lauantai 29. tammikuuta 2011

~Markus Hotakainen: Tildan tähdet. Lasten oma avaruuskirja~

Tähdet ovat avaruudessa kaukana toisistaan. Nuoret tähdet ovat paljon lähempänä toisiaan, koska ne kuuluvat yleensä tähtijoukkoihin. Kun suuri kaasusumu alkaa tiivistyä, siitä syntyy yhdellä kertaa paljon tähtiä, kymmeniä tai joskus satojakin. Vastasyntyneiden tähtien syttyessä loistamaan ne puhaltavat ylimääräisen kaasun kauas avaruuteen. Jäljelle jää kirkkaiden tähtien joukko, jota sanotaan avoimeksi tähtijoukoksi.

Miksi maassa on elämää? Minkä vuoksi Mars on punainen? Miten maailmankaikkeus sai alkunsa? Jos nämä kysymykset askarruttavat sinua ja etenkin jos sinulla on lapsia, suosittelen tarttumaan tähtitieteilijä Markus Hotakaisen hienoon tietokirjaan Tildan tähdet. Lasten oma avaruuskirja (Wsoy 2007).

Tildan tähdet kertoo ajanmukaiseen tieteelliseen tutkimukseen pohjautuen maailmankaikkeudesta, sen synnystä, aurinkokunnastamme, linnunradasta, galakseista sekä mustista aukoista ja alkuräjähdyksestä. Kirja herättää paljon kysymyksiä, joihin se myös vastaa nykytiedolla. Kaikkiin kysymyksiin, esimerkiksi siihen, onko avaruudessa älyllistä elämää, ei tietenkään voi vastata. Hotakainen huomauttaa, että vaikka muualla elämää olisikin, ovat matkat tähtien välillä niin pitkiä, että pelkkien kuvitteellisten viestienkin kulkeutuminenkin vie vuosikymmeniä, jopa vuosisatoja. Silti olisi ikävää olla ihan yksin valtavan suuressa maailmankaikkeudessa.

Koska kirja on nimenomaan lapsille suunnattu tietokirja, käyttää Hotakainen sellaisia vertauskuvia, joita viskari- ja eskari- sekä alakouluikäiset ymmärtävät hyvin. Hän esimerkiksi kutsuu galakseja avaruuden saariksi tai muistuttaa, että kuu on lihava tai laiha kiertonsa mukaan. Hotakainen muistuttaa avaruuden äärettömyydestä kertoen esimerkiksi, että pelkästään oman Linnunratamme galaksissa on 200 miljardia tähteä. Tämän kaiken äärellä lapsen (ja aikuisenkin) on vaikea käsittää oman maapallomme pienuutta, minkä vuoksi Hotakainen sijoittaakin aurinkokuntamme kuvailun kirjansa alkupuolelle kertoen seikkaperäisesti vaikkapa kuun meristä tai naapuriplaneetoistamme osana auringon perhettä. Eikä Pluto ole enää planeetta, vaan kääpiöplaneetta (mikä on ikäluokalleni vähän surullista, mutta väistämätöntä).

Kirjan kuvitus on rytmittyy hyvin teoksen sisällön kanssa. Kuvat ovat selkeitä, laadukkaita ja - mikä tärkeintä lastenkirjan kohdalla - houkuttelevia. Mikä on tämä ihmeellinen valo? Tai minkä kokoinen kukin planeetta on suhteessa kavereihinsa? Kuvat havainnollistavat ja teksti selittää. Hotakainen myös muistuttaa, ettei kaikkien taivaankappaleiden tutkailuun tarvita järeää tekniikkaa, vaan omin silmin tai kiikarien avullakin näkee paljon. Kuvalähteet on huolellisesti merkitty loppuviitteiksi. Kuvista valtaosa on NASA:n ja ESA:n aineistoa, mutta joukossa on myös suomalaisten kuvaajien otoksia (tähtikartat, revontulikuvat).

Yksi tarina kertoo kunigas Kefeuksesta ja kuningatar Kassiopeiasta. Heillä oli tytär, prinsessa Andromeda. Kassiopeian mielestä Andromeda oli maailman kaunein tyttö, paljon kauniimpi kuin meressä asuvat nereidit. Merten hallitsijan Neptunuksen mielestä kukaan ei voinut olla kauniimpi kuin nereidit. Neptunus suuttui ja käski kahlita Andromedan rantakallioon. Silloin kauhea merihirviö Valaskala uhkasi syödä Andromedan. Uljas Perseus ratsasti apuun lentävällä Pegasus-hevosellaan ja pelasti prinsessan.

Eikö ole kaunista ja satusiivillä lentävää? Hotakaisen teksti kertoo avaruudesta kauniisti ja muistuttaa (humanistiäidillekin), että monien tutuimpien tähtikuvioiden nimet ovat peräisin antiikin tarustoista tai faunasta, kuten meille pohjoisen asukkaille tuttu Ison karhun tähdistö. Eteläisellä pallonpuoliskolla tähdistöjen nimet ovat meille eksoottisempia, kuten Kultakala tai Kameleontti.

Laadukkaille kotimaisille lasten tietokirjoille on aina kysyntää, uskon. Moitteen sijaa en Hotakaisen kirjasta löydä. Hänen näkemyksensä maailmankaikkeudesta ja sen synnystä pohjautuu luonnontieteelliseen maailmankatsomukseen, jonka itsekin maailmansyntyteorioista haluan lapsilleni kertoa. Kerronnassa on paljon toistoa, asiat iskostetaan mieleen kertauksen keinoin.
Kirjan alkuun olisi ehkä kaivannut pientä taustatietoa siitä, että kyse on kirjasta, jonka innoittajana ovat aikanaan olleet Hotakaisen oman Tilda-tyttären pohdinnat (muistelen lukeneeni tällaista jostain lehdestä kirjan ilmestymisajankohtana). Ainakin oma tyttäreni oli kovin kiinnostunut siitä, miksi Tildan isi on tehnyt tämän kirjan.

Tildan tähdet on kirja, jota voin mielihyvin suositella kaikkiin lapsiperheisiin. Kirjasta on otettu uusi painos 2010, mikä kertoo siitä, että kirjalla on paikkansa kaikkien tiedonhaluisten lasten sekä heidän vanhempiensa kirjahyllyssä. Eikä tämä kirja jää vain hyllyyn. Ainakin meillä on viimeisen kuukauden ajan luettu Tildan tähtiä miltei päivittäin. Maaimankaikkeuden ihmettelyn ohella on viisivuotiaani innostunut myös tuottamaan oman näkemyksensä Avaruusmaasta:


*****

20 kommenttia:

 1. Luulen, että tuo kirja on hankittava meillekin! Esikoisen kanssa kun on jo ollut puhe mm. kuusta jne.

  Mutta ennen kaikkea olen ihastuksissani tuosta teidän neidin omasta Avaruusmaa-taideteoksesta <3 Ihana!

  VastaaPoista
 2. Susa: Tämä on oikeasti tosi hyvä kirja kaikille lapsiperheille: Hienosti tehty, selkeä, hauska ja informatiivinen. Ja kiitos, tänään teimme joulutytön kanssa jo 3d-version avaruusmaasta (vanha pahvilaatikko, foliota, värillisiä pahveja ym. -> saturnus, maa, kuu, tähtisumua ja kukkia). :)

  VastaaPoista
 3. Voi miten ihania kirjoja nykyajan lapsille tehdään:)
  Ihana tuo tyttäresi näkemys avaruusmaasta:)
  Mukavaa sunnuntaita!
  -Hanne-

  VastaaPoista
 4. Hanne: Niin, olisipa tällainen ollut omassa lapsuudessani! Muistan ekaluokkalaisena lukeneeni silloin tuoretta Top-tietosanakirjasarjaa. :) Kiitos samoin, leppoisaa sunnuntaita huomiselle!

  VastaaPoista
 5. Onpa hieno avaruusmaailma!!

  Kirja on hyvä, käytin sitä viime vuonna töissä paljon, meillä oli avaruusteema ja sieltä löytyi tarpeeellista ja ymmärrettävää tietoa, oikein tärkeä oli! Kiitos tästä!

  Vielä viikonloppu, sinulle suloista sunnuntaita!

  VastaaPoista
 6. Mahtavaa että tällaisia kirjoja tehdään! Ai niin ja sinua kehutaan blogissani :-)

  VastaaPoista
 7. Kyllä on hyvä että nykypäivänä on myös lapsille erinomainen valikoima tietokirjoja ja ne ovat suuressa suosiossa..
  Hieno on lapsen avaruusmaa, kaunis.

  VastaaPoista
 8. lasten kirjat ovat upeita. Ihana kuvitus, paljon tietoa..paljon tarinoita...

  Onneksi kirjamaailma ei tule katoamaan, päinvastoin..

  lisäsin itselleni virtauksesta, koska on toinen samanniminen Hanne täällä..
  Nyt meitä ei sekoiteta..

  VastaaPoista
 9. Upea ja hauska kirja!Kiitos vinkistä-ja hyväntuulen viikon vaihteen jatkoa !

  VastaaPoista
 10. Satu: Jos on tarvinnut keksiä töissänsä jotain avaruusteemaista, niin tästä kirjasta on takuulla saanut sekä ideoita että tietoa. Hieno kirja! Ja vaikka tämä onkin lastenkirja, sain ainakin itse uutta tietoa vaikkapa kosmisesta sumusta. Ihanaa sunnuntaita sinullekin ♥

  Virvatuli: Eikö olekin? Jos teillä ei ole tätä, lainataa kirjastosta tai ostakaa. Ja kiitos, kävinkin jo blogissasi. :)

  Minttuli: Juttelin eilen yhden naapurin kanssa ja hän kertoi kuusivuotiaan poikansa haluavan koko ajan lukea tietokirjoja. Lapset omaksuvat tietoa niin nopeaan! Ja A:n avaruusmaa on tosiaan aika hieno.

  Hanne: Tällaisia kirjoja tarvitaan. Ja kirjoissa on rajaton maailma, mikä on ihan parasta. Minä en sekoita teitä Hanneja, vaikka ihania olette molemmat.

  Maria: Voisin kuvitella tästä kirjasta olevan iloa sielläkin suunnalla. :) Mukavaa lauantain myöhäisiltaa ja huomista sunnuntaita sinne ♥

  VastaaPoista
 11. Tulinpa vastaamaan kysymyksiisi joita blogissani esitit, siltä varalta ettet ehdi siellä piipahtamaan vastauksia lukemassa... siis juu, ortodoksi olen ja ilman muuta saa kierrättää kuvahaasteideaa! Kun nämä palkinnot kiertävät blogistaniassa ja sama tunnustus osuu jollekin useampaan kertaan, niin kiva kun löytyy joku uusi juju inspiraatiota antamaan.

  VastaaPoista
 12. Virvatuli: Olisin toki tullut blogiisi kurkkaamaan, mutta kiva, että kerroit täällä. Ja hauska kuulla ortodoksisuudestasi. Ehdottomasti otan sen valokuvaidean mukaan tässä viikon sisällä!

  VastaaPoista
 13. Lumiomena, lasten tietokirjat ovat innoittavia! Ja miten havainnollistaa lapselle vaikka avaruutta ja tähtiä ilman tällaista kirjaa.

  Pöydälläni eräs päärynöitä koskeva lasten kirja odottaa kevättä;-)

  VastaaPoista
 14. Olen aivan samaa mieltä, että kotimaisia lasten tietokirjoja ei todellakaan julkaista liikaa! Ja jos se vielä onnistutaan tekemään laadukkaasti, niin kuin näyttää, niin... täytyy pistää mieleen ja muistaa, kun on seuraavan kerran lahjatoiveiden esittämisen aika.

  Ihana tuo viimeinen taideteos, ja upeasti esitelty kirja! Kiitos!

  VastaaPoista
 15. Mukava huomata että avaruusmaassakin kasvaa kukkia:)

  VastaaPoista
 16. Tästä meidän astronomi tykkäisi. Se on nyt hurahtanut planeettoihin ja maailmankaikkeuden salaisuuksiin. Tykkäisi varmaan tästä kirjasta, kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
 17. jännää, meillä tähtikiikarikin, aika halvalla löydettiin, näkyy kivasti (joo, on mieheni siinä soittamassa :)

  VastaaPoista
 18. Leena: Totta! Lapsille suunnatut hyvät tietokirjat houkuttelevat meitä aikuisiakin ottamaan selvää erilaisista asioista. Avaruuden lisäksi olen viime aikoina tutustunut esimerkiksi rautatieliikenteen historiaan.

  Päärynöitä taitaa ollakin kirjassa, jos toisessakin. ;)


  Ilse: Tildan tähdet on ihana. Meillä se menee jopa unikirjasta ja innostaa sekä pohtimaan että taiteilemaan. Suosittelen tätä kirjaa. Teidän pieni ei ihan vielä kaasusumuista ymmärrä, mutta mistä sitä tietää, milloin tämäkin painos myydään loppuun. :)

  Taiteilija on polleana kuultuaan kehuja. Kiitos!


  Pioni: Meidän viisivuotias on ollut kukkahullu jo neljä vuotta elämästään. Hän tunnistaa enemmän lajeja kuin äitinsä, mikä on oikeastaan aika mahtavaa.

  Kirjailijatar: Mainiota, jos tämä kirja herättää kiinnostusta. Hotakaisen kirja on tehty sikäli hyvin, että se antaa paljon sekä pienille että vähän isommillekin lapsille. Sopivasti tieteellinen ja kaiken kukkuraksi hauska.

  Hannele: Minä haaveilen tähtikiikarista tai kaukoputkesta. Ja kiva kuulla, orkesterin kuva on hieno!

  VastaaPoista
 19. Kuulostaa kivalta kirjalta.
  Tähän aikaan vuodesta muutenkin ainakin meillä alkaa tähdet ja taivaankannet jostain kumman syystä kiinnostaa, kaivetaan esiin kaikki kirjat niistä.
  Ihana aika! Talvitaivas.

  VastaaPoista
 20. Himalainen: Tähän vuodenaikaan taivas on jotenkin niin täynnä tähtiä. Aamulehteä hakiessa yleensä jään niitä ihailemaan. Vaikka asumme pääkaupunkiseudulla, ei hiekkaisella kotikadullamme ole katuvaloja, joten tähdet näkyvät hyvin. Olen iloinen, että viisivuotiaani on alkanut kiinnostua tähdistä. Totta, tämä on ihanaa aikaa!

  VastaaPoista