sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Marraskuun luetut ja kohti (kirjallisesti) lumista joulukuutaJoulukuu on lumisten kirjojen kuukausi. Olisipa se luminen muutenkin, mutta ainakin tänään aamu täällä eteläisessä Suomessa on valjennut vesisateisena. Ehkäpä lumiset kirjat tulevat myös sikäli tarpeeseen ja olenkin ehtinyt lukea jo kaksi erilaista kirjaa, joista toisesta koetan postata joko tänään illalla tai viimeistään huomenna.

Marraskuu meni työkiireissä, mutta ehdin lukea aika kivasti. Marraskuusta oli tulla kokonaan kotimainen, mikä minulle suurena suomalaisen kirjallisuuden ystävänä olisi sopinut paremmin kuin hyvin, mutta mukaan mahtui kuitenkin myös yksi ulkomainen romaani, E.M. Forsterin hieno Hotelli Firenzessä. Kuukauteni parasta on vaikea nimetä, mutta kielellisesti kokeellisin ja myös hiotuin oli Maija Muinosen Mustat paperit, koskettavin taas Auli Leskisen Chilen sotilasdiktatuurin aikaa hyvin yksityiskohtaisesti avaava Petojen aika. Finlandia-ehdokkaan, Riikka Pelon Jokapäiväisen elämämme lukeminen ei ollut minulle niin suuri elämys kuin odotin, mutta toivon kirjalle menestystä tulevalla viikolla. Eeva-Kaarina Arosen Kallorumpu puolestaan on se kirja, jonka toivon pysyvän muistissani vielä vuosienkin kuluttua. Sikäli kuukauden parhaimman nimeäminen on sittenkin helppoa.

Listaan nyt marraskuiset lukemiseni, mutta nostan vielä kaksi marraskuista kohokohtaani: Kuopiossa viikko sitten järjestetty Kirjakantti ja tietenkin Lumiomenan viisivuotissynttärit tämän viikon keskiviikkona. Hyvää alkanutta joulukuuta, lämmintä mieltä, hyviä kirjoja ja niin edelleen!

Niina With: Sikin sokin oudoilla poluilla (2013)
Pauliina Lerche ja Meri Mart: Mimmit ja luolan salaisuus (2013)
E.M. Forster: Hotelli Firenzessä (1908/1986)
Eeva-Kaarina Aronen: Kallorumpu (2011)
Kolme jouluista sisustuskirjaa
Sinikka Nopola: Likka, äite ja rouva Obama (2013)
Sinikka Nopola ja Tiina Nopola: Risto Räppääjä ja kaksoisolento (2013)
Riikka Pelo: Jokapäiväinen elämämme (2013)
Maija Muinonen: Mustat paperit (2013)
Kirjamatsi: Maailman vahvin nalle ja Pellefantti (1981)

6 kommenttia:

 1. Hyvin tähän aikaan sopivat kuvat! Minulla ei nyt lumisia kirjoja, mutta nimeni riittäköön;) Minä voin lumistaa kaiken, kaiken...Nyt rassaa, kun en ole vieläkään ehtinyt lukemaan Muinosta. Montaa lukuviikkoa ei enää ole ja meillä on ensi viikonlopusta alkaen vieraita joka viikonloppu loppiaiseen saakka eli lue siinä sitten;)

  Kiitos samoin sinulle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Leena. Nyt on juuri sopiva aika kaikelle jouluiselle. <3

   Muinosen kirja on hieno ja siinä on kielellisesti jotain samaa kuin Maaria Päivisen teoksissa. Silti Muinonen ei varmaan tule olemaan oman kirjavuoteni parhaimmissa, koska vaikka Mustat paperit on upea ja hieno, ei se koskettanut minua tavalla, jota toivoin.

   Ihanaa alkanutta joulukuuta!

   Poista
 2. Minä niin odotin että aamulla odottaa luminen maisema ikkunasta, mutta harmaa ja sateinen säähän siellä oli vastassa! Tahtoo jo lumen...
  Kauniita kuvia, minäkin täällä touhuan kameran kanssa samalla kun laittelen joulua, kohta pipareita paistamaan :) Riikka Peloa toivon joululahjaksi, kiehtoo kovasti lukea kirja.
  Ihanaa joulun odotusta, toivottavasti se lumi pian saadaan tännekin! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenni, voi kun nyt saisimme lunta näihinkin maisemiin! Kun joku aika sitten kurkkasin, satoi jotain vedensekaista. Sääennuste onneksi lupaa hyvää,

   Joulun laittaminen on ihanaa! <3

   Poista
 3. Petojen aika on nyt minulla kesken. Väliin kiilasi jo yksi toinen kirja ja muita juttuja, joten en nyt ole pysynyt oikein kirjan imussa, vaikka toivoin sitä kovasti.
  Tuon Eeva-Kaarina Arosen kirjan haluan ehdottomasti lukea, ensi vuonna. Täksi vuodeksi en uskalla enää suunnitella mitään noiden lisäksi, jotka jo odottavat tuossa pinossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjailijatar, Petojen aika on aika hidas ensimmäiset sata sivua. Sitten se jotenkin imaisee maailmaansa, joka on rankka.

   Arosen kirja on ihana! Mutta ei kannata suunnitella, oikeat kirjat tulevat aina ajallaan, luulen.

   Poista