Tämä olisi sopinut erinomaisesti Minna Canthin päivään (19.3.), mutta blogisavut nousevat nyt. Lisäksi poden runsaudenpulaa seuraavan lukemisen suhteen. Mitfordin tyttöjen jälkeen ei ole ihan helppo tarttua uuteen kirjaan. Kiitänkin Saraa mielenkiintoisen haasteen nostamisesta esille. Sara listasi blogissaan sata naiskirjailijan kirjaa, jotka olisi hyvä lukea. Haasteeseen ovat vastanneet ainakin Almafiinan kirjablogi, Susan kirjasto sekä Leena Lumi, joka listasi kirjojen sijasta merkittäviä naiskirjailijoita. Päätin vastata haasteeseen omalla lyhennetyllä versiollani.
Sadan naiskirjailijan kirjan listaaminen on vaikeaa: ottaako yhdeltä erinomaiselta kirjailijalta vain yksi vai peräti kahdeksan teosta? Painottaako nimenomaan kirjailijoihin ja huomioidako vain yksi kirja kirjailijaa kohden silläkin uhalla, että listalle tulee erinomaisen nobelistin yksi teos rinnakkain yhden viihdekirjailijan romaanin kanssa? Ja huomioidako myös sellaiset kirjailijat, joiden teoksia ei ole vielä itse lukenut, mutta jotka yleisesti on havaittu aikaa kestäviksi mestariteoksiksi?
Koska jokainen saa omassa blogissaan julkaista periaatteessa mitä huvittaa, päätin nyt ottaa huomioon vain ne kirjat, jotka olen jo lukenut ja joista olen pitänyt. Listallani on siis elämyksellinen ja empiirinen perusta. Näin listaltani jää uupumaan esimerkiksi sellaisia suurnimiä kuin Simone de Beauvoir, Leena Krohn, Eeva Joenpelto, Selma Lagerlöf tai Jhumpa Lahiri. Tiedän, että kaikki nuo esimerkinomaisesti mainitsemani naiset ovat saaneet aikaan silkkaa kirjallista neroutta ja he kuuluvatkin alati kasvavalle lukulistalleni. Esimerkiksi Lahirin kohdalla musta aukko on pian paikattu kiitos eilisen kirjastoreissun.
Kaiken pohdintani jälkeen päätin täysin subjektiivisesti julkaista 50 omaa suosikkikirjaani, joita yhdistää se, että ne ovat naisten kirjoittamia ja että ne kolahtavat juuri minun kirjalliseen makuuni. Rajoittaminen viiteenkymmenen oli vaikeaa, mutta en jaksanut ihan sataan saakka. Ja heti joudun muokkaamaan: unohdin listaltani Siri Hustvedtin hienon Kaikki mitä rakastin. Kuinka saatoin?
Olisi hauska kuulla, kuinka tuttuja nämä teokset ovat teille muille. Mikä on sinun suosikkisi? Ja mitä et missään nimessä ottaisi omalle listallesi? Haastan myös lukijani pohtimaan omia naiskirjailijasuosikkejaan tavalla tai toisella.
1. Chimamanda Ngozi Adichie: Puolikas keltaista aurinkoa
2. Louisa M. Alcott: Pikku naisia
3. Isabel Allende: Henkien talo
4. Margaret Atwood: Nimeltään Grace
5. Jane Austen: Järki ja tunteet
6. Muriel Barbery: Siilin eleganssi
7. Charlotte Bronte: Kotiopettajattaren romaani
8. Geraldine Brooks: Kirjan kansa
9. F.H. Burnett: Salainen puutarha
10. Minna Canth: Anna-Liisa
11. Kristina Carlson: Herra Darwinin puutarhuri
12. Agatha Christie: Kymmenen pientä neekeripoikaa
13. Louise Erdrich: Anna meille siivet
14. Helen Fielding: Bridget Jonesin päiväkirja (edustaa kunniakkaasti kaikkia chick lit-kirjoja)
15. Ursula Le Guin: Maameren tarinat (koko sarja)
16. Helvi Hämäläinen: Säädyllinen murhenäytelmä
17. Anna-Leena Härkönen: Häräntappoase
18. Tove Jansson: Taikatalvi
19. Maria Jotuni: Huojuva talo
20. Aino Kallas: Sudenmorsian
21. Anja Kauranen: Sonja O. kävi täällä
22. Kirsi Kunnas: Tiitiäisen satupuu
23. Sirpa Kähkönen: Mustat morsiamet (tai oikeastaan koko Kuopio-sarja, en ole vielä lukenut viimeisintä)
24. Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen
25. Doris Lessing: Viides lapsi
26. Astrid Lindgren: Peppi Pitkätossu (Marikki on suosikkini, mutta vaihteeksi jotain muuta)
27. Margaret Mitchell: Tuulen viemää
28. Lucy Maud Montgomery: Anna-sarja (pakko mainita koko sarja!)
29. Toni Morrison: Solomonin laulu
30. Joyce Carol Oates: Haudankaivajan tytär
31. Sofi Oksanen: Puhdistus
32. Sylvia Plath: Lasikellon alla
33. Annie Proulx: Laivauutisia
34. Riikka Pulkkinen: Totta
35. Arundhati Roy: Joutavuuksien jumala
36. J.K.Rowling: Harry Potter ja viisasten kivi
37. Pirkko Saisio: Punainen erokirja
38. Mary Shelley: Frankenstein
39. Carol Shields: Rakkauden tasavalta
40. Johanna Sinisalo: Ennen päivänlaskua ei voi
41. Zadie Smith: Valkoiset hampaat
42. Anni Swan: Iiris rukka
43. Edith Södergran: Maa jota ei ole
44. Donna Tartt: Jumalat juhlivat öisin
45. Märta Tikkanen: Vuosisadan rakkaustarina
46. Hilja Valtonen: Neiti talonmies
47. Tuula-Liina Varis: Kilpikonna ja olkimarsalkka
48. Rauha S. Virtanen: Seljan tytöt
49. Alice Walker: Häivähdys purppuraa
50. Virginia Woolf: Mrs. Dalloway
Tekemäni kollaasin kuvat on poimittu Googlen hakutulosten kautta mm. kustantajien ja tutkimuslaitosten sivuilta.
Ihana, kaunis kuvakollaasi ansiokkaista naiskirjailijoista!
VastaaPoistaListasi kirjoista nelisenkymmentä on minulle sillä tavalla tuttuja, että en ole lukenut niistä kuin 12 ( ja kohta tulee 2 lisää;D), mutta muut suurinpiirtein tiedän heti, mitkä kirjat kyseessä.
Tulee hyvä mieli kun lukee tuota listaa läpi. Mieluisia muistoja ja mielikuvia, sekä tietoisuus siitä että koskaan ei tule pulaa lukemistoista... :)
VastaaPoistaMielenkiintoinen postaus. Moni kirja oli tuttu, mutta joukossa oli paljon sellaisiakin, joita ne ole itse lukenut. Omia suosikkejani näistä ovat Arundhati Roy, Donna Tartt, Anja Kauranen, Anna-Leena Härkönen, Pirkko Saisio, Carol Shields, Zadie Smith, Märta Tikkanen, Sofi Oksanen, Tuula-Liina Varis, Minna Canth, Riikka Pulkkinen ja Chimamanda Adichie. Ja tietenkin kaikki tyttökirjat! Tosi paljon samoja siis :)
VastaaPoistaPakko tunnustaa, etten ole koskaan oikein päässyt Atwoodin lumoon. Olen kyllä yrittänyt, en tiedä mikä siinä on. Tiedän, että hän on hyvä.
Omalle listalleni olisin varmaan nostanut Herta Müllerin, Jhumpa Lahirin, Siri Hustvedtin. Ne nyt tuli heti mieleen, on varmaan muitakin. Ehkä tartun haasteeseen.
Taidan tarttua tähän ja vieläpä niin, että teen listan samoin perustein :-) Jotenkin vaikea olisi tehdä tällaista ilman omaa lukukokemusta.
VastaaPoistaListallasi oli monta (parikymmentä ) sellaista, jotka löytyvät ehdottomasti tai todennäköisesti omalta listaltani. Löytyi myös useampi sellainen kirja, jotka halauisin lukea tai jotka jo odottavat vuoroaan.
Mielenkiintoinen ja hyvä kollaasi, sinäpä olet kekseliäs Lumiomena.
VastaaPoistaListalla on myös monia minulle mieleisiä kirjailijoita.
Heh, Kirsi Kunnaksen runo kirja on itse asiassa kirjastosta lainattu nyt tällä hetkellä minulla.
Tuo tiitiäisen satupuu on ihana ♥
Tulee mieleen tytär, kun oli pieni vielä ...*tiitiäinen, metsäläinen..:)
Susa: Kiitos. Tuota kollaasia oli hauska tehdä, koetin valita siihen sellaisia kirjailijoita, jotka olisivat keskenään erilaisia ts. eri ikäisiä, koti- ja ulkomaisia, eri aikakausien edustajia. Taidan tietää ainakin toisen niistä kirjoista, joita pian luet ♥
VastaaPoistaRita: Hauska kuulla. Eikö hyvä kirjallisuus olekin rikkaus? Ja parasta on juuri se, ettei luettava koskaan lopu, vaikka ainakin itse koen toisinaan lukupulaa. Tällä hetkellä kuitenkin runsaudenpulaa. Ihanaa!
Kirjailijatar: Hyvä, että otit esiin Siri Hustvedtin! Kuinka saatoin unohtaa hänet. Kaikki mitä rakastin on eräs suosikkikirjani. Unohtuminen johtuu siitä, että kirja on lainassa ystävältäni ja koetin bongailla näitä suosikkejani omasta hyllystäni. Ihan kaikkia minulla ei tosin omana ole mm. Märtä Tikkasta eikä Zadie Smithiäkään.
Atwood tuntuu jakavan monia. Toiset rakastavat, toiset eivät pääse sisälle. Mutta miin se vain kaiken kirjallisuuden kohdalla.
Olisi hauskaa, jos tarttuisit tähän haasteeseen.
Petriina: Niin minäkin ajattelin, että kirjaa lukematta on aika vaikea sanoa, olisiko se omakohtaisesti merkittävä. Toki on paljonkin sellaisia kirjailijoita, joiden paikan kaanonissa tunnistaa, vaikkei kirjailija ole tuttu. Sinulle vielä suurkiitos Lahiri-suosituksesta. Aloitan sen varmaankin ensi viikolla, ensin väliin vähän muuta.
Seijastiina: Kiitos. Oli tosiaan ilo tehdä tuota kollaasia. Kirsi Kunnas on aina vaan niin ihana. Olen iloinen, että saan lukea hänen runojaan lapsilleni. Reilu vuosi sitten kävin tyttäreni kanssa Kansallisteatterissa katsomassa Tiitiäisen satupuusta tehdyn runonäytelmän. Se oli niin hyvä. ♥
Paljon on tuttuja nimiä,mutta lähinnä elokuven kautta. Eniten taidan rakastaa noista F. H. Burnettin Salaista puutarhaa ^^
VastaaPoistaHihii, huomaa, että olet siirtynyt tutkimuksen pariin, tuli niin pätevät perustelut ja lähtökohdat listalle:)
VastaaPoistaLista vaikuttikin hyvältä ja mielenkiintoiselta. Monta kirjaa ottaisin omallekin listalleni ja osa on myös lukulistalla odottamassa. Jään miettimään tartunko minäkin tähän haasteeseen, mieleni tekisi, mutta nyt tuntuu A. Kivi täyttävän ajatukset ja vapaa-ajan...
Kaunis kollaasi. Vain vajaa puolet noista on tullut luettua. Nimet on kyllä tuttuja paitsi Lahiria en tuntenut edes nimeltä, mutta googlatessa huomasin, että hän on kirjoittanut The Namesake, jonka näimme elokuvana ja joka itse asiassa oli oikeastaan syy meidän Intian matkaan, kun mies innostui leffan nähtyään Intiasta. Pulkkisen Totta tilasin Akateemisesta, kun sitä on niin kovasti blogeissa kehuttu.
VastaaPoistaHietzu: Monista erinomaisista kirjoista tehdään myös hyviä elokuvia. Sinusta tuli mieleeni Vermeer: Mietin kovasti Tracy Chevalierin Tytön ja helmikorvakorun ottamista mukaan, mutta se jäi niukin naukin "rannalle".
VastaaPoistaAmma: Hih! Kun tutkimuksenteko juuri nyt hieman kangertelee (olen siinä vaiheessa, että pitäisi supistaa 20 sivua yhdestä luvusta, ihan kamalaa), niin tällaisten listojen laatiminen käy sijaistoiminnasta. Tartu sinäkin tähän, vaikka Aleksis Kiven jälkeen. Tai maaliskuussa, kansainvälisen naistenpäivän tai Minna Canthin päivän kunniaksi!
Allu: Kiitos. Mielenkiintoista kuulla sysäyksestä Intian matkaanne. Minä taas en ollut tiennyt, että Lahirin tekstistä on tehty elokuva. Olen kuullut Lahirista vain pelkkää hyvää sekä ystäviltäni että blogikavereiltani, joten nyt on parasta korjata se aukko. Luulen, että Lahiri vie mennessään. Toivttavasti pidät Pulkkisesta!
Tuossa listassa oli monta suosikkia, mutta myös sellaisia, jotka kirjoitan itselle muistutukseksi ylös. Kiitos.
VastaaPoistaTämä lista on jotenkin kiehtova, kaikki tyttökirjasarjatkin.
Ihanaa naiset!
Mua naurattaa vähän Bronte ja Austen, ei siis mitenkään sinun lista, eikä kirjailijat eikä heidän teokset, vaan se että mulla on jäänyt hyllyyn yksi tosi pölyinen mappi opiskeluajalta, kurssi noista kirjailijoista. Se oli ihan jotenkin lumottu kurssi ja siksi en voi tuhota mappia, vaikka en ole sitä koskaan sen kurssin jälkeen avannut. Pelkään että lumous haihtuu, jos avaan mapin :)
Voi miten upea kollaasi hienoista naiskirjailijoista.
VastaaPoistaListasi on hyvä, monta tuttua ja luettuakin kirjaa, osa kuitenkin oudompia. Hyvä näin, on mielenkiintoisia kirjoja vielä luettavana.
Juuri nyt on menossa Riikka Pulkkisen ; Totta , mielenkiintoinen kirja melko nuorelta kirjailijalta:)
Hei!
VastaaPoistaTämä ei nyt mitenkään liity postaukseen itsessään, vaan mietin voiko blogiasi seurata blogilistan kautta? Mokoma lista on kyllä temppuillut kanssani jo aikansa enkä osaa sitä kovin hyvin käyttää että voi olla etten vaan osaa. Olisi kuitenkin kiva muistaa seurata blogiasi kun tämä mielenkiintoiselta vaikuttaa.
Himalainen: Ymmärrän ihan täysin! Minullakin on tuollaisia omia "taika-asioita", joita ei voi selittää järkiperäisesti, mutta joiden lumouksen pyrkii näin säilyttämään. :) Ihana kurssi sulla on ollut. Oletkohan opiskellut samaa oppiainetta kuin minä? Ja kaikki tyttökirjasarjat ovat niin ihania, että pysyvät mukana koko loppuelämän.
VastaaPoistaHanne: Kiitos. Minä olen hieman samoin bongaillut muiden listoista tuttuja ja tuntemattomia kirjoja ja kirjailijoita. Löydöt ovat yksi näistä blogimaailman rikkauksista. Totta on ihana!
Krista: Kiitos mukavasta kommentistasi. En ole koskaan käyttänyt Blogilistaa, joten blogiani ei varmaan sieltä löydy. Pitäisi tutustua tarkemmin!
Hienon listan olet kaatinut taas kerran! Kirjan kansaa olen juuri lukemassa ja se on kyllä kaikki kehusi ansainnut! Brooksilta laittaisin omalle listalleni lisäksi mainion Years Of Wonderin.Wirtasen Seljat, Montgomeryn Emiliat ja Annat, Lindgren, Jansson Le Guin, Kunnas, Kallas... omalla listallani ehdottomasti! Mainitsemiesi lisäksi tulee äkkiseltään mieleen ainakin ruotsalainen Agneta Ara sekä italialainen Silvana de Mari. Varmasti tulee ajan kanssa muitakin nimiä mieleen, postaankin tämän omaan blogiini kun ehdin!
VastaaPoistaLoistava lista! Olen lukenut noista noin puolet, ja lopuistakin monet kiinnostavat.
VastaaPoistaEn muuten ollut tajunnut, että Harper Lee on nainen!
Lumiomena, miten MINÄ saatoin unohtaa Tove Janssonin!!! Lisään sen nyt ja sitten on jo 99...enää siis yksi mahtuu.
VastaaPoistaTosiaankin: Sirin Kaikki mitä rakastin ei voi puuttua;-)
Mukavaa viikonloppua, Ystäväni Lumessa♥
Hieno lista! Suurin osa kirjoista oli vähintään nimeltään tuttuja, mutta vain 12 olen lukenut. Tosin monet muut ovat sitten lukulistallani. Omalle listalleni tulisi varmasti mukaan ainakin Siri Hustvedt, Edith Södergran, Agatha Christie, Harper Lee, Sofi Oksanen ja Joyce Carol Oates.
VastaaPoistaNonta on tuttua ja rakasta kirjaa on listallasi. Uusia tuttavuuksiakin löytyy toki. Kollaasi on hieno.
VastaaPoistaKiitoksia linkityksestä! Itse tosin en omaa listaa tehnyt, vaan otin Susa P:n listan haasteeksi. Toisaalta lueskeltuani tätä listaa aloin miettiä, että voisi sitä sittenkin...
VastaaPoistaMielenkiintoinen lista, mistä löytyy vanhoja tuttuja mutta myös paljon uusia kirjoja. Ainakin Kirja kansa ja Siilin eleganssi menivät minun lukulistalleni.
VastaaPoistamä luen melkein aina naiskirjailijoita :)
VastaaPoistaHieno lista, Lumiomena! Pidin myös tavastasi tehdä listasta "empiriininen ja elämyksellinen". Tuskailin itsekin listaa, mutta totesin, etten mitenkään kykene tekemään maailman listaa naiskirjailijoista, kun niin moni hieno naiskirjailija on vielä minulle tuntematon - ja tämä on siis hyvä asia!
VastaaPoistaMoni kirjoista oli tuttuja minullekin. Sekin on hienoa, että aina näistä toisten tekemistä listoista löytyy myös aivan uutukaisia, joita ei ole koskaan lukenut. Näin tälläkin kertaa.
Ehkä tähän haasteeseen pitäisi vain tarttua. Mutustelen...
28 suoraan samaa suosikkia-ja tietenkin Seljat,Pikku Naiset ja Annat ,Iiriksestä puhumattakaan...mitä enemmän olen lukenut A Lindgreniä sitä enemmän vakuutun että hän kirjoitaa meille aikuisille jotka luemme näitä kirjoja lapsille ääneen...niissä asuu viisaus ihmisyydestä.
VastaaPoistaKiitos !
en osaisi tehdä tälläistä listaa.
Tänään jäin taas parkkipaikalle autoon istumaan ja kuuntelemaan loppuun kírjakeskustelua, jossa oli esillä mm. Charlotte Bronte. Kotiopettajattaren romaani pitäisi lukea uudelleen, niin kiehtovasti he siitä puhuivat.
VastaaPoistaKymmenkunta listaltasi olen lukenut ja ehkä ylitse muiden nousevat Austen, Barbery, Lessing, Oksanen ja Pulkkinen. Suosikkini on kuitenkin Hustvedt ja erityisesti amerikkalainen elegia, se jotenkin kolahti. Omalle listalleni lisäisin vielä Marianne Fredrikssonin.
Smithin valkoisista hampaista en syttynyt. Se oli minusta ihan outo, lopun vain harpoin.
Tänään sain päätökseen Merete Mazzarellan Täti ja krokotiili ja olen aivan ihastuksissani! Kerrassaan puhuttelevaa, syväluotaavaa pohdintaa hienoista aiheista.
Paljon oli hienolla listallasi samoja, joita minäkin ottaisin omalleni. Laitoin ne oikein omalle listalleen, joka on alla (tosin osassa olisin valinnut kirjailijan eri teoksen). :) Loppuja en ole joko lukenut tai ne eivät vain kiilaa minulla ihan kärkeen:
VastaaPoistaChimamanda Ngozi Adichie: Puolikas keltaista aurinkoa
Louisa M. Alcott: Pikku naisia
Jane Austen: Järki ja tunteet
Charlotte Bronte: Kotiopettajattaren romaani
F.H. Burnett: Salainen puutarha
Minna Canth: Anna-Liisa
Helen Fielding: Bridget Jonesin päiväkirja (edustaa kunniakkaasti kaikkia chick lit-kirjoja)
Tove Jansson: Taikatalvi
Maria Jotuni: Huojuva talo
Kirsi Kunnas: Tiitiäisen satupuu
Sirpa Kähkönen: Mustat morsiamet
Astrid Lindgren: Peppi Pitkätossu
Margaret Mitchell: Tuulen viemää
Lucy Maud Montgomery: Anna-sarja
Arundhati Roy: Joutavuuksien jumala
Carol Shields: Rakkauden tasavalta
Zadie Smith: Valkoiset hampaat
Anni Swan: Iiris rukka
Märta Tikkanen: Vuosisadan rakkaustarina
Rauha S. Virtanen: Seljan tytöt
Alice Walker: Häivähdys purppuraa.
Omalle listalleni voisin lisätä esim. seuraavat:
Eeva Tikka (en osaa äkkiseltään valita parasta teosta)
Amy Tan: Keittiöjumalan vaimo
Susan Cooper: Pimeä nousee
Marianne Fredriksson: Anna, Hanna ja Johanna
Anne Tyler: Avioliiton lyhyt oppimäärä
Susanna Alakoski: Sikalat
Monika Fagerholm: Ihanat naiset rannalla
Rebecca Wells: Jumalaiset jajasiskot
Marjatta Kurenniemi: Onneli ja Anneli
Aila Meriluoto: Vaarallista kokea
Lionel Shriver: Poikani Kevin ja Syntymäpäivän jälkeen
Mary Marck: Eeva-sarja
Marjane Satrapi: Persepolis
Siri Hustvedt: Kaikki mitä rakastin
Katarina Eskola ja Satu Koskimies: 50-luvun tytöt ja 50-luvun teinit
Elizabeth Gilbert: Eat Pray Love
Kathryn Stockett: The Help (Piiat)
Janice Y. K. Lee: Pianotunnit
Melissa Bank: Nyt nappaa
Anne B. Ragde: Berliininpoppelit
Merete Mazzarella: Illalla pelataan Afrikan tähteä Mazo de la Roche: Jalna-sarja.
Ah, minusta tulee listojen kanssa aina rasittavan perusteellinen.. Unohditko sinä muuten Vettä elefanteille? Minusta se ei ollut ihan loistava, mutta muistan sinun kehuneen kovasti.
Karoliina
Mielenkiintoinen lista, kiitos tästä. Listaltasi minuun on kolahtanut eniten varmaan silloin nuorena Donna Tarttin Jumalat juhlivat öisin. (Korjaamolla muuten kohta ensi-illassa näytelmä, joka pohjautuu osaltaan tähän kirjaan.) Lisäisin vielä listalle Humisevan harjun sekä Anna Gavaldan Viiniä keittiössä ja Johanna Sinisalon Sankarit tai Ennen päivänlaskua ei voi.
VastaaPoistaVirvatuli: Kiitos itsellesi vinkistä koskien Brooksin Years of Wondersia. Käsittääkseni häneltä ei ole suomennettu kuin kirjan kansa, joten kiinnostaisi lukea lisää ja toisinaan luen englanniksi. Brooks on kirjoittanut myös romaanin Marchin (Pikku Naisia) perheen isästä. En ole sitäkään lukenut. Postaa ihmeessä vastaanlainen lista omaan blogiisi!
VastaaPoistaLuru: Nämä listat ovat sikäli hauskoja, että niistä saa paljon lukuvinkkejä. Minullekin oli aikanaan yllätys, että Harper Lee on nainen.
Leena: Näitä unohduksia sattuu! Minulle on tullut mieleeni jo useampikin kirja, kun olen lukenut saamiani kommentteja. Tove Jansson ja Siri Hustvedt nyt eivät voi muuttua listalta... Sinä onneksi ehdit vielä lisätä Janssonin. :)
Kuutar: Lue ensimmäisten joukossa Siri Hustvedtin tai Joyce Carol Oatesin kirja. Oksasen Puhdistuskin on ihan omaa luokkaansa, vahva, raadollinen ja mestarillinen. (oli pakko vuodattaa ylisanoja!)
Minttuli: Kiitos kollaasikehuista. Monta tuttua listallani tosiaan on, ja monta niistä olen aikoinaan löytänyt sinulta tai edellisten sukupolvien hyllystä. Ja kirjablogeista saa koko ajan hyviä vinkkejä.
Almafiina: Ok, se olikin Susa P:n lista, mutta hyvä ja sovellettava! Tulen pian kommentoimaan blogiisi, huomasin sinun päivittäneen sitä :)
Susa P: Kirjan kansa on hurjan hieno romaani. Siilin eleganssin kohdalla jouduin hieman miettimään... Se on hyvä kirja, mutta onko ihan _niin_ hyvä? Kannattaa se kuitenkin lukea!
Hannele: Hyvä. Minulle kirjailijan sukupuolella ei ole väliä, mutta jos en tiedä, valitsisinko miehen vain naisen kirjoittaman kirjan, käänny helpommin naisen puoleen. Äänestäessä vähän sama juttu. :)
Valkoinen kirahvi: Huomasin saman, että moni hieno kirjailija on minulle tuntematon. Siksi päätin turvata tällaiseen omakohtaiseen empiriaan, tiedän ainakin mitä listaan! Tartu haasteeseen, olisi ilo lukea sinun listasi.
Maria: Meillä on niin sama maku kirjojen suhteen, ainakin suurilta osin. :) Astrid Lindhgren oli nero, hänellä järki ja tunteet todellakin kohtasivat sekä jonkinlainen ymmärrys ihmisiä kohtaan. ♥
Omenaminttu: Olitpa kuullut kiintoisan kirjakeskustelun! Itse kuuntelen radiota harmikseni todella vähän, menetän paljon kiinnostavaa. Minua nyt vähän keljuttaa, että unohdin Hustvedtin, vaikka hänet erikseen mainitsenkin. Itseeni taas Amerikkalainen elegia ei ihan täysillä kolahtanut, mutta Kaikki mitä rakastin on niin hieno. Merete Mazzarellaa en ole vielä lukenut, mutta olen jo vuosia aikonut. Tänä vuonna täytyy tarttua tuumasta lukutoimeen. :)
Karoliina: Kiitos! Ihanaa, että mietit listaani ja paneuduit siihen omalta osaltasi. Sinulla onkin paljon kiinnostavia ja hyviä kirjoja, joista osa palautui mieleeni muistutuksina ja joista suuri osa on tuntemattomia.
Minulla oli listallani aluksi 63 kirjaa, mutta se oli niin outo määrä, että väkisellä supistin 30:een. Siksi esimerkiksi Kurenniemen Onneli ja Anneli tippui (kun oli jo niin monta lasten/nuortenkirjaa). Lisäksi Mary Marck, Susan Cooper, Rebecca Wells (unohdin kokonaan!!) sekä Siri Hustvedt (itsestäänselvyys ♥) unohtuivat. Melissa Bank ei napannut minulle. Merete Mazzarellaa en ole vielä lukenut ja 50-luvun tytöt jätin pois, koska listasin vain kaunokirjallisuutta.
Luet kirjablogeja todella tarkkaan. Toivottavasti alat pian pitää omaa blogia, siitä tulisi takuulla eräs suosikkini. Vettä elefanteille oli hyvä, mutta ei ihan niin hyvä. Mietin sen lisäämistä listalleni, mutta jätin kuitenkin pois. Kirja olisi kyllä mielenkiintoinen esimerkki, koska eikös se syntynyt National novel writing monthin seurauksena?
Linnea: Tartt kolahti nimenomaan nuorena opiskelijana. Humisevan harjun jätin pois siksi, koska se sai väistyä toisen Bronten siskoksen tieltä. Minullahan oli aluksi 63 kirjaa, mutta supistin listaani. Johanna Sinisalo listallani onkin. Gavaldaa mietin mukaan, Viiniä keittiössä on minunkin suosikkini. Hän osaa lyhytproosan.
Hei Lumiomena!
VastaaPoistaMainiota, että teit listan. :) Listasta sai taas uusia lukuvinkkejä ja tuo kirja Kuin surmaisi satakielen alkoi nyt kiinnostaa tosi paljon, kun siitä olen kuullut aikaisemminkin puhuttavan. Olen myös lähiaikoina törmännyt useasti kirjaan Ennen päivänlaskua ei voi (en siis ole lukenut), onko se fantasiaa, mikä siinä on erikoista?
Ja nyt minä sain vihdoin sen Kirjan kansan kirjastosta!
Sara: Kiitos sinulle ideasta ja inspiraatiosta listata merkittäviä naiskirjailijoiden teoksia. Sukupuolella on edelleenkin väliä. Kiva, jos sait uusia lukuvinkkejä. Niin minäkin saan aina sinulta mm. viimeksi tuolta listaltasi.
VastaaPoistaEnnen päivänlaskua ei voi sekoittaa fantasiaa ja realismia sekä ihmisoikeuksia (mm. seksuaaliset ja kulttuuriset vähemmistöt) ja rakentuu ehjäksi tarinaksi. En ihmettele, että kirja sai Finlandia-palkinnon.
Tulin muutama päivä sitten ekaa kertaa blogiisi Mitfordin tyttöjen takia ja nyt huomasin naiskirjailijahaasteen. Julkaisin juuri oman listani, sille oli tungosta. Joskus pitäÄ ehkä jatkaa. Kiitos mahtavasta ideasta.
VastaaPoistahttp://maureenlaihaksi.wordpress.com/2011/01/14/50-naiskirjailijaa/
Olipa kiva vielä kuulla, mistä valinnoistani pidit. :) Joo, se Vettä elefanteille sai tosiaan alkunsa NaNoWriMo:sta, mikä on aika hienoa. Oli se siis minustakin ihan hyvä kirja, mutta ehkä siinä kävi taas niin, että odotin tosi paljon, ja siksi vähän petyin.
VastaaPoistaBlogiaikani on varmaankin koko ajan lähempänä (sähköpostia tulossa, kunhan työkiireiltä ehdin). Alan helmikuun numerosta alkaen kirjoittaa kulttuurin ajankohtaispalstaa uuteen Lumo-lehteen, ja käsittelen siellä aika paljon kirjoja. :)
Karoliina
Maureen: Kiitos kommentistasi. Mukavaa, että tartuit haasteeseen, tulen katsomaan sinun listasi (ja samalla varmasti hankkimaan lukuvinkkejä). Näiden tekeminen on aina antoisaa ja on hyvä pohtia oman sukupuolensa suosikkeja.
VastaaPoistaKaroliina: Mullekin käy usein niin, että odotan kirjalta paljon ja petyn hieman. Minulle niin kävi kesällä _kaikkien_ blogien ylistämän "Elävältä haudattujen" kanssa. Olisin halunnut pitää kirjasta ja tunnistin kyllä sen hienouden, mutta en vain päässyt kirjaan sisälle.
Onnittelut kulttuurin ajankohtaispalstan pitämisestä! Hienoa, että Lumon kaltainen lehti on tulossa.
Hei! Sinun listallasi on monta suosikkiani: Tarttin Jumalat juhlivat öisin on yksi parhaista lukemistani ahmimiskirjoista, Carol Shieldsin Rakkauden tasavalta on suosikkini Shieldsiltä, Tuulaliina Variksen Saarikoski-muistelman muistan myös ahmaisseeni... Rauha S. Virtasen Selja-sarja (varhais)nuoruuden ehkä ihanin lukukokemus, jonka luin monta kertaa, koska halusin takaisin siihen maailmaan. Ja Iris rukka tietysti, ja Pikku naisia ja monet muut!
VastaaPoistaTämä on niin kiva (ja tärkeäkin) haaste, että taidan tehdä siitä versioni minäkin, vaikken kirjallisuusbloggaaja olekaan.
Lumikko: Hauskaa, että sinulla on monia samoja suosikkeja. Minä pidän kaikista Shieldsin teoksista, mutta Rakkauden tasavalta on eniten omaanikin mieleen. Tyttökirjaklassikoihin on mukava palata aikuisenakin.
VastaaPoistaTee ihmeessä oma versiosi, tulen kurkkimaan blogiisi. :)
Mielenkiintoinen lista! Tasan puolet olen lukenut noista kirjoista. Niistä kirjoista pidin kaikkein eniten Harper Leestä, jonka luin vasta pari vuotta sitten katsottuani elokuvan ja yllätyin iloisesti.
VastaaPoistaTuli mieleen, että paria en voinut millään jatkaa, mitä kovasti häpeän: Oksasen Puhdistus jäi kesken ja Hustvedtiä yritin ja yritin, enkä päässyt edes puoleenväliin. Tosin tätini sanoi, että sen jälkeen se vasta hänetkin nykäisi mukaansa:)
Nykyisin luovutan kevyesti jo viidenkymmenen sivun jälkeen, jos ei nappaa.
Katriina: Harpeen Leen Kuin surmaisi satakielen on hieno ja moniulotteinen kirja. Minä en nähnyt siitä tehtyä elokuvaa, mutta katsoisin senkin mielelläni.
VastaaPoistaJokaisella jää joskus joku kirja kesken. Puhdistus on rankka, mutta Oksanen osaa kirjoittaa. Minut Hustvedtin kirja vei mukanaan, mutta on monia muita hyväksi tunnustettuja, jotka eivät vaan vedä. Minä luovutan jo aikaisemmin ;)
Huikea lista! Haluaisin kysyä Solomonin laulusta, se kiinnostaa... oletko blogannut siitä? Jos et niin kertoisitko lyhyesti miten sen koit.
VastaaPoistaElma Ilona: En ole kirjoittanut Solomonin laulusta blogiini, koska luin sen jo 90-luvulla (kauheaa, miten aika kuluu :)) ja se oli ensimmäinen lukemani Morrisonin kirja. Muistan kirjan hämmentäneen minua hieman, muistan sen voimakkuuden sekä sen, miten ihastuin Morrisonin kerrontaan. Sen jälkeen luin muitakin Morrisonin kirjoja. Tämä kirja on ilmeisesti sinulle tuttu?
VastaaPoista