maanantai 29. toukokuuta 2017

5 x tv-sarja: Annasta Twin Peaksiin


Suomenlinnassa voi tuijotella vaikka seinää, ja tietenkin kaikkia rakennuksia, linnoitusta, merta, joutsenia, ohi lipuvia laivoja.

Viime aikoina olen tuijottanut myös televisiota, mikä on minulle kuin uusi maailma. Tai oikeammin vanha, uusi maailma, osin ihmeellinen maailma, jossa olo on melkein kuin noviisilla. En tietenkään ole sarjojen katsomisessa oikeasti noviisi: olen vuosien saatossa ollut sarjakoukussa muun muassa Twin Peaksiin, Salaisiin kansioihin, Villiin Pohjolaan, Lostiin, Susipalatsiin ja – ah autuutta – Downton Abbeyyn. Kun Downton Abbey loppui, en keksinyt enää mitään oikeasti sykähdyttävää katsottavaa. Lauantainen brittidekkari, yleensä Midsomerin murhat tai Vera Stanhope, on tarjonnut kyllä kotoistaa jännitystä, mutta muutama viikko sitten alkanut Tommy ja Tuppence -sarja jäi David Walliamsista huolimatta kesken.

Ja nyt sitten, en ihan yhtäkkiä ja yllättäen, vaan viimeisen puolen vuoden aikana tarkan harkinnan seurauksena ja googlettelun tuloksena, olen innostunut jo viidestä sarjasta, joista olen toistaiseksi katsonut vain neljää (hahaa). Tässä sarjasuosikkiviisikkoni, tasa-arvoisesti aakkosjärjestyksessä.

(Tv-sarjakuvat tuotantoyhtiöiden promokuvia.)

Anne With an E (Netflix)


Anna ystävämme samanlaisena ja uudenlaisena. Punatukkainen romantikko, joka etsii sukulaissieluja ja puhuu prinsessa Cordeliasta, mutta jolla on orpokotitaustansa vuoksi myös rankkoja kokemuksia, ehkä eräänlainen traumaperäinen stressihäiriö.

Suvi Aholan Hesariin kirjoittama juttu valottaa komeasti uuden Anna-sarjan taustoja. Sarja ei noudata täysin Montgomeryn kirjoja, vaan mukana on uudenlaisia tulkintoja, osa varsin rohkeita. Jotkut käänteet yllättävät, mutta suurin osa sopii Annan tarinaan loistavasti, esimerkiksi Annan kuukautisista puhutaan melko paljon. Geraldine James tekee loistavan roolin Marillana, mielessäni hän ylittää - ja kirkkaasti - jopa ”sen oikean” Marillan, Colleen Dewhurstin. Olen ihan virkistynyt uudesta Anna-tulkinnasta!


The Crown (Netflix) Ah, kuningatar Elisabeth II:n tarina. Tai enemmänkin.

The Crown ei ole yliromantisoitu juonisarja, vaan sukellus politiikkaan, valtaan ja yhden naisen asemaan. Netflixin suursarjassa kaikki on kohdallaan: näyttelijöiden työ, lavastus ja puvustus, pienet yksityiskohdat… The Crown asettuu jonnekin Susipalatsin tai Vallan linnakkeen (Borgen) ja Downton Abbeyn väliin. Odotan innolla laatusarjan toista tuotantokautta, ensimmäisen katsoin jo talvella.

The Handmaid’s Tale (HBO)


On tapahtunut vallankaappaus, jonka seurauksena naiset on alistettu frediläisiksi, gleniläisiksi ja martoiksi. Vallalla ovat jonkin sortin fundamentalistit. Tunnelma on pelottava, maailma filtteröity vihertävänharmaaksi, väripilkkunaan frediläisten punaiset kaavut.

Voiko kahden katsotun jakson jälkeen sanoa, että sarja parasta juuri nyt? Etenkään tällaisella nirson katsojan kokemuksella? Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin perustuva sarja hyytää, kääntää sielun nurin, pitää otteessaan ja saa janoamaan lisää jaksoja. Onneksi matkani Handmaid’s Talen kanssa on vasta alkanut, vaikka tuleva hieman pelottaakin. Laadukas, poliittisestikin kiinnostava sarja.
Outlander (Netflix)Sairaanhoitajatar siirtyy toisen maailmansodan jälkeisestä ajasta 1700-luvulle. Automatkat ja uudelleen rakennettava elämä aviomiehen kanssa vaihtuu englantilaisten punatakkien ja skottikapinallisten taisteluihin, rakkauttakin on ilmassa.

Hmm. Skotlanti, hyppy menneeseen maailmaan, jonkinlaista pehmeää fantasiaa (lähinnä sitä aikamatkailua), romantiikkaa, miekkoja ja aseita. Outlander on periaatteessa makuuni liian ennalta-arvattava ja sen miessankareista toinen on imelyyteen saakka komea, mutta silti sarjassa on kahden katsotun jakson perusteellakin imua. En tiedä, pidänkö sarjasta vaiko en, enkä tiedä katsonko sitä hieman nolostellen (kai, kun sitä tässäkin pohdin) tai tulenko katsomaan edes koko kautta loppuun, mutta poden nyt entistäkin kovempaa matkakuumetta Skotlantiin. Joskus on ihan hyvä niin sanotusti olla aivot narikassa. On oikeastaan aika kiinnostavaa, miten sama sarja voi kiehtoa ja ärsyttää.Ja pian: Twin Peaks (HBO)


Agentti Cooper, kirsikkapiirakkaa, pöllöjä, unenomaista tunnelmaa, Bob, rikoksia, pelkoja. 1990-luvun alussa minua kaikkein eniten säväyttänyt tv-sarja on palannut.

En ole vielä alkanut katsoa uutta Twin Peaksia, johon aion syventyä heti kunhan saan Handmaid’s Talen ensimmäisen tuotantokauden katsottua. Olen kuullut, että Twin Peaksin uudet jaksot ovat enemmän outoja kuin hyviä, mutta outoushan on David Lynchin ”toinen nimi”, joten odotan tätä katselukokemusta innolla ja mielenkiinnolla.Mitä te katsotte nyt? Televisiosta tai suoratoistopalveluista (mieluummin niistä, huomaan että sarjojen katsominen tiiviiseen putkeen, kuitenkin jakso päivässä tai parissa -periaatteella, sopii minulle). Suositelkaa, moittikaa, kehukaa!

P.S. Kirjoja? Seuraavassa postauksessa.

35 kommenttia:

 1. Olipa mukava saada sarjavinkkejä. Tuo Netfkix on ollut meillä käytössä lähinnä juniorilla, mutta pitäisiköhän minunkin kaivella sieltä jotain =D. Sarjojen sarja oli minulle aikanaan teho-osasto, se oli niiiin ihana =D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katinka, Netflixissä on paljon kaikkea. Minä katson sarjoja tosi vähän, nyt taisin luetella _kaikki_, mitä katson. :D :D Teho-osasto oli kyllä aikoinaan niin hyvä!

   Poista
 2. Miten houkutteleva juttu! Telkkarin katsominen on jäänyt parina viime vuonna minimiin. Toisaalta vapauttavaa, ja jää aikaa kirjoille, mutta jälleen vakavasti harkitsen tilauskanavia. Outlanderiin olin ihan koukussa, sen verran mitä normikanavalta näin, Tommya ja Tuppencea katsoin yhden jakson, ja sitten sekin unohtui. Mutta elämyksiä olisi tiedossa...Twin Peaks näistä houkuttaa vähiten, vetävästä tunnusmusasta huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arja, sama täällä. Siis en ole tänä keväänä katsonut oikein muuta kuin Midsomerin murhia ja Crownia, mutta nyt innostuin noista muista mainitsemistani. Uusi Tommy ja Tuppene oli kyllä kehno, jotenkin vetämätön ja sekava.

   Poista
 3. Vautsi, napakanhoukottelevat luonnehdinnat. Viimeisin sarjakoukuttaja on ollut norjalainen Nuoret lupaavat (Areenassa on kaksi kautta). Se on The Girlsien pohjoismaavariaatio, esikuvasta etääntynyt ja tarpeeksi omaperäinen. Ja olen kyös The Girlsien fani, senkin lotunloppui keväällä, ja hienosti loppuikin. Toinen kouluttaja on Handmaids Tale, jonka keskiviikkoista päätösjaksoa odotan täpinöissäni. Romaanin lukemisesta on sen verran aikaa, etten aina erota, mitä on modernisoitu. Hyytävä, todellakin. The Crown on ihan huippu, siitä olen soikeana postaillutkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaha, nakkisormi näpytteli taas pädiään hipaisuerhein. Häpeällinen määrä ohilyöntejä.

   Poista
  2. Tuija, Girlsiä on moni kehunut. Ehkä voisin alkaa katsoa sitä, kunhan olen ensin urakoinut Handmaidin ja Twin Peaksin (Outlanderista en ole varma, jatkanko, riippuu miten sarja kehittyy).

   Handmaid ja Crown ovat kyllä parhaimpia sarjoja sitten Downton Abbeyn.

   Ja heh, huomasin itsekin kirjoittaneeni 1990-luvussa, kun tarkoitukseni oli kirjoittaa 1990-luvun alussa. Täytynee korjata. :)

   Poista
  3. Outlanders ryhtyi muutaman jakson jälkeen niin riepomaan, että jätin sen kesken. Talven yksi huippu oli Big Little Lies - mitenkä se nyt meinasi unohtua.

   Poista
  4. Tuija, vähän luulen, että minulle käy Outlanderin suhteen samoin... Nyt olen katsonut kolme jaksoa ja joo, liian kliseistä. No, vielä kuitenkin jaksan katsoa.

   Poista
 4. Outlanderia seurasin tv:stä, mutta se kieltämättä tuntui kirjasarjan jälkeen melko laimealta. Twin Peaksin katson kunhan se saataisiin televisioon, olen nimittäin vähän dinosaurus mitä tulee suoratoistopalveluihin 😊

  Dvd:ltä olen katsonut mm. alkuperäiset Twin Peaksit, Oi ihana toukokuun, True Bloodin ja nyt on kesken Gilmoren tytöt ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villis, minä en ole lukenut Outlanderia kirjana, mutta tv-sarjassa on aika paljon sellaisia kliseitä, joita kestän huonosti. Tarina kuitenkin vetää niin hyvin.

   Oi, ihana toukokuu on IHANA! Saako sitä dvd:nä jostain? Ja Gilmoren tytöt, sitä katson yhdessä 11-vuotiaani kanssa. ♥

   Poista
  2. Ostin Oi ihana toukokuu -dvd:n cdon.comista jokunen vuosi sitten, kannattaa kurkata vieläkö sieltä löytyy :)

   Poista
  3. Pitäiskö... On kyllä niin hyvä sarja. :)

   Poista
 5. Minä en katso sarjoja juuri ollenkaan, ehkä jään paljosta paitsi :) Viimeksi katsoin Teemalta espanjalaisen sarjan El tiempo entre costuras - Ommelten välinen aika. Hyvä sarja olikin, kirjan olin myös lukenut. Elokuvia katson sen sijaan talvisin, Netflixistä useimmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riitta, et jää. :) Minulla meni viime vuosi siten, että katsoin vain Downton Abbeyta ja joitakin brittidekkareita. Nyt olen innostunut uudelleen, mutta vain näistä, jotka tässä listasin. En katso mitään muuta.

   Ommelten välinen aika sopiikin varmasti sinulle, espanjan kielen ystävälle. :)

   Poista
 6. Tässäpä tuli monta hyvää ja kiinnostavaa sarjaa. Twin Peaksia seuraan, katsoimme poikaystävän kanssa ykkös- ja kakkoskauden kertauksena ennen tätä uutta ja voi vitsit, kolmas kausi on kieltämättä todella, todella outo, mutta just siksi niin mahtava. Anne With an E, The Crown ja The Handmaid's Tale ovat sarjoja, jotka aion katsoa, jälkimmäistä ennen haluan kuitenkin ensin lukea kirjan.

  Suosittelen Big Little Liesia, joka perustuu Liane Moriartyn samannimiseen kirjaan. Luulin sen olevan ihan hömppää, jota en jaksa katsoa, mutta ehei, oli todella positiivinen yllätys. Hyvät näyttelijät, hieno kuvaus, meri... Luulen, että tää on tv-sarjana parempi kuin kirjana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura, kiva jos sait vinkkejä. Twin Peaks tuli ensimmäisen kerran silloin kun olin lukiossa ja voi, miten se kiehtoi ja pelotti. Olen katsonut sen kaikkiaan kolmesti. Odotan siis uusia jaksoja... Ja joo, sen vanhan sarjan kolmas kausi olisi melkein saanut olla tekemättä.

   Big Little Liesin olen lukenut kirjana ja vähän mietin, että miten se kantaa sarjana, kun tietää mistä on kyse. Ilmeisen hyvin. Ja ehkä voisin katsoa sen mieheni kanssa, hän ei ole lukenut ko. kirjaa, joten hänelle juonikin olisi uusi. Hyvät näyttelijät sarjassa kyllä on.

   Poista
  2. Suosittelen miesseuraa, meillä se toimi, eli kranttu mies tykkäsi kovasti myös, eikä ollut lukenut kirjaa.

   Poista
 7. Twin Peaks on minulle kaikkien aikojen sarja. Ostan varmaan kolmoskauden dvd-boksina. Netflix on minulle liian ufoa. Jos outoudet ja kauheudet kiehtoo, silloin saattaa sopia American Horror Story. Ei ole pelkkää kauhua, vaan myös yhteiskuntakriittinen ulottuvuus. Näin tulkitsen. Ylläri että Atwoodista on tehty sarja. Kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuija, Twin Peaks on kyllä hyvä ja kestää useat katselukerrat.

   Kiitos vinkistä. Olen aika arka katsoja, joten kauheudet eivät oikeastaan kiehdo, mutta joskus on poikkeustapauksia, kuten juuri Twin Peaks. Handmaid'sissa taas kiinnostaa ensin Atwood ja sitten toki tarina. En ole varma, uskaltaisinko katsoa American Horror Storya, vaikka se on kai ollutkin kehuttu. Mutta googlettelen sitä hieman lisää!

   Poista
 8. Katja, meistä on tullut täysin riippuvaisia sarjoista ja se taisi alkaa kai Broadchuchista, jonka katsoimme kahteen kertaan. Se oli meille se tosi jännittävä ja brittiläisen hyvin tehty, että alta pois. Sitten oli joitain muita ja tuli Syrjäinen maa. En tiedä mikä siinä rikosetsivässä oikein kiehtoi:), mutta pidin kovasti myös tummasta Walesista. Sitä ennen oli päättynyt suosikkisarjamme Perilliset kaksi kautta, mutta nyt alkaa 11.6. kolmas kausi. Jos on ollut jotain väliä, olemme la iltaisin katsoneet vanhoja Wallader -sarjoja. Kaiken kruunu on kuitenkin ollut The Affair! Kuka uskoisi, että minä ja amerikkalainen sarja...No, pidin kyllä tosi paljon myös Brothers&Sisters -sarjasta, jopa ostin monta kautta. Affairin toista ja kolmatta kautta emme jaksaneet odottaa, vaan käytimme maksuttomat HBO Nordic kuukautemme. Jos tulee neljäs tuotantokausi, liitymme HBO nOrdic -asiakkaiksi!!! Twin Peaks oli aikanaan tosi kova juttu, mutta ei me sen takia hankita maksukanavaa.

  Katja, missään tapauksessa en aio katsoa 'uutta' Annaa. Olen sen alkuperäisen katsonut ja kyynelehtinyt niin monasti läpi, että sen ja minun väliin ei mahdu mitään uutta. Ei esim. toista Annaa Gilbertistä nyt puhumattakaan.

  Mikä ihme on espnajlainen Velvet -sarja, kun sitä kaikki minulle tyrkyttävät. Naapurini, muotisuunnittelija katsoo sen aina suoraan, ei edes tallenna, vaan laittaa ovet lukkoon ja puhelimet kiinni. Äitini on samassa koukussa ja yrittää nyt saada minut sen katsojaksi. Epäilen muotisiirappia:)

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, Broadchurchin ensimmäinen kausi olikin oikein hyvä! Toinen sen sijaan jäi meiltä kesken: en tykännyt siitä, että jatkoivat sen ensimmäisen kauden rikoksen kanssa. Syrjäinen maa, sen tummuus ja walesilaisuus, oli hieno sarja. Toivottavasti se saa jatkoa.

   Affairista on moni muukin maininnut. Voisikohan se olla myös minun sarjani? Meillä on nyt HBO, joten helppo katsoa vaikka mitä.

   Ja voi. :) ♥ Uusi Anna kävi minulle hyvin mieluisaksi. Pidin vanhasta Annasta, suorastaan rakastin sitä, mutta tässä uudessa on jotain erityisen hienoa. Ehkä se, että Annan orpous hahmottuu paremmin ja Marilla on myös ihan huikea. Mutta se on totta, että jotkut sarjat menevät jonnekin syvälle sieluun, kuten sinulla tuo "oikea" Anna. ♥

   Velvetistä en tiedä mitään, mutta ei kuulosta kovin kiinnostavalta. Sitä siirappia minäkin ajattelen...

   ♥♥

   Poista
 9. Pohjoismaiset rikossarjat ovat hyviä Vallan linnake, Midnight Sun, Case, Silta jne. Olen lukenut Outlander-sarjan ja katson tv-sarjat, just minulle tehty historiallinen ohjelma, tykkään aivan älyttömästi.
  Miss Marple on lempparihahmo ja nyt katson kuinkahan monetta kertaa samoja ohjelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, Sillan minäkin katsoin ja pidin etenkin ensimmäisestä tuotantokaudesta. Vallan linnakehan ei ole rikossarja, vaan politiikan kulisseita tarkasteleva, mutta hurjan hyvä tanskalainen.

   Ja oi, neiti Marple on minunkin ikisuosikkini!

   Poista
  2. Tarkennan pohjoismaiset sarjat. Pitäisi tarkistaa mitä kirjoittaa.

   Englantilaiset osaavat luoda aidonoloisia historiallisia miljöitä. Rikokset ratkotaan ihan teekupposen äärellä yks plus kaks-menetelmällä ;)

   Poista
 10. Velvet muotitalon tarina on aivan huippu. Netflixissä kaksi kautta. Teemalla alkaa neljäs kausi. Suoisttelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, sinä mainitsitkin nyt tuon Velvetin, jota aiemmassa kommentissa ihmettelimme. Kiitos! Googletan hieman. :)

   Poista
 11. Minulla on muuten tasan samat fiilikset Outlanderin kanssa! Katson jo toista tuotantokautta silti. Joku imu siinä sitten on, kaikesta huolimatta :D The Crown oli todella hieno sarja, katsoin kaikki jaksot parissa päivässä... seuraavaa kautta odotellessa siis. Rupesin myös seuraamaan alkuvuodesta The Good Wifea ja viimeisessä tuotantokaudessa ollaan. Varsinkin ensimmäiset kaudet olivat todella koukuttavia, nyt kuviot toistavat vähän kehää joten jännä nähdä miten sarja päättyy. Seuraavaksi ajattelin kokeilla Modern Familya sillä ne muutamat jaksot mitä olen televisiosta nähnyt on kyllä naurattaneet, hih.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenni, onpa metkaa! Joku Outlanderissa selvästi kiehtoo, vaikka se on oikeasti aika kökkö. The Crown oli upea, ehkä yksi parhaimmista Downton Abbeyn jälkeen. Pitääpä googlata tuo The Good Wife, jotain siitä tiedänkin, mutten ehkä tarpeeksi. Moderni perhe on tosi hauska, suosittelen!

   Poista
 12. Minulla on ollut vähän Netflixin kanssa ongelmia, en ole löytänyt sarjaa, johon olisin koukuttunut (olenkin katsonut paljon Areenaa, sieltä Skamia ja dokumentteja). Näistä tuo Anna alkoi kiinnostaa kovasti, olisi kiva, jos lapsetkin kiinnostuisivat katsomaan. The Crownin hotkaisin heti tuoreeltaan ja siinä on kyllä kerrassaan loisteliaasti toteutettu sarja, ei millään malttaisi odottaa seuraavaa kautta.
  Oletko katsonut Grace&Frankieta? Kaksi ensimmäistä kautta olivat hysteerisen hyviä, mutta nyt kevättalvella ilmestynyt kolmas kausi ei mielestäni ollut aivan yhtä hyvä.
  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amma, mullakaan ei ole Netflixissä oikein mitään katsottavaa, kun Anna ja Crown on katsottu. Se Outlander nimittäin taitaa kyllä jäädä... Crown on harvinaisen huolella tehty sarja. Grace & Frankieta en ole katsonut, pitänee vähän lukea sarjasta. :)

   Ai niin, Annassa on aika hurjia juttua teidän lasten ikää ajatellen. Ei mitään kauhean pahaa, mutta katso itse ensin ainakin yksi jakso ennen kuin päätät, katsotteko koko perhe.


   Poista
 13. Vähän on tullut televisiota katsottua, mutta nyt viime aikoina on löytynyt aikaa. Skam on katsottu kolmannen tuotantokauden loppuun saakka, Victorian sain juuri päätökseen. The Crown kiinnostaa kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, Skamia olen vähän mietiskellyt, kun siitä niin moni on ollut innoissaan. Mietin myös, että jos alkaisin katsoa sitä vuoden päästä esikoiseni kanssa - jos sarja on silloin jossain nähtävissä.

   The Crown on hidastempoinen, mutta hieno!

   Poista
 14. Hei Katja, joukossa on suosikkejani, kuten Crown ja Outlander. Anna-sarjaan en ole vielä ehtinyt tutustua, mutta kesän aikana ehdottomasti! Tuo The Handmaid's Tale kiinnostaa, mutta kun meillä ei ole HBO:ta. Leenan mainitsema The Affair on myös hyvä. Suosittelen myös katsomaan ihanan brittiläisen 8-osaisen Nuori Victoria-sarjan, joka tuli YLE:ltä äskettäin. En tiedä näkyykö enää Areenassa. Oli minusta jopa parempi kuin the Crown. :)

  VastaaPoista