tiistai 31. heinäkuuta 2012

Kirjamatsi 2: neiti Marple vs. neiti Marple (kirja ja e-kirja)


Agatha Christie: Syyttävä sormi
WSOY 2010
Alkuteos: The Moving Finger 1943
Ulkomainen rikosromaani, Iso-Britannia

Agatha Christie: The Case of the Perfect Maid
Kindle Edition (luettu iPadin Kindle-sovelluksella)
Julkaistu alunperin teoksessa Miss Marple's Final Cases and Two Other Stories 1979
Kirjoitettu?
Ulkomainen jännitystarina, novelli, Iso-Britannia


Toukokuussa esittelin kaksi äänikirjaa Kirjamatsi ("Ei-ihan-celebrity-death-match) -otsikon alla. Asetin kirjat leikkimieliseen vastakkaintaisteluun. Nyt dekkariteemani alla teen saman uudelleen, tällä kertaa taisteluparina on kaksi Agatha Christien neiti Marple-tarinaa sekä lukuformaatit painettu "perinteinen" kirja ja sähkökirja, iPadin Kindle-sovelluksella luettuna.

Tässä kisassa on kolme erää sekä neljäntenä neiti Marplea koskeva bonuserä. Erissä on jaossa aina viisi pistettä kussakin ja pisteet jakautuvat sen mukaan, miten kirjat erien mukaisissa "lajeissa" pärjäävät. Pisteiden jako voi olla yhtä hyvin 5-0 kuin tasainen 3-2. Ja kisa alkaa än-yy-tee-nyt!

Erä 1: Tarina ja kehys

Syyttävä sormi
Lontoolaiset seurapiirisisarukset Jerry, joka toimii kirjan minä-kertojana, ja Joanna Burton muuttavat Lymstockin idylliseen kylään, jotta Jerry voi toipua sodassa saamistaan haavoista. Kylä näyttäytyy idyllisenä paikkana - onhan puutarhanhoito kaikkein tärkein keskustelunaihe - ja sopivalla tavalla omalaatuisena. Elämä ei kuitenkaan asetu rauhallisiin uomiinsa, sillä Joanna saa pian nimettömän kirjeen, jossa Jerryä ja häntä syytetään rakastavaisiksi, ei sisaruksiksi. Käy ilmi, että melkein kaikki kyläläiset ovat saaneet vastaavia, syyttäväsävyisiä kirjeitä. Pian rouva Symmington tekee itsemurhan kirjeen saatuaan. Kirjeitä tulee koko ajan lisää ja Symmingtonien Agnes-sisäkkö löydetään kuolleena postaiden alla olevasta kaapista. Kuka on murhaaja, kuka kirjeiden kirjoittaja? Onko kyse samasta henkilöstä? Scotland Yardin lisäksi myös neiti Marplella on sanansa sanottavana.

The Case of the Pefect Maid,
jota kutsun tästä eteenpäin tuttavallisesti Täydelliseksi piiaksi (anteeksi!) on novelli, joka on alkujaan julkaistu teoksessa Miss Marple's Final Cases and Two Other Stories ja jota myydään itsenäisenä tarinana Amazonin Kindle-kaupassa. Neiti Marplen kotiapulainen pyytää emännältään apua serkkuaan Gladysia auttaakseen. Gladysia epäillään arvokkaan rintaneulan varastamisesta. Gladys saa lähteä, kun esikuvallinen uusi sisäkkö palkataan hänen tilalleen. Mutta kuka onkaan varas?

Syyttävä sormi on perinteinen kuka-sen-teki -dekkari, jossa on pienen kylän elämää, murhia ja ripaus aitoenglantilaista huumoriakin. Täydellinen piika taas novelli, jossa on kyllä luokkayhteiskunnan kuvausta, neiti Marplen terävyyttä ja pieni arvoitus. Mutta jotain puuttuu: ensiksikin pituutta ja toiseksi murha. Niin vain on, että brittiläisen luokkayhteiskunnallisen idyllin särkee mukavammin (!) pieni murha kuin varkaus.

Pisteet Syyttävälle sormelle 4-1.



Erä 2: Romaani vs. novelli vs. kirjoitustyyli

Syyttävä sormi on romaani. Kunnollinen, vanhanaikainen rikosromaani. Siinä on selkeä kehys, sen henkilöillä on taustat ja karikatyyrisinäkin hahmot viestivät yhtä sun toista englantilaisesta luokkayhteiskunnasta. Tarina etenee christiemäisen vakaasti: ensin idylliä, sitten säröjä, pian murha ja juuri sopivassa välissä toinenkin. Kuka tahansa voi olla syyllinen. Missään vaiheessa ei pelota tai ahdista, mutta kirja koukuttaa ja kiehtoo. Christie osaa asiansa ja anglofiili minussa myhäilee onnesta. Toki kirja on kepeää viihdettä, mutta niin sen kuuluukin olla. Kirja on itse asiassa kirjoitettu hieman pilke silmäkulmassa, luulen.

Täydellinen piika. Mitä siinä oikein tapahtui? Novelli tuli luetuksi niin nopeaan, että minun piti lukea se uudelleen. Ensimietteeni oli hieman harmistunut höh. Toki neiti Marple on nokkela ja on ihan hauskaa lukea vain varkaudestakin. Mutta nyt tuli aavistuksen huijattu olo - lähinnä siksi, että erehdyin maksamaan muutaman euron mokomasta. Jos eläisin 1950-luvun Britanniassa, lukisin jutun (!) mielelläni aamulehdestäni samalla, kun sisäkkö kaataa lämmintä maitoa teeheni. Mutta elän 2010-luvun Suomessa - ja juon teeni aina ilman maitoa.


Pisteet Syyttävälle sormelle 4-1.



Erä 3: Kirja vs. E-kirja

Syyttävä sormi on perinteinen painettu kirja. Tuttu ja turvallinen. Mukava lukea niin puutarhakeinussa, kotisohvalla, laiturinnokassa tai tukholmalaisessa hotellissakin, jossa minä kirjaa luin. Kirjan sivujen kääntäminen on suuri nautinto, kirjan tuoksu kaltaiseni kirjanörtin mielestä mitä houkuttavin. Syyttävä sormi on 248-sivuisena myös mukavan kokoinen: tiiliskivi vaatii joskus ihan kunnolla kasvatettua hauista, minä pidän enemmän sopusuhtaisista kirjoista.

Täydellinen piika on kolmas Kindle Store -hankintani, mutta ensimmäinen lukemani oikea e-kirja (ne kaksi muuta odottavat lukemistaan). Olen aiemmin totta kai lukenut kirjoja ja käsikirjoituksia pdf-muodossa tavalliselta kannettavalta, mutta nyt kesähuumassa ostin itselleni iPadin. Se on sitten mukava lelu, ja toivottavasti myös työväline! iPadiin voi hankkia ilmaisen Kindle-sovelluksen, minkä seurauksena koko Amazonin Kindle Storen valikoima aukeaa ja e-kirjojen lataaminen on liiankin helppoa. iPadiin voi toki hankkia muitakin sovelluksia, kuten Kobon tai Elisa Kirjan. Mutta ei nyt enempää niistä, vaan itse lukukokemukseen. Täytyy myöntää, että e-kirjan lukeminen oli hauskempaa kuin olisin ennakkoon osannut arvata. iPadilla kirja aukeaa painetun kirjan näköisenä aukeana kerrallaan. Kosketusnäytön ansiosta kirjan sivua voi kääntää melkein kuin oikeankin kirjan. Myös kirjamerkki on käytössä. iPadin näyttö toimi hyvin sisätiloissa luettaessa, ulkona lukemista en ole vielä kokeillut. Kaiken kaikkiaan mainio kokemus! Miinusta on toki se mahdollisuus, että akku voi loppua kesken lukemisen. Minulle niin ei käynyt - eikä se olisi moisen lyhyen tarinan aikana ollut oikein mahdollistakaan.

Koska oikea kirja on kuitenkin oikea kirja, vie Syyttävä sormi pisteet niukasti 3-2.

Bonuskierros: Neiti Marple vs. missä on neiti Marple

Syyttävä sormi: Missä on neiti Marple? Suomennoksen takakansiteksti korostaa tuota ihastuttavaa ikäneitoa kirjoittamalla punaisista täplistä neidin poskilla. Muistissani on myös sekä Joan Hicksonin että Geraldine McEwanin tähdittämät tv-sarja ja tv-elokuva. Kirjassa neiti Marple esiintyy harvakseltaan, nokkelassa sivuosassa. Koska pidän neiti Marplesta enemmän kuin Christien toisesta keskeishahmosta Hercule Poirotista, olen aavistuksen pettynyt.

Täydellinen piika: no, mutta nyt ollaan neiti Marplen arkimaailmassa. Mahtavaa! Jane Marple on koko novellin dynamo, oma utelias ja silti hillitty itsensä. Mahtavaa! (Vaikkei novelli muuten erikoinen olekaan.)

Marple-pisteet Täydelliselle piialle 1-4.


Blogini kaikkien aikojen toisen kirjamatsin voittaa Syyttävä sormi pistein 12-8.
Jee!

No niin, joutuuhan sitä tutustumaan ihmisluontoon melko paljon, kun asuu vuodet läpeensä maalaiskylässä. Varmasti. Oletko sinä enemmän Jane Marplen tai Hercule Poirotin ystävä? Vastaa sivupalkissa olevaan gallupiin!

Syyttävän sormen taustalla olevasta koirapaperista iso kiitos Vinttikamarin Ahmulle. Voitin hänen Englanti-aiheisessa tietokilpailussaan kertakaikkisen ihanat palkinnot: Yorkshiren teetä, laventelin siemeniä ja muuta kaunista.



12 kommenttia:

  1. Hauska yhteensattuma - kuuntelen juuri Syyttävää sormea äänikirjana! On minusta harvinaisen mukava dekkarini, ja annan anteeksi Neiti Marplen vähäisen esiintymisen siksi, että siinä on niin mukavia romansseja. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Booksy, onpa tosiaan metkaa! Syyttävä sormi on mainio kirja. Pidin kovasti, vaikka Marple puuttuukin. :)

      Poista
  2. Ihana idea! Kumpaakaan kirjaa en ole lukenut, mutta Syyttävä sormi taisi tulla vähän aikaa sitten telkusta, koska juoni oli niin tutun oloinen. Ihana pikkukylän tunnelma tästäkin postauksesta tuli.

    Ja hirveän vaikea tuo kysymyksesi. Annoin äänen neiti Marplelle vaikka Poirotkin on kyllä aika mainio tapaus. Molempi parempi? Ovatkohan he koskaan esiintyneet samassa kirjassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Norkku, tämä tuli tosiaan jokunen aika sitten telkkarista. Tv-elokuva oli kovasti mieleeni. :)

      Ja molempi parempi. Eivät ehkä ole esiintyneet samassa kirjassa, pitää ottaa ihan selvää!

      Poista
  3. Ääni ehdottomasti Poirotille; mutta tuomioni perustuu lähinnä tv-sarjoihin :-). Kuusen Marikki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marikki, tv-sarjoista saa aika hyvän kuvan Christien tuotannosta. Niissä on omaa vapauttaan, mutta toisaalta ne tavoittavat jotenkin sellaisen oikeanlaisen tyylin. :)

      Poista
  4. Muistelen lukeneeni, että Christie joutui välillä vähän väkisin ymppäämään Marplen tai Poirotin mukaan tarinaan, koska lukijat halusivat aina lukea heistä. Olen itse joidenkin kirjojen kohdalla miettinyt, onkohan kyseessä juuri sellainen tapaus, kun koko tarinan ajan melkein näkymättömissä ollut Marple tai Poirot käy suunnilleen vain ilmoittamassa murhaajan. Olisiko Syyttävä sormikin sitten sellainen kirja, johon Marple on väkisin kirjoitettu mukaan?

    Nuorena pidin ehdottomasti enemmän Poirotista, mutta nykyään en oikeastaan aseta kumpaakaan etusijalle. Molempien tähdittämien kirjojen joukosta löytyy suosikki-Christieitäni.

    Voisikin lukea Syyttävän sormen uudelleen - kuvauksesi perusteellla muistelen pitäneeni siitä joskus aikoinaan, mutten yhtään muista juonta saati murhaajaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisa, kiinnosta tieto! Ja varmasti totta, koska lukijat rakastivat ja rakastavat edelleen Marplea ja Poirotia kumpaakin. Syyttävässä sormessa ei tosiaan olisi Marplea tarvittu. Koska tv-sarjassa Marplen rooli on melko suuri ja kirjan takakannessakin nimenomaan hänet nostetaan esille, olin hieman hämmästynyt. Mutta kirja on silti hieno!

      Kannattaa lukea uudelleen.

      Poista
  5. Hauska idea postata näin kahdesta tarinasta! Luin nuorena paljonkin Christietä, mutta viime vuosina olen keskittynyt lähinnä katsomaan filmatisointeja. Tosin luin talvilomalla Kuoleman Niilillä englanniksi ja tajusin ja muistin, miksi Christien dekkarit on vaan niin hyviä.

    Mie pidin nuorena enemmän Marplesta, mutta jostain syystä Poirot kiehtoo nykyisin enemmän. Tosin syynä voivat olla just nuo aiemmin mainitsemani filmatisoinnit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna Elina, kiitos! Ajattelin aina toisinaan kokeilla näitä "matseja". Minäkin luin Christietä ahkerasti nuorena, aloitin varmaan joskus 12-vuotiaana. 20 vuoteen en ollut Christietä lukenut ja yllätyin, miten hyvä kirja Syyttävä sormi oli!

      Minä muuten tykkään filmatisointeinakin enemmän Marplesta, varmaan sen perienglantilaisuuden vuoksi. Mutta viihdyn kyllä Poirotinkin seurassa.

      Poista
  6. Olen nyt puolessa välissä syyttävää sormea ja harmittaa neiti Marplen poissaolo. Pisteet joka tapauksessa Marplelle. Hänessä on jotakin kiehtovaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anomyymi, on tosiaan iso harmi, että neiti Marple on Syyttävässä sormessa pelkkä sivuhenkilö. Silti viihdyttävä kirja. :)

      Poista