maanantai 30. joulukuuta 2013

Tuula Karjalainen: Tove Jansson. Tee työtä ja rakasta


Tuula Karjalainen: Tove Jansson. Tee työtä ja rakasta.
Kustantaja: Tammi 2013
Ulkoasu: Timo Numminen
Sivuja: 291
Mistä: Kustantamosta
Kotimainen elämäkerta

"Vapaus on paras asia."
- Tove Jansson piirroksessaan Pellingin kesäpaikan ulkohuoneen seinällä

Vietin joulunaluspäivät Tove Janssonin seurassa. Kurkistin hänen lapsuuteensa ja hänen vanhempiensa parisuhteeseen. Tutustuin hänen työhönsä, kävin Pariisissa, vietin aikaa ateljeissa ja saaristossa, tunnistin sodan läsnäolon, poliittiset vastinparit, koin rakkaudet ja vakiintuneen parisuhteen. Sain selville niin lasten- kuin aikuisten kirjojen alkusyyt, sukelsin kuvataiteen maailmaan ja pohdin vanhenemista ja kuolemaakin. Luin jotain niin ulkoasunsa kuin sisältönsäkin puolesta kaunista ja mieleenpainuvaa.

Syksyllä ilmestynyt Tove Jansson. Tee työtä ja rakasta on taidehistorioitsija Tuula Karjalaisen kirjoittama elämäkerta monien rakastamasta Janssonista. Se on myös ensimmäinen suomalainen elämäkerta monipuolisesta taiteilijasta - ja kirjailijan ohella nimenomaan taiteilijasta, monipuolisesta ja lahjakkaasta kuvataiteilijasta.

Karjalainen on tutustunut hyvin muuhun Janssonista kirjoitettuun kirjallisuuteen ja hän viittaa usein esimerkiksi ruotsalaisen Boel Westinin elämäkertaan. Voikin miettiä, että tuoko Tee työtä ja rakasta jotain, jos mitään, uutta Tove Jansson -kirjallisuuteen. Kyllä se tuo. Karjalainen ensiksikin korostaa Janssonin taiteilujuutta, mutta kirjallisuuttakin käsitellessään hän pääsee lähelle Janssonin henkilöhahmoa. Hän jollain tapaa tavoittaa ainakin minun mielikuvissani eläneen Tove Janssonin hengen, ihailemani taiteilijan tavan elää: kirjan nimen mukaisesti tavan tehdä työtä ja rakastaa.


Tee työtä ja rakasta -nimen Karjalainen on keksinyt Tove Janssonin omasta ex libriksestä. Karjalaisen mukaan Jansson eli juuri tuon periaatteen mukaan. Työ tuli Janssonille (melkein aina) ykkösenä ja työtä Karjalainen kuvaa paljon, melkeinpä intohimolla. Hän rinnastaa maailmanhistorian tapahtumat ja Janssonin tuttavapiirin elämän siihen, mitä Jansson työssään kuvasi. Karjalainen myös tutustuttaa lukijansa komeasti niihin paikkoihin, joissa Jansson teki työtään. Etenkin Ullanlinnankadun ateljee tulee tutuksi, myös valokuvan voimin.

Työn rinnalle nousee rakkaus, niin hetero- kuin homoseksuaalinen, oli aluksi vaikeaa. Se oli vaikeaa, koska Janssonin vanhoillinen isä ei hyväksynyt avioliiton ulkopuolisia suhteita, mutta myös siksi että Janssonin rakastajat Atos Wirtanen ja Sam Vanni olivat niin poliittisesti kuin työnsä ja persoonansakin vuoksi haastavia rakkauden kohteita. Vivica Bandlerin kanssa Tove Jansson löysi itsestään paljon uutta, mutta rakkaus naiseen oli niin ikään vaikeaa, olihan se laissakin määritelty rikokseksi. Seesteisyys rakkaudessa löytyi Tuulikki Pietilän myötä. Karjalainen peilaa kiehtovasti Tove Janssonin taidetta ja hänen rakkauksiaan ja vaikka jokainen lukija on varmasti jo aiemminkin tiennyt, että Taikatalven (joka muuten on oma muumisuosikkini) Tuutikki on Tuulikki Pietilä, taustoittaa Karjalainen naisten vakaata suhdetta niin kiehtovasti, että minun täytyi selata muumisuosikkiani uudelleen.

Kirjoittaessaan Karjalainen kuljettaa tarinaa siten, että Tee työtä ja rakasta etenee hyvän lukuromaanin tavoin, vaikka onkin vankkaa asiaproosaa. Karjalainen on käynyt kirjaansa varten laajan aineiston kirjeistä (etenkin ystävän Eva Konikoffin kanssa käyty kirjeenvaihto nousee keskiöön) lähdekirjallisuuteen ja analysoi niin aineistoaan kuin  sen kautta välittyvää Janssonin elämää tutkijan ottein. Janssonin elämän ja taiteen Karjalainen rinnastaa hyvin suoraviivaisesti. Kirjassa on paljon kaikkea, muttei mitään liikaa. Karjalainen kirjoittaa pääosin hyvin, hänen onnistuu tehdä Tovesta (!) tuttu ja silti kunnioittaa sitä yksityisyyttä, josta taiteilija varmasti piti ainakin osin kiinni.

Tee työtä ja rakasta on myös hyvin kaunis kirja. Palkittu graafikko Timo Numminen on loihtinut kirjalle ulkoasun, joka houkuttelee ja avautuu samalla kertaa sopivan arvokkaana että lukemaan houkuttelevana.

Päällimmäisenä minulle jäi Karjalaisen kirjasta hyvin innoittunut tunne. Lopettelin kirjaa joulupäivän aamuna. Podin suurta haikeutta, koska sukellukseni Tove Janssonin maailmaan oli päättymässä. Koin myös suurta iloa, koska käsissäni ollut ihana kirja odottaa minua jatkossa hyllyssäni ja voin palata Janssonin elämän pariin milloin vain. Kaikkein iloisin olen siitä, että olen lukenut niin Janssonin Muumi- kuin aikuisten kirjojakin ja nyt tiedän lisää niiden synnystä. Ylihuomenna alkava vuosi 2014 on Tove Janssonin juhlavuosi, mikä tulee jollain tavalla näkymään myös täällä Lumiomenassa.

---
MariaMaija ja Elina ovat myös kirjoittaneet Karjalaisen kirjasta.
Ateneumissa on ensi vuonna Tuula Karjalaisen kuratoima Tove Jansson - näyttely.

27 kommenttia:

 1. Toivoin kirjaa joululahjaksi, en ole vielä ehtinyt avaamaan sitä... Boel Westinin biografiasta muistan lukeneeni, että Tove laittoin tämän mottonsa "tee työtä ja rakasta" johonkin "huonolla latinalla" eli ama et labora. Siinä ovat toiminnot toisin päin. Tämä käy mottona myös minunkin elämääni ja joskus on vaikeuksia pitää näitä kahta tasapainossa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämän krestomatia, ihanaa että tämä odottelee sinua. Karjalaisen kirjassa on yhden sivun kokoinen kuva Toven ex libriksestä vuodelta 1947 ja siinä työ ja rakkaus ovat juuri samassa järjestyksessä kuin tässä kirjassakin: "labora et amare".

   Ja niinhän se on, että näitä kahta on joskus vaikea pitää tasapainossa. :)

   Poista
  2. No näinhän se Katja taisi mennä :) -- mielessäni korjasin latinalaisen muodon oikeaksi & vaihdoin jostain syystä verbien paikkoja... Muisti alkaa vanhetessa huonontua ja huonontua.

   Poista
  3. :) ja olen huomannut samaa huonomuistisuutta.

   Poista
 2. Minäkin aloitin tämän juuri ja olen aivan innoissani. Pelkäsin vähän kirjan järkälemäisyyttä, luen aika vähän tietokirjoja ja mietin että mahtaako olla kovinkin puisevaa kirjallisuudentutkimusta tässä.

  No ei ole! Mahdottomasti tietoa ja kuitenkin ote on elävä kuin parhaimmassa romaanissa.

  Mulla on nyt kirja kirjastosta, mutta taitaa tulla poikkeaminen kirjakauppaan tänään kun menen kampaajalle, että varmaan ehdin saada oman kappaleeni ennen kuin loppuvat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erja, järkälemäisyys on onneksi kaukana. Kirja vie mukanaan! :)

   Jollen olisi saanut tätä kirjaa yhden tilaisuuden seurauksena, olisin pyytänyt joululahjaksi - ja jos en olisi saanut, olisin ostanut. Tämä on niitä kirjoja, jotka on ilo omistaa.

   Poista
 3. Tykkäsin tästä kirjasta myös ja ihanaa kun siihen voi palata kuin ystävän luo kun se on tuossa omassa hyllyssäni lahjana.Kiitos sinulle Katja tämän vuoden kirjaesittelyistä ja monista mukavaista posteista.Ihanaa uutta vuotta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, ihanaa, että sinullakin on tämä omana. Minäkin uskon palaavani tähän, pitäisi hankkia myös se Westinin kirja, jos sitä jostain vielä saa. Ja Haru-kirja myös!

   Poista
 4. Innoittuminen näkyy tekstissäsi, Katja! Tämä on todellakin kaunis kirja, niin sisällöltään kuin ulkoasultaankin. En malttaisi millään odottaa näyttelyä. Kirjasta jäi mieleen, kuinka monipuolinen taiteilija Jansson olikaan. Arvostus vain kasvoi.

  Hyvää uutta vuotta, Katja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, kiitos. <3 Olen ihan samaa mieltä, että kirja on kaikin tavoin kaunis. Odotan samoin näyttelyä suurella innolla ja mietin jo, milloin menisin sitä katsomaan. Alussa ja lopussa vielä melkoinen ryysis, ehkä siis joskus huhti-toukokuussa. :)

   Poista
 5. Juuri äsken ostin viimein Janssonin elämäkerran, josta ensihavaintoni on kirjan kaunis ulkoasu. Blogitekstisi innostaa lukemaan - kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi, kiitos, mukava kuulla! Kirja on kaunis ja sitä on ilo lukea.

   Poista
 6. Kiitos Katja innostavasta kirjoituksesta! Ajattelin hankkivani tuon teoksen äidilleni lahjaksi. Voi kuitenkin olla niin, että uskaltaudun nyt itsekin sen pariin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cillas, ihanaa että innostuit. Suosittelen hankkimaan kirjan - vaikka äidillesi ensin ja sitten selaat kirjaat ja kohta huomaat, että se on pakko saada omaankin hyllyysi. :)

   Poista
 7. Annoin tämän kirjan joululahjaksi rakkaalle ihmiselle, mutta olisin kovasti halunnut sen itsellenikin :) Tove kun on minunkin voimahahmoni. Ihanaa uutta vuotta sinne kauas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjailijatar, upean lahjan annoit! Toivottavasti saat tämän itsellesikin. Tove on ihana ja jotenkin tämä kirja lisää hänen arvostustaan entisestään. Hyvää, onnellista uutta vuotta sinulle!

   Poista
 8. Tämä kirja kiinnostaa ihan hirveästi, vaikka minulla on vielä Westinin kirjakin lukematta :) Selailin tätä jo hieman kaupassa, mutta en sitten kuitenkaan vielä ostanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villasukka, en usko, että Westinin kirjan lukemattomuus haittaa ollenkaan. Se voi olla jopa etu. Karjalaisen kirja on upea ja tosiaan ensimmäinen suomalainen elämäkerta Janssonista. :)

   Poista
 9. Sain tämän kirjan tyttäreltä joululahjaksi. Mielenkiintoinen lukuelämys odotettavissa.

  Sinulle Katja terveiset täältä Joensuusta! Taitokortteli oli jälleen kerran täynnä upeita käsitöitä. Oi, ihana Joensuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, sait hienon lahjan! Uskon, että pidät.

   Ja kiitos. <3 Joensuu on niin ihana ja rakas kaupunki. Kävin siellä viimeksi pyhäinpäivän aikaan, toivottavasti pääsen taas kevättalven mittaan. Hyvää uutta vuotta!

   Poista
 10. Tätä kirjaa huomaan miettiväni usein :)
  Viimeksi eilen siskon kanssa puhuttiin, miten kirjassa oli paljon asiaa, joka herättää halun kuulla lisää. Minun on edelleen vaikea sisäistää Toven lahjakkuuden monipuolisuutta sekä ahkeruutta ja töilleen omistautumista. Ihailen valtavasti! Ja haluan lukea häneltä janhänestä mahdollisimman paljon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija, minä luulen, että tämä kirja putkahtaa ajatuksiini usein. Tove Jansson oli valtavan lahjakas ja Karjalaisen kirja muistuttaa hienosti siitä, kuinka monipuolinen hän olikaan.

   Poista
 11. Ehdottomasti yksi kirjoista joka täytyy saada omaan kirjahyllyyn! Tove Jansson kun on lempikirjailijani ja niin moni on suositellut tätä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mia, tämä on hieno kirja, jota suosittelen lämpimästi. Karjalainen kertoo ihanasti Tove Janssonin elämästä ja kirja myös niin kaunis.

   Poista
 12. Tätä kirjaa olen katsellut ja kierrellyt mutta sitten luin Hesarista jokseenkin nuivahkon arvion, en muista, ken lie sen kirjoittanut ja päätin jättää kirjan lukematta...

  Mutta luettuani tämän tekstisi, innostunkin kirjasta uudestaan: jospa sittenkin! Kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, en muistanut, että HS:n arvio oli nuivahko, muttei se mitenkään haltioitunutkaan tainnut olla. :)

   Joten, jos sittenkin! Minä pidin ja sain tästä kirjasta paljon.

   Poista
 13. Olet kirjoittanut tästä kauniisti ja hyvin. Kirja on kyllä hyllyssä kuin pieni aarre.

  VastaaPoista