maanantai 13. kesäkuuta 2016

Minna Rytisalo: Lempi


Minna Rytisalo: Lempi
Gummerus 2015
234 sivua
Kotimainen romaani, ilmestyy viikolla 30

Kun ystävä kirjoittaa romaanin, asettuu lukija väistämättä erilaiseen asemaan kuin muiden kirjailijoiden teoksia lukiessaan. Ennakko-odotukset ovat valtavat, ja samalla ehkä hieman pelottaakin: mitä jos en pidä ystäväni tekstistä? Jos pidänkin niin, etten mistään muusta? Entä jos kehun kirjaa blogissani maasta taivaisiin? Onko se uskottavaa? Pystynkö lukemaan kirjaa samalla tavalla kuin mitä tahansa romaania?

Viimeiseen kysymykseen on helppo vastata. En pysty, tietenkään en. En pysty, koska ystävän tekstiä lukee aina toisenlaisista lähtökohdista kuin muita kirjoja. Mitä muihin ennakko-odotuksia pohtiviin kysymyksiin tulee, niin totta kai minä pidin Minna Rytisalon Lempistä. Jos kehun kirjaa (ansiosta), niin mitä siitä. Ja ei, en lukenut kirjaa samalla tavalla kuin mitä tahansa romaania siitäkään syystä, että olen ollut onnellisessa asemassa ja sain lukea Lempiä jo käsikirjoitusvaiheessa. Tästä syystä tiesin jo ennakkoon pääseväni lukemaan kertakaikkisen valmista hyvää romaania.

Kun sitten Lempin ennakkokappale jokunen aika sitten tuli minulle postitse, unohtuivat muut kirjat hetkeksi. Toissaviikonloppuna luin Lempiä illalla, jatkoin sitä aamulla ennen lasten kevätjuhlia, palasin kirjan pariin iltapäivällä hetkeksi ennen toisenlaisia juhlia. Jatkoin Lempin kanssa alkukesäisenä yönä, suljin kannet seuraavana päivänä: suvisunnuntaina.

On parempi ajatella niitä hetkiä, kun kaikki maailman lämpö säteili sinusta, hiustesi tunnusta, ja pääskyt syöksähtelivät läheltä nurmea, se tiesi sadetta. Minä olin siinä ja sinä, eikä maailmassa ketään muita.

Lempin kehyksestä tai juonesta kerron vain, että romaanissa on kolme erilaista näkökulmaa Lempiin. Kuka Lempi on, mitä hän itse kullekin merkitsee ja mitä sitten. Tämän kaiken Rytisalo kertoo vakuuttavasti, Lempi on kaunokirjallisuutta sanan täydessä merkityksessä.

Kehyksen selostamisen sijaan mietin, miten paljon voi lukiessaan liikuttua. Miten kokea surua ja kaihoa, vihaa ja valoa - tunteiden koko painolastia, hymyilläkin hieman. Ja miten samalla voi tuntea myös valtavaa iloa, ylpeyttä, onnea. Tuntea näitä omakohtaisesti: ystäväni on kirjoittanut kaiken tuon mitä juuri luin. Ja kokea onnea myös lukijana: että on tällainenkin esikoiskirjailija, jonka lauseet ovat vaivattomia ja samalla painavia, kielentaju syvää, tarina raastava ja monikerroksinen, kokonaisuus lähelle tuleva.

Ystävänä sanon, että kiitos, Minna. Olet kirjoittanut romaanin, jota tulen vaalimaan omassa lempi(!)kirjojeni hyllyssä. Romaanin, joka oli hyvä jo heti alussa ja josta kasvoi huikea.

Bloggaajana sanon, että Rytisalo luo taidokkaita lauseita. Hän osaa antaa jokaiselle kolmelle Lempiä katsovalle henkilölleen, Viljamille, Ellille ja Siskolle, omat erilaiset kertojanäänensä, jokaiselle näiden oman sielunsopukan: Niin kiinni voi toisessa ihmisessä olla, niin hukassa ilman toista. Hänen taidokkaan tekstinsä soratie kuljettaa kyllä perille pohjoisiin maisemiin Pursuojalle, rakkauteen, hulluuteen ja kaipuuseen - sydämeenkäyvästi ja samalla varmaotteisen tyylikkäästi.

Niin - en ehkä osaa sanoa mitään järkevää, mutten Rytisalon esikoisromaanin kohdalla halua tai voi niin tehdäkään. Sen sanon, että Lempi on romaani, joka ei voi jättää ketään lukijaansa kylmäksi. Lempi on kaunis ja hurja niin lauseiltaan kuin sisällöltään. Se on juuri sellaista kirjallisuutta, jonka lukemisesta eniten nautin.

30 kommenttia:

 1. Oi että, tätä kirjaa minä odotan kuin kuuta nousevaa! Olin varma, että Minna kirjoittaa upeasti,ja nyt olen entistä varmempi, että tulen tästä kirjasta pitämään todella paljon. Ja kun olen jo ihan fiiliksissä jo tämän sun blogikirjoituksen johdosta, millaiset lie tuntemukset kirjan kanssa?

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna, Lempiä kannattaa odottaa. Minna kirjoittaa niin varmaotteisesti, vaivattomasti, hyvin. Lempin maailmaan uppoaa.

   Pidät tästä varmasti! <3

   Poista
 2. Hieno teksti, sinulta ja Minnalta! Ajastin juuri oman juttuni huomiselle, joten uskalsin lukea muita Lempi-juttuja. En ole altis hurahtaja, mutta nyt romaani lumosi. Kohtalot kolisevat pääkopassa kieli kuljettaa tilanteisiin ja tunnelmiin. Parasta on, että romaani pakottaa jatkamaan tarinaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuija, kiitos! Minun oli vaikea kirjoittaa Lempistä, koska tässä on tietenkin paljon muutakin kuin kirja mukana. Samalla oli ilo kirjoittaa. Tulen kommentoimaan sinun postaustasi erikseen, mutta sanon jo täällä, että kirjoitit niin upeasti tästä hienosta kirjasta!

   Poista
  2. Katja, kauniisti sanot! Ihastelen nimenomaan aitoa iloa ja ylpeyttä, jolla ystäväsi onnistunutta tekstiä käsittelet.

   Poista
 3. Voi, tätä odotan! Olen tekstisi perusteella varma, että huumaannun minäkin. Jostain sainkin jo vihiä laittaa Lempi varaukseen, joten ei enää kauaa, kun pääsen siihen käsiksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljonvaloa, toivottavasti huumaannut. Lempi tekee vaikutuksen, muu ei ole mahdollista. :)

   Poista
  2. Paljonvaloa, toivottavasti huumaannut. Lempi tekee vaikutuksen, muu ei ole mahdollista. :)

   Poista
 4. Vakuuttavaa! Tesktinäytteet tuovat jotenkin mieleeni Heidi Köngäksen kielen. Kansi viehättää erikoisella yksinkertaisuudellaan. Tämä vaikuttaa salaperäiseltä, hyvä ettet kertonut enempää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, Köngäs... Teemoissa voi olla samaakin, mutta Minna kirjoittaa toisaalta hyrymäisemmin ja kuitenkin runollisemmin. Mutta hienoja kirjailijoita kumpikin, niin Köngäs kuin Rytisalo. Kannattaa lukea!

   Poista
 5. Kiitos tosi paljon tästä vinkistä!

  VastaaPoista
 6. Reilun avoimesti kirjoitettu, arvostin tätä :)!
  Lempi odottelee minunkin hyllyssäni, tosin hieman mököttäen katsellen, kun huomaan että kynnys nousee ja olotila lemmen lukuun ei ole vielä otollinen. Mutta josko kesän aikana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bleue, kiitos! Mietin kovasti, miten Lempistä kirjoittaisin. :)

   Toivottavasti luet tämän pian, olotilan ei tarvitse olla kovin lempimielinen, tämä saattaa yllättää. ;)

   Poista
 7. Turhaan epäilit, sen verran järkevän kiintoisan postauksen olet naputellut, jotta viekoitteli oitis varaukseen tämä "Lempi"; kiitos:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takkutukka, miten mukava kuulla! Lempissä ei mene varaus hukkaan. :)

   Poista
 8. Voisin laittaa tähän ihan vain sydämiä <3
  Huikea kirja, eikä todellakaan voi jättää kylmäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija, kyllä vaan, melkein mietin että blogijuttuunkin voisi ujuttaa sydämen jonnekin. :D On tämä melkoinen romaani!

   Poista
 9. Voi yhdyn ihastelemaan muiden joukossa, kaunis postaus ja nyt odotan tätä kirjaa entistä enemmän. Nappasin sen jo kevätkatalogeista ylös kiinnostavimpien uutuuksien joukkoon, ja kirjoituksesi vahvistaa sen, että tämän todella tahdon lukea, mahdollisimman pian. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura, kiitos. Huomasinkin sinun nostaneen Lempin yhdeksi syyskirjatärpiksesi. Toivottavasti saat kirjan käsiisi mahdollisimman pian. :)

   Poista
 10. Voi, kiitos ihanasta postauksestasi! Nyt tiedän mitä tänä kesänä ainakin luen :)

  VastaaPoista
 11. No nyt on kyllä jälleen sellainen kirja, jonka kielestä pääsee nauttimaan. Täytyypä lisätä tämä muistiin. Ihanan pelkistetty kansi! Sinulla oli hieman samanlaisia mietintöjä mitä minä tunnen ystävien taideteosten äärellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurmioitunut, tästä kyllä nauttii. Kehotan ilman muuta lukemaan Lempin. Kansi ei näy tämän postaukseni kuvassa, koska kirjasta on ilmestynyt toistaiseksi vain ennakkokappale ja sen kannessa on iso punainen palkki. Ystävien töiden äärellä on tosiaan usein herkkä - ja samalla utelias!

   Poista
 12. Tämä kuulostaa kyllä niin hyvältä. On lukulistalla, kyllä.

  VastaaPoista
 13. Sain luetuksi kirjan pari päivää sitten, ja miten hieno se on! Ihan hämmennyin, että miten näin upeasti voikin kirjoittaa, oih. Samoja ihastuksen huokauksia myös arviollesi! <3

  VastaaPoista
 14. Minä aloitan Lempin juhannuksen seutuihin, joten nyt vain silmäilin juttusi... Sen ehdin tuossa napata tajuntaani, että hyvä lukukokemus on tulossa! <3

  VastaaPoista
 15. Kaunis ja hurja, kyllä ja kyllä. Minä luin tämän viime viikolla käytännössä päivässä, rannoilla ja ravintolassa istuen, liikuttuen. Huikea teos, huikea kirjailija. <3

  VastaaPoista
 16. Kuten näitkin minun muista somepäivityksistäni, niin luin Lempin juuri. Tämä kyllä kuuluu niihin kirjoihin, joista tiesin heti kannen nähtyäni ja ensimmäisen esittelyn luettuani, että tykkään ja pakko lukea. Niinhän se sitten meni, että lähes kertaistumalta (vai sanoisinko makuulta, kun flunssa selätti ;) )luin. Ja pidin, pidin kovasti. Jäin tunnelmiin, mietin kirjan tilanteita ja henkilöiden tunteita.... oi että <3

  VastaaPoista