lauantai 9. helmikuuta 2013

Hyvän (kirja)mielen lähteillä


Leena Lumi muisti minua haasteella, jossa tulee kirjata 10 hyvää mieltä tuottavaa asiaa. En aina jaksa vastata haasteisiin, vaikka niistä suuresti pidänkin ja nautin aina kanssabloggaajien haastevastausten lukemisesta. Nyt olen savolaisissa lapsuusmaisemissani viikonlopun vietossa ja mukanani on tietenkin muutama hyvä kirja. Siksi vastaan Hyvän mielen lähteillä -haasteeseen kirjamiettein. Mitkä kaikki kirjoihin liittyvät tai lukemista sivuavat asiat tuovat minulle hyvää mieltä? Tässä satunnaisessa järjestyksessä 10 onnentuojaa:

1. Läheiset ihmiset tietenkin tuovat hyvää mieltä, kuten varmasti suurimmalle osalle. Olen ylpeä ekaluokkaisesta tyttärestäni, joka täyttä päätä suorittaa lukudiplomia, josta puuttuu enää kaksi kirjaa. Hänen viimeksi kokonaan itse lukemansa kirja oli Eppu Nuotion Kingin kalassa. Ja viisivuotiaan poikani mielestä maailman paras kirja on se, jossa "leluauto ajaa hedelmien päältä". Harmikseni en tunnista kirjaa, mutta onneksi kaikkea muuta on löytynyt luettavaksi.

2. Ihanat kirjakekkerit. Viimeksi torstaina pääsin mukaan WSOY:n Kirjalliseen ensi-iltaan, jossa hauskat kirjailijahaastattelut, kiehtovat kirjatrailerit, mainio Trio Kolmihenkisen musiikki sekä tietenkin ihana kirjamielinen seura tutustuttivat kevään kirjatarjontaan. Mooses Mentulan Isän kanssa kahden sekä Katja Ketun Jäänsärkijä tullevat minulla lukuun ennen pitkää. Illasta ovat kirjoittaneet paremmin ainakin Hanna ja Mari A.

3. Matkustaminen. Olen krooninen matkakuumeilija ja nyt ainakin kuvittelen tekeväni ensi kesänä kaksi ulkomaanmatkaa, toisen perheeni kanssa, toisen kahden kesken mieheni kanssa. Matkoista toinen suuntautuu Berliiniin, toinen jonnekin muualle. Matkalukemisen pohtiminen on vähintään yhtä hauskaa kuin matkahaaveilu. Ja matkalla lukeminen se vasta ihanaa onkin!


4. Lisääntyvä valo. Sehän tuo enemmän lukuaikaa! On ihanaa, kun voi lukea luonnonvalossa eikä iltaisin väsytä niin paljon kuin tässä talven hämärähyssyssä. Rakastan toki talvea, mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän odotan kevättä - ja kesää, jolloin saan lukea pihakeinussa.

5. Uudet kirjat. Viime viikolla sain käsiini muutaman kevään kirjauutuuden ja lisäksi lainaksi Alan Hollinghurstin Vieraan lapsen. Nyt onkin hyvän mielen ongelma päättää, että mitä alkaisin ensimmäiseksi lukea.

6. Vanhat kirjat. Lapsuudenkodissani teen aina kirjalöytöjä. Vanhempieni kirjahyllyssä on rakkaita muistoja lapsuudesta sekä lukuisia lukemattomia kirjoja. Ja vintillä lisää. Kirjahamsteri hyrisee mielihyvästä.

7. Karl Ove Knausgårdin Taisteluni-sarja. Olen vasta varovaisesti aloitellut ensimmäistä osaa, mutta uskon jo nyt vaikuttuvani tuosta paljon puhutusta norjalaisesta. Taas yksi kirjablogin teksti vain vahvistaa ennakko-odotuksiani.


8. Napostelukin tuo hyvää mieltä. On suuri nautinto napsia jotain pientä samalla, kun syö: hyvä viini, suklaa, leipä ja popcorn ovat suosikkejani. Kirjaa lukiessani en kuitenkaan osaisi syödä lämmintä ruokaa: kirja ei kuulu lounaspöytään, olen tässä suhteessa pöytätapapoliisi. Aamiainen on jo asia erikseen - tosin sen aikana luen tietenkin Hesaria.

9. Työ. Vaikka joskus väsyttää ja moni asia ottaa päähän, pidän työstäni. On hienoa työskennellä kirja-alalla ja juuri nyt olen saanut lukea kahta käsikirjoitusta, joissa molemmissa on kiehtova aihepiiri. Niille, jotka seuraavat blogiani vain satunnaisesti kerron, etten tuo työkirjoja blogiini.

10. Kaikki kirjablogikollegani. Muut kirjablogit tuovat lukuvinkkejä, innostusta lukemiseen sekä aitoja ystäviä. On mukavaa, suoranainen onni, olla kirjabloggaaja.

Ja niinpä lähetänkin tämän haasteen muutamalle blogiystävälleni:
Liisalle Luettuihin, lukemattomiin
Marialle Sinisen linnan kirjastoon
Elma Ilonalle Tarinauttisen hämäriin hetkiin
Saralle PS Rakastan kirjoihin
Ammalle Amman lukuhetkiin

17 kommenttia:

 1. Ihana postaus, Katja <3 Tunnistan itseni monesta kohdasta. Minäkin napostelen mielelläni mutta lämmintä ruokaa en lukiessa osaa syödä (tarpeeksi siististi ;). Leipä on herkkuani, uudet kirjat ja pohtiminen mihin seuraavaksi näistä tarttuisi, on nautinto!

  Ihan totta, mitä vanhemmaksi tulee, sitä läheisimmäksi kevät ja kesä tulevat... Tai kuten poikani sanoi lempivuodenaikaa kysyttäessä; kesällä talvi ja talvella kesä. :D

  VastaaPoista
 2. Tässä oli paljon asioita, jotka itsekin allekirjoitan. Esim. lisääntyvä valo, napostelu ja vanhat kirjat. Blogissasi on parasta tuo intohimo kirjoihin joka näkyy ja kuuluu.
  Mukavaa lauantai-iltaa :)

  VastaaPoista
 3. Ihania asioita, jotka tuottavat hyvää mieltä minullekin. Matkusteluni rajoittuu tällä hetkellä käytönnön syistä nojatuolimatkoihin, mutta ihanaa se on sekin... Vanhoihin kirjoihin huomaan hurahtavani koko ajan enemmän. Taidan olla "vanha sielu" ;)

  VastaaPoista
 4. Ai niin ja ilimmammuuta otan haasteen ilolla vastaan.

  VastaaPoista
 5. Valo - tuo elämän voima. Vanhat kirjat & uudet kirjat, ja kaikki siitä väliltä =)

  VastaaPoista
 6. Ihanasti kirjoitettu hyvän mielen asioista! Ja mukavaa että valokin lisääntyy jo;pian teilläkin on kevät!

  VastaaPoista
 7. Kiitos, tästäpä tuli nimensä mukaisesti hyvä mieli :). Katsonpa, jos vaikka tiistaina listaisin omia hyvän mielen juttujani TTT:n merkeissä.

  VastaaPoista
 8. Kyllä lukemiseen liittyy niin monia ihania asioita! Listastasi allekirjoitan jokaisen. :)

  Ihanat tulppaanit, muuten. Minäkin vihdoin päätin, että on tarpeeksi kevät, ja ostaa pärräytin kimpun. <3

  VastaaPoista
 9. Taas hyviä kuvia. Minusta on mukava, kun ostatte Karoliinan kanssa niin paljon kukkia. Mie en kauheasti osta tuon yhden syömärin takia, mutta meidän asunto on myös sen verran pimeä, etteivät kukat kaukaa selviäisi. Pimeä siksi, että kukkia ei voi jättää ikkunalaudoille samaisen syömärin ja tuholaisen takia.

  VastaaPoista
 10. Ihana hyvämielikirjoitus. Nyt tietysti sitten kuola valuu (rakastan popcornia!) ja matkakuumeilu muistuttaa jatkuvasta olemassaolostaan! Toivotan ihanaa ja hyvää mieltä sunnuntaihisi ja ensi viikkoon!

  VastaaPoista
 11. Palaan tänne vielä kommentoimaan paremmalla ajalla, mutta nyt sanon vain että kiitos haasteesta, ystäväni! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastasin haasteeseen omassa blogissani, ja nyt tulin vielä lukemaan uudelleen sinun kymmenen kohtaasi. :) Ihania juttuja, ja kuten moni muukin, minäkin allekirjoitan noista melkein jokaisen. Kirjakekkereille osallistuisin itsekin mieluusti enemmän, ja oma työnihän ei liity mitenkään kirja-alaan (vaikka siitä kyllä kovasti tykkäänkin). Mutta kirjat ja matkustaminen ja ystävät ja kaikki muu, voi että! <3

   Poista
 12. Kiitos ihanasta hyvän mielen haasteesta! :) Vastailen ehkä myös TTT:n merkeissä tähän.

  Lukemiseen liittyy kyllä niin paljon hyvän mielen asioita. Minä tunnustan olevani ruokapöydässälukijakin. Vaikka lapsuudenkodissani ei olisi saanut lukea varsinaisten aterioiden aikana (aamiaisella ja iltapalalla kyllä), yritin usein uhmata tuota sääntöä. Monta kinaa käytiin asian tiimoilta. :) Nykyäänkin arkisin saatan lukea päivällisen aikana, mutta viikonloppuisin kyllä ruokailemme rauhassa pöydän ääressä jutellen.

  VastaaPoista
 13. Katja, kiitos, että ehdit vastata haasteeseen.

  Minäkin olen nyt niin matkakuumeessa, että...Löysimme juuti 'oman hotellimme' Salzburgista ja teemme varauksen. Sen lisäksi vain 1 tai 2 muuta yötä varataan, muuten seikkailemme matkalla ja jäämme yöksi, sinne missä tuntuu kivalta.Seuraavan matkan reittikin jo piirtyy Euroopan tiekartastoomme ja silloin se onkin meille ennestään kokematonta...

  Ah, odotan niin, että luet Vieraan lapsen!

  VastaaPoista
 14. Voi kiitos Katja <3
  Löysin paljon samaa itsestäni monessa kohtaa. Olen nyt lyhytsanainen, koska yritän toipua viikonloppulomasta ja mahataudista. Mutta jahka olen virkeämpi, vastaan haasteeseen!

  Mukavaa viikkoa, Katja!

  VastaaPoista
 15. Kuten tuossa sanoitkin, on aina kiva lukea muiden vastauksia erinäisiin haasteisiin, vaikka niihin vastaaminen tuntuu joskus kovin vaikealta.

  Minulla on ihan hirveä matkakuume nyt. Toivottavasti löydän siihen pian lääkkeeksi jotain muutakin kuin kirjoja, joita kyllä on ihan mahtava lukea.

  VastaaPoista
 16. Kiitos kaikki kommenteista. Ne tuovat hyvän mielen! <3

  VastaaPoista