sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Milja Kaunisto: Luxus


Milja Kaunisto: Luxus
Gummerus 2016
Kansi Jenni Noponen
550 sivua (pokkaripainos 2017)
Kansi
Kotimainen, Ranskaan sijoittuva romaani

[--] Minua kutsutaan mielipuoleksi, pedoksi, kauhistukseksi Jumalan silmissä.” Mies nousi tuolistaan ja kumarsi pitsinen hihansuu maata viistäen. “Markiisi de Sade, palveluksessanne.”

Markiisi de Sade ei astu kuvioon ihan heti. Alussa on Isidore Boreal, raskastekoinen pyövelin apulainen, joka puhuu sivistyneistön kieltä ja tuntee filosofiaa. Erään työtehtävänsä seurauksena hän tutustuu Marie-Constance du Boucardiin, miltei kaiken menettäneeseen kreivittäreen. Ranskan vallankumous syöksee koko Pariisin sijoiltaan ja niin Isidoren kuin Marien täytyy kestää monenlaiset muutokset ja niiden seuraukset. Kaksikon välille syntyy yllättävä luottamussuhde. Markiisi de Sade on kirjoituksistaan tunnettu, hänen teoistaan liikkuu toinen toistaan hirvittävämpiä huhuja. Kaikkien elämänpolku kietoutuu yhteen Maison de Luxessa.

Paukautetaan ydin nyt heti tähän alkuun: enpä olisi koskaan uskonut, että historiallinen, väkivaltaa, rappiollista loistoa ja seksiä sisältävä romaani veisi minut mukanaan. Mutta niinpä vain teki: Milja Kauniston Luxus on romaani, jota ei malttaisi laskea käsistään.

Purppuragiljotiini-trilogian aloittava Luxus on kursailemattomasti viihdettä, mutta
Kaunisto on sujuvasanainen, taitava kirjoittaja, jonka teksti vie mukanaan, mutta ikään kuin siinä sivussa (ja silti kaiken keskellä) kertoo historiallisia faktoja. Luxusta voi sanoa rohkeaksikin, se on - pokkaripainoksen takatekstinkin mukaisesti - häpeämätön ja jos Luxus olisi ilmestynyt lukiovuosinani, olisin ehkä piilottanut kirjan. Nyt romaani saa toki jäädä hyllyyni ja pohdin jo tänä vuonna ilmestyneen jatko-osan Corpuksen lukemista.

Marie on aluksi jokseenkin naiivi, mutta ihastuttava. Isidore on karski, mutta herkkä, sydämellinen ja fiksu. Markiisi puolestaan on samalla kertaa sympaattinen (kenties mainettaan herkempi, kenties pahempi) ja kylmäävä. Hahmot ovat aluksi karikatyyrisiä, mutta mainioita ja lopulta sangen moniulotteisia. He tuntuvat noudattelevan viihdekirjallisuuden konventioita - silmäniskun kera; Vaikka Luxuksessa tapahtuu synkkiä asioita, on Kauniston tekstissä myös rivien väliin oivallisesti piilotettua huumoria. Uusi elämä vaatii uuden kuoleman, mutta rinnalla on myös huomioita bochilaisista siankasvoisista munkeista: kokonaisvire on kuin perverssi kiirastuli. Henkilöille, etenkin Isidorelle ja Marielle, toivoo koko ajan hyvää.

Kokonaisuudessa on mukana ripaus Angelikan viihdyttävyyttä, mutta mainittua kirjasarjaa fiksummin, historian käänteitä ja yhteiskunnallisia ulottuvuuksia mukanaan kuljettaen. Kaunisto osaa yhdistää juonenkuljetuksen ja historiallisten faktojen tiputtelun tavalla, jossa ei ole mitään luento- tai luettelomaisuutta, vaan tarina kulkee vaivatta ja historia, esimerkiksi Ranskan vallankumouksen yhteiskunnalliset muutokset ja luokkakulttuurin murros, solahtavat osaksi tarinaa. Kirjoittaminen ja juonen punominen tuntuvat olevan Kaunistolle helppoa (en toki voi tietää, onko, mutta lukijalle välittyy kirjoittamisen ilo).

Luxus-sanan monimerkityksellisyys peilautuu Kauniston romaanissa hienosti: loisto ja mahtavuus törmäävät irstauteen, koko maailma menee ainakin osin sijoiltaan. Ihmiset joutuvat painimaan omatuntonsa ja halunsa kanssa, mutta pitkälti olosuhteiden pakottamina. Samalla lukija alkaa väistämättä pohtia paitsi rahvaan ja aateliston, myös prostituoitujen kohtaloa vallankumouksen aikana. Miksi, miten ja niin edelleen.

Luxuksen voi sanoa yllättäneen minut, ja ilahdun aina kun romaani vie mukanaan. En ole ihan varma, mitä odotin, mutta viihdyin kaikkien yli 500 sivun verran. Luxus lie kaikkea, mitä historialliselta lukuromaanilta voi vaatia: se pitää otteessaan, muistuttaa historiasta ja saa odottamaan jatkoa. Ennen kaikkea se on kauttaaltaan nautittavaa ajanvietettä.


10 kommenttia:

 1. Hm... nyt herätit mielenkiintoni. Olen joskus katsonut Luxusta kaupassa sillä silmällä, mutta tähän mennessä hankitatahdon kynnys ei ole ylittynyt. Ehkä seuraavalla kerralla kun sattuu eteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva! Minä oikeasti yllätyin tästä. En kirjan ilmestyessä edes miettinyt sen lukemista, mutta nyt viihdyin.

   Poista
 2. Vai markiisi de Saden parissa sitä on nyt viihdytty:) Ilmiselvästi pidit. Tämä kirja alkoi kiinnostaa nyt...Minulla on menossa nyt viihdevaihe kirjoissa.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, juu - tai enemmän Marien ja Isidoren. ;) Pidin tästä, koska kirja yllätti minut. Yleensä yllättävät kirjat antavat paljon. Joskus on viihteen aika.

   Poista
 3. Historialliset romaanit ovat niin kiehtovia, tämän lukisin mielelläni ,joten kiitos esittelystä Katja:)

  VastaaPoista
 4. Tämä on niin valloittava teos ja kannattaa lukea myös seuraava kirja Corpus, meno vain yltyy. Ihana tähän sarjaan tulee varmaan vielä kolmas kirja, ainakin toivon niin. Kirjat ovat herkkuhistoriaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, kyllä, pitää lukea seuraavakin osa. Kolmas osa näyttää ilmestyvän ensi keväänä.

   Poista
 5. Pistän tään mieleen siksi, kun alkaa tehdä mieli lukea hyvää viihdettä! Historia on tässä mulle vielä plussaa.

  Alla näin arviosi Niemestä, joka on lukulistallani. Palajan arvioosi siis myöhemmässä vaiheessa!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, joskus tällainen viihde on tarpeen ja Kaunisto kirjoittaa todella hyvin.

   Niemi on upea!

   Poista