maanantai 2. tammikuuta 2012

Ehdokkaani Blogistanian Finlandia-kisaan

Hyvää alkanutta vuotta kaikille! Etelä-Suomikin taitaa tänään saada lumipeittoon, mikäli sääennusteeseen on luottamista. Olen toiveikas. Joulunaikaan Savossa pääsin ihailemaan appeni tekemiä lumilyhtyjä sekä rakentamaan lasteni kanssa ihan kunnon porkkananenäistä lumiukkoa. Vuoden ensimmäisen postaukseni aiheena ei kuitenkaan ole lumi, vaan tietenkin kirjat. Juuri tällä hetkellä, ihan samanaikaisesti, monessa blogissa julkistetaan ehdokkaat Blogistanian Finlandiaa ajatellen.

Sallan Lukupäiväkirjassa olevien ohjeiden mukaisesti itse kukin kirjabloggaaja valitsee ehdolle 3-6 sellaista vuonna 2011 ilmestynyttä kotimaista kirjaa, joiden katsoo olevan blogifinlandian arvoisia. Tehtävä on siinä mielessä helppo ja kuitenkin vaikea, että omien lukukokemustensa ohella voi luottaa myös muiden makuun ja erilaisia blogiarvioita punniten on mahdollista nostaa ehdolle myös sellaisia teoksia, joita ei itse ole lukenut, mutta jotka ovat saaneet kovasti ylistäviä blogisavuja muissa blogeissa.

Ohjeita noudattaen asetan ehdolle yhden sellaisen kirjan, jota en vielä ole lukenut, mutta ehdokkaista muut ovat itselleni mieluisia, jopa rakkaita. En listaa kirjoja arvottaen niitä wanna-be-kirjallisuuskriittisesti. Jos tekisin niin, niin silloin nostaisin esiin ainakin osin erilaisia kirjoja. Koska blogi kuitenkin antaa mahdollisuuden subjektiiviseen tunteiluun, ovat omat ehdokkaani kirjoja, jotka kokemuksen tai oletusten mukaisia ovat hyviä juuri minulle.

Omista ehdokkaistani olen lukenut viisi. Kirjoista yhtä en syystä tai toisesta ole vielä lukenut, mutta muiden kirjoittamien blogiarvioiden perusteella uskon sen olevan niin hyvä, että se täyttää omien mielikuvieni Finlandia-kriteerit.

Tässä omat ehdokkaani aakkosjärjestyksessä pienine perusteluineen sekä arviolinkityksineen:

Kristina Carlson: William F. päiväkirja

Kirjoitin kirjasta mm. näin: Carlson nimittäin kirjoittaa samaan aikaan intelligentisti ja salaviisaasti. Hän on salaviisas sen vuoksi, että William N.:n näennäisen naiiveja huuhdahduksia lukee nopeaan, mutta niihin sisältyy paljon: päähenkilönsä lyhyisiin päiväkirjamerkintöihin Carlson ujuttaa valtavan määrän tietoa, rivien välit täyteen yleisiä ja yksityisiä hienoja vivahteita. Carlsonin älykkyys suorastaan säkenöi, minkä ansiosta lukija sekä sivistyy että nauttii.

Oma arvioni; Ilselän Minnan Juuri tällainen arvio ja Joanallekin kirja avautui merkittävänä.


Bo Carpelan: Lehtiä syksyn arkistosta

Mietteitäni kirjasta: Lehtiä syksyn arkistosta on surumielisellä tavalla lohduttava. Muutama bloggaajaystäväni on liimannut kirjan sivuille post it-lappuja tai kokenut, että koko kirjan voisi alleviivata, jos kehtaisi. Niin täynnä hienoja lauseita se on. Minä taittelen omistamieni kirjojen sivuja koirankorville niistä kohdista, jotka tuntuvat erityisen merkityksellisiltä. Kun lopetin Carpelanin teoksen lukemisen, huomasin korvamerkinneeni miltei jokaisen aukeaman.

Kirjoitin kirjasta näin; Myös Anna Elina piti kovasti, samoin Sinisen Linnan kirjaston Maria. Juuri tällaista-blogissa Ilselän Minna nosti erääksi elämänsä parhaimmaksi kirjaksi.


Katja Kaukonen: Odelma

Luin Odelman juhannusyönä ja vaikutuin: Odelman takakansiteksti lupaa, että Odelma saa lukijan hengittämään tahdissaan. Lupaus ei johda harhaan, koska juuri sitä Odelma tekee. Se vangitsee tunnelmallaan, tarinallaan, ihmeellisyydellään ja kielellään. Kaukonen kirjoittaa lumovoimaisesti.  -- Kaukosen romaanissa on paljon sellaista, jota ei selitetä auki, mutta silti kirja ei jätä jälkeensä tyhjää oloa tai vaillinasta kohtaa.

Oman arvioni lisäksi linkitän tänne Penjamin, Mari An sekä Marjiksen arviot.

Helmi Kekkonen: Valinta

Pohdin, että vaikka Valinnassa on omat nakkipaperinsa, niin melankolisuudessaankin se on toiveikas, harmaassaan valoisa teos. Valinta on eräs parhaista tänä vuonna lukemistani kotimaisista kirjoista, ja tällä lukumäärällä se on paljon sanottu.

Oma arvioni; Järjellä ja tunteella-blogin Susan mietteet kirjasta.


Katja Kettu: Kätilö

En ole lukenut Kätilöä vielä. Kirja odottaa hyllyssäni ja kiinnostaa kovasti, mutta odotan oikeanlaista oloa tälle kirjalle. En halua pilata omaa lukukokemustani.

Joanan mukaan Ketun kirja on ronski ja karhea, täynnä lemuja ja eritteitä, teoksen maisemat lumoavia ja kieli alkukantaisen sykähdyttävää. Ketun Kätilö tulee uniin. Kaiken voimallisuuden keskellä koko ajan keskiöön nousevat suuret kysymykset: Mitä on ihmisyys? Mitä eroa on ihmisellä ja eläimellä? Mitä on ihmisarvo? Entä koskemattomuus?

Jaana katsoo, että Ketun Kätilö uudistaa sekä historiallisen romaanin genreä että kieltä uskaliaalla otteellaanLeena Lumi taas oli kokonaisvaltaisesti kirjan vietävänä. Näiden suositusten mukaan kirja on pakko lukea nyt alkaneen vuoden aikana!


Essi Tammimaa: Paljain käsin

Tammimaan kirja oli kovasti omaan mieleeni: Paljain käsin ei sisällä mitään liikaa, se ei myöskään selitä kaikkea auki. Naisen rooli mylittleponymaailmassa kasvatettuna vauvantekokoneena voi asettua toiseen valoon elämänviivan aistillisuudessa. Siksi maailman voi kohdata paljain käsin.

Paljain käsin on jakanut lukijoidensa mielipiteitä, mutta lukekaa oman esittelyni ohella ainakin Marian, Susan ja Lauran arviot.

----
Tässä siis omat ehdokkaani, nyt aloitan kierroksen muissa blogeissa nähdäkseni itse kunkin kirjablogaajan ehdokkaat.


Edit.!!!! Blogistanian Finlandian voitti Katja Kettu romaanillaan Kätilö. Lämpimät onnittelut! Lue perustelut sekä koko Finlandia-finaaliin päässyt kuusikko Sallan lukupäiväkirjasta. Itse olen iloinen, että eräs oma suosikkini, Katja Kaukosen Odelma pärjäsi niin ikään hienosti.

14 kommenttia:

 1. Minulla myös Odelma!
  Sen jälkimaku oli voimakas ja nyt harmittaa, että annoin sille niin vähän pisteitä aikanaan!

  VastaaPoista
 2. Minä taas en Odelmasta kauheasti lämmennyt, mutta Kätilö kiinnostaa ja on minunkin listallani, samoin Valinta, vaikka sekin oli mielestäni aika vaisu. Odotin enemmän.

  VastaaPoista
 3. Odelma on lukulistallani. Kiinnostavia kirjoja muutenkin, Katja, listassasi!

  VastaaPoista
 4. Katja, antaisin paljon, jos olisit ehtinyt Kätilön...,mutta onneksi tänne saa ehdottaa sellaisiakin, mitä ei ole itse lukenut, mutta tuntuu, että ne ovat lupauksia.

  VastaaPoista
 5. Minäkin olen odottanut, että lukisit Kätilön ;) Luin sen itse joulun aikaan. Hämmentävä, väkevä, rehevä, röyhkeä... millä ihmeen sanoilla kuvailisin. Ennenkaikkea vaikuttava aikalaiskuvaus. Ehdottomasti ansaitsisi Finlandia-ehdokkuuden... siis mielestäni.

  VastaaPoista
 6. Valinta on ainut jonka olen lukenut listaltasi ja sitä äänestin minäkin. kätilö ja paljain käsin kiinnostaa, vaikka molemmista mielipiteet on kai vähän jakautuneetkin.

  VastaaPoista
 7. Tammimaan kirjasta en juuri innostunut, mutta Carpelan, Karlson ja Kekkonen ovat omallakin listallani! Kätilö ja Odelma, niistä on puhuttu niin paljon, että lienee otettava lukulistalle, vaikka minulla on hytinä, että eivät ehkä olisi minun ykköslistaani.

  VastaaPoista
 8. Katja, meillä on neljä samaa ehdokasta.... Ei kai meidän kirjamaku vain ole samanlainen?!?! ;-)

  VastaaPoista
 9. Minullakin Kaukosen Odelma on ykkäsehdokas listallani :) Sain kylmiä väreitä sitä lukiessani ja palaan joihinkin kohtiin yhä uudelleen, kerta kaikkiaan vaikuttava kirja, olisi ansainnut vaikka mitä tunnustuksia, toivottavasti pääsee ainakin BF-listalle :)

  VastaaPoista
 10. Kaksi samaa listalla! Näitä on kyllä kiinnostava seurailla! Odelmaa en ole ehtinyt lukea enkä uskaltanut laittaa listalle.

  VastaaPoista
 11. Olen niin iloinen kun saan seurata teidän kirjablogaajien omia listoja. Saaden niistä intoa, innostusta hankkia, lukea kirjoja, joita varmasti haluaakin..
  Ehdottomasti juuri nyt odotan Bo Carpelanin kirjaa. Varaus kirjastosta mutta ehkä saatan ostaa sen itselleni huomenna, kun menen Turkuun tyttäreni kanssa.
  halit sulle!

  VastaaPoista
 12. Sinähän olet melkein yhtä sukupuolisitoutunut kuin oikea raati! :D

  Arvasin Valinnan (!) (ja Odelmaakin arvelin) ja Carpelanista ollaan niin samaa mieltä, ja uskon sinun löytävän Kätilöstä saman alkuvoimaisen hurjuuden, joka Leenankin lumosi.

  Mietin pitkään Tammimaan ja Venhon välillä ja päädyin jälkimmäiseen.

  Ihanat lyhdyt!

  VastaaPoista
 13. Minäkin olen iloinen näistä kaikista listoista, jotka vinkkaavat minua lukemaan. Näistä sinun olin lukenut vain Odelman, Paljain käsin ja Kätilön. Nyt täytyy kyllä laittaa lukulistalle nuo kolme muutakin. Kiitos.

  VastaaPoista
 14. Hei kaikki! Olen niin iloinen, että Odelma pärjäsi hyvin. Se on niitä kirjoja, joiden arvo kasvaa mielessäni koko ajan.

  Leena ja Päivikki: Odotan tosiaan oikeanlaista oloa Kätilölle. En mielelläni tee lukulupauksia, vaan pyrin kuuntelemaan omaa oloani. :)

  Minna: No joo. Mulla oli ensin Kyrön kirja listallani, mutta koska en ole lukenut sitäkään, nostin Tammimaan Kerjäläisen ja jäniksen tilalle. Minä pelkään Kätilöä aika tavalla.

  VastaaPoista