin ihanat messut tiedossa,kaikkine osineen (ruoka ja viini siis,kirjojen lisäksi;D) .Olisi niin mukavaa olla paikalla.Mukavia messuhetkiä sinulle Katja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, kyllä, kaikkine osineen! Odotan innolla kiertelyä myös ruoka- ja viinipuolella. Toivottavasti joskus pääset Helsinkiin messujen aikaan.

   Poista
 8. Minä en ole ehtinyt vielä kaikkea ohjelmasta tutkailla, mutta on tässä vielä muutama päivä aikaa. Nähdään! :)

  VastaaPoista
 9. Olisipa kiva kuulla tuo torstain haastattelu, mutta tänä vuonna joudun tyytymään melko pikaiseen messuvierailuun perjantaina. Onneksi kuitenkin pääsen messuille edes piipahtamaan, kivaa saada haistella messutunnelmia yhden välivuoden jälkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, kiva että pääset messuille. Vaikka vain yhtenä päivänä, niin kuitenkin. Messuilla on aina sellaista hulinaa, mutta kirjojen keskellä piristävää sellaista. :)

   Poista
 10. Hell yeah! Messuilla nähdään.

  VastaaPoista
 11. Oletpa ehtinyt suunnitella monenlaista! Itse olen messuilla pe ja la, ehkä aamusta su, mutta tarkat suunnitelmat ovat vielä tekemättä. Lauantaiksi olen ilmoittautunut Atenan bloggaritilaisuuteen ja Lopotti-lukupiiriin, mutta kaikki muu on vielä auki. Hauska lukea muiden suunnitelmia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanna, olen tosiaan listannut monenlaista, mutta osa enemmän vinkiksi muille kuin että oikeasti aikoisin ehtiä kuuntelemaan kaikki nuo keskustelut. :) Minäkin olen tulossa Atenan tilaisuuteen, joten nähdään siellä!

   Poista
 12. Paljon onnea upean blogisijoituksen johdosta! Minäkin tulen messuille, olisi kiva nähdä.

  VastaaPoista
 13. ONNEA parhaasta sijoituksesta Cisionin listalla! Olet sen sansainnut!

  VastaaPoista
 14. Kunhan olet messuhulinoista selvinnyt, käypä kurkkaamassa, innostutko haasteesta: https://lenkkareidenviemaa.blogspot.fi/2016/10/oivalluksia-haaste.html

  VastaaPoista
 15. Onnittelut Katja Cisionin listan kärkipaikasta! <3 <3 <3

  VastaaPoista