perjantai 4. marraskuuta 2011

Kai Niemisen runo sivistyksestä

Ei minulla ole mitään sivistystä vastaan, jos se pysyy
kohtuullisena eikä tule liian lähelle. Hyvä välimatka on
esimerkiksi sellainen, että kun nukkuu ikkuna auki ja
kuulee junan äänen, niin se kuulostaa koskelta ja kuovilta.

(Kai Nieminen, runo kokoelmasta Syntymästä, Tammi 1973)

Kaltaiseni kotityöläinen, haahuilija, apuraha- ja freelance-elämän välissä elävä kirjabloggaaja hymähtelee hellästi Kai Niemisen runolle. Runo avautuu minulle jonkinlaisena välitilarunona: sivistys, miten se nyt sitten ikinä määritelläänkin, on jotain mitä kaipaan ja esimerkiksi Helsinkiin matkatessani oikein imen pääkaupungin ilmapiiriä jo heti Kumpulan kampuksen kohdalla. Runo vie minut ajattelemaan työskentelyni yksinäisiä ja toisaalta sosiaaliakin puolia. Ennen kaikkea aloin sen myötä pohtia omaa äänimaisemaani. Kaupungin ja maaseudun rajamailla asuessaan moottorien kaukaa kumisevat äänet kuulostavat toisinaan melkein kosken kuohunnalta. Lintujen laulu, vastapäisessä metsässä loikkivien jänisten aikaansaama pensaiden kahina sekä hiekkatien rapina jalkojeni alla ovat kuitenkin äänistä konkreettisempia etenkin keskipäivällä.

Niemisen runo on myös eräs tapani osallistua jälleen kerran Jennin runohaasteeseen. Jennin blogi löytyy nyt Lilystä, käykää kurkkaamassa!

Pyhäinpäiväviikonloppuna olen blogissani kuvakirjallisesti Ihan hiljaa. Iloitsen niin uusista kirjakaapeista olohuoneessa kuin työhuoneeseen siirretyistä Lundioista. Luen käsittämättömän upeaa tiiliskiviromaania, juon valkoviiniä ja Teelordi-teetä, syön suklaata, "vuotuisriittinä" katson Tim Burtonin leffoja, käyn ulkona, olen perheeni kanssa, pelaan Inkan aarretta ja luen ääneen ensimmäistä Uppo-Nallea (jossa etenkin paperinukke nimeltä Jukka Kuoppamäki naurattaa). Ajattelen menneitä ja tulevia.

Hyvää alkavaa viikonloppua!

Kuvan otin Suomen rautatienmuseon pihalle parkkeeratun automme ikkunasta eräänä sateisena syyspäivänä.

16 kommenttia:

 1. Hienoa viikonloppua, kuulostavat kivalle suunnitelmat! Ja tuo runo..kyllä se on vain niin, että onneksi olen kohtuullisen sivistynyt :D Joskus tosin tulee mietittyä, etenkin nyt kun tunnen olevani en-mitään (huoh, kaipaan takaisin äikänopen töihin, jotta voisin kokea olevani edes jokseenkin tarpeellinen!), että olenko edes lainkaan sivistynyt.

  VastaaPoista
 2. Kyllä on sulla loistosuunnitelma viikonlopulle, ihana! Ja mainio tuo Kai Nieminen :) Mullakin on valkoviini viilentymässä ja kotikolossa ollaan koko viikonloppu, pienin sairastaa, isommat isänsä luona ja mieskin vähän levon tarpeessa. Haaveilen pienestä valokuvausretkestä lähimaastoon, ehkä huomenna. Voi hyvin, hiljaisia hetkiä!

  VastaaPoista
 3. Hyvä, konkreettinen tulkinta runosta. On aina mukavaa, kun löytää kirjallisuudesta sellaista, mikä saa ajattelemaan omaa elämään, etäännyttää näin arkielämä ja tarkastella sitä vähän toisesta näkökulmasta.

  Mukavat viikonloppusuunnitelmat sinulle ja perheellesi.

  VastaaPoista
 4. Helmi-Maaria: Valkoviini, hyvä kirja ja Tim Burton ovat kyllä minulle aika varma "nakki". Kyllä sinä olet hyvinkin sivistynyt! Äikänopettajan hommat ovat muuten sellaisia, joita itselleni eräänä urapolkuna tavoittelen. Saisi hieman ryhtiä tähän osa-akateemiseen haahuiluun. :)

  Satu: Toivottavasti pieni siellä paranee pian! Teille on kyllä muuten tulossa rauhallisen oloinen viikonloppu. Valkoviiniä ja valokuvausta, aika ihanaa!

  VastaaPoista
 5. Jaana: Hih, en niin yrittänyt runoa tulkita, mutta tänään tuli mieleeni tuollaista. Olen itse asiassa sivistyksestä aika lailla eri mieltä, koska jo se, että voi kytkeä junan äänien ja kosken kuohut samaan mielleyhtymään, on melkoinen sivistyksen merkki. Hyvä runo, saa pohtimaan monenlaista, kuten Nieminen yleensäkin. :)

  VastaaPoista
 6. Aivan mahtava runo! Kai Nieminen on minulle vielä 'koskematon' tapaus.

  Sivistys on minulle paitsi koulutusta myös sydämen sivistystä. Kaikki me olemme tavanneet korkeastikoulutettuja, joista ei sivistystä löydy, vaikka kuinka puunaisi ja sitten taas yllätten kohtaa vaikka tällä saarella mummon, joka lukee kaikki maailman kirjat ja hyvä jos on aikanaan kansakoulun käynyt. Hän on antanut minulle monta hyvää vinkkiä;-)

  Sanotaan, että äly on sitä, miten hyvin sopeutuu olemassaoleviin olosuhteisiin ja sivistys on empatiaa muita kohtaan. Niinpä kansakunnan sivistystä voidaan mitata sillä, miten se kohtelee heikompiaan.

  Meillä on leffaviikonloppua kera punaviinin & homejuustojen ja paljon kynttilöitä. Ja nyt on mun dead line: Tänä viikonloppuna minun on Supporttini mukaan uskallettava uudelle koneelle. Toivottavasti hänelle passaa, että se on vasta arvonnan jälkeen, sillä voihan olla, että minusta ei sitten enää kuulu.

  Ihastuttava kuva!

  Kaunista pyhäinpäiväviikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 7. Hyvä runo ja ihania viikonloppusuunnitelmia sinulla! Nauti <3

  VastaaPoista
 8. Leena: Niemiseen kannattaa tutustua.

  Olen samaa mieltä sydämen sivistyksestä. Koulutuksella voi mitata monia asioita, muttei sitä, kuinka voimakasta aito rakkaus ja kiinnostus asioihin voi olla. Sosiaalinen oikeudentunto ja siitä syntyvä tasa-arvo ovat tärkeimpiä asioita, joita meillä on.

  Ihanaa leffaviikonloppua!

  Maria: Kiitos. Sinulle myös kaunista, rauhallisen lempää viikonloppua.

  VastaaPoista
 9. Kiitos runohaasteeseen osallistumisesta. Ihana, osuva, aito runo!

  Minullakin on jemmassa yksi Kai Niemisen runo, jonka kirjoitin muistivihkooni ylös, koska se kuvaa minun tämänhetkistä tilannettani niin ikään vapaana kirjoittaja ja haahuilijana. :) Taidanpa minäkin julkaista sen pian. Ajattelin marraskuun puolivälissä kirjoitella siitä, millaista on ollut olla 3 kk tyhjä päällä eli lukea, kirjoittaa ja opiskella oman tahtinsa mukaan.

  Hyvää Ihan hiljaista viikonloppua!

  VastaaPoista
 10. Kai Niemisellä on monia ihania, ajatuksia herättäviä runoja!

  Aika kivat pyhäinpäiväviikonlopun suunnitelmat siellä! Täälläkin on yksi valkoviini pullo jemmassa ja kasa kirjoja, elokuvakin. Ja siinä välissä, eli melkein vähän väliä, tietenkin sitä perheen arkea ;)

  VastaaPoista
 11. Hieno viikonloppusuunnitelma!Puhelimessani on suomalainen nettikalenteri joten huomasin tosiaankin jo joitakin päiviä sitten että on pyhäinpäivä tiedossa.Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 12. Ihanalta, rentouttavalta kuullostaa viikonloppusuunnitelmasi, uudet kirjakaapit myös! Karjalainen viitannee Apu-lehden paperinukkeihin :)
  Nautinnollista pyhäinpäiväviikonloppua!

  VastaaPoista
 13. Moikka moi, pitkästä aikaa! Kyl mie täällä käyn kuikuilemassa, mutta olen ollut hissunkissun :)

  Ajatuksia herättävä runo tosiaan...

  Hyvää viikonloppua Sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
 14. Ihana runo, kiitos Katja!

  Kohtuullinen sivistys ja kuovilta kuullostava kesäyö, hykerryttävä kuva.

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 15. Ihana kuva, runo, postaus. Ja olen niin innoissani siitä tiiliskivestäsikin. <3 Hyvää viikonloppua, Katjaseni!

  VastaaPoista
 16. Jenni: Runohaasteeseen on ihana osallistua aina ajoittain. Olisikohan tämä ollut kolmas tai neljäs kerta. :)

  Julkaise ihmeessä se Niemisen runo. Olisi muutenkin kiva lukea mietteitäsi ajasta vapaana kirjoittajana.

  Susa: Totta. Hän osaa sanoa paljon pienessäkin tilassa. Ihanat olivat sinun pyhäinpäiväsuunnitelmasi.

  Yaelian: Suomalainen nettikalenteri on varmasti näppärä. Siellä on niin erilaisia juhlia. :)

  Johanna: Minä muistan hyvin nuo Apu-lehden paperinuket. Jukka Kuoppamäen idoliasema vaan hymyilytti hieman, mutta hän oli 70-luvulla tosi iso tähti.

  Mie ite: Ihana "nähdä" sinua pitkästä aikaa. <3

  Erja: Kohtuullisen sivistyksen voisi ottaa ihan päämääräksi. :)

  Karoliina: Se tiiliskivi on ihana! Samoin - ja etenkin - se siskokirja. <3 sinne!

  VastaaPoista