perjantai 17. kesäkuuta 2016

Uutta vai vanhaa?


Juhannustunnelmia, Savolaisilla rannoilla ja Viisi opintoviikkoa.

Joskus tulee ikävä vanhaa. Viime viikonloppuna luin vanhoja blogipostauksia, sekä omiani että muutaman suosikkiblogini. Aloin kaivata oman Lumiomenani sitä aikaa, jolloin bloggasin kirjoista kuta kuinkin yhtä ahkeraan tahtiin kuin viimeisen parin vuoden aikanakin, mutta kirjoittelin myös kaikenlaista muuta. Leikittelin enemmän, otin enemmän valokuvia, annoin tuon blogini alaotsikon Haaveilua näkyä paremmin.

Silläkin uhalla, että tällaiset metabloggaukset ovat itsekeskeistä ja -reflektiivistä yksinpuhelua, olen alkanut hieman haparoiden pohtia, että miltä tuntuisi ripotella kirjapostausten väliin enemmän tätä haaveiluakin.


Olisiko se paluuta vanhaan vai olisiko se kenties uudistumista? Tuntuu, että bloggaan kirjoista aina samalla tavalla. Lukuinto on edelleen yhtä suuri, luen bussissa matkalla töihin ja illalla ennen nukkumaanmenoa, ja kirjoja pyörittelen päivittäin töissäkin. Mutta se bloggaaminen... Olen potenut pientä bloggausväsymystä, mikä lie väistämöntä silloin kun on aloittanut bloggaamisen jo viime vuosikymmenellä. Haluaisin löytää uudelleen sen entisen innon. (Se, että palaisin vanhaan tai kurkottaisin kohti uutta ei veisi tilaa kirjajutuilta, koska tietenkin Lumiomenan pääpaino on kirjoissa ja nytkin olen kirjoittanut ne 1-3 kirjajuttua viikossa.)


Tiedänhän minä, että jokainen päättää ihan itse oman bloginsa sisällön: jos haluan kirjoittaa perjantaipullista ja retkistä Hiidenkirnuille, niin voin näin tehdä; jos ja kun pääpaino on kirjoilla, niin totta kai, minähän ne jutut tänne naputtelen. Silti koen, että blogeja kirjoitetaan aina niiden lukijoille ja jonkinlainen vastavuoroisuus esimerkiksi kommenttikentässä tai Facebook-sivulla (saa tykätä!) on tärkeää.

Siksi kysyn teiltä kaikilta tätä lukevilta, että millaisena Lumiomena näkyy teille: kirjajuttujen paikkana, haaveilublogina, niiden sekamelskana? Mistä pidätte ja minkä verran tänne mahtuu muuta kuin kirjoja - vai mahtuuko ollenkaan? 


Kuvat otin kännykällä Helsingin Torikortteleista keskiviikkona. Senaatintorin kulmilla tulee kyllä liikuttua liian harvoin. Engelin suunnittelemat rakennukset ovat kauniita ja mitä kaikkea viehättävää ne pitävätkään sisällään! Uusittu Kaupunginmuseo (jonka lastenmuseossa aion käydä lasteni kanssa nyt kesän mittaan, kunhan torstaina rankkasateiden mukana tullut ikävä vesivahinko on saatu kuntoon ja museo taas aukeaa), ravintoloita, pieniä kahviloita ja terasseja, raikkaita suomalaisia designyrityksiä, rakennusten heleää väriä ja hyvinvoivia kukkaistutuksia. Kauppatorin lokitkaan eivät häiritse sisäpihojen terasseilla istuvien rauhaa. Suosittelen kaikille Helsingissä liikkuville!

51 kommenttia:

 1. Hyvänä sekamelskana! Kuvia, kirjoja, matkoja, lisää haaveilua!

  VastaaPoista
 2. Kirjajuttusi ovat ihania, ja kuten sanoit, eiväthän ne mihinkään katoa missään tapauksessa. Kuvia mielin määrin ja kuinka paljon vaan, otat niin kauniita <3 Mutta olisi myös ihana lukea haaveilujuttuja, koska en varmaankaan ollut vielä blogikuvioissa mukana kun kirjoitit niitä enemmän. Ehkä minun täytyy selata blogisi aiempiin teksteihin ja tutustua vanhoihin haaveiluihin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krista, kiitos. Hauskaa jos innostut lukemaan vanhoja postauksiani. Osa on kyllä melkein noloja, mutta mitään en ole poistanut, koska blogihistoriaa on aika hupaisaa selailla. :) Lumiomppuhan alkoi kirjablogina, mutta sitten mukaan tuli kaikenlaista muuta ja nyt oikeastaan vain kirjoja.

   <3

   Poista
 3. Kivana sekamelskana! Kirjoja, mutta myös haaveilua, matka- ja retkipostauksia ja kaikkea muutakin. Lisää vaan haaveilupostauksia, niitä olen aina tykännyt lukea. Valokuvasi ovat huikean kauniita, niitä on aina ilo katsella.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heli, kiitos, kiva kuulla. Jotenkin tuntuu, että itse virkistyy siitä että postailee välillä vähän muutakin. Kirjajutut ovat minulle helppoja ja luontevia, mutta kaikenlaiset arjen pienet huomiot ilahduttavat ja niitä olisi hauska tuoda blogiinkin.

   Sitä samaa, mukavaa viikonloppua!

   Poista
 4. Luen paljon kirjablogeja ja olen niiden avulla tutustunut kirjoihin, joita en todennäköisesti muuten olisi koskaan lukenut. On hauska kulkea kirjastossa tai kirjakaupassa ja löytää hyllyistä kirjoja, joihin on tutustunut blogeissa, että ai, tässä nyt on tämän kirjailijan tämä teos, josta se Katja bloggasi. Kirjastossa pitävät minua jo "asiantuntijana" ;-), kun tunnen aina uutuudet, joita esittelevät. Oikeastaan voisin sanoa, että kirjablogien kautta ainakin minulle on avautunut kokonaan uusi maailma. Tulen varmasti palaamaan Lumiomenankin postauksiin vielä lukemattomat(!) kerrat, mm. Googlen kautta, kun etsin tietoa jostakin kirjasta tai kirjailijasta. Nämä blogithan täällä pysyvät ja kertovat meille kirjallisuudesta, vaikka niitä ei enää niin ahkerasti päivitettäisikään. Tärkeitä kun ovat ne vanhatkin kirjat, ei sitä aina jaksa lukea vain uusinta uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Digitalis, kiva että kommentoit, kiitos! Minulla on samoja kokemuksia kirjablogeista. Vaikka itse bloggaan innolla, saan lukuvinkkejä eri blogeista ja pysyn hyvin uutuuksien perässä. Toisaalta löydän monia vanhojakin kirjoja juuri blogeista. Samaa mietin myös jo hiljenneistä kirjablogeista: on mukava selailla arkistoja ja lukea lukumietteitä vaikka viiden vuoden takaa.

   Poista
 5. Sekamelska on oikein hyvä, tykkään siitä, että on sekä kirjoja että haaveilua...sinua kokonaisuutena :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, kiitos sinä ihana! Haaveilua tulee kesällä lisää, sieltä vihreältä saareltakin. :)

   Poista
 6. Olisi ihanaa lukea lisää "haaveilua"! Kaikenlaiset arjen ja juhlan hetket, pohdinnat ja unelmat kiinnostavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, kiva kuulla. Sinä muistatkin hyvin myös Lumiomenan männävuodet. :)

   Poista
 7. Sekamelska on hyvä, mutta olen Digitalisen kanssa samoilla linjoilla, että tärkeitä ovat myös ne vanhatkin kirjat:)
  Kuvasi ovat kauniita ja niitähän on sina ilo katsella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanne, kiitos! Minä koetan lukea uutta ja vanhaa. Tosin uusia kirjoja tulee luettua enemmän osin siksi, että pyrin seuraamaan kirja-alaa ja tietenkin siksi, että kirjauutuuskuume tarttuu helposti. :)

   Poista
 8. Sekamelskana edelleen ja hyvä näin<3

  Poden itse blogiväsymystä ja olen hyvin iloinen, että päätin jo varsin alussa, että pitää olla muutakin kuin vain kirjoja. Paussejakin saisi olla:)...siis minulla!!!

  Nytkin leikkaustikit kiristävät, olen väsynyt, mutta niin vain piti perjatai-iltanana postata kirjasta, joka oli superyllätys. Sellaista tapathuu, kun käy välillä kirjastossa.

  Mukavaa viikonloppua<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, kiitos. <3 Sekamelskaa on ollut aika lailla vähemmän viime aikoina, mutta olen alkanut kaivata sitä. Joten jatkossa...

   Ja niitä pausseja! Minulla on ollut puolipausseja, eli aikoja jolloin olen blogannut harvakseltaan. Ehkä fiiliksen mukaan meneminen on se paras ratkaisu.

   Toivottavasti saat tikit pois. Tulen pian kommentoimaan blogiisi, tässä viikonloppuna oli kaikenlaista muuta ohjelmaa.

   <3

   Poista
 9. Kannatan sekamelskaa ja mielelläni katselen kauniita kuviasi edelleenkin, olivat ne sitten kirjoista tai maisemista tai rakennuksista tai...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, mukava kuulla. Mietin, että valokuvausintokin voisi taas nousta sekamelskan myötä. :)

   Poista
 10. Katja, haaveiluosasto on kiinnostavaa lukea, kiitos!

  Itse aloitin kauhean tiukasti kirjoihin pitäytyen ja hyvin pian huomasin, että ihan yhtä tärkeää on kirjoittaa myös muusta. Ja kun oikein ajatellaan, niin ne muut aiheethan antavat mahdollisuuden vaikka mihin luoviin kirjallisiin kokeiluihin.
  Me kaikki bloggaajat olemme hyviä kirjoittajia, nautitaan siitä ja annetaan palaa! Erilaiset, monipuoliset kirjoitukset kirjablogissa eivät mielestäni vähennä blogin arvoa kirjallisena blogina.

  Sinulla on kirjajutut, haaveilut ja kuvat, kaikki hyvin toteutettuja. Toivon siis, että jatkat samaan tyyliin. Jos sinua välillä huvittaa kirjoittaa enemmän omasta elämästä, havainnoista, matkoista yms. niin se on meille lukijoille suuri ilo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, hyvä kuulla. Tällainen omaa blogia pohdiskeleva juttu oli pakko kirjoittaa, kun jotenkin tuntuu että paluu "vanhaan" on samalla jotain uutta. Etsin virkistymistä. :)

   Ja olen samaa mieltä: Minulle kiinnostavimpia ovat kirjablogit, joissa on toisinaan jotain muutakin. Nyt tosin yleistin, koska vain kirjoihin keskittyvissä blogeissa on melkoisia aarteita ja toisaalta luen myös ihan toisenlaisia blogeja. Monimuotoisuus on hauskaa!

   Poista
 11. Lumiomenana! Juuri tällaisena, jossa näkyy miellyttävä spontaanius. Älä unohda matkustusraportteja. Ne ovat ihania. Ja toki perusmaaperänä ovat rehelliset ja tyylikkäät kirja-arviosi. Jatka vaan fiiliksellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bleue, täytyy yrittää pysyä juuri sellaisena! Matkajuttuja tuleekin nyt kesällä ainakin muutama, koetan kirjoittaa jotain myös kotimaasta. Parikin kivaa retkikohdetta on mielessä.

   Poista
 12. Minulle tämä on näyttäytynyt lähiaikoina enemmän kirjablogina, joten olisi ihana kuulla myös enemmän sellaisesta haaveilusta tai haahuilusta, ajatusten virrasta. Mutta kirjablogissakaan ei ole mitään vikaa. Olen saanut täältä vuosien varrella monen monta hyvää kirjavinkkiä ja ihania lukukokemuksia tekstiesi välityksellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurmioitunut, ja kirjablogihan tämä Lumiomppu pääosin onkin. Joskus aiemmin kirjoittelin väliin enemmän muutakin, mutta nyt tuntuu etten kunnolla osaa. Etsiskelen uutta tapaa saada iloa bloggaamisesta. :) Olen iloinen, että luet kirjoituksiani.

   Poista
 13. Ilman muutakirjoja ja haaveilua! Kirjat tietysti kiinnostavat, muttamielelläni luen myös muustakin. Tärkeintä on, että itse nautit tämän blogisi kirjoittamisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kia, kiitos kommentistasi. Koetan pitää tai tavoitella juuri tuollaista linjaa. Kirjoja paljon, muuta fiiliksen mukaan. :)

   Poista
 14. Variatio delectat, sanoi jo Cicerokin.

  VastaaPoista
 15. Olipa kiva palata linkkiesi mukana vanhempiin teksteihisi. Pidän "sekamelskablogeista" enemmän kuin tiukasti pelkkiin kirjajuttuihin pidättäytyvistä blogeista. Tai ainakin luen niitä enemmän, kirjajuttuja luen nykyään melko valikoiden. Joten ehdoton kyllä sekamelskalle ja haaveilulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana, hauskaa että kävit lukemassa niitä. Sinun "sekamelskasi" miellyttää minua suuresti ja ajattelen samoin, että yleensä vaihtelua sisältävät blogit ovat niitä kiinnostavimpia. Toki kaikki hyvät blogit ovat - noh - hyviä! :)

   Poista
 16. Kyllä sinulla kaimani jo piiitkä historia bloggaajana! Minä olen lukenut sinunkin blogiasi vasta ne pari vuotta, jotka olen täällä blogimaailmassa mukana ollut, joten kaikkia blogisi vaiheita en tietysti tunnekaan...

  Minulla on vähän samat mietteet kuin Jaanalla tuossa yllä, tykkään sekametelistä kirjajuttujen lomassa ja olen itsekin miettinyt että kamarissa voisi olla enemmän tilaa muullekin, vaikka kirjat varmasti aina mukana kulkevatkin. Miksi meidän oikeastaan edes pitäisi olla yhden asian ihmisiä kun emme kuitenkaan ole? Kirjoita siis kaimani ihan mitä haluat, Lumiomenasi on joka tapauksessa juuri sinun ja juuri sinunnäköisesi ja paras mahdollinen juuri sellaisena <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaimaseni, niinpä taitaa olla! Aloitin ollessani äitiyslomalla vuonna 2008. Miten aika kuluukin! Tosin ensimmäinen kunnollinen postaus tuli vuoden 2009 alkupuolella, mutta onpa vaan siitäkin o aikaa.

   Ja kiitos ihanasta kommentistasi. <3 Sekamelskaa siis! Joskus tulee näitä blogikriisejä ja täällä kommenttikentässä tehty pikainen ajatustenvaihto tukee omia mietteitä. <3

   Poista
 17. Mielelläni luen täältä haaveilua kirjajuttujen rinnalla. Matkakertomuksesi ovat aina ihania, samoin valokuvat ja pienet arjen kuulumiset. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, olen iloinen että luet. Koetan jatkaa samoilla linjoilla, mutta saada takaisin sen spontaaniuden ja ilon, joka minulla blogini suhteen oli muutama vuosi sitten. <3

   Poista
 18. Mahtuu toki ja elävöittää blogia ja tuo jotenkin myös kirjojen analysointia lähemmäs, koska persoona tulee tutummaksi.

  Ymmärrän tuon tuskan omista asioista bloggaamisesta, tänään taas kerran puntaroin samaa ja mietin, ketä oikeasti kiinnostaa minun elämän jorinat, jos ei ole jotain oikein skandaalinkäryistä kirjoitettavaa vaan perussettiä. Mietin myös onko se itsekeskeistä kertoa viikon tapahtumistaan päiväkirjan omaisesti. Ravistelin tunteen pois harteiltani jälleen kerran ja tuumin, minun blogi, teen sitä mikä tuntuu hyvältä, muuta en voi.

  Hieman on ollut omakohtaistakin blogiväsymystä, kesäloman kaipuuta. Etäisyyttä ajatuksiin, jotta ne taas virkoaa ja johtunee ihan muista haasteista oman elämän saralla, niistä asioista joita ei blogiin kirjoiteta. :)

  Täällä ollaan. <3

  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, ihana kommentti, kiitos! Ajattelen samoin, pidän itsekin blogeista joissa bloggaajan persoona tulee tutuksi.

   Ja tiedätkö, kun itse näitä miettii, niin täytyy vaan luottaa että kaikki ne lukijat ovat siellä jossain. Ja jaksavat innolla lukea juttuja, olivat ne sitten pitkiä jorinoita, pikaisia tervehdyksiä, kuvapainotteisia juttuja tai jotain siltä väliltä. Totta on, että omaan blogiin saa kirjoittaa juuri siitä mikä eniten kiinnostavaa.

   Tsemppiä sinulle blogiväsymykseen. Onneksi on kesä!

   <3

   Poista
 19. Heippa vaan! Haluan minäkin huikata sekamelskan puolesta! Mitäpä olisi elämä ilman haaveilua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annelie, heippa ja kiitos kommentistasi! Juuri noin: haaveilua tarvitaan aina sopivin annoksin.

   Poista
 20. Vaikka blogisi on minulle ensisijaisesti kirjablogi, josta poimin kirjavinkkejä, niin kaikki muutkin jutut luen enemmän kuin mielelläni! Minusta on ihanaa, kun kirjabloggaritkin vähän raottavat verhoa välillä. Jotkut ovat varmaan ihan eri mieltä kanssani, mutta antaa olla ;)

  Minulla ei ole varsinaisesti blogiväsymystä, mutta kun koulujutut pakottavat istumaan paljon koneen ääressä, niin vapaa-ajalla en aina jaksa. Siksi harmittaa, että ns. kevyemmät kirjajuttuni jäävät usein kirjoittamatta. Olisi hauskaa tehdä enemmän lyhyitä, spontaaneja tekstejä vaikka kirpparilöydöistä tai jakaa kirjakuvia, joita jaan instagramissa, mutta aina ei jaksa. Huomenna tosin tulossa jotain ihan muuta kuin kirjajuttu ulos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, mukava kuulla. Kirjablogi Lumiomena onkin, toivoakseni vankastikin. Mutta ehkä tosiaan muutakin mahtuu mukaan ja siitä olen iloinen. :)

   Opiskelu vie kyllä voimia. Jos omana opiskeluaikanani olisi ollut blogeja, olisivat opintoni varmaan venyneet vaikka kuinka. Tsemppiö sinulle opintojen kanssa.

   Poista
 21. Sekamelska on hyvä!
  Pidän siitä, että sulla on usein paljon kauniita valokuvia ja tietysti niitä on enemmän noissa haaveilu- ja retki-/reissujutuissa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija, kiitos, hienoa! Valokuvaamiseenkin olen ollut vähän väsynyt, ideat loppuvat kesken. Mutta jos tässä kesän ja sekamelskan myötä taas...

   Poista
 22. Blogisi on ollut aina innostuksen ja kauneuden lähde, eli kirjoitatpa sitten kirjoista tai haaveilusta kaikki otetaan ilolla vastaan!

  Toivottelen sinulle ihania kesäpäiviä - hyviä kirjoja, matkoja ja haaveita! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, kiitos ja sinulle samat sanat. Rakastan valokuviasi, sinulla on loistoideoita ja taiteellista silmää.

   Suloista alkavaa juhannusviikkoa sinulle. <3

   Poista
 23. Blogisi on ollut aina innostuksen ja kauneuden lähde, eli kirjoitatpa sitten kirjoista tai haaveilusta kaikki otetaan ilolla vastaan!

  Toivottelen sinulle ihania kesäpäiviä - hyviä kirjoja, matkoja ja haaveita! <3

  VastaaPoista
 24. Sekalmeska on kiva! Mukavaa on lukea myös haaveilusta ja muistakin sinun ajatuksista. Blogiväsymys tulee varmasti meille jokaiselle jossain vaihessa, pieniä merkkejä on näkyvissä ollut itsellänikin =D. Ihanaa kesää ja ennen kaikkea hyvää juhanusta sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katinka, kiitos! Ja sinua on muuten osin kiittäminen siitä, että valokuvausinto on taas kasvamassa. Ostin sen uuden objektiivinkin. Nyt sitten sataa, mutta koetan keksiä kuvausideoita sisällä.

   Hyvää juhannusta!

   Poista
 25. Sekamelskaa! <3
  Sinulta on kiva lukea kaikkea :). Ja on kiva, että olet vielä paikalla ja bloggaamassa, meitä ennen 2010-lukua aloittaneita ei ole niin monta enää :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rooibos, kiitos! <3 Ja ihana kuulla. Se on totta, että meitä "blogivanhuksia" on aika vähän. Muutamia kuitenkin! :)

   Poista