sunnuntai 19. joulukuuta 2010

~Neljäs: Minijoulu~

Meillä moni asia (paitsi lapset) taitavat tulla pienten varaslähtöjen kautta: ensimmäisenä adventtina juhlimme Joulutyttömme syntymäpäivää liki kuukauden etukäteen ja tänään koristelimme jo kuusen ja söimme muutamia jouluruokia. Vietämme nyt minijoulua, koska varsinaisen joulun aikaan olemme osin omassa lapsuudenkodissani, osin anoppilassani. Rakastan joulun aikaa yli kaiken ja siksi keksimme mieheni kanssa jo viisi vuotta sitten, että voisimme ottaa tavaksi viettää ennakko- tai minijoulua oman perheen kesken luodaksemme lapsille heidän tulevaisuutensa muistoja lapsuuden kotijouluista.

Mitä joulukuuseen tulee, niin joulukonservatiivina (muuten en ole ajatusmaailmaltani kovin vanhoillinen) kelpuutan vain kotimaisen. Koristelu noudattaa hyvää lapsiperheen linjaa: Kaikkea kohtuudella, alaoksilla runsaimmin eikä vakavuutta tai tyylikkyyttä saa olla liikaa. Kuusenkoristeita olemme haalineet sieltä sun täältä. Miehelläni ja minulla on tapana ostaa koristeita myös ulkomailta. Kollaasissa esittelen kirkkokuvioisen lasipallon Bolognan joulumarkkinoilta, lumiukkomuffinsin kööpenhaminalaisesta tavaratalosta, puisen veturin Wienistä sekä strassikoristeisen joulupallon Lontoosta Victoria & Albert-museosta. Näitä matkamuistokoristeita vaalin ja haluan, että joskus tulevaisuudessa voin muistaa tarinan jokaisen koristeen takaa.

Musiikillisen adventtikalenterini luukusta tänään avautuu eräs komeimmista tietämistäni vuotuiskappaleista: Stingin versio Gabriel's Messagesta. Sen merkeissä kohti jouluviikkoa!

19 kommenttia:

 1. Ihania koristeita, niin tunnelmallisia ja kerrassaan upea kuusi.

  VastaaPoista
 2. Huippu idea laittaa matkamuistokoristeita kuuseen. Saa todella koristellessa muistella mukavia muistoja :)
  Kiitos Stingin kappaleesta. Ihastuin Stingiin aivan uudella innolla, kun näin eilen ykköseltä Stingin talvisena iltana -dokumentin. Ihana ihminen ja persoona,ja nyt haluaisin levyhyllyyni If on a Winter's night albumin :)

  VastaaPoista
 3. Todella kaunis kuusi...
  ja ihanat koristeet, joilla on oma tarinansa mukanaan..
  Minusta on tärkeää, että oman rytminsä ja aikataulunsa mukaisesti kukin elelee..
  Joulun tärkein merkitys ei ole ajasta kiinni..
  ihanaa Joulunalusviikkoa!

  VastaaPoista
 4. Johanna: Kiitos. Ainakin koristeet kantavat muistoja. Tänä vuonna sattuikin upea kuusi :)

  Hietzu: Ainoa hankaluus on se, ettei koristeita tahdo usein löytää kevät/kesäaikaan. Mutta ainahan voi muokata. Noista esittelemistäni Lontoosta hankittu joulupallo löytyi museokaupan alekorista heinäkuussa. Se ei kai ollut kelvannut kenellekään edellisen joulusesongin aikaan. If on a winter's night on upea levy, jonka kantaa kyllä koko talven. Suosittelen ♥

  Hanne: Kuusi tuo ihanaa tunnelmaa ja tuoksua kotiin. Hyvä ajatus tuo oman rytminsä mukaan kulkeminen, siten varmasti voikin saavuttaa enemmän kuin muualta annettuja aikatauluja noudattaminen. Siihen kun oppisi!

  VastaaPoista
 5. Suloisia ja persoonallisia palloja teidän kuusessanne.

  Stingin laulu onkin ihan ehdoton tähän joulunalusaikaan!

  VastaaPoista
 6. Ihana hyvän mielen postaus ♥
  Kiitos Lumiomena♥

  VastaaPoista
 7. Förskottijoulu omassa kodissa antaa lapsille kivoja muistoja myös oman kodin joulusta. Hyvä idea!

  Minä aina tykkään, kun näen valot kiertämässä oven pieliä, piironkeja, kirjahyllyjä...tässä ajassa on taikaa.

  VastaaPoista
 8. Kaunis kuusi ja ihania koristeita! Erityisesti tuo muffinssilumiukko sekä hieno juna!

  VastaaPoista
 9. Varaslähtö on kiva perinne. :) meillä ollaan myös joulu suurelta osin muualla kuin kotona ja siksi omat jouluperinteet ovat tärkeitä! Meillä kuusi vasta sulaa hitaasti suuressa vesiastiassa tuulikaapissa ettei käy niin kuin viime jouluna, jolloin kaunein näkemäni kuusi hörppäsi pikkujalasta kaiken veden ja kuivui ensimmäisenä yönä... vahingosta viisastuu :)

  Mukavaa iltaa!

  VastaaPoista
 10. Jouluja ei koskaan ole liikaa! Otin just uunista minikinkun, ja nyt nautin sen tuoksusta - ja kohta mausta. Kauniita koristeita olet kerànnyt. Minun uusin on Budapestista, maissinlehdistà unikon siemenkotaan tehty. Mukavaa jouluviikkoa.

  VastaaPoista
 11. Minijoulu kuulostaa ihanalta idealta! Kauniita kuusenkoristeita tarinoineen!

  VastaaPoista
 12. Minulla ei ole lapsuudestani yhtään sellaista joulumuistoa, että olisimme olleet kotona. Olimme aina isäni kotona, matkalla sinne kävimme äidin vanhemmilla. Joulut olivat reissaamista, enenevässä määrin sen jälkeen kun vanhempani erosivat. Ensimmäinen joulu täällä Hämeessa oli vaikea, olla niin kaukana omista.

  Omien lasten ja oman kodin myötä olen/mme päässeet luomaan omat perinteet ja nautin siitä suunnattomasti. (Varsinkin kun omat vanhempani ovat sanoneet, ettei joulun takia tarvitse hermoilla siitä että pitäisi velvollisuudesta matkustaa heille, kuten heidän aikanaan odotettiin tekevän.

  Olen pipertänyt piparijuttuja melkein koko viikonlopun ja eilen paistoin piirakoita :) mm. Muumitalo tai minkä vaan piparitalon on semmoinen perinne, jonka haluan jäävän lasten mieleen :) Mutta sekin joka vuosi jaksamisen ja inspiraation mukaan!

  Ihanaa jouluviikkoa Sinulle lumiomena!!!

  VastaaPoista
 13. Mekin koristelimme kuusen tänään, koska teki mieli! Se on niin kaunis tuossa olohuoneen nurkassa. Se on kivaa, kun aikuisena voi ihan itse päättää, mitä tekee. Ei tarvitse tehdä niin kuin kuuluu. Mutta kotimainen kuusi täälläkin on...toivottavasti ei varise nopeasti.

  VastaaPoista
 14. Voi mikä kuusi! Meidän oma ehkä näkyy ehkä huomenna, ja saat kyllä nauraa sille! :) Koristeetkin ovat aika erilaisia. :)

  On tärkeää, että perheellä on omia perinteitä. Me aloitimme tänään omamme käymällä laulamassa kauneimpia joululauluja kirkossa. 45 minuuttia oli hyvä saavutus yksivuotiaalta... :)

  VastaaPoista
 15. Ihanat koristeet kuusessa ♥
  Mukavaa viikkoa ennen joulun iloa!

  VastaaPoista
 16. Hyvä idea tuo teidän oma minijoulu. Ja kaunis kuusi. Minäkin ostelen aina joulukoristeita muistakin maista. Jotkut suomalaiset ystäväni eivät huolisi ikinä mitään ulkomaista, mutta minä olen sellainen maailmankansalainen. Sitäpaitsi eihän joulukuusikaan ole suomalainen keksintö.

  VastaaPoista
 17. Sooloilija: Olisi hauska kerätä itselleen koristeita sellaiseen muistojen kuuseen. Sting on aina hyvä, mutta en osaa kuunnella häntä kesäisin ♥

  Maria: Ole hyvä, sinä ihana!

  Leena: Mekin pidämme tästä ideasta. Jotenkin sitä haluaa toisaalta viettää ihan oman perheen joulua, mutta lähden aina niin mielelläni Savoonkin jouluksi. Nyt saamme molemmat! Ja samat sanat: minunkin mieltäni lämmittää nähdä valoja ympäri kotia.

  Susa: Kiitos. Tänä vuonna oli hyvä kuusionni - elleivät sitten neulaset varise lattialle ;)

  Sari: Näitä omia perinteita on niin kiva luoda. Toivottavasti teille sattuu tänä vuonna sellainen ihana kuusi, joka ei varise eikä kuivu, vaan kukoistaa loppiaiseen saakka.

  Lissu: Tuo unkarilainen koriste kuulostaa eksoottiselta ja upealta. Joulu on niin ihanaa aikaa, että sitä voi juhlia vaikka kuinka monta kertaa vuodessa ;)

  Johanna: Ainakin meillä olemme kaikki tykänneet ideasta. Mukavaa jouluviikon alkua sinne!

  Mie ite: Niin ne joulumuistot rakentuvat. Itse vietin lapsuuteni joulut kotona, koska kaikki isovanhempani asuivat samalla paikkakunnalla. Kävimme totta kai aattona ja joulupäivänä mummolassa, mutta olimme aina yötä kotona. Sitten isovanhempien ikäännyttyä isäni haki heidät meille joulua viettämään. Siksi lähdemmekin aina ilomielin Savoon jouluksi, jotenkin juhla tuntuu siellä oikeammalta. Vaikka oli tätä oman perheen minijouluakin ihana viettää. Piparkakkutalon rakentaminen on ihana perinne ♥

  Kirjailijatar: On ihanaa tehdä asioita siksi, että tekee mieli tehdä niin tai näin! Jotain oikeuksia aikuisillakin. :) Pitkää ikää teidän kuusellenne. Kotimainen kuusi on paras.

  Ilse: Odottelenkin jo, että milloin saan kurkata teidän kuustanne... En naura :) Meidänkin piti eilen mennä laulamaan kauneimpia joululauluja, mutta Junamuseomies veteli päiväuniaan niin makoisasti puoli kolmen aikaan, etten raaskinyt herättää. Lasten kauneimmat joululaulut lähikirkossamme olisivat alkaneet kolmelta. Ensi vuonna uusi yritys!

  Seijastiina: Kiitos. Ainakin koristeet ovat sellaisia, joilla on oma tarinansa. Sinulle myös iloa jouluviikkoon!

  Allu: Eikö ole vähän outoa olla huolimatta kuuseensa mitään ulkomaista? Nimenomaan, joulukuusi on aika ylikansallinen ja sen alkujuurista on esitetty monia teorioita. Saksasta lie meidän tuntemamme kuusi lähtöisin? Tee sinäkin päivitys omista kuusenkoristeistasi :)

  VastaaPoista
 18. Ihana idea tuo oma joulu. Meillä on vähän saman tapainen myös joka vuosi. Yleensä aatonaattona vietetään kotona miniaattoa :)

  Viehättäviä nuo matkoilta tuomasi koristeet. Varmasti mieli palaa mukaviin matkamuistoihin niitä katsellessa. Minulla on tapana ostaa/tehdä pojalle joka joulu vähintään yksi koriste ja laittaa se/ne niitä varten perustettuun joululaatikkoon. Laatikko on täynnä pojan aikuistuessa ja hän saa koristeet lapsuusmuistoina omaan kotiinsa. Aika kauaskantoinen ajatus mutta minusta lämpöinen.
  Jouluusi onnellisia hetkiä.

  VastaaPoista
 19. Anu: Hauska kuulla teidän miniaatostanne. Näistä tulee toivottavasti lapsille ihania muistoja. Ja yhtä lailla ihana on tapasi hankkia tai tehdä pojallesi vuosittain koriste omaan joululaatikkoon. Suloinen ajatus mielestäni ♥

  VastaaPoista