keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Heinäkuun luetut ja jo neljästoista


Jännityskirjaviikko ei ole kaikonnut minnekään, vaikka kuvassa komeileekin kasa herttaisia pikkuleipiä. Olen aina ollut kova leipomaan (ja lukemaan kirjoja pikkuleipäkertoimella ;)), ja innoituksen sydämellisiin pikkuleipiin sain toisaalta pikkuleipäsielunsiskoltani Mamman uunin Marialta, toisaalta siitä että vietän tänään jo 14. hääpäivää. Kiitos Jaanan postauksen, huomasin että arvostamani Aino Kallas meni naimisiin 113 vuotta sitten juuri tänään. Tieto sykähdyttää minua! Koska hääpäivä sattuu keskiviikolle, juhlimme päivää pienesti jo sunnuntaina kera herkullisen ruuan, kuohuviinin ja mansikkaleivoksin. Teimme myös retken Vuosaaren Uutelaan, jossa kävin elämäni ensimmäistä kertaa. Tänään minulla on myös viimeinen kesälomapäivä, jonka kunniaksi pitänee jatkaa retkien tekemistä jonnekin.

Jännäriviikkoni jatkuu nyt siten, että luen erästä koukututtavaa japanilais-amerikkalaista kirjaa ja lisäksi aion aloittaa yhden itselleni aiemmin tuntemattoman lapsille suunnatun jännärin 1960-luvulta. Nyt on kuitenkin aika summata blogini heinäkuu.

Heinäkuu oli monessa suhteessa erilainen lukukuu: reissasin perheeni kanssa niin Lontooseen, Suonenjoelle kuin Tukholmaankin ja luin hieman sitä sun tätä siellä sun täällä, moni kirja on kesken ja muutamasta en ehtinyt vielä blogata. Lontoossa suunnittelin pitäväni Lontoo-aiheisten kirjojen teemaviikon, mutta luinkin valtaosan Lontoo-kirjoistani kotona. Lontoo-viikkoon mahtui myös pettymys: en saanut luettua ihailemani A.S. Byattin Riivausta, mikä selvästikin riivaa minua. Kuukauteen mahtui kaksi huikeaa kirjaa: amerikkalaisen Jayne Anne Phillipsin Suojelus sekä Pauliina Rauhalan Taivaslaulu, jonka jälkeen kaikki lukemani on tuntunut hieman yhdentekevältä. Ehkäpä dekkariviikko on tässäkin suhteessa hyvä: jännärit toimivat jonkinlaisena siirtymäkirjallisuutena vaikuttavan lukukokemuksen ja sitä seuraavien välillä.

Heinäkuussa bloggasin näistä kirjoista:

Anna Jansson: Vaitelias jumala (2002)
Pauliina Rauhala: Taivaslaulu (2013)
Jayne Anne Phillpis: Suojelus (1995/1995)
A.S. Byatt: Riivaus (1990/2008, tämä kirja jäi kesken)
P.L. Travis: Maija Poppanen (1934)
Neil Gaiman: Neverwhere - maanalainen Lontoo (1998)
Maggie O'Farrell: Instructions for a heatwave (2013)

Heinäkuussa moni bloggaja vietti lukumaratonia ja bloggaajat lukivat kymmeniätuhansia sivuja. Vau! Suuret onnittelut vielä kaikille maratoonareille. Oman blogini sivupalkkiin taas ilmestyi pari päivää sitten Member of Indiedays Inspiration -banneri. Se tarkoittaa sitä, että Lumiomenaa voi halutessaan seurata nyt myös Indiedays Inspirationin kautta. En kuitenkaan bloggaa Indiedaysille enkä ole siirtynyt palkalliseksi bloggaajaksi, vaan jatkan täällä tutussa osoitteessa entiseen tapaani. Olen hyvin iloinen, että pääsin mukaan Inspiration-bloggaajaksi, lukemisen asiaa voi edistää monin tavoin.

Nyt jätän teidät Uutela-tunnelmien pariin ja palaan pian jännittävien kirjojen merkeissä. Mukavaa heinäkuun viimeistä päivää!

14 kommenttia:

 1. Vähän samat fiilikset lukemisen suhteen: vähän sitä ja tätä luin vähän siellä ja täällä, ja osa kirjoista lojuu vielä lukematta tai postaamatta. Pitää kirjoittaa luetuiksi ne jossain vaiheessa.

  Onnea ja iloa vielä seuraaviksikin 14 vuodeksi! (ja siitä taas seuraaviksi)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari A, niinpä! Kesä on tällaista aika, on niin paljon kaikkea pientä tekemisistä, retkiä, lukuolo vaihtelee jne. :)

   Ja kiitos. <3

   Poista
 2. Onnea 14 vuodesta! <3 Ja onnea myös Indiedays-yhteistyöstä: lukemisen ilosanomaa kannattaa tosiaan levittää niin laajalti kuin vain voi.

  Siirtymäkirjat ovat tosiaan hyviä silloin, kun on lukenut jotakin oikein hienoa eikä pysty keskittymään muihin, mahdollisesti myös hienoihin kirjoihin niiden ansaitsemalla tavalla. Taivaslaulu odottaa minullakin lukemista: melkoisin odotuksin sitä varmaan lähtee väistämättä lukemaan - niin voimakkaita blogijuttuja se on jo nyt kerännyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, kiitos <3 Olemme olleet yhdessä todella kauan, koska ehdimme seurustella vuosia ennen naimisiinmenoa. Indiedays-juttu näkyy täällä blogissa vain tuossa sivupalkissa ja sitten tosiaan Inspiration-portaalissa. Toivottavasti moni sieltä löytää tänne kirjamaailmaan. :)

   Siirtymäkirjat ovat tarpeellisia - vähän sellaisia laastarikirjoja oikeastaan!

   Poista
 3. Sitä sun tätä, siellä täällä kuvaa minunkin kesääni osuvasti. Toisaalta kai se on niinkin, että syksyllä sitten. Kesällä kuuluu kirmailla ja antaa merivesien houkutella.

  Yritin lukea Suojelusta eräällä kesän reissuista, en päässyt kahtakymmentä sivua pidemmälle. Annan kirjan nyt levätä hetken, palaan myöhemmin. Sait minut vakuuttumaan siitä, että kirja kannattaa lukea.

  Ihanaa elokuuta toivottelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen kirahvi, ja tuo sitä sun tätä on juuri hyvä nyt kesällä, eikö vaan? :) Syksy on mielestäni kaikkein kirjallisin vuodenaika.

   Suojelus on aika tajunnanvirtainen, sille kannattaa antaa aikaa. Toivottavasti pidät kirjasta.

   Kiitos samoin, ihanaa, tunnelmallista loppukesän alkua. :)

   Poista
 4. Kauniita kuvia sinulla - jalleen kerran. Hyvaa haapaivaa teilla ja toivottavasti kirjat alkavat pian taas maistua entiseen tapaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, kiitos. Meren äärellä oli kiva kulkea kameran kanssa. :) Kirjat kyllä maistuvat, kuten heinäkuussa lukemani muutamat erinomaiset kirjat kertovat, mutta niiden hienojen jälkeen on aina vähän tällaista siirtymää... Onneksi dekkariviikkoni on juuri nyt.

   Poista
 5. Onnea hääpäivän johdosta♥

  VastaaPoista
 6. Onnittelut 14-vuotiaille!

  Helsingissä tuntuu olevan mahdottoman paljon kivoja paikkoja, joissa olisi mukava käydä. Tämäkin oli ihan uusi tuttavuus. Lähimatkailu on kyllä kivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjailijatar, onnea. Aika nuoria siis ollaan. :)

   Minullekin Uutela oli uusi tuttavuus. Meiltä on sinne liki 20km - sopivan lähellä, mutta tarpeeksi kaukana että tulee retkifiilis!

   Poista
 7. Sama hääpäivä kuin Kallaksella: Iiiik!

  Onnea♥

  Taivaslaulusta riittäisi puhumista...vaikak hyvän ruoan ja viinin äärellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, joo ajattele! Ilman Jaanan bloggausta en olisi tiennyt ollenkaan, että Aino Kallaksen hääpäivä on sama kuin omani. Olen siitä iloinen, ihailen Kallasta kirjailijana.

   Taivaslaulu on vaikuttava kirja, joka pysyy mielessä pitkään. Ja hyvä ruoka ja viini!

   Poista