sunnuntai 12. marraskuuta 2017

Kaisa Laaksonen: Suuri lukuseikkailu ja 5 muuta lukusuositusta


Kaisa Laaksonen: Suuri lukuseikkailu
Avain 2017
Ulkoasu Emmi Kyytsönen
191 sivua
Kotimainen koko perheelle sopiva tietokirja


Hyvää isänpäivää! Meillä isänpäivä alkoi perinteisesti croissant- ja mokkapala-aamiaisella, oma isäni on yli 300 kilometrin päässä, joten olemme viettäneet päivää oman perheen kesken pääosin laiskotellen. Aamupalaa siivitti tietenkin myös Helsingin Sanomat, jossa minua erityisesti ilahdutti Taika Dahlbomin juttu Suuri lukuseikkailu -kirjasta ja kirjan kirjoittaneesta Kaisa Laaksosesta.

Suuri lukuseikkailu on yksi työkirjoistani. Kuten olen kertonut, en tuo työkirjoja blogiini kuin poikkeustapauksissa, sillä vaikka elämäni tuntuukin olevan toisinaan yhtä kirjaseikkailua, niin työ on työtä ja harrastukset vapaa-aikaa. Toki ne usein lomittuvat, mistä Suuri lukuseikkailu toimikoot hyvänä esimerkkinä.

Nimittäin meillä, kuten varmasti monessa muussakin perheessä, on usein haastavaa saada lapset lukemaan kirjoja. Muutama vuosi sitten tätä ongelmaa ei ollut, mutta lasten kasvaessa monenlaiset virikkeet kilpailevat lukuajasta. Usein joudun siis pohtimaan, että miten saada lapset lukemaan ja mistä löytää heille sopivaa, mieluisaa lukemista. Kun tämän vuoden keväällä sain käsiini Suuren lukuseikkailun käsikirjoituksen, olin enemmän kuin innoissani. Ja kun kirjan kuvitus ja taitto – molemmat Emmi Kyytsösen käsialaa, osa kuvituksesta on luotu tätä kirjaa varten, osa on Lukukeskuksen Suuri lukuseikkailu -projektista – alkoivat kesällä valmistua, tiesin että nyt viimeistelimme työkirjaa, jonka toisin kotiin. Ja niin tein.
Suuri lukuseikkailu valmistui hieman ennen Turun kirjamessuja, joten valmis kirja on ollut käytössäni noin puolitoista kuukautta. Olen lykännyt kirjaa lasteni käsiin, kehottanut heitä tekemään esimerkiksi kirjassa olevia testejä ja tehtäviä, kuten millainen lukija olet tai – mikä ehkä tärkein – miksi lukisin kirjan. Olemme myös tutkineet kirjojen ruokalistoja, kummastelleet erilaisia sisaruspareja pohtineet, missä kirjassa on kiinnostavimmat harrastukset.

Koska Suuri lukuseikkailu on työkirjojani, voitte vapaasti päättää, onko seuraava tiivistys innokkaan lukuharrastajan ja perheenäidin pohdintaa vai ihan suoraa markkinointia – ehkä molempia! Laaksosen kirja sopii hyvin niin kaikille vanhemmille, opettajille kuin lapsillekin. Lukeminen on aina seikkailu, mutta aina ei ole helppoa löytää tietä juuri itselleen sopivalle seikkailulle. Kaisa Laaksosen Suuri lukuseikkailu opastaa monenlaisten kirjamaailmojen äärelle: kun lukuseikkailuun astuu, ei sieltä välttämättä halua edes pois!

--


Mitä meillä on sitten viime aikoina luettu? Lapsistani esikoiseni tulee minuun siinä, että hänellä on kesken useampikin kirja, joista hän lukee jotain tiettyä intensiivisemmin. Kuopukseni lukee (hieman patisteltuna) jotain itse, mutta eniten hän tuntuu nauttivan kirjoista ääneen luettuna.Jokainen esittelemäni lastenkirja ansaitsisi oman kirjabloggauksensa, mutta nyt päädyin tällaiseen koosteeseen. Toivon, että lasteni lukukokemukset innostavat muita vanhempia ja vinkkaavat loistokirjoja vaikkapa joululahjaksi (sen Suuren lukuseikkailun ohella).
Viisi lukuvinkkiä Lumiomppulasta ♥


Sinikka Nopola ja Tiina Nopola: Risto Räppääjä ja väärä Vincent
Tammi 2017
Kuvitus Christel Rönns
120 sivua
Kotimainen lastenromaani


Voisiko juuri mikään kotimainen lastenromaani olla varmempi vinkki noin kymmenvuotiaalle kuin uusin Risto Räppääjä? Ehkä, mutta minä en juuri nyt keksi toista yhtä tunnettua ja alati yhtä hauskaa ja mukaansa tempaisevaa kirja(sarja)a. Eikä ihmekään, sillä RR kavereineen on viihdyttänyt lapsia ja aikuisia jo 20 vuoden ajan.

Risto Räppääjä ja väärä Vincent on siis kirja, jonka lukija osaa jo odottaa hauskoja sanaleikkejä, vauhdikkaita ja kummallisia juonenkäänteitä, huumoria, ystävyyttä, stereotyyppisiä hahmoja ja monenmoisia mutkia ennen kaiken selviämistä. Tällä kertaa Rauha kuulee selvännäkijältä, että hänen lähipiirissään on jälleensyntynyt nero. Sehän ei voi olla kuin Risto, joka punatukkaisena näyttääkin taiteilija Vincent van Goghilta. Mutta miksi taideasiantuntijakin on niin innoissaan Riston työstä?

Uusin Risto Räppääjä on suorastaan dekkarimaisen vetävä. Arvoitus kutkuttaa mieltä ja kirja pitää otteessaan. Lukiessaan saa nauraa ääneen monta kertaa. Kymmenvuotias kiteyttää: ”James Bond -jutut, ei kun Lindberg, Lennart Linberg -jutut, olivat parhaita. Niin ja vaahtokarkit! Ne [Nelli, Risto ja Lennart] oli tosi ovelia siinä.”Sari Peltoniemi: Taivazalan joutsen
Kuvitus Laura Haapamäki
Tammi 2016
236 sivua
Kotimainen lastenromaani


Tämän kirjan kohdalla annan ensin puheenvuoron pian 12-vuotiaalleni:

”Mielestäni Taivazalan joutsen sopii 10-14-vuotiaille. Kyseisessä kirjassa Opri on tullut Taivazalasta Kieliseen etsimään kadonnutta poikaansa, Kuismaa. Miranda, Veera ja Olavi auttavat Opria etsimään Kuismaa. Mutta yhtäkkiä Veera sairastuu. Miranda, Olavi ja Opri koittavat selvittää miten Veera sairastui ja kuka Veeran sairastutti. Miranda tietää missä Kuisma on, mutta heidän pitää ensin päästä Kuisman olinpaikkaan. Saatte tietää miten joutsenet liittyy kirjaan…Kunhan luette sen ensin J

Peltoniemen kirja innosti esikoiseni lukemaan iltamyöhään ja teos onkin kuulemma paras kirja, jonka hän on tänä vuonna lukenut. Avaimenkantaja-sarjan aloitusosan Taivazalan joutsenen jatko-osan Allmaan vaskitsan lainasimme jo kirjastosta ja kolmas osa ilmestyy ensi keväänä. Reaalimaailman ja fantasian yhteensovittaminen näyttää toimivan erinomaisesti.


 ♥


Meri Savonen: Tonttulapset ja salaisuuksien huvila
Robustos 2017
Kuvitus Kati Immonen
127 sivua
Kotimainen lastenromaani

Meri Savosen aiemmat Tonttulapset-kirjat, Tonttulapset ja seikkailujen joulu sekä Tonttulapset ja ketuilla ratsastavat vieraat, upposivat perheessämme hyvin. Edellisten suhteen lapsia ei juurikaan tarvinnut houkutella lukemaan tai kuuntelemaan, olivathan lapseni nuorempia ja kirjatkin kanneltaan värikkäitä. Tällä kertaa aikaa oli kulunut, lukijat kasvaneet, eikä pehmeäkantinen kirjakaan innostanut ihan heti. Meillä kuitenkin luetaan ääneen vielä varhaisteinillekin ja näin Tonttulapset-sarjan uusin osa, Hankoon sijoittuva Tonttulapset ja salaisuuksien huvila sai lopulta varsin innostuneen vastaanoton.

Ja hyvää niin, sillä soisin Tonttulasten ja salaisuuksien huvilan löytävän tiensä moneen kotiin. Savosen aiemmista kirjoista tutut Tiitu ja Timi lentävät nyt poroillaan iki-ihanaan Hankoon, jossa he asetuvat Villa Sukka -nimiseen huvilaan. Seikkailu kutsuu sisaruksia tälläkin kertaa, kun huvilassa asuva kirjailija on kadonnut. Seuraa seikkailua muun muassa salakäytävissä.

Savosen kerronta on viehättävää nostalgisella tavalla. Hän malttaa pohjustaa tunnelmaa ja tarinaa, muttei pysähdy kuvailemaan liikaa, vaan rytmittää tarinan sopivan mittaisiksi luvuiksi, joiden lopussa on usein mieltä askarrutava cliffhanger. Näin seuraavaan lukuun siirtyy kuin huomaamattaan. Tarina jännittää sopivasti, joten se sopii luettavaksi varmasti alle kouluikäisillekin, jos nämä vain jaksavat kuunnella.

Hankolainen merituuli puhaltaa ja puutalojen tunnelma on juuri oikeanlainen. Tonttulapset ja salaisuuksien huvila on oivaa luettavaa milloin vain, mutta erityisesti se olisi sellaista ennen tai jälkeen Hangon-matkan.
Elina Lappalainen: Nyt pelittää
Kuvitus Jussi Kaakinen
Tammi 2017
48 sivua
Arvostelukappale
Lasten tietokirja


Nyt pelittää on tietokirja, jonka aiheen luulisi niin sanotusti kolahtavan monelle: mainiosti nimetyn kirjan aiheena on näet mobiilipelit ja etenkin se, miten niitä tehdään. Sofia ja Oliver pääsevät työharjoitteluun Sofian äidin työpaikalle. Viikon aikana lapset tutustuvat niin pelien ideoimiseen kuin koodaamiseen, yhtä lailla pelien visuaalisen ilmeen valmistumiseen kuin toki pelin testaamiseen ja pelaamiseenkin.

Lappalainen kirjoittaa mainiosti. Teksti on sopivan mittaista alakoululaisillekin ja Sofia ja Oliver ovat samastuttavia hahmoja. Kaakinen on monipuolinen kuvittaja, joka tuntuu sisäistävän kirjan kuin kirjan aihepiirin. Niinpä tällä kertaa kuvitus on tismalleen pelikirjaan sopivaa: vähän pelien näköistä, mutta ehdottomasti kirjan tarjoavaa tietoa ja tarinaa kannattelevaa.

Ajan hermolla oleva tietokirja houkuttanee pariinsa myös ne lapset, joiden on hankala tarttua kirjaan, sillä ketäpä kuta kuinkin kymmenvuotiasta pelaaminen ei kiinnostaisi. Nyt pelittää herättänee myös keskustelua koko perheen kesken. Hyvä niin.
Suvi Vehmanen: Suon aarteita
Valosat 2016
96 sivua
Arvostelukappale
Kotimainen koko perheen tietokirja

Suvi Vehmasen Suon aarteita on koko perheelle sopiva kirja, jonka luin pääosin yksin. Suoluontoa laajasti esittelevä teos on sadun muotoon kirjoitettu tarina- ja tietokirja.


Aarresuoksi nimetyllä suolla asuu monenlaisia hahmoja: on Suo-Ukko, keijut Karpalo ja Suokukka sekä riekko nimeltään Mehtikana. Rauhallinen elämä suolla järkkyy kiitos peikkojen suunnitelmien, mutta asukkaat eivät jää neuvottomaksi. Suon väen seikkailujen lomassa on paljon tietoa suon kasveista, eläimistä ja suolla liikkumisestakin. Vehmasen kuvitus on värikylläistä, herkkyys ja eloisuus vuorottelevat oivallisesti.

Vehmasen kirjassa on paljon tekstiä. Siksi sitä kannattaakin lukea hiljakseltaan, vaikkapa muutama tarina illassa. Itse nautin eniten tieto-osuuksista. Vehmasen kirja tuo paljon uutta tietoa, mutta palauttaa mieleen myös jo unohtunutta. Erilaiset sammaleet ja sienet, suolinnut ja vaikkapa suosta kertova folklore ovat taas paremmin mielessäni. Plussaa lopun pienelle sanastolle ja hakemistolle.

14 kommenttia:

 1. Kiitos Katja mielenkiintoisesta postauksesta. Hieno kirja ja niin tarpeellinen. Kiitos myös kirjavinkeistä. - Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, tämä on mainio kirja kaikille lapsille, vanhemmille ja isovanhemmille. :) Mukavaa keskiviikkoa sinulle!

   Poista
 2. Meillä ei tavallaan nyt eletä lastenkirja-aikaa, mutta silti ne kiinnostavat aina vain. Ihan up to date en ole, mutta seuraan tarkasti edelleen mm. Kunnaksen uutuudet. Hänhän olisi nyt tietyn palkintonsa ansainnut...

  Ei, ei, lukuseikkailusta ei halua ikinä pois, kun sen kerran on löytänyt.

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, lastenkirjoissa on aina taikaa! Minä ostin joitakin ihania kuvakirjoja nuorena aikuisena, jolloin en edes haaveillut lapsista. Ja kun meillä molemmat ovat alakoululaisia, olen tietenkin aika hyvin sisällä lastenkirjamaailmassa. Kunnaksen uusin pitäisi hankkia!

   Lukuseikkailulle aina ♥♥

   Poista
 3. Kiitos Katja mielenkiintoisesta postauksesta. Tosin poikani pikku tyttäret ovat vielä niin pieniä että menee vuosia ennenkuin pääsevät lukemaan;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, poikasi tyttäret eivät vielä vuosiin lue itse, mutta heille voi lukea milloin vain. :) ♥

   Poista
 4. Todella kiinnostava kirja, joka täytyy varmasti selailla itsekin, vaikka minulla ei lapsia olekaan. Tällainen tosin varmasti kaipaisi aika pikaista päivitystä uusien kirjojen osalta. Jatketaankohan sitä esimerkiksi verkossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura, suosittelen (tietenkin :)) tätä kirjaa. Päivityksestä en ole ihan samaa mieltä, koska enemmän kuin kirjalistoja, tässä on asiaa lukuinnostuksesta, temaattisia vinkkejä jne. Monet uudet kirjat ovat sarjoja ja niiden osalta kirjassa kerrotaankin, jos sarja vielä jatkuu. Toki aina tulee muutamia uusia, mutta Google auttaa.

   Poista
 5. Ooh! Olisipa kiva saada käsiini tuo Suuri lukuseikkailu - vaikuttaa kiinnostavalta!

  Nyt hieman harmittaa, etten viime kesänä ostanut tuota Salaisuuksien huvilaa Hangosta. Harkitsin silloin vähän sen ostamista. Sitä nimittäin kaupiteltiin Hangossa useammassakin liikkeessä tai kahvilassa matkamuistohyllyssä 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna, suosittelen lämmöllä Suurta lukuseikkailua.

   Salaisuuksien huvila tulee toivottavasti vastaan joskus toiste. Se on ihana, ja Hanko siinä. ♥

   Poista
 6. Ihanaa, että "eksyin" tänne blogiisi - en ole vielä ehtinyt tutustua kuin pariin viimeiseen postaukseen, syystä että jumituin Tonttulapset -kirjoihin :)
  Harmi kyllä, Celianetistä ei löydy niistä kuin yksi (no, kyllä se näin viikonlopuksi riittää, kun kesken on toinenkin kirja) ja kirjasto on kiinni viikonloppuna.
  Tonttuihin, Joulupukkiin, menninkäisiin ja muihin semmoisiin uskovana nuo kirjat ovat JUST mulle sopivaa luettavaa/kuunneltavaa. Ihania!

  Omalle lukulistalle päätyi nyt ihan ensimmäisenä myös Islannissa ei ole perhosia - mutta täältä varmasti löytyy paljon muutakin mielenkiintoista luettavaa. Listani vaan venyy ja venyy ja venyy - tarvitsen lisää aikaa :D
  Ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HPöllö, kiitos ihanasta kommentistasi. Ihanaa, että olet löytänyt täältä lukuvinkkejä.

   Savosen Tonttulapset-sarja on nostalgisella tavalla ihana. Sellaista hyvää hidasta lastenkirjallisuutta.

   Islannissa ei ole perhosia on upea. Se on aika vaikeakin kokeilevuutensa vuoksi, mutta sitäkin kiehtovampi sitten.

   Niin, lisää aikaa olisi niin tervetullutta täälläkin. :D

   Poista
 7. Oi että!
  Tämä Suuri lukuseikkailu kuulostaa sellaiselta, että sitä on pakko kokeilla! Perheen molemmilla koululaisilla on tälle lukuvuodelle suoritettavana lukudiplomit ja jostakin syystä melkein kaikki lukemiseen liittyvä on ollut koko kuluvan vuoden ajan hirveän haastavaa. Harva kirja kiinnostaa edes sen vertaa, että viitsivät takakantta vilkaista, vielä harvempaa yrittävätkään lukea.

  Onneksi on poikkeuksiakin, kuten Neropatin päiväkirjat, joista uusimman esikoinen luki kolme kertaa kahdessa päivässä.

  Mutta silti. Kaikki lukemaan innostamisen konstit ovat todella tarpeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija, Suuri lukuseikkailu vinkkaa kyllä monenlaisen kirjallisuuden äärelle. Toivottavasti kirja on mieleen. :)

   Lukudiplomia suoritetaan meilläkin. Kuopuksen on joskus hankala tarttua kirjaan, mutta pienellä patistelulla innostuu sitten aina jostain. Neropatit ovat meilläkin kovasti suosiossa.

   Poista