perjantai 19. huhtikuuta 2013

Blogiajan Top 10 -haaste


Mitkä ovat blogiaikani Top 10 -kirjat? Tämän hauskan ja yllättävän vaikean kysymyksen minulle lähetti Leena Lumi. Haaste tuli kuin tilauksesta, sillä olen nyt kirjoittamassa blogiaiheista tietokirjaa melko tiiviisti ja vaikka työmatkoillani luen entiseen malliin, en ole ehtinyt blogata kaikesta lukemastani. Samoin kommenttivastaukset laahaavat jäljessä, mutta kunhan toukokuun alussa Hannan kanssa kirjoittamani käsikirjoitus valmistuu, palaan taas blogiruotuun.

Mutta ne 10 parasta blogiaikanani lukemaani kirjaa? Rakastan listoja, mutta tehtävä on miltei mahdoton. Juuri tänään minusta tuntuu siltä, että haluan listata alla olevat kirjat. Ensi viikolla lista saattaisi vaihtua joidenkin osalta. Kaikki listaamani kirjat ovat säväyttäneet minua lukijana ja jokaisen voisin lukea uudestaankin. Muutama "ikisuosikkini" jää listalta. Yksi heistä on kollaasin alalaidassa näkyvä John Irving, joka koko suomennetun tuotannon olen lukenut (rakkaimmat kirjat useampaan kertaan), mutta jonka tuoreimmat ja blogiaikanani ilmestyneet kirjat eivät ole tehneet niin suurta vaikutusta kuin toivoin. Koska Irving on kuitenkin minulle tärkeä ja rakas kirjailija, haluan tehdä fanin pienen kunnianosoituksen ja mainita hänet erikseen. Kuvan otin eilen alkuillasta Akateemisessa kirjakaupassa, jossa kävin kuuntelemassa Irvingiä, jota hänen suomentajansa Kristiina Rikman haastatteli. Kirjailijan tuoreimman romaanin Minä olen monta blogiarvion voitte lukea vaikka täältä blogistani. Kaltaiselleni ihailijalle lyhyt tuokio kirjakaupassa oli iso elämys.

Irvingistä takaisin blogiaikaisiin suosikkeiheni. Tässä kirjailijan mukaisessa aakkosjärjestyksessä ja pienine blogiarviolainauksineen Lumiomena-blogin Top 10:

1. Joel Haahtela: Elena
Olen rakastanut siihen vangitsevuuteen, jolla Haahtela kirjoittaa: elegantisti ja ilmavasti, kuitenkin läsnäolevasti.

2. Markus Hotakainen: Tildan tähdet. Lasten oma avaruuskirja
Ainakin meillä on viimeisen kuukauden ajan luettu Tildan tähtiä miltei päivittäin. Maailmankaikkeuden ihmettelyn ohella on viisivuotiaani innostunut myös tuottamaan oman näkemyksensä Avaruusmaasta. (Ja nyt se viisivuotias on jo ekaluokkalainen ja Tildan tähdet ihastuttaa aina vaan. Ihan paras lasten tietokirja!)

3. Kazuo Ishiguro: Pitkän päivän ilta
Ishiguron kirja on oikea helmi, sillä englantilainen road trip voittaa aina amerikkalaisen.

4. Pasi Ilmari Jääskeläinen: Harjukaupungin salakäytävät
Hukatut sateenvarjot, salakäytävien multainen rapina, ikuinen vesisade, haikeuden aikaansaama kauneus sekä ennen kaikkea ihmeellinen unenomaisuus veivät minua kuin Panin Labyrintti Ofeliaa Guillermo del Toron julmassa elokuvassa, kuitenkin huomattavasti lempeämmin.

5. C. S. Lewis: Velho ja leijona
Saturomaanina Velho ja leijona lähenee täydellistä. Siinä on hyvä tarina, klassinen hyvän ja pahan vastakkainasettelu sekä ikiaikaisten satujen suurta taikaa.

6. Haruki Murakami: Kafka rannalla
Kauneuden vastapainoksi Murakamin tekstissä on pelottavia, julmiakin elementtejä. Kafka rannalla on samaan aikaan realistinen ja taianomainen kirja. Ennen kaikkea se on hyvin vangitseva. -- Kirja, jonka keskivaiheilla taivaalta sataa sardiineja ja makrilleja, ei voi olla muuta kuin lumottu.

7. Per Petterson: Kirottu ajan katoava virta
Kirottu ajan katoava virta rakentuu kuin muistojen pyörre ihmismielessä.

8. Riikka Pulkkinen: Totta
Totta on niitä kirjoja, jotka tulevat liki ja joita haluan vaalia osin yksityisenä (silti näköjään kovin jaettuna!) lukukokemuksena.

9. Carol Shields: Pikkuseikkoja
Kuinka monesta teeskentelykerrostumasta me kaikki muodostammekaan mielikuvamme ihmisistä? Myös meistä itsestämme. (Aika hyvä aihe pohdittavaksi!)

10. Lionel Shriver: Poikani Kevin
Poikani Kevin ei tarjoa pakotietä. Se on koskettava, rujo ja intensiivinen romaani, joka iskee suoraan kasvoille ja tekee tyhjyyttään ammottavan aukon lukijan sydämeen.


Ja koska tämä Blogiajan Top 10 -haaste on ihan uunituore, lähetän sen eteen päin

Anna Elinalle

Elma Ilonalle

Karoliinalle

Minnalle

toisellekin Minnalle

sekä Saralle

23 kommenttia:

 1. Pikkuseikkoja olisi ehdottomasti minunkin listallani.

  John Irving... minä en oikein ole päässyt miehen kirjoihin sisälle. Ainoastaan Garpin maailman muistan hyvänä, mutta muutama sen jälkeinen on tökkinyt ja tainnut jäädä keskenkin. Hyvä kuitenkin, että miehelle riittää blogistania-faneja, joista monet pääsivät kuuntelemaan suosikkiaan ihan livenä :)

  VastaaPoista
 2. Tiesin, että Kafka on listallasi. Muita kirjoja en ehkä olisi arvannutkaan, vaikka olisi tietysti pitänyt tietää, että jotakin Haahtelaa sieltä löytyy. :)

  Pettersonin ja Ishiguron kirjat haluan lukea.

  Tämä on kyllä kiva haaste. Jos kukaan ei haasta minua tähän, haastan itse itseni!

  VastaaPoista
 3. Kiitos, että ehdit tehdä tämän, ehkä kävi jopa vaihtelusta!

  Vaikka kuinka pidin Harjukaupungin salakäytävistä, se ei mahtunut omalle listalleni. Jos kyseessä olisi ollut TOP20, asia olisikin voinut näyttäytyä eri valossa.

  Kirottusta ajan katoavasta virrasta kiitos sinulle, pidin siitä paljon♥

  Shields meillä molemmilla, mutta eri kirjat. Olen pitänyt sataa hänen kaikista muista kirjoistaan, vain Pikkuseikoista en;) Paitsi tietty pidän sen kannesta. Mutta koska se on Ruohonvihreää sisarkirja, sekin on nyt saanut säilytysarmon.

  Oates, sama kirjailija, mutta eri kirja. Poikani Kevin oli minulle liian rankka. Vaikka olenkin aika paatunut vahvojen makujen ystävä, niin Poikani Kevin ja Sisareni, rakkaani ovat saaneet jatkaa matkaansa pois luotani.

  En voi millään uskoa, silmissäni on varmaan jotain vikaa, että en näe listalla Siri Hustvedtiä;) Myönnän kyllä, että hänen tasonsa vaihtelee tai sitten hän vain haluaa vähän kirjoittaa kokeellisesti, mutta silti...

  Bravo, sinäkin pystyit tähän♥ Ja meillä on sentään takana jo satoja, satoja blogiin luettuja kirjoja.

  VastaaPoista
 4. Oli mukava yllätys, että listallasi oli kaksi kirjaa sellaisilta kirjailijoilta, joihin olen hiljattain tutustunut ja ihastunut. Täytyy siis varmaan kokeilla mainitsemiasi Murakamin ja Ishiguron kirjoja. Narnia-sarja on lapsuuteni suuria suosikkeja, ja Shriverin ja Pulkkisen kirjat ovat lukulistalla. Pulkkiselta en ole lukenut vielä mitään, joten Tottaa tai jotakin muuta Pulkkisen kirjaa olisi kyllä kokeiltava.

  Näitä tällaisia listoja on todella mielenkiintoista lukea!

  VastaaPoista
 5. Hieno lista! Näistä olen itse lukenut Velhon ja leijonan (olen fanittanut Narniaa pikkutytöstä asti)ja ihan vasta Poikani Kevinin, joka oli huikea, pidin siitä todella paljon. Murakamiin olen tutustunut tämän vuoden puolella Lammasseikkailun muodossa, mutta ainakaan se ei vielä vakuuttanut; toki aion kokeilla muita hänen kirjojaan. Shields ja Ishiguro ovat kiinnostavia, ja heiltä voisin kuvitella lukevani jotain.

  Kaunista viikonloppua! =D

  VastaaPoista
 6. Elena teki minuunkin suuren vaikutuksen vähäeleisellä mutta läsnäolevalla tarinallaan. Poikani Kevin ja Totta jättivät minut puolestaan molemmat samalla tavalla hivenen kirjan ulkopuolelle. Jokin sykähdytys jäi puuttumaan. Harjukaupungin salakäytävät minun pitänee lukea hyvin pian. :)

  VastaaPoista
 7. Oih, myös minun listalleni pääsisivät Murakami, Ishiguro, Pettersson ja Haahtela. Myös Jääskeläinen, mutta kirjallaan Lumikko ja yhdeksän muuta (Harjukaupunki on vielä lukematta). Pulkkisen Raja on sen sijaan minulle enemmän mieleen kuin Totta. Tosin tuntuu, että pitäisi lukea Totta joskus uudelleen, sillä saatoin lukea sen vähän huonoon aikaan ja sain siksi siitä vähän irti. Ihanaa viikonloppua Katja! :-)

  VastaaPoista
 8. Mahtava (ja vaikea!) haaste! Otan ilman muuta tehtävän vastaan :)

  VastaaPoista
 9. Mielenkiintoinen postaus, kiitoksia! <3 Näitä on mukava välillä pohtia. Voi että kun ehtisin jossain välissä Haahtelaan asti...

  VastaaPoista
 10. Nimi Karoliina linkittyy Ilselään, mutta olenko se minä? Olenhan se minä?? :)

  Listallani on neljä minunkin lukemaani, upeaa kirjaa: Elena, Velho ja leijona, Pikkuseikkoja ja Poikani Kevin. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se olet sinä, totta kai! <3 Korjasin linkin juuri.

   Palaan muihin kommentteihin myöhemmin. :)

   Poista
 11. Hieno lista;olen noista lukenut vain kaksi;kutosen ja nelosen mutta listalta löytyy sellaisia joita haluaisin lukea kuten nro 9.Poikani Kevinin näin elokuvana mutten ole varma haluaisinko lukea kirjaa..

  VastaaPoista
 12. Minäkin huolisin omalle listalleni Pitkän päivän illan<3

  Olen lukenut listaltasi kuusi kirjaa, muutama niistä todella hyviä lukukokemuksia kuten Poikani Kevin. Toisaalta taas listallasi on kirjoja, jotka vain eivät olleet minua varten kuten Kirottu ajan katoava virta.

  VastaaPoista
 13. Kiitos Katja! <3 Ihana haaste ja ihanat kirjat Top 10 -listallasi (etenkin Ishiguro, Shields ja Petterson).

  Otan tietenkin haasteen vastaan, mutten tiedä, milloin ehdin listaa rakentelemaan, kun juuri nyt on paljon kaikkea muuta elämässä, mutta vastaan kyllä jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
 14. Elena ja Totta ♥

  Näistä saakin hyviä lukivinkkejä, Ishiguron kannoin divarista vihdoin kotiini, kun en saa sitä kirjastolainana luettua.

  VastaaPoista
 15. Juuri luin lehtijutun Irvingistä ja tuli (taas) sellainen olo että ihan oikeasti pitäisi lukea häneltä viimein jotain NYT. Taidan heti mennä poimimaan kirjan hyllystä, ettei asia taas lykkäänny. :)

  VastaaPoista
 16. Lopulta sain oman listani kasaan, ja uskaltaudun siis muiden listojen äärelle. Laitan omani huomiseksi jakoon.

  Listallasi on monta sellaista kirjaa, joista pidän valtavasti ja jotka olen lukenut aikaa ennen blogielämää: Elena, Poikani Kevin, Velho ja leijona ja Pitkän päivän ilta. Ishiguro on huikea kirjailija, samoin Shriver! Kummankin tuotanto ajoittuu ajalle ennen blogia, näin on minulla myös Hustvedtin huippukirjojen laita.

  Sen sijaan Harjukaupungin salakäytävät kiipesivät minullakin listalle, huikean hieno kirja! Murakamin haluaisin lukea, muutaman olen häneltä lukenut, mutta vielä en ole humraantunut. Ehkä senkin aika tulee.

  VastaaPoista
 17. Omalta listaltani löytyisivät myös Pitkän päivän ilta ja Kirottu ajan katoava virta (paras kirjan nimi ikinä!), ehkä Kafka rannalla ja Pikkuseikkojakin. Lista olisi vähän erilainen joka päivä tai ainakin joka viikko. Poikani Kevin on todella vaikuttava eikä unohdu koskaan, mutta en tiedä, haluaisinko sen listalle - melkein toivoin etten olisi lukenut sitä, niin hurja se on. Pasi Ilmari Jääskeläiseen en ole vieläkään tutustunut, mutta aikomus on, niin paljon kehuja olen siitä kuullut, odotukset ovat korkealla.

  VastaaPoista
 18. Pikkuseikkoja on juuri meneillään minulla ja tuntuu paremmalta kuin Ruohonvihreää.

  VastaaPoista
 19. Pitkän päivän ilta on huikea! Ilokseni listalla oli Pikkuseikkoja ja Kirottu ajan katoava virta, jotka hankin juuri Hulluilta päiviltä. Onpahan jotain odotettavaa!

  Haahtelaan täytyy tutustua ja lapsille haluan etsiä tuon Tildan jostain! Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
 20. Tämä oli kiva. Näköjään minun pitää lukea neljä kirjaa listaltani, koska sen verran laahaan jäljessä. Mutta jotenkin oikein hyvin ymmärrän tämän listan, kaikki näistä tutut kirjat ovat tehneet minuunkin suuren vaikutuksen.

  VastaaPoista
 21. Hieno suoritus listata TPo 10 -kirjat! Minäkin tykkään listoittaa, mutten tiedä, osaisinko valita kymmentä. Tarkemmin kun pohdiskelen tässä, ei se ehkä kuitenkaan mahdotonta olisi.

  VastaaPoista
 22. Poikani Kevin on varmaan yksi parhaimmista kirjoista EVER! Mutta apua mikä vaike haaste, vaikka (tai ehkä juuri sen takia?) olenkin pitänyt blogia jo melkein kahdeksan vuotta

  VastaaPoista