tiistai 2. huhtikuuta 2013

Savolaisilla rannoilla, melkein Venetsiassakin (+ maaliskuun luetut)


Vietin pääsiäistä melkein lumen maassa, ainakin tuo ensimmäinen kuva tuo mieleeni Yasunari Kawabatan hienon Lumen maan suomalaisen kannen. Niin ainakin itse- ja kotiseuturakkaasti ajattelen. Pääsiäisenä nimittäin vietin paljon aikaa kävellen lapsuuteni Suonenjoen rannoilla ja jäällä. Kuten ennakoin, ehdin lukea vain kahta kirjaa. Vaikutuin kotimaisesta esikoisesta, johon ihastuin suuresti ja lisäksi luin suosikkikirjailijani John Irvingin uuden paksukaisen melkein kokonaan. Kummastakin kirjasta koetan ehtiä blogata tällä viikolla.

Ennen kuin summaan maaliskuun kirjalliset kokemukseni, annan suonenjokelaisten pääsiäismaisemieni kuljettaa teidän melkein Venetsiaan saakka.

Ilta-aurinko Iisveden jäältä nähtynä. Iisvesi on itselleni "vierasta" Suonenjokea. Iisveden nykyinen taajama on rakentunut pitkälti sahatyöläisyhdyskuntien pienistä taloista. Iisvesi-järvi puolestaan on Kymijoen vesistöön kuuluva suuri järvi. Oli miltei taianomaista seista pääsiäisillan rauhassa hiljaisella jäällä.

Melkein Venetsiassa! Venetsia-nimisestä kylästä väki lähti aikoinaan veneillä töihin sahoille. Nykyisin mökit taitavat olla pääosin kesäasukkaiden hallussa.Tule jo, kevät!


Jos Iisvesi on minulle osin vierasta seutua, niin tuttuakin tutumpi on vanha Kopolan tila melkein keskustassa. Kun olin lapsi, oli Kopolassa paljon ravihevosia. Olin heppatalliliepeilijä: En koskaan uskaltanut hoitaa hevosia tai mennä ratsaille, mutta koska monet ystäväni olivat hevostyttöjä, vietin paljon aikaa tallilla.

Suontee. Lapseni, ukki ja innostunut walesinspingeri.


Kutvosen kurvista olen kertonut aiemminkin, keväällä 2010, jos oikein muistan. Kunnostettu funkkistalo on yksi Suonenjoen kauneimmista rakennuksista. Samalla kadulla, Asemakadulla, sijaitsi myös itselleni tärkeä Suonenjoen vanha kirjasto. Uusi on toki hienompi ja parempi, mutta lapsuuden kirjastomuistoja on vaikea ylittää. Muistan vieläkin kirjastokorttini numeron. Muistatteko te muutkin omanne?

Mutta nyt Savosta takaisin kirjojen pariin. Maaliskuu oli varsin mukava kirjakuukausi. Olin töissä Korjaamon leppoisilla Kirjamarkkinoilla ja kevätpäiväntasauksen kunniaksi vietin pimeän kirjan viikkoa, jonka aikana luin neljä kirjaa, joiden nimessä vilahtaa jotain tummasävyistä. Pimeistä kirjoista suurimman vaikutuksen teki Kaj Korkea-Ahon Tummempaa tuolla puolen, mutta myös Pekka Hiltusen Sysipimeä vei mukanaan. Maaliskuun kirjoista eniten koti- ja blogikeskustelua herätti Astrid Lindgrenin Veljeni, Leijonamielen kuolemakäsitys. Kuukauden paras kirja oli Hannu Väisäsen Toiset kengät ja pieni pettymys taas oli Susan Fletcherin sisänsä kaunis Tummanhopeinen meri.

Tässä vielä maaliskuussa lukemani kirjat listattuna:
Susan Fletcher: Tummanhopeinen meri (2012/2013)
Martha Sandwall-Bergström: Gulla pitää lupauksensa (1948/1951)
A.S. Byatt: Ragnarök. Jumalten tuho (2011/2013)
Pekka Hiltunen: Sysipimeä (2012)
Tove Appelgren: Vesta-Linnea mieli mustana (2008)
Marianne Cedervall: Tästä talvesta tulee musta (2010/2013)
Kaj Korkea-Aho: Tummempaa tuolla puolen (2012)
Hannu Väisänen: Toiset kengät (2007)
Astrid Lindgren: Veljeni, Leijonamieli (1973)
Julie Kibler: Matkalla kotiin (2013)

Nyt huhtikuussa blogini käy puoliteholla. Minut tuntien se ei tarkoita blogitaukoa, vaan bloggaustahdin pientä hidastumista. Ehdin lukea entiseen malliin, koska työmatkani ottaa tunnin suuntaansa ja kuljen sen bussin kyydissä. Kirjoitan siis lukemistani, mutta lyhyemmin tai harvemmin. Kirjoitusaikani kuluu nimittäin toisen projektin parissa: Hannan ja minun "kirjablogikirja" ilmestyy kesällä.

20 kommenttia:

 1. Iih, olin juuri tulossa sanomaan että tuo ensimmäinen kuva on kuin Lumen maan kansi (josta bloggasin juuri pääsiäisenä - siis kirjasta, en kannesta :), mutta sanoitkin itse sen saman. :D Hienoja kuvia, vaikka tiedätkin kyllä suhteeni lumeen, hmmm... :D

  Odotan kovasti kumpaakin tulevaa kirja-arviotasi. Sitä esikoista tietenkin, koska itsekin menetin sille sydämeni, mutta myös Irvingiä. Minun Irving-lukijuuteni on jo melkein semmoinen "tyhjät tynnyrit kolisevat eniten" -tyyppinen vitsi, kovasti suunnittelen alkavani lukea miehen kirjoja, enkä kuitenkaan lopulta saa mitään aikaiseksi. :D Mutta Irving kiinnostaa kyllä kovasti (ihan oikeasti!), ja lupaan lukea sen ensimmäisen Irvingini pian.

  Maaliskuu oli sinulle hyvä lukukuu, monta hienoa ja kiinnostavaa kirjaa! <3
  Nyt kovasti tsemppiä sinulle ja Hannalle!! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, minun oli pakko ottaa tuo "lumen maa" -kuva heti, kun ohi kävelin. :) Tässä vaiheessa vuotta lumi alkaa riittää minullekin, saisi kevät jo tulla!

   Sen esikoisarvioni luitkin. Se on ihana kirja. Varmastikin yksi koko kevään huipuista. Irvingiä jos alat lukea, niin älä aloita uusimmasta. Se on hieno romaani, mutta olen ehkä aavistuksen pettynyt.

   Ja kiitos! <3

   Poista
 2. Ihanat kuvat! Venetsialainen kylä kylpee kauniissa ilta-auringossa. Hyvin olet ehtinyt kirjoja lukemaan maaliskuussa.
  Mielenkiintoinen projekti sinulla Hannalla:)

  Mukavaa huhtikuun alkua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanne, kiitos. Venetsia on viehättävä paikka - en tosin ole tuota lähempänä käynyt (siellä Italialaisessa olen käynyt kahdesti :)).

   Valoisaa huhtikuuta sinulle!

   Poista
 3. Nostalginen kuva Kutvosen kulmalta! Ja tuo Venetsia-kuva on ihana. Teillä on ollut aurinkoinen ja kiva pääsiäinen suonenjokelaisissa maisemissa. Minulle myös tuttuja paikkoja...

  Aurinkoisia huhtikuun päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anja, Kutvosen talo on kaunis. Ja Suonenjoen Asemakatu muutenkin viehättävä, joskin nyt taas hieman rapistumaan päin.

   Arvasinkin, että moni näistä paikoista on sinulle tuttuja. Mukavaa kevättä!

   Poista
 4. Upea pääsiäisilta Iisveden jäällä, kuin myös Suonteella. Kyllä näitä kotimaisemia kelpaa katsella ♥

  Aloittelin lukemaan sitä Marianne Cedervallin kirjaa, jo alku vaikuttaa lupaavalta :))) Kiitos lainasta!
  Terveiset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, ilta Iisveden jäällä oli hieno ja niin rauhallinen.

   Mukavaa, jos Cedervallin kirja vie mukanaan. Se on leppoisaa lukemista!

   Poista
 5. Upeita kuvia, ja hienoa, että signeeraat kuvat alalaitaan lumiomenalla, ei jää epäilystä tekijänoikeudesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokke, en tiedä onko tuolla signeerauksella merkitystä, mutta ainakin se muistuttaa siitä, kuka kuvat on ottanut. :)

   Poista
 6. Ihania kuvia! Ja kuinka jännää: kirjablogikirja, en malta odottaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sannabanana, kiitos! Ja jännä kirjahanke on minullekin. :)

   Poista
 7. Kauniita lumisia maisemia ja kaunista auringonvaloa. Suonenjoki ei ole itselleni kovin tuttu paikka vaikka siellä silloin tällöin olen pyörähtänytkin. Tuo vaaleankeltainen funkkistalo on kaunis, mitä tosin harvoin voi sanoa funkkistaloista. Viimeisen kuvan sinisen sävyt saavat pysähtymään. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hietzu, oli ihana pääsiäinen. Suonenjoella on paljon kaunista, mutta myös rumaa, sellaisia tasakattoisia marketteja, kuten kaikilla pikkupaikkakunnilla. :)

   Poista
 8. Hyvin merellisiä nuo järven lumiaallot.

  Minä en muista omaa kirjastokorttinumeroasni Luvialta, mutta kun kävin kerran Bessun kanssa täällä kuuluisassa Aalto-kirjastossa yhdessä, kirstaotäti muisti Bessun numeron!

  Eikö vain olekin merkillistä, miten oma lapsuuspitäjä on kuin aina se kotipitäjä, vaikka olisi asunut kuinka ja kauan muualla.

  Aurinkoista huhtikuuta! Pidän itseni niin kiireisenä, etten edes huomaa kuukausista julminta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, mietin samaa, että lumiaalloista tulee meri mieleen. Ajattele, Lumi ja Meri Aalto voisivat olla siskokset!

   Teillä on siellä hyvä ja osaava kirjastotäti. :)

   Valoisaa huhtikuuta sinulle!

   Poista
 9. Upeita kuvia,en vaan uskoisi että on jo huhtikuu....Kaunis lapsuudenpaikka sinulla.Hyvä ystäväni on sieltä kotoisin,oli aikoinaan miss Mansikka....
  Kirjablogikirja kuulostaa mielenkiintoiselta....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, tänä vuonna kevät tulee Suomeen hitaasti. Hauska kuulla, että ystäväsi on entinen Mansikkatyttö - tai mansikkamissi, kuten Suonenjoella sanotaan.

   Poista
 10. Lumen maa minullakin tuli ensimmäisestä kuvasta mieleen, vaikka en ole edes kirjaa lukenut! Sitä se kirjablogiyhteisö teettää ;)

  Ihania kuvia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villasukka, niin ne kirjojen kannet jäävät mieleen! :)

   Kiitos. <3

   Poista