perjantai 17. lokakuuta 2014

Helsingin kirjamessut: tärppejä ja vinkkejä

Syyslomalainen on selvästi vaipunut kirjahorrokseen lukemansa loistavan tiiliskiven myötä. Tiiliskiveen palaan muutaman päivän sisällä, mutta nyt suuntaan katseeni vajaan viikon päähän ja Helsingin kirjamessuihin, jotka alkavat jo ensi torstaina 23.10. ja päättyvät vasta sunnuntaina 26.10. Vaikka Turun kirjamessuilla muutama viikko sitten oli taas kerran ihanaa kirjakiirettä, nautin Helsingin messujen tunnelmasta vielä monin verroin enemmän. Tämä johtuu varmastikin siitä, että Helsingissä ehdin yleensä fiilistellä paremmin, seurata kirjakeskusteluja, tavata ystäviä, olla sopivassa suhteessa kiireinen työihminen että onnellinen lukuharrastaja.

Monen muun bloggaajan tavoin sain messuilta bloggaajapassin, jonka ansiosta pääsen messuilemaan kaikkina päivinä. Kaunis kiitos passista! En ole vielä varma, olenko messuilla vielä torstaina, mutta perjantaista sunnuntaihin aion kiitää ja hidastella kirjojen keskellä.

Jos joku haluaa tulla tapaamaan, niin sunnuntaiaamuna klo 11-11.30 Wine Corner -lavalla juttelen Amman kanssa kirjastamme Linnasta humisevalle harjulle. 50 parasta kirjaa. Meitä haastattelee Tiina Aalto. Tulkaa kuuntelemaan! Perjantaina klo 16-17 päivystän muutaman muun kirjabloggaajan kanssa Boknäsin osastolla (6g85). Sieltä on löydettävissä bloggaajia messujen jokaisena päivänä usean tunnin ajan. Tervetuloa siis sinne juttelemaan, hakemaan kirjavinkkejä ja vaihtamaan kuulumisia meidän bloggaajien kanssa.


Saatan olla muussakin työn touhussa, mutta muuten aion messujen aikana olla tyytyväinen kirjanörtti ja nauttia kaikesta. Messujen teemamaa Italiakin kiinnostaa muun muassa tästä johtuen. En yleensä suunnittele omaa messuohjelmaani kovinkaan tarkkaan, koska jään monesti suustani kiinni tai unohdun jonnekin antikvariaattiosastolle, ruokamessuille tai kahvilaan, mutta muistilistaksi itselleni merkitsen ainakin nämä (ja tämä lista tulee päivittymään / muuttumaan vielä):

Torstaina 23.10.

En ole varma, olenko messuilla torstaina, mutta jos olen, niin minua kiinnostavat ainakin

Klo 14-15 Kullervossa esikoiskirjapaneeli: Anni Kytömäen Kultarinta, Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia ja Tommi Kinnusen Neljäntienristeys samassa keskustelussa monien muiden ohella. Nämä kolme mainitsemaani romaania ovat suuria suosikkejani muutenkin kuin "vain" esikoisromaaneina.

Italia-teemaa on tarjolla jo torstaina, kun Stand Italialla klo 14.-14.30 Cristina De Stefano kertoo kirjastaan Oriana Fallaci – Nainen ristitulessaKlo 16-16.30 Stand Italialla Cristina De Stefano ja Linda Jokela keskustelevat Goliarda Sapienzan kohutusta romaanista Elämän ilo.


Perjantaina 24.10.

Perjantaina aion olla messuilla tiiviisti.

Heti aamupäivällä Kirjakahvilassa klo 11.30-12 politiikan nuoret supernimet Vasemmistoliiton Li Andersson ja Kokoomuksen Susanna Koski käyvät keskustelua kirjeisiin pohjautuvan kirjansa Punavihreä, sinivalkoinen perusteella.

Kalle Päätaloa en ole vielä lukenut, mutta koska häntä kutsutaan Selkosten Proustiksi, ei olisi yhtään hullumpi idea mennä klo 12-13 Kullervo-saliin kuuntelemaan, kun  Päätalo-fanit Annaleena Jalava, Esa Lilja, Kai Hirvasnoro ja Karoliina Timonen keskustelevat Mikko Aarnen johdolla.

Turun kirjamessuilla ehdin kuunnella pienen hetken ihastuttavaa Aulikki Oksasta. Jospa nyt Helsingissä ehtisin vielä enemmän klo 15.00 Kirjakahvilassa Oksasta haastattelee Touko Siltala. Mukana on myös niin ikään ihana Vuokko Hovatta, joka esittää Oksasen teksteihin tehtyjä lauluja. Oi!

Klo 18-19 Helsingin yliopiston osastolla 6d81 Kersti Juva ja Heta Pyrhönen etsivät maailman parhainta rakkausromaania. Voisiko se olla Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo?


Lauantaina 25.10.

Klo 10.30 en ehkä itse ehdi paikalle Aleksis Kivi -lavalle, kun Riikka Pulkkinen tutustuttaa yleisönsä Iiris Lempivaaran levottomaan ja painavaan sydämeen. Mutta ei hätää, Pulkkinen on Otavan osastolla klo 11 ja silloin saatan päästäkin kuuntelemaan häntä.

Silvia Avallonen Teräs on kerännyt blogikehuja. Itse en ole kirjaa lukenut, mutta olen kirjasta kiinnostunut. Näin ollen vahva ehkä Aleksis Kivi -lavalle klo 11.30.

Perjantaina koetan kuunnella politiikkaa, lauantaina taas uskonto kiinnostaa ainakin sen verran, että koetan ehtiä seuraamaan Ainossa klo 14-15 käytävää keskustelua Usko, toivo, raskaus - ja Taivaan tähdet putoavat. Miten lestadiolaisuutta käsitellään kauno- ja tietokirjallisuudessa tänä vuonna? Sitä pohtivat Vuokko Ilola ja Maria Peura Raisa Rauhamaan kanssa.

Aleksis Kivellä on paljon muutakin kiinnostavaa juuri lauantaina. Mitä Paolo Giordano kertoo romaanistaan Ihmisruumis klo 14.30? Entä kuinka Vallan linnake taipuu romaaniksi? Jesper Malmose esittelee romaaniaan klo 15.30.

Onpas paljon päällekkäistä, kiinnostavaa ohjelmaa! Mahdanko ehtiä kuuntelemaan Vera Valaa, joka olisi klo 14-14.30 Mika Waltari -lavalla Jyrki Urbinin haastattelussa ja tämän jälkeen Akateemisen kirjakaupan osastolla klo 15 Karoliina Timosen kanssa keskustelemassa.

Tietokirjaraati kokoontuu Kullervossa klo 15-16. Millaisia ajankohtaiset tietokirjat ovat?

Illan päätteeksi Katri Vala -lavalla klo 17.30 Pauliina Rauhala ja piispa Juha Pihkala keskustelevat hienosta Taivaslaulusta.


Sunnuntaina 26.10. 

Olen itse tosiaan heti aamusta lavalla ja iltapäivällä valokuvaan töiden puolesta Komisario Palmun jäljillä -kirjasta käytävää keskustelua, mutta haluan kuunnella myös nämä:

Mika Waltari -lava kutsuu klo 12.30, kun Pihkatapillaan savolaisuutta komeasti kuvaillut Antti Heikkinen pohtii Juice Leskistä ja Risaista elämää. Aleksi Siltala haastattelee.

Mitkä esikoiset ovat ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajiksi? Se selviää Aleksis Kivi -lavalla klo 13.30. Jännittävää! Mainitsin omat suosikkini jo perjantain kohdalla, toivon niille kaikille ehdokkuutta.

Juha Itkonen on yksi ikisuosikeistani ja Ajon aion lukea mitä pikimmin. Itkonen kertoo Ajosta Mika Waltari -lavalla klo 15.30-16. Samalla lavalla mennään loppupäivä: Olli Jalosen Miehiä ja ihmisiä odottelee vielä lukemistaan, mutta jos vain suinkin jaksan, voisin mennä kuuntelemaan Jalosta klo 16. Ja voi, Hannu-Pekka Björkmanin Välähdyksiä peilissä, kirjoituksia on esillä vasta klo 17 Mika Waltari -lavalla. Pelkään, että olen jo uuvahtanut messuihin, mutta Björkmanin esseekokoelma voisi olla ihana joululahjakirja itselleni...


Tässä vaiheessa luultavasti olen kyllästetty messuhulinalla, kirjoilla, kiinnostavilla keskusteluilla ja alan kaivata kotiin ja lenkkipoluille. Messuraportti seuraa sitten aikanaan!

Mitä te odotatte kirjamessuilta?

18 kommenttia:

 1. Olen tulossa messuille juuri sunnuntaina, ja aion todellakin tulla kuuntelemaan sua ja Ammaa:) Muun ajan luultavasti vain haahuilen haistelemassa kirjoja ja ehkä ostamassakin jokusen;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ellen, onpa kivaa! Haahuilu ja tunnelman haisteleminen on melkein parasta messuilla. Ehkäpä näemmekin sitten sunnuntaiaamuna!

   Poista
 2. Messuille menen näillä näkymin vain perjantaina. Lauantaina olisi ollut myös mahdollisuus osallistua vaikka ja mihin mutta luulen että yksi päivä riittää tänä vuonna :)
  Messulehteä olen ehtinyt jo hieman selailemaan mutta kokemus on osoittanut että päivä menee kuitenkin fiiliksen mukaan. Haahuilulta ei voi välttyä.
  Kirjaostoksia olisi tietenkin tarkoitus myös tehdä, toivottavasti on hyviä messutarjouksia.

  Ihania messuja, ehkä kenties törmäämmekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenni, perjantai onkin hyvä päivä kierrellä messuilla. Usein aina rauhallinenkin. Ja yhden päivän aikana ei väsy liikaa, saa nähdä, miten poikki olen sunnuntaina. ;)

   Toivottavasti teet hyviä kirjaostoksia! Ja toivottavasti törmätään.

   Poista
 3. Taidan odottaa itse messuja. :) en ole tehnyt ohjelmalistasta mitään varsinaisia tärppejä itselleni, katson mitä jaksan ja haluan. Kuvastaja-palkinnonjako olisi ollut kiva nähdä, mutta siinä vaiheessa olen valitettavasti muualla kuin messuilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Calendula, tiedätkö: sama täällä! Tein tämän tärppilistan osin muistutukseksi itselleni ja vinkiksi blogini lukijoille, mutta yleensä kuljen messuilla kaikki nämä unohtaneena. Aion muuten tulla seuraaman sinun ja Morren keskustelua, josta sain tietää vasta tänään. :)

   Poista
 4. Harmi kun asun näin kaukana:( tuolla olisi niin paljon kaikkea kivaa.Ja veljenikin on siellä italialaisine ruokineen monen osaston voimalla,siis siellä ruokapuolella;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, vinkkaa minulle, mitkä ovat veljesi osastoja. Jos vaikka kävisin ostoksilla. :)

   Poista
 5. Olen lauantain koko päivän messuilla ja päivystän tiiviisti ainakin Dekkarilauntain ohjelman äärellä. Elisa Kirjan pisteessä pitää ehtiä pistäytyä myös. Lauantaina nähdään :D <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsi, Dekkarilauantailla onkin varsin järeää ohjelmaa. Toivottavasti ehdimme nähdä -- ja paremmin kuin Turussa. :)

   Poista
 6. Ehdin valitettavasti vain piipahtamaan messuilla, joten jään varmasti paljosta paitsi. Mutta aion ehtiä silti nauttia messutunnelmasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, pikainen piipahdus on ihan hyvä. Muistan, miten joskus ehdin messuilla vain muutamaksi tunniksi, mutta kyllä sekin riitti. Nauti siis tunnelmasta!

   Poista
 7. Niin paljon mielenkiintoista olisi siellä, mutta minä olen ihan toisaalla. Jotenkin unohdin kokonaan Helsingin kirjamessut ja sovin reissun lapsuuden maisemiin juuri ensi viikonlopuksi. Torstaina tosin olen Helsingissä, että olisi mahdollisuus piipahtaa messuilla, mutta katsotaan nyt. Minulla oli niin täyteläistä ja kivaa täällä Turun messuilla, että taidan skipata nyt nämä kokonaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjailijatar, reissu lapsuusmaisemiisi kuulostaa niin hyvältä. Kirjamessuja tulee ja menee. Minullakin oli kivaa Turussa, mutta kauhean kiireistä (kuten huomasit :)) ja siksi odotan Helsingin messuja. Siellä minulla on aikaa fiilistelläkin ja olen aina fiilistelyn kannalla.

   Poista
 8. Olisipa kiva päästä tuonne messuille, mutta jäävät nyt välimatkan ja päällekkäisten menojen takia väliin. Suosittelen, että käyt tapaamassa Korhosen Marjaa (Häivähdyksiä-erityinen elämäni) Myllylahden osastolla, muistaakseni sunnuntaina haastateltavana Katri-Vala lavalla :) Ihania messuja! Jyväskylässä taisi kirjamessut kuivua ihan kasaan, tänä vuonna niitä ei taidettu järjestää enää ollenkaan :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Milla, pitkä välimatka on kyllä hyvä syy skipata kirjamessut. Ja ne järjestetään joka vuosi kuitenkin. :) Kiitos vinkistä. Olen lukenutkin Marja Korhosen haastatteluja ja vaikuttunut niistä.

   Harmi kuulla Jyväskylän kirjamessujen kohtalosta.

   Poista