tiistai 7. lokakuuta 2014

Turun kirjamessut: töitä ja kohtaamisia

Aino-Maria Savolainen (oik.) ja minä Tiina Aallon haastateltavana. Kuva: Juri Leskinen
Kirjamessut niin Turussa kuin myöhemmin tässä kuussa Helsingissäkin ovat aina yhdistelmä ihmismassoja, kirjallisia keskusteluja, tapaamisia ja kokouksia, satunnaisia kohtaamisia tuttavien kanssa, lisää tungosta, sorinaksi muuttuvaa puhetta, innostusta, väsymystä ja onnellisuutta siitä, että tuo kaikki kokoaa ihmiset yhteen nimenomaan kirjojen vuoksi.

Minulle kirjamessut yhdistävät aina työn ja huvin. Olin mukana niin kirjailijana, kustannustoimittajana kuin kirjabloggaajanakin. Kirjailijana olin heti perjantaiaamusta haastateltavana yhdessä Aino-Maria Savolaisen kanssa. Kustannuspäällikkö Tiina Aalto jututti meitä kirjastamme Linnasta humisevalle harjulle. 50 parasta kirjaa. Oli ihanaa, että melkoinen yleisömäärä löysi tiensä Kuisti-lavalle jo ennen yhtätoista aamulla. Kiitos, että tulitte paikalle! Keskustelun jälkeen pääsimme Amman kanssa vielä Sisuradion haastateltavaksi. Perjantai sujui kaikkinensa kokousten merkeissä ja poimin messutarjontaa sieltä täältä pikaisesti. Ihastelin antikvariaattien tarjontaa, mutta päätin tehdä ostokset vasta Helsingissä. Belovedin ja Finariinan yhteistyössä syntyneet metkat kirjanmerkitkin kiinnittivät huomioni. Muutaman Turun seudulla asuvan kirjabloggaajan kohtasin ihan sattumalta, oli hauska nähdä pikaisestikin.Juri Nummelin

Merja Mäki ja Kirsi Haapamatti
Lauantaina ja sunnuntaina omat messuni sujuivat koko lailla samoissa merkeissä. Töiden puolesta seurasin lauantaina muun muassa Juri Nummelinin, Merja Mäen ja Kirsi Haapamatin sekä Niina Mälkiän esiintymisiä. Keskustelut vaihtelivat suomalaisesta kioskikirjallisuudesta rakkaisiin romaanihenkilöihin ja selkokieliseen gurmeeseen. Agricola-lavalla sain olla messuyleisönä ja lumouduin hetkeksi aina niin ihanan Aulikki Oksasen esiintymisestä ja kuuntelin tovin myös Paavolais-keskustelua, jossa H.K. Riikonen ja Panu Rajala kertoivat uutuuskirjoistaan.
Hauskoja bongauksia olivat myös Jyri Paretskoin farkkuliivi (jota sain luvan kanssa kuvata), Juha Itkosen nauru (niin valloittava!) ja Haamu-kustannuksen osasto (olisiko ollut messujen sympaattisin). Sunnuntaina haastattelin Tommi Parkkoa Runohuoneessa ja yhdessä Tiina Aallon kanssa vedimme keskustelua suomalaisesta kirjaviennistä: Jukka Koskelainen kertoi yhdessä Markku Kaskelan kanssa kirjoittamastaan kirjasta Maailmalle. Kirjaviennin uusi aika. Tämän jälkeen aina yhtä sympaattinen Pekka Hiltunen keskusteli Leena Majanderin kanssa. Kirjavientiä koskevat aiheet olivatkin messujen ehkä ajankohtaisinta antia, sillä tällä viikolla Suomi on Frankfurtissa cool.

Messujen jälkeen pää on aina hieman pyörällä. Annan kuvien puhua puolestaan.

Jyri Paretskoin liivi

Saimi Hoyer sekä Petri Salmela ja Aki Wahlman

Ihana Aulikki Oksanen ja Touko Siltala


Leena Majander ja Pekka Hiltunen

Tiina Hietikko-Hautala ja sympaattinen Haamu

Juha Itkonen

Ja Turku, kyllä se vaan on kaunis etenkin jokivarreltaan. Kaltaiseni savolainen on liikkuu siellä tyytyväisenä turistina.


32 kommenttia:

 1. Kiitos mukavasta Turku- ja messuraportista. Minä en, vaikka olen vanha turkulainen, vieläkään ole päässyt kertaakaan Turun messuille.
  Aulikkio n kyllä todella valloittava persoonallisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana, sinun pitää joskus ehtiä! Itse pidän enemmän Helsingin messuista, mikä johtuu varmasti siitä, että pääsen yöksi kotiin, mutta Turussa on aina ihana tunnelma. Aulikki O. on ihan parhaita.

   Poista
 2. Hienoja kuvia taas kerran. Ja mie olen Aulikki-fani, hän on kyllä todella aivan mahtava ihminen -- kuin kävelevä juhla. Minulla ei ollut oikea kamera mukana, mutta sain tehtyä aika hauskan Turku-kierroksen muutamissa kirjallisissa kohteissa ja toivon, että saan blogiini edes kännykkäkuvilla koristetun jutun niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanna, kiitos. Osa kuvakunniasta kuuluu miehellesi. Kiitos hänelle! Aulikki Oksasen runot ovat puhutelleet minua jo lukiolaisesta saakka ja muutama vuosi sitten Siltalan tiloissa vietetty ilta teki minustakin fanin. <3

   Poista
 3. Olipa mukavaa lukea Turun messuraporttiasi! Viime vuodesta jäi hyvät muistot. :) Odottelen innokkaana Helsingin kirjamessuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, minäkin muistelen lämmöllä viime vuotta. Toivottavasti nähdään Helsingin messuilla!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kirjatoukka, harmi! Luulen, että näin sut sunnuntaina asemalla, mutta en ole tietenkään ihan varma. Ennen neljää.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Hannele, etkös sinä ole entinen turkulainen? Sun pitää mennä joskus.

   Poista
 6. Ihania tunnelmapaloja, kiitos! Ja nuo lusikkakirjanmerkit ovat niin kauniita. Toivottavasti bongaan sellaisen Helsingin kirjamessuilta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihi nainen, nuo lusikat ovat hauskoja. En ostanut, mutta ihastelin. Ehkä näemme Helsingin messuilla. :)

   Poista
  2. Katja, jos saan vastata tähän suoraan, niin kertoisin, etteivät kirjanmerkit ole valitettavasti mukana Helsingissä, mutta niitä voi käydä kurkkimassa www.hulvatonhuusholli.fi ja www.beloved.fi.
   Kiitos hyvästä kuvasta!

   Poista
 7. Turun kirjamessuille en ole vielä koskaan päässyt, kiva olisi. :) Mutta ainakin Helsingin omiin pääseen toistamiseen ja niitä odotan innolla. Ihanan iloinen Itkonen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa, ehkä joskus pääset. Mutta kyllä Helsingissäkin on ihanaa. Siellä ehkä tapaammekin!

   Poista
 8. Kivaa oli edes niin pikapikaa tavata, kuin tavattiin <3 Messuraporteista huomaa hyvin, miten valtavasti niillä on ohjelmaa menossa. Kahden päivän aikana en tainnut nähdä ainuttakaan samaa juttua kuin Sinä! Yksi päivä pitäisi oikeastaan varata kaiken tavaran ihastelemiseenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsi, oli. <3 Messutunnelma on aina niin hetkinen, ettei paljon ehdi pysähtyä ja jutella. Toivottavasti Helsingissä paremmin. :)

   Poista
 9. Mukava raportti! Harmi ettei törmätty, mutta sellaista hulinaa ja vilinää nuo messut tapaavat olla, että paljon hauskaa menee sivu suun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mervi, harmi tosiaan! Rakkaat meni tosi hyvin ja kävin Haamullakin. Tavataan joskus toiste.

   Poista
 10. Ihana raportti täynnä kirjamessujen tunnelmaa! Tämä on kyllä kirjanystävälle parasta aikaa vuodesta.

  Lusikkakirjanmerkit ovat huippusöpöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, lokakuu on kyllä melkoista kirjajuhlaa. <3 Me näemme Helsingissä. :)

   Poista
 11. Oli kiva törmäillä messuilla ja oi kyllä, Turku on kaunis <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, oli! Olisi ollut hauska jutella pitempäänkin. Palaan joskus siihen mainitsemaani juttuun.

   Poista
 12. Kiva kun kävit täällä. Itse olin messuilla sunnuntaina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, oli kiva käydä Turussa. Emme varmaan sattumaltakaan tavanneet, mutta messuilla olikin aika ruuhkaisaa.

   Poista
 13. Olipa kiva messuraportti! :) Hyvin esiinnyitte Aino-Marian kanssa silloin perjantaina Kuisti-lavalla, sitä oli ilo kuunnella. Mukavaa myös, että niistä minun ottamista kuvista löytyi joku onnistunut tänne blogiin asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juri, oli niin ihanaa että tulitte Hannan kanssa meitä kuuntelemaan. <3 Toivottavasti messuilla oli muutenkin mukavaa ja Turussa myös. Kiitos kuvauksesta. :)

   Poista
 14. Varför Paris, vi har ju Åbo ;) Oli tosi hyvä haastattelu ja vitsi että olitte nättejä ja edustavia! Hiukan harmitti, kun en ehtinyt tulla moikkaamaan haastattelun päätyttyä, kun jatkoitte niin nopsaan muualle. Mutta ehkä joskus toiste törmäillään :)

  VastaaPoista
 15. Ihana juttu Turun kirjamessuilta! <3

  Itse kävin messuilla lauantaina, ruuhkaa oli aika paljon, joten monet jutut jäivät ihan pintapuoliseksi katsannoksi, kuin ohimennen. Toivottavasti ensi vuonna olisi onni myötä ja pääsisin nykäisemään teitä 'tuttuja' kirja-alan ammattilaisia ja kirjabloggareita hihasta, jos vaan ujous antaa myöten :)

  VastaaPoista
 16. Kiitos Katja kivasta jutusta ja näkökulmasta Turun kirjamessuilta!
  Tunnelma oli mukava myös näytteilleasettajan näkövinkkelistä. Helsinkiin menen ihan omana itsenäni, joten jos noita kirjanmerkkejä joku haluaa, niin niitä saa minun pienestä putiikistani www.hulvatonhuusholli.fi.

  VastaaPoista