keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Joel Haahtela -bingo

Kesällä moniin iskee pelihimo. Tai ainakin halu vetäytyä sadesäällä pelaamaan vanhoja lautapelejä, kuten Afrikan tähteä, Monopolia tai vaikka vain Unoa. Kirjabloggaaja voi pelata vaikkapa bingoa suosikkikirjailijansa teosten elementeillä. Kirjoittaessani blogiarvion Haruki Murakamin Suuresta lammasseikkailusta linkitin arvovaltaisen The New York Timesin sivuilla olleen Murakami-bingon, johon on listattu kaikissa tai vain joissakin Murakamin kirjoissa esiintyviä keskeisteemoja ja yksityiskohtia. Sen seurauksena aloin pohtia, kenestä kirjailijasta laatisin oman, erittäin kotikutoisen bingoni ja vastaus välähti mieleeni heti: tietenkin Joel Haahtelasta! Ja tässä - saa nauraa - vantaalais-savolainen versio Joel Haahtela -bingosta:Pelisäännöt ovat varmastikin sellaiset, että kaikkiin tunnistamiinsa ruutuihin voi vetää ympyrän ja se, joka saa ensimmäisenä joko vaaka-, pysty- tai vinoviivan täyteen, voittaa uusintalukukierroksen jo omistamiensa Haahtelan kirjojen parissa. Tai saako joku koko ruudukon täyteen heti ensi yrittämällä? Haahtela-entusiasteja kun on (minä itse mukaanlukien) pilvin pimein.

Kenestä kirjailijasta te tekisitte bingon? Minun mieleeni tulee Haahtelan lisäksi monia jo nyt heti, mutta en vihjaise. Tähän ideaan saa vapaasti tarttua, niin minäkin tein.

Peli-iloa!

Muut kuvat itseni ottamia, Siekkisen kirjan kansi Otavan.

46 kommenttia:

 1. Hauska idea. Olisipa huisaa, jos joku Stephen King -fani tekisi metsraista bingon :D Itse tekisin varmaan P.D Jamesista, samoin Raymond Chandler olisi hauska. "Kohtalokas kaunotar" "pistooli kädessä ovesta astuva tuntematon mies" "Kova isku kalloon" Jne. jne. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vera, siitä vaan omaa dekkaribingoa laatimaan. Ties vaikka muutaman vuoden kuluttua sinun kirjasi olisivat vastaavan aiheena! :)

   Poista
 2. Oletpa tehnyt hauskan bingon. :D:D *hatunnosto*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanna, kiitos. Mieti sinä, kenestä tekisit oman bingosi. :)

   Poista
 3. Hah! Hyvä idea ja toteutus. :)
  Mä olen lukenut vain yhden Haahtelan enkä pitänyt siitä, mutta muistan jo siitäkin monta bingoruutua, kuten nimettömän keskieurooppalaisen kaupungin, haahuilevan miehen ja iltapäivän ohikiitävät tunnit. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Salla! Ihastuin siihen Murakami-bingoon ja aloin miettiä muita. Jos oikein muistan, Booksy mainitsi jossain kommentissa John Irvingin, joka on yksi suosikeistani, mutta sitten Haahtelan romanttinen haahuilu (josta itse tykkään) vei voiton.

   Poista
 4. Hieno! Melkein luulen saavani ainakin yhden vinoviivan, vaikka monta Haahtelaa vielä odotteleekin lukemista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erja, kiitos! Haahtelan monissa kirjoissa on keskenään samoja elementtejä. Mutta kaikki ne ovat - ainakin minun mielestäni - tosi hienoja romaaneja.

   Poista
 5. Ihana ja hauska toteutus! Minä varmaan tekisin Carrollista (vaikka monta on vielä lukematta), yllättävää. :)

  Haahtelamaista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnea, oi, sinun on nyt pakko tehdä omas Carrollista! Tee sitten, kun ehdit. <3

   Poista
 6. No, nyt harmittaa etten ole lukenut Haahtelaa. Tosin ihan blogijuttujakin lukemalla bingo kyllä vastaa Haahtelasta saamaani kuvaa. Ja hyvin mahdollisesti luen ensimmäisen Haahtelani jo tänä viikonloppuna: katsotaan kuinka monta merkkiä saan piirrettyä :)

  Montgomerystä saisi varmaan aika helposti bingon tehtyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, Haahtelasta on helppo poimia näitä. Olisin keksinyt juttuja lisääkin, mutta en jaksanut enää selata omia sopivia kuva-arkistojani. Erityisesti olisin halunnut karkaavan sateenvarjon sekä vanhan talon, mutta... :) Ja jännittää, mitä tykkäät Haahtelasta!

   Montgomery olisi niin hyvä: kirjoittava päähenkilö, paras ystävä, joukko sukulaistätejä...

   Poista
 7. Ihana! Minulle tuli mieleen sama kuin Liisalle, eli Montgomery: vanhapiikatäti, kissa, hedelmätarha jne :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, Montgomery olisikin ihan huippu! Tee sinä bingo hänestä? Se olisi tosi ihanaa. :)

   Poista
 8. Hauska bingo!

  John Irvingistä saisi monenmonta bingoruutua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tytti, joo, Irving olisi hieno: kirjoittaminen, paini, karhut, Wien, huorat, eetteriä imppaava lääkäri, Suru jne. <3

   Poista
 9. Hauska idea. Marguerite Durasistakin saisi, eikös..?

  VastaaPoista
 10. Nerokasta! Rakastan Joel Haahtelan kirjoja, joten tämä peli viehättää minuakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. WhatSusannaDidNext: Kiitos! Minäkin rakastan Haahtelan romaaneja ja siksikin hän oli minulle luonteva valinta bingoon.

   Poista
 11. Katja! <3! Ihan huippua, vaikken niin siitä romanttisesta vatuloinnista välitäkään! Viime yönä puhelimella ihailin tätä pienenä ja nyt tulin oikeasti koneelle katsomaan! Ihailen esteetikkona, miten kaunis kokoelma tuo on - ja kaikki omia kuviasi, eikö vain? Aika monta muistan nähneeni ennenkin. Aivan upea.

  Jäin miettimään, kenen kirjoista itse tekisin vastaavan, mutta en sitten oikein keksinyt. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, kiitos sinun ajattelen Haahtelan teoksia aina hieman romanttisena vatulointina, vaikka rakastan (!) niitä. :) Mutta kiitos. <3 Kaikki kuvat Siekkisen kirjan kansikuvaa lukuunottamatta ovat omiani, totta kai.

   Jos keksit oman bingosi kohteen, niin tule kertomaan!

   Poista
 12. Iiih, ihanaihana! <3 Bingossasi on todella tuttuja elementtejä, jotka tällainen haahuileva Haahtela-fani tunnistaa heti. ;-) Hmm, ei ihan heti tule mieleen, kenestä kirjailijasta tekisin omani. Dostojevski? Ehkäpä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa, kiitos! <3 Dostojevski olisiki aika kova veto tällaisessa Bingossa. Olen itse lukenut häneltä vain Rikoksen ja rangaistuksen, joten mieleeni tulee syyllisyys, hyvä huora ja vanha vuokraemäntä.

   Poista
 13. Kertakaikkisen hieno! Haahuileva mies ja salaperäinen nainen!!! Nappiin sanottu kuvaus rakastamistani haahteloista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Risa, kiitos! Mietin, että kaikissa Haahtelan kirjoissa on hieman haahuilua tai jonkin asian etsintää - ja salaperäisyyttä, tiettyä anonymiteettiä. Ja kaikkea sitä rakastan minäkin.

   Poista
 14. Hehee, loistavaa!

  Irving-bingo on muuten jo keksitty:
  http://en.wikipedia.org/wiki/John_Irving -> Recurring subjects

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pekka: :D Oli ihan pakko laatia tämä!

   Ja kiitos Irving-vinkistä. Tuon saattoi kyllä arvatakin, koska hänellä on niin paljon toisteisia elementtejä.

   Poista
 15. En ole Haahtelaa lukenut mutta tästähän saakin jo hyvän käsityksen mitä on odotettavissa :)

  Agatha Christien juonielementtejä on myös pyöritelty ja listailtu sen verran että bingon saisi aikaan, siitä "murhaaja lavastaa epäonnistuvan murhayrityksen" "rikkoutuneeseen kelloon" ja "sisäkkö Gladysiin".

  Maarit Verrosellakin on muutama mehevä fiksaatio...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hdcanis, niin varmasti saa. :) Haahtela tuntuu jakavan lukijansa, toiset tykkäävät, toiset eivät. Jos joskus haluat kokeilla, niin sinulle suosittelen Katoamispistettä.

   Christie olisi mainio! Oo, nyt on viikonloppua pakko katsoa se Neiti Marple, joka sunnuntaina telkkarista (ilmeisesti?) näytetään.

   Poista
 16. Stephen King! Stephen King!!! Siinä sitä olisi bingoa kerrakseen... Nyt tiedän mitä teen jos iskee tekemisen puute jonain lomapäivänä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villasukka: No niin, nyt on sitten lisäpuuhaa mahdolliseen sadelomapäivään! :)

   Poista
 17. Hieno bingo ja yllättävän kinkkinen! Pitänee virkistää Haahtela-muistia tulevaisuudessa :) Itse tekisin uskollisena lukijana bingoruudukon varmastikin Anna-Leena Härkösen teoksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihi nainen, osa bingoruuduista viittaa täsmällisesti johonkin tiettyyn kirjaa, osa melkein kaikissa kirjoissa toistuviin teemoihin tai tunnelmaan. Kokeile Härkös-bingoa.

   Poista
 18. Nämä ovat kyllä hauskoja :)

  Minäkin tekisin varmaan Anna-Leena Härkösen kirjoista oman bingon ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Susa, sinulle samat sanat kuin Pihille naiselle, kokeilepa Härkös-bingoa. Suomessa ei ole (kai??) tehty muita kuin tämä minun ja olisi hauska saada bingokaveri. :)

   Poista
 19. Kertakaikkiaan mainio idea ja hieno toteutus! Heti alkoi mielessä raksuttaa, miten ja mistä oma bingo, no, vaikkapa Kjell Westön kirjoista. Tuskin toteutan muuten kuin mielikuvituksessani, mutta hauska sitä on pohtia. Haahtelasta mulle tuli itselleni mieleen ensin sen ehdottomasti pakollisen haahuilevan miehen lisäksi lisäksi matkalippu (symboloisi matkaa, mutta sullahan on kulkuväline) ja Tuntematon henkilö. Ai joo, sinulla on sekin jo, Salaperäinen nainen. Bingo tulee varmasti mieleen jatkossa aina Haahtelaa lukiessa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arja, kiitos! Westöltä varmasti saisi monenlaisia. Ja näitä on tosi kiva miettiä vaikka työmatkan aikana.

   Ja äh, kun unohdin tuon matkalipun! Se olisi ollut niin hyvä, mieluiten lentolippu vaikka Italian järville Perhoskerääjän mukaan.

   Poista
 20. Mahtavan hauska idea. Heti rupesi raksuttamaan: Katoamistpiste, Traumbach, Elena, Perhoskerääjä...minulla on vain niin onneton muisti, etten monestikaan muista lukemiani kirjoja kovin tarkaan, mutta tämä oli siitä hyvä bingo minulle, että juuri tuollaiset asiat minulle voivat jäädä mieleen: yksityiskohdat ja tunnelmat.

  Oma bingoni...jaahas, vaikeampi kysymys. Irving minullekin tuli ensimmäisenä mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjailijatar, sinulla onkion mielessä heti monia. Haahtelan kirjoista jää mieleen valon ja varjon, mainitsemiesi yksityiskohtien ja tunnelmien vuorottelu.

   Irving olisi kyllä vaan niin mahtava! Pekan mukaan sellainen on tehty, mutta aina voi laatia oman versionsa. :)

   Poista
 21. Hauska Haahtela-bingo! :) Tästä muuten todella huomaa sen, miten (ihanan! <3) Haahtelan kirjoissa toistuvat samat elementit: vaikken ole vielä lukenut kaikkia miehen teoksia, sain koko ruudukon täyteen. :D Bingo! (Taisin juuri voittaa uusintakierroksen Elenaa... :D)

  Minä taas voisin (ainakin ajatuksen tasolla) tehdä oman bingoni Agatha Christien kirjoista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, minäkään en ole lukenut kaikkia (Kaksi kertaa kadonnut odottaa, löysin sen muuten Antikvaarista), mutta eikös bingossakin ne ruudukon numerot tule sattumalta. ;)

   Onneksi olkoon, olet voittanut tuon mainitsemasi Elena-kierroksen. Jee! <3

   Christie olisi niin mahtava. Siirräpä tuo ajatus joskus teoiksi. :)

   Poista
 22. Tämä oli ihastuttava! <3 Olen lukenut vasta yhden Haahtelan, ja silti tunnistin monta bingoruutua:)

  Minullakin tuli heti mieleen Irving ja Montgomery, mutta hmm... Ian McEwan voisi olla mahdollinen. Ja Tove Jansson varsinkin. Myös Enid Blyton...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonja, kiitos. :) Monet samat teemat toistuvat Haahtelan tuotannossa. Toisia se väsyttää, toisia ihastuttaa... Mutta totta on, että monilla kirjailijoilla on samalla tavalla omat keskeisaihionsa. Enid Blyton muuten olisikin mahtava! Ja nyt mieleeni tuli äkkiä myös Jane Austen: sisaruksia, hulttiomies, hiljainen ideaalimies, lukemista, kävelyjä, avioliittoaikeita, tanssiaisia.

   Poista
 23. Aivan mainio!! Vähäiselläkin Haahtela-kokemuksellani sain monta raksia ruutuun. Hienosti olit valinnut myös kuvituksen.

  Jos ehtisin ja jaksaisin, väkertäisin tällaisen Rauha S. Virtasesta. Mutta en usko että kynnelle kykenen. Hatunnosto sinulle joka näit näin suuren vaivan meidän kaikkien iloksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elma Ilona, Rauha S. Virtanen olisi ihana! Mieti bingoa hänestä. Ruutujen keksiminen ei vie kuin hetken, vaikeampaa on miettiä noita kuvia. :)

   Poista