torstai 19. joulukuuta 2013

Ulla Svensk: Suomen lasten leivontakirja


Ulla Svensk: Suomen lasten leivontakirja
Kustantaja: Otava 2013
Valokuvat: Pekka Holmström
Ulkoasu: Emmi Kyytsönen ja Jenni Kiviniemi
Mistä: Arvostelukappale
Kotimainen leivontakirja

Tämä kirja on tarkoitettu sinulle, joka tykkäät leipoa tai opetella sitä. Ohjeet ovat selkeitä ja helppolukuisia, mutta jos joku asia tuntuu epäselvältä, kannattaa aina kysyä neuvoa aikuiselta. Leivonta tuottaa iloa sinulle itsellesi sekä niille, jotka saavat nauttia maukkaista herkuista.

Mustikkapiirakkaa, mokkapaloja, sateenkaarikääretorttua, sitruunamuffineita, kasviskierteitä, karjalanpiirakoita... Noin 70 reseptiä, yksityiskohtaiset ohjeet ja värikkäät kuvat - ja sellaisilla ohjeilla, joilla voi leipoa yhdessä lasten kanssa. Ullan unelma -blogistaan ja -kaupastaan tunnettu, useita leivontakirjoja julkaissut Ulla Svensk on laatinut lapsille suunnatun leivontakirjan Suomen lasten leivontakirja.

Lumisten kirjojen (melkein) kuukausi saa nyt antaa tilaa joulualusajan touhuille ja hetkeksi, mutta vain pieneksi, kaunokirjallisuus antaa tilaa keittiöpuuhille. Ennen joulua koetan vielä kirjoittaa yhdestä romaanista, jonka lukemista säästelin tänne saakka ja joka on itselleni eräänlainen (täysin epäimelä!) sokeri kirjavuoteni pohjalla. Nyt on kuitenkin aika kurkistaa Suomen lasten leivontakirjan maailmaan. Lukemisen lisäksi leipominen on yksi suosikkiharrastuksistani. Pidän yksinkertaisista, reiluista leivonnaisista, en piperryksestä, eikä oma kärsivällisyyteni riitä esimerkiksi upeiden kakkukoristeiden tekemiseen. Leivon myös mielelläni lasteni kanssa.

Suomen lasten leivontakirja on rakenteeltaan selkeä: aluksi Svensk esittee kaikki tarvittavat leivontavälineet puuhaarukasta pursotinpussiin, käy läpi leivontasanaston annostelusta voisulaan ja siirtyy sitten mittayksiköiden ja Leipurin muistilistan kautta ohjeisiin, jotka on jaettu makeisiin herkkuihin, kakkuihin ja muffineihin, suolaisiin herkkuihin ja minimakeisiin. Teos lupaa paljon makeaa!

Ulkoasultaan kirja on pastellisella, mutta reippaalla tavalla värikäs. Sen taitto on raikas ja toimiva. Värimaailma ja hauskasti, yllä olevan piparkakkukuvan kaltaisesti, asetellut valmiit leivonnaiset varmistavat sen, että kirja innostaa kouluikäisiä leipomisen ystäviä. Ohjeiden puolesta kirja on toki kelpo vaikka aikuisillekin, sen verran monipuolisesti niitä on. Svensk on kokenut leivontakirjojen tekijä, minkä ansiosta Suomen lasten leivontakirjan ohjeet ovat selkeitä ja ennen kaikkea houkuttelevia. Ne ovat kuitenkin paikoin sen verran monivaiheisia, että pienempien kanssa leivontavastuu siirtyy koko lailla vanhemmille ja mukana on ohjeita, joita esimerkiksi itse en tohtisi kokeilla. Myös sotkua syntyy, koska monet ohjeet vaativat useiden sekoitusastioiden ja monenlaisten ainesosien käyttöä. Toisaalta sotku kuuluu leipomiseen (kun vain joku muu siivoaisi...) ja onnistuneet lopputulokset palkitsevat.

Me kokeilimme rapeita pähkinäsuklaakeksejä, ohrarieskoja ja kahden suklaan kakkua. Pähkinäsuklaakeksit näyttivät valmiina hieman "hassuilta", mutta niiden maku oli hyvä. Pienet rieskat onnistuivat miltei täydellisesti ja rieskataikina oli niin helppo toteuttaa, että pikkukoululaiseni teki sen kokonaan itse. Parasta oli kuitenkin kahden suklaan kakku: tumma suklaa, valkosuklaa, kerma ja tuorejuusto lie sellaisia aineita, että mitään pahaa ei voikaan syntyä. Muutin Svenskin ohjetta sen verran, että suklaakeksien sijaan murskasin pohjaan piparkakkuja.

Suomen lasten leivontakirja on kuin mikä tahansa muukin ruokakirja: toiset ohjeet houkuttavat, toiset eivät. On makuasia, pitääkö esimerkiksi banaanista leivonnaisissa vaiko ei ja minkä verran vehnäjauhoja - jos juuri ollenkaan - karjalanpiirakkataikinaan tulee laittaa. Osa ohjeista on piiperrystä, suurin osa houkuttelevia. Isot lapset selviävät monesta leivontahetkestä varmasti jo omatoimisestikin, mutta pienemmän tarvitsevat apua. Koko perheen leivontakirjana Svenskin teos on kirja paikallaan.

Makoisaa joulunalusaikaa!


10 kommenttia:

 1. Olen tykännyt antaa lasten leivontakirjoja lahjoina tutuille lapsille. Tämä vaikuttaa laadukkaalta ja kivalta. Voisi yllättää tällä omatkin lapset. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihi nainen, tämä on aika kiva. Sellainen, että lapset innostuvat helposti, mutta aikuinenkin löytää paljon hyvää - ainakin jos on perso herkuille. :) Ja on tässä mukavia sämpylä- ja rieskaohjeitakin.

   Poista
 2. Vaikuttaapa hyvältä kirjalta. Mukavaa kun siinä on myös suolaisia herkkuja, jopa karjalanpiirakatkin!
  Kahden suklaan torttu on syötävän hyvää:)

  Makoisaa joulun odotusta sinnekin ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, tämä on ammattitaidolla tehty kirja. Varmaan pääset joskus kokeilemaan jotain reseptiä. :)

   Poista
 3. Onpas kiva leivontakirja! Mikä suklaaunelma, Katja, ihan kuin kahvilan hyllyltä.

  Lasten kanssa leipominen kannattaa. Olen iloinen siitä, että tein poikien kanssa piparkakkutalon aina joulun alla, sellaisen kömpelön perusmökin. Nyt he tekevät puolestaan lastensa kanssa aivan mahtavia linnoja, ikkunalasit sulatetusta tikkarista, sisällä led-valot ja vaikka mitä ihanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, kiitos. :) Kaikki suklaaunelmat maistuvatkin niin hyvältä.

   Sinun poikasi tekevät aika upeita piparkakkurakennelmia! Minä teen lasteni kanssa sellaisen perinteisen mökin, mutta koetamme laittaa pihalle sitten hieman erilaisia juttuja. Tänä vuonna meillä on eläintarha.

   Poista
 4. Vautsi ! Tuon haluan. Parasta heittää vaaka ikkunasta ulos :)

  Sinulla on kivoja piparimuotteja, etenkin tuo kultainen noutaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita, heitä vaan! Ei vaa'alla mitään tee! ;)

   Kerään erilaisia piparkakkumuotteja, meillä onkin niitä kolme peltirasiallista.

   Poista
 5. Todella hyvältä kuulostava kirja! Ja hienoa, että on kotimaista laatua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjanainen, totta, kirjan kotimaisuus on sekin plussaa. :)

   Poista