sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Blogistanian palkinnot: ehdokkaani



Blogistanian palkinnot ovat taas täällä! Tai ei nyt suoraan täällä Lumiompussa, vaan eri puolilla kirjablogistaniaa, kun monet bloggaajat pistävät viime vuonna ilmestyneitä kirjoja paremmuusjärjestykseen. Hurraa! Tänään on äänestyspäivä, voittajat julkaistaan eri kategorioiden emäntäblogeissa huomenna maanantaina 5.2. klo 10.

Kirjavuoden parhaimpien valitseminen on tietenkin vaikeaa, muttei mahdotonta. Siksi sanon – jälleen kerran – että tänään Blogistania-listani näyttävät tältä, viikon kuluttua sijat saattaisivat olla toisenlaisia:


Blogistanian Finlandia

Vuoden parhaimmat kotimaiset. Finlandiaa emännöi Hurja Hassu Lukija -blogi, joten klikatkaa tuloslaskennan jälkeen sinne.



3 pistettä
Rosa Likson: Everstinna (Like)

Kovan luokan romaani. Kirjailija Annikki Kariniemen elämäntarinaa fiktiona kertova teos vie mukanaan, asettaa ihmisen pienuuden ja suuruuden vastakkain ja saa väistämättä lukijan asettumaan ristiriitaisen ihmisen nahkoihin silloinkin, kun keskeishenkilön aatemaailma ja kokemukset ovat kaukana omista. Tämä jos mikä kertoo Everstinnan voimasta. Liksomin romaani on ihan helvetin hyvä kirja.



2 pistettä
Ben Kalland: Vien sinut kotiin (Atena)

Kallandin kerronta ei notkahda hetkeksikään. Draaman kaari on täyteläinen. Lauseet kulkevat vaivatta, juoni vetää lukijan mukaansa. Haikea ja kipeä tunnelma lepattelee sydänalassa. Kertojana toimiva Markus muistelee niitä hetkiä, jotka nyt tuntuvat merkityksellisiltä. Markuksen elämän fragmenteista muodostuu ehjä ja kaunis romaani.



1 piste
Anneli Kanto: Lahtarit (Gummerus)

Lahtarit ei päästä lukijaansa helpolla. Ei rakenteeltaan, ei kieleltään eikä varsinkaan teemaltaan. Ottaa oman aikansa päästä sisälle Lahtarien maailmaan, mutta kun sinne pääsee, kokee jotain pysäyttävää ja ravistelevaa. Sota on aina raakaa ja kaoottista, voittajatkaan eivät ehjinä säily.




Blogistanian Globalia

Parhaat ulkomaiset kaunokirjat. Globaliaa emännöi Oksan hyllyltä -blogi.





3 pistettä
Hanya Yanagihara: Pieni elämä (Tammi)

Yanagirahan romaanin suuri tarina on järkyttävä, mutta elämä on järkytystä moniulotteisempaa. Keskeishenkilöistä alkaa välittää, heistä kantaa huolta, heidän puolestaan toivoo parasta. Pieni elämä osoittaa, että rakastaminen voi olla helpompaa kuin rakkauden vastaanottaminen. Mammuttimainen romaani sukeltaa syviin vesiin, joista ei ole poispääsyä, mutta kun veden pintaa katsoo, siellä väreilee myös kohti kurottavaa valoa.




2 pistettä
Zadie Smith: Swing Time (WSOY)

Swing Time on silkkaa lukemisen iloa. Smith kirjoittaa vetävästi ja älykkäästi ja antaa lukijalle ihmisen kokoisen suurromaanin. Ehkä parasta ovat Smithin havainnot, armottoman tarkkanäköiset ja kuitenkin kauniit.






1 piste
Kätlin Kaldmaa: Islannissa ei ole perhosia (Fabriikki)

Kaldmaan kokeellinen romaani on kiehtova, omalaatuinen. Islannissa ei ole perhosia vaatii, jos ei kärsivällisyyttä, niin ainakin tarinaan ja kielellä leikittelyyn heittäytymistä. Kaldmaan teksti etenee, riippuu ja pysähtyy, kiihdyttää. Ja sitten se taas pysähtyy, pysähtyy tekstinä, vaikka tarina itse saa painoa. Kaiken Kaldmaa nivoo taianomaisella tavalla romaaniksi, jonka tahdissa lukija paitsi sulkeutuu romaanin ihmeelliseen maaperään, myös hengittää kielen rytmiä, tässä ja nyt, silloin ja kohta.



Blogistanian palkinnoissa on myös Kuopus- ja Tieto-kategoriat. Itse en äänestä kummassakaan, koska työni puolesta toimitan tietokirjallisuutta ja satunnaisesti lastenkirjojakin. Kehotan tietenkin kaikkia lukemaan niin tietoa kuin lasten- ja nuortenkirjallisuutta: millaisia maailmoja niistä löytyykään!

Blogistanian Kuopusta emännöi Yöpöydän kirjat -blogi ja Tietoa Hannan kirjokansi -blogi.

30 kommenttia:

 1. Hienoja ääniä! Pohdin pitkään Pienen elämän mukaanottamista, mutta se jäi tällä kertaa äänettä, vaikka olisi todella ne kyllä ansainnut. Hurjan hienoja käännöskirjoja oli viime vuosi täynnä! Kaldmaan Islanti on minulla juuri kesken, pitäisi ehkä raivata oikein kunnolla aikaa saadakseen se loppuun, se tuntuu maagisen kauniilta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura, viime vuonna ilmestyi niin paljon hienoja kirjoja, että aina joku ääniä vaille. Minullakin oli vaikeuksia päättää, että mitä ottaa mukaan. Islanti on hieno, keskittymistä vaativa.

   Poista
 2. En ole lukenut yhtään kirjaa sun Finlandia-sarjassa pisteille päässeistä. Everstinnan tosin aloitin juuri eilen. Mulla oli sikäli helppo äänestys, että käännöskirjojen sarjassa voittaja oli täysin ylivoimainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu, noin se joskus menee. Sulla oli hyvät ja kiinnostavat valinnat!

   Poista
 3. Everstinna on meillä sama! Siinä on kyllä upea teos. Kallandia en ole lukenut ja Lahtareiden kanssa on läheltä piti tilanne, mutta en ehtinyt lukea sitä tähän äänestykseen mennessä.
  Ihanaa sunnuntaita ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amma, Everstinna on hieno. On niin paljon kirjoja, että joidenkin kanssa kiire tai sitten ei vain tule luettua.

   Samoin! ♥

   Poista
 4. Everestinna ja Lahtarit putosivat minun kolmen kärjestäni, vaikka hyviä olivatkin. Swing timenkin luin ja pidin tosi paljon, mutta sekin jäi listalta. Ulkomaisia kirjoja luin tänä vuonna hämmästyttävän paljon ja kaikki hyviä. Pieni elämäkin on tuossa lukupinossa odottamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, minulle Everstinna oli selvä, mutta kakkosen ja kolmosen tilalla olisi voinut olla muutakin. Ihanaa tämä kirjojen runsaudenpaljous!

   Poista
 5. Everstinna löytyy myös omalta listalta <3

  VastaaPoista
 6. Jostakin syystä minua ilahdutti nähdä listallasi Kaldmaan kirja, vaikka en ole sitä itse (vielä) lukenut. Mutta se kuulostaa niin viehättävältä, että olen etukäteen hiukan ihastunut siihen. :) Muutenhan meillä onkin tosi paljon samoja, jälleen kerran. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, niin oli taas samoja - eikä yllättänyt ollenkaan. :) ♥ Kaldmaan kirja on jotenkin tosi ihana, vaikka paikoin haastavaa luettavaa.

   Poista
 7. Lahtarit löytyy minunkin listaltani. Swing time kiinnostaa kovasti, mutta tähän äänestykseen en ehtinyt sitä lukea, kuten en Everstinnaakaan. Mutta hyviä kannattaa odottaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa, Lahtarit tekee vaikutuksen. Ja totta on, että hyvää kannattaa odottaa!

   Poista
 8. Kotimaisten suhteen olemme olleet aika samoilla linjoilla. Täytyy tässäkin todeta, että on vain ilo, että bloggaajien listoilla on erilaisia kirjoja - se kertoo makumieltymysten lisäksi siitä, että on paljon hienoja kirjoja, joista valita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuija, samanlaisia ja erilaisia. Makumieltykset, kirjojen saatavuus, toisilta bloggaajilta saadut lukuvinkit... Kaikki vaikuttavat, mikä tosiaankin kertoo kirjamaailman rikkaudesta.

   Poista
 9. Mahtavaa nähdä Kallandin teos listallasi! Pieni elämä kyllä kahmii sijoituksia siihen malliin, että... ja syystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsi, Kallandin romaani on niin ehjä, kaunis ja kaihoisa. Siitä on helppo pitää. Pieni elämä vie sekin mukanaan.

   Poista
 10. Lahtarit sai multa ykkössijan, ei muita samoja meillä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riitta, sinun listallasi olleet Tristania ja Väärän kissan päivä ovat upeita romaaneja. Olisin hyvin voinut valita nekin.

   Poista
 11. Lahtarit sai minulta enite pisteitä, muutoin meillä ei olekaan samoja. En ole lukenut Everstinnaa enkä Vie sinut kotiin-kirjaa, mutta ne kiinnostavat. Tulin lukeneeksi sen verran vähän uusia käännöskirjoja, ettei minun kohdalleni osunut yhtäkään, jota olisin halunnut äänestää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hande, Lahtarit puhuttelee ja jää mieleen. Everstinna kannattaa lukea, kuten toki Kallandin kirjakin. :)

   Poista
 12. Everstinnalle annoin minäkin pisteitä, Kallandin kirja ei ihan mahtunut pistesijoille, vaikka hieno onkin. Kannon Lahtarit ja Yanagiharan Pieni elämä ovat vilahdelleet niin monilla listoilla, että ne täytyy ujuttaa lukulistalle piakkoin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nanna, hajontaa tulee mukavasti. Lahtarit ja Pieni elämä ovat molemmat säväyttäviä, kannattaa lukea.

   Poista
 13. Everstinna kerää hurjasti pisteitä! Pieni elämä on hieno. Ja sinunkin listallasi on joitakin, joita en ole edes ehtinyt lukea joten loputtomaan lukulistaan lisää. Ehdit lukea näköjään Austerinkin, mulla edelleen kesken, joten en uskalla lukea juttuasi siitä vielä (olen optimisti).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arja, mietin just täällä, että mahtaako Everstinna olla voittaja. Auster joo... Kannattaa olla optimisti! Hyvä se on, muttei päässyt mulla Globalia-ehdokkaaksi.

   Poista
 14. Ooh, kivat nuo sun Finlandian kaksi ekaa:) Muita listaltasi en olekaan lukenut. Lahtarit oli tulossa lukuun, mutta sitten tuli muuta, enkä jaksanut silloin juuri tuota aihetta.

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, nuo kaksi: ♥

   Lahtareiden aihe ja käsittely ovat aika raskasta luettavaa, joten kannattaa lukea joskus myöhemmin. Upea, moniääninen romaani.

   ♥♥

   Poista
 15. Pieni elämä ja Swing time vakuuttivat minutkin. Kotimaisiin ehdokkaisiin emme ole nimenneet samoja - oma suosikkini oli Kytömäen Kivitasku. Everstinnaa on kehuttu niin monessa paikassa, että tekisi mieli ottaa lukulistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirri, hienoja kirjoja nuo ovatkin. Samoin Kivitasku, rakastin sen lukemista. Minulla oli aika vaikeaa päättää parhaimmat kotimaiset.

   Poista