tiistai 28. kesäkuuta 2016

Vera Vala: Milanon nukkemestariVera Vala: Milanon nukkemestari
Gummerus 2016
429 sivua
Kansi Laura Noponen
Kotimainen, Italiaan sijoittuva dekkari


- Gianni sanoi minulle, että Nukkemestari tulee ja vie hänet pois. Kuten näet, taulussa Gianni on yhdessä don Matteon kanssa, mutta he näyttävät sivustakatselijoilta, jotka joutuvat todistamaan kolmannen henkilön murhaa. Ajattelin Nukkemestarin olevan pikemminkin hänen mielikuvituksensa tuote, mutta... Arianna epäröi.

Italialais-suomalainen Arianna de Bellis on monitaitoinen nainen. Aiemmin hän on työskennellyt yksityisetsivänä, mutta nyt hän on muuttanut Milanoon jossa hän työskentelee yliopiston oikeuspsykologian laitoksella. Arianna on myös äiti: hänellä ja Bartolomeolla on pieni tytär. Elämä Milanossa ei kuitenkaan, tai tietenkään, suju rauhallisesti. Kaksi opiskelijaa löytyy murhattuina nukke kädessään. Samanlainen murhasarja piinasi aluetta aiemminkin ja silloin murhatuomion sai pappi. Ariannan veli Ares selvittää hänkin murhaa, Vatikaanin pyynnöstä. Onko aiemmin tuomittu pappi syytön? Kuka on Nukkemestari, joka psykiatrisesta hoidosta karannut vanki tuntuu pakenevan? Ariannalla ja Areksella on henkilökohtaisestikin paljon pelissä.

Joistakin lukuelämyksistä alkaa pikkuhiljaa muodostua perinne. Vera Valan Arianna de Bellis -sarjan viidestä osasta olen tainnut lukea neljä kuta kuinkin juhannuksen aikaan. Milanon nukkemestaria luin juhannusviikolla, joten pysyttelin hyvin tässä ennakkoon suunnittelemattomassa lukuaikataulussani. Ja mikäs, Valan dekkarit ovat juuri sopivaa lukemistoa lomaa edeltäviin päiviin (ja miksei lomallekin). Ne tempaisevat mukaansa, ovat viihdyttäviä ja jännittäviä, pitävät sisällään Italia-mielikuvia ja antavat näin täydellisen paon arjesta.

Juuri kuvailemani kaltainen on Milanon nukkemestarikin. Minä maalaisin sinut mielelläni. Ensimmäisten kirjojen auringon väreily ja ruokakuvaukset ovat vaihtuneet synkeähköön ja sumuiseen kaupunkikuvaan (onko Milanon nukkemestarissa ollenaan ruokaa? Miten en muista tätä näin tuoreeltaankaan?), jonka vastapainona on toki Gardan ja Sirmionen raikasta ilmaa. Myös murhat ovat raaistuneet ja täten Valasta on tullut kirja kirjalta vankempi dekkaristi. Ensimmäisten kirjojen hetkittäin turistiopasmaisuus on poissa, tilalla on tiivistä jännitystä, mutta Italian kuvaaminen matkakuumetta herättävällä tavalla on edelleen tallella. Tällä kertaa taidemaailma, etenkin Caravaggion työt, ja katolisen kirkon (tai uskonnon ylipäänsä) pimeät puolet kohtaavat onnistuneesti. Bravo!

Paljon on tuttuakin. Arianna on edelleen romaanisarjan keskeishenkilö, mutta ilahduttavasti Ariannan veli Ares saa hänkin enemmän ja enemmän niin, että kasvaa tasaveroiseksi keskeishenkilöksi siskonsa kanssa. Edellistä Arianna-romaaneista on tuttua myös se, että kirkon lonkerot ulottuvat moneen paikkaan sekä se, miten sosiaalinen asema määrittelee ihmisten toimintaa Italiassa.

Yhdestä asiasta kuitenkin nurisen: Ariannan meneisyys ja tähän liittyvän tarinalinjan kehittyminen jää kevyeksi ja päälle liimatuksi. Tätä tulisi mielestäni joko syventää tai sitten unohtaa pikkuhiljaa, itse en ainakaan kaipaa Ariannan menneisyyttä etenkään, kun se ei tunnu liittyvän suuremmin kulloinkin tutkinnan alla olevaan mysteeriin.

Nukke. Naisen käteen tarvittiin nukke. Hän hymyili. Taideteos oli vihdoin valmis. Ariannan menneisyyttä en kaipaa, mutta tulevaisuutta ja jännittäviä uusia mysteerejä kylläkin. Toivottavasti ensi vuonnakin juhannuksen kieppeillä vietän kirjallisen tovin Arianna de Bellisin Italiassa.

12 kommenttia:

 1. Ooh, tämä kuulostaa kyllä tosi hyvältä! Yritän huomisella kirjastoreissullani löytää luettavakseni jonkun Vera Valan dekkarin (joka saattaa kyllä olla kohtalaisen haastava tehtävä ilman varausta, sillä nämä ovat aina lainassa!), tähän sarjaan pitää vihdoin päästä sukeltamaan.

  Kirjaa lukemaan houkutteleva arvio, kiitos Katja! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, nämä Vera Valan dekkarit ovat sellaista rentouttavaa lomalukemista. Kuten toisaalla oli puhetta, niin sarjan osat kolmosesta alkaen ovat aika hyviä. Kaksi ensimmäistä ehkä vähän turhankin kepeitä, mutta niissä Italia-kuvaus on ihanaa.

   <3

   Poista
 2. Kiitos vinkistä, Katja! Kävinkin sen jo illalla varaamassa, ihan heti en sitä pääse lukemaan, mutta enköhän kesän aikana...:)

  Mukavaa viikonlopun odottelua!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirpa, kiva että varasit kirjan. Mukavaa ja sopivan jännittävää kesälukemista odotettavissa. :)

   Aurinkoista keskiviikkoa sinulle! <3

   Poista
 3. Kirja odottelee yöpöydällä lukemista, kiitos sinulle arviostasi ja kirjasta ♥ Varmasti pidän tästäkin, niinkuin edellisistäkin Vera Valan dekkareista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, alatkin varmaan lukea tätä ihan pian. Kirja vie kyllä mukanaan. <3

   Poista
 4. Sattupa hauskasti, että just varasin ekan kirjan tästä sarjasta. Nyt vaan oottelen, että pääsen siihen käsiksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katarooma, saa nähdä mitä tykkäät! Mielestäni sarja paranee edetessään, joten jos et pidä ensimmäisestä osasta, niin kokeile vaikka kolmatta. :)

   Poista
 5. Tätä minä odotan.Rakastan Veran Arianna-kirjoja,tämäkin pitää ehdottomasti lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, sinun pitää kyllä saada tämä käsiisi!

   Poista
 6. Viimeksi luin sarjasta Koston ikuisessa kaupungissa... Vaikka pidin Ariannan seikkailujen kahden ekan osan tunnelmasta, minuakin alkoi häiritä hänen menneisyytensä. Jonkinlainen selvyys saisi tulla (siis ei vieläkään selvyyttä?) Miksikään cliffhanger-tyyppiseksi juonirakennelmaksi siitä ei ainakaan ole.

  VastaaPoista
 7. Yritin takuta tätä kirjaa eteenpäin, mutta kyllä poikkeaa niin aikaisemmista, että lukematta jää :(

  VastaaPoista