keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Kuninkaan kaarre


Vaihteeksi haaveilua, pian taas kirjoja.

Kuten Murakamin juoksukirjan esittelyn yhteydessä kerroin, käyn toisinaan hölkkäämässä lähimaisemissa. Lenkillä voi bongata kaikenlaista ja muutama viikko sitten miltei hieraisin silmiäni, kun Vantaan ja Sipoon rajalla Vanhalla Porvoontiellä, "Kuninkaantiellä", sijaitsevan ihanan Palménin kaupan vieressä olevan entisen koulun pihalla oli hevosia. Pienen googlettelun jälkeen huomasin, että vanha mansardikattoinen Björkbackan koulu on nyt Kuninkaan kaarre -niminen Bed and Breakfast -paikka, jossa on myös hevosia ja pienimuotoinen koirahoitolakin. Björkbacka Kafékin on siellä juuri aloittanut ja (lasten) kesäloman alkajaisiksi vierailimmekin siellä nyt sunnuntaina.
Joimme kahvia ja söimme leivoksia salissa, ja Kuninkaan kaarteen ystävällinen isäntä esitteli paikkaa: höyläpenkistä oli syntynyt hieno kahvilan tiski, yläkerrassa taas pääsimme kurkistamaan yhteen hotellihuoneeseenkin, joka oli mielestäni valoisa yhdistelmä skandinaavista ja brittiläistä henkeä.
Kirjanörtti ei tietenkään koskaan jätä bongaamatta kirjoja: majoituspuolella yläkerrassa on viihtyisä kirjasto, jossa lokoisat nojatuolit suorastaan kutsuvat istahtamaan hetkeksi. Tällä kertaa en istunut, mutta tarkastin toki kirjahyllyt, joissa oli uutta ja vanhaa. Kiljusen herrasväen vanhan painoksen kansi riemastutti! Sitten tuli hieman ikävä mummolan kesiä ja pikkuleipäkertoimella painotettuja kirjoja. ;)
Kuninkaan kaarteen pihamiljöö on viehättävä: pihalla sijaitsevat hevosaitaukset, pupujen häkki ja kultakala-allas. Vanhalla Porvoontiellä sijaitsevan entisen koulun vastapäätä alkaa sipoolainen maaseutu, toisella puolella on idyllinen vantaalainen pientaloalue. Luulenpa, että vierailen kahvilassa toistekin. Ennen kaikkea olen iloinen siitä, että aiemmin autiona ja hieman masentuneen oloisena rapistunut komea rakennus on saanut persoonallista ryhtiä ja uutta eloa.


-
Tämä ei ole mikään maksettu tai sovittu mainos, vaan intoilua omien (melkein) kotikulmien vähäisten palveluiden lisääntymisestä. Lisää voitte lukea Kuninkaan kaarteen omilta sivuilta. Kannattaa vierailla myös hurmaavassa Palménin kaupassa, joka tarjoaa aikahypyn menneeseen, hyvää ruokaa ja loistavaa palvelua, jonka veroista ei Suomessa kovin monessa paikassa saa.

24 kommenttia:

 1. Kuulostaapa ihanalta paikalta. Kiva, että tällaisia tulee uusia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, olen iloinen, että tällainen paikka on lähistöllä. Meidän kulmilla ei ole juuri mitään muuta kuin kauppa, taimimyylämä, pizzeria ja koulu - ja peltoja. :)

   Poista
 2. Ei oi olla totta... Ihanaa! Aina ohi lenkkeilleissä (meillä kulkeekin näköjään lenkkipolut samoja reittejä :)) haaveilen tuosta talosta ja olen useasti miettinyt sen kohtaloa. Talon on todella kaunis ja nyt sinne pääsee siis myös tutustumaan. Kiitos Katja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cillas, ajattele, eikä ole ihanaa, että vanha talo on herännyt nyt henkiin? Minä lenkkeilen usein tuolla ja myös teidän kulmilla. Pari kertaa nyt kevään ja kesän aikana olen jaksanut juosta kympin, mistä olen todella iloinen.

   Poista
 3. On aina ihanaa kuulla, että joku on ottanut tehtävkseen vanhan elvyttämisen ja tekee sen vielä niin, että muutkin pääsevät asiasta nauttimaan.

  Kahvila ja koko talo vaikuttaa ihanan viehkeiltä, toivottavasti saavat hankkeensa kannattamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana, olen samaa mieltä. Pidän vanhoista taloista, niissä on monesti omanlaisensa henki.

   Minäkin toivon, että hanke kannattaa. Siksikin pitänee aina toisinaan käydä tuolla kahvilla ja eläimiä moikkaamassa.

   Poista
 4. Olen ollut kirjablogimaailmasta poissa kuukauden päivät, joten olipa virkistävää pistäytyä blogissasi lukemassa kirja-arvioita ja fiilistelyä. Nyt minäkin haluan lukea Atkinsonin kirjan ja kohta jo lopettelenkin Tuulisen saaren kirjakauppiasta... Pääsen taas pikkuhiljaa lukuvauhtiin, olen lukenutkin melko vähän lähiaikoina...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonja, kiva että alat tehdä paluuta. Toivottavasti pidät Atkinsonista, minulle se on toistaiseksi vuoden paras käännösromaani, mutta odotan kyllä innolla kesän paksukaiskirjoja. :) Tuulisen saaren kirjakauppiaasta olisin halunnut pitää paljon enemmän, jään odottelemaan mietteitäsi siitä.

   Poista
 5. Ihana! Todellakin postaus tuli Kuninkaantieltä :)!

  VastaaPoista
 6. Voi, miten viehättävä paikka! Pitääpä panna nimi korvan taakse, jos joskus tulisi poikettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, jos liikut Sipoon/Vantaan maisemissa, niin kannattaa piipahtaa myös Palmenin kaupassa.

   Poista
 7. Oih, ihanan näköistä kakkua, tuota on pakko saada! Täytyykin joku kaunis päivä piipahtaa tuolla :) Minäkin muuten sain vihdoin ja viimein käsiini tuon Murakamin juoksukirjan, ja toivon että se antaa edes pientä kipinää ottaa juoksuaskelia. Ties mitä paikkoja sitä lenkeillänsä löytää, kuten sinäkin tämän ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenni, kyllä tuolla vierailla kannattaa. Me kävimme sunnuntaina illalla, jolloin tarjoilla oli melko vähänlaisesti herkkuja, mutta tuolla on tarjolla jopa aamiaisbuffet ja englantilainen aamupalakin, jos joskus haluaa lähteä ulos aamiaiselle. :)

   Juoksukirja on ihan mahtava. Toivottavasti tykkäät!

   Poista
 8. Katja, onpa kaunista! Sovin just tänään ystäväni kanssa kahville&leivokselle menosta erääseen kartanoon, jossa on aina sekä vaihtuva että pysyvä taidenäyttely.

  Nuo hevoset ovat superbonusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, kartano, jossa on taidenäyttelyitä on takuulla ihana paikka!

   Kuninkaan kaarteessa ainakin toinen hevosista on jo 24-vuotias, mutta paljon ikäistään nuoremman oloinen.

   Poista
 9. OoooooOoo! Ihana paikka! Reissukohde tälle kesälle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Milla, teiltä on taitaisi olla edes pitkä matka tuonne! Mutta teidän kulmilla Porvoossa vasta onkin kaikkea iki-ihanaa!

   Poista
 10. Ihana Kuninkaankaarre! Tällaiset lähietäisyydellä sijaitsevat, erikoiset paikat ovat aarteita. Käynnin jälkeen tuntuu kuin olisi pistäytynyt etäämmälläkin :)

  Aloitin muuten juuri Murakamin juoksukirjan! Ihana! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, olen samaa mieltä. Ja pieni retki minne tahansa piristää, hyppäys arjesta. :)

   Hurraa juoksukirjalle! Se tuo paitsi juoksemista, myös Murakamin persoonaa ja työtä lähemmäksi. <3

   Poista
 11. Onpa viehättävän näköinen paikka:) Ja tuo Palmenin kauppa on tuttu lapsuuden ajalta,kun pysähdyimme siellä joskus matkalla mummolaan Porvoon lähelle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, onpa hauskaa, että Palménin kauppa on sinullekin tuttu! Sinun pitää joskus käydä siellä uudelleen ihan vaan nähdäksesi, onko se samanlainen kuin muistoissasi. :)

   Poista