sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Kirjanörtin kesä (ja suklaa-arvonnan voittaja)

Järjellä ja tunteella-blogin Susa taitaa olla blogikaksoseni ainakin tänään, kun olemme molemmat katselleet kirjapinojamme miettien, että mitä ihanaa saamme lukea seuraavaksi. Itse olen lukemassa kuvasta puuttuvaa Annie Proulxin novellikokoelmaa Näin on hyvä sekä Pariisi-opasta, mutta mitä niiden jälkeen... Joku uutuus vai vanhempi kirja? Lastenkirja vai paksu tiiliskivi? Pinoissani riittänee lukemista ainakin puoleksi kesää: on ostettuja, lainattuja, saatuja kirjoja; On uusia ja vanhoja. Koska en ole kovin järjestelmällinen lukija, luulen, etten lue kaikkia näitä kirjoja kesän aikana, vaan haalin kaikenlaista muuta luettavaa. Esimerkiksi tulevista uutuuksista odotan innokkaasti Siri Hustvedtin Kesää ilman miehiä, josta kirjan englanniksi lukenut Linnea kirjoitti blogissaan. Lisäksi olin onnekas nettihuutaja ja saan ensi viikolla postitse kauan kaipaamani Haruki Murakamin Kafkan rannalla.

Oi, näitä kirjanörtin onnenpäiviä! Joko teillä muilla on kesäkirjat mielessänne? Tekeekö kesäisin mieli lukea jotain ihan erilaista kuin talvella tai keväällä? Houkuttavatko dekkarit, lapsuuden suosikkikirjat, paksut lukuromaanit vai siirrytkö mökille tai mummolaan lukemaan vanhoja Me Naisia ja Seuran vuosikertoja jostain 1980-luvulta?

Kuvaamani kirjapinojen ohella meillä luetaan paljon lastenkirjoja, totta kai. Tyttäreni haluaa nykyisin sohvannurkkakirjan ja iltasadun ohella myös aamusadun. Luen sen mielelläni, vaikka sitten tuleekin hurja kiire päiväkotiin. Vuodenaikasaduksi kenelle tahansa suosittelen Astrid Lindgrenin satua Eräs toukokuun yö, jossa syntymäpäivään viettävä Leena-tyttö nukkuu huoneensa ikkuna auki ja herää siihen, että ikkunalla itkee Mui-keijukainen. Satu on omenankukkien, keijukaisten ja lapsuuden ylistys. Satu löytyy ainakin Ilon Wiklandin kuvittamasta Satuja-antologiasta (Wsoy).

Nyt sunnuntaisena iltapäivänä suoritin myös pienen suklaa- ja kirja-arvonnan huiman lukijamäärän täytyttyä. Arvonta oli toivottavasti monille lukijoilleni mieluisa yllätys, koska en nostanut sitä otsikoihin. Kiitos kaikille osallistujille. Nörttityyliin arvonta tapahtui Random. org-sivuston avulla ja voittajaksi tuli Pienen mökin emäntä Sinisen linnan kirjastosta! Paljon onnea ja alkavan kesän iloa! Otathan minuun yhteyttä mitä pikimmin ja saan kirjan sekä suklaan postiin.

Ai niin; Näin toissayönä unta, että Aki Kaurismäen Le Havre voitti pääpalkinnon Cannesin elokuvajuhlilla. Toivotaan parasta! Sitä odotellessa musiikkia lempielokuvastani Amélie.

25 kommenttia:

 1. Kiitos Katja! :) Ihanaa, kun löysit Kafkan rannalla, olen itsekin haaveillut kirjan lukemisesta. Alunperin kuulin kirjasta pikkuveljeltäni, ja sen jälkeen olen lukenut Ilsen "ihanuusvaroituksen" ja muita blogikehuja kirjasta. Sen on pakko olla hyvä :).

  Pitääpä lukea tuo Eräs toukokuun yö lapsille ääneen; viimeksi mieheni luki Lindgrenin Satuja-kokoelmasta Niilo Junkkarin ja minä sadun Soittaako lehmus, laulaako satakieli. Ihana, ihana kirja ja kirjailija (ja kuvittaja)!

  Tykkään kesällä lukea juurikin lapsuuden/nuoruuden lemppareita eli lähinnä tyttökirjoja. Montgomery on kesäkirjojen kermaa, myös Maria Gripen nuortenkirjat liitän kesäisiin päiviin. Tove Janssonin Kesäkirja... Yleensäkin kesällä tapahtuvat kirjat. Ei mielellään kovin rankkoja aiheita eikä raskasta kerrontaa. Sanasulkia-blogista löysin Johan Bargumin Syyskesän, Leena puolestaan suositteli Fletcherin Noidan rippiä kesäkuulle...

  Ihanaa sunnuntaita ja aurinkoisia lukuhetkiä!

  VastaaPoista
 2. Onnea voittajalle!

  Valinnanvaraa on kyllä omassakin hyllyssä melkoiset määrät... Aika samalla tavalla luen ympäri vuoden eli kaikenlaista sekaisin, mutta kyllä kesään tuntuu kuuluvan myös jonkinlainen leppoisan nostalgian kaipuu. Tänä kesänä aion lukea ainakin Janssonin Kesäkirjan - löysin sen alesta viime syksynä mutta säästin kesää varten! :)

  VastaaPoista
 3. Blogikaksosesi täällä moi ;D

  Onnea Pienen mökin emännälle maukkaan palkinnon voittamisesta!

  Oi, juuri tänään ostin kirpparilta sen pienen ruskean nahkaisen matkalaukun, josta tulee nyt ihan selvästi "lomakirjalaukkuni" ;) Sen lisäksi, että haaveilen, mitä yleensäkin luen seuraavaksi, olen päättänyt pian tehdä oman pinon kesälomareissun pinoksi jo odottamaan!

  VastaaPoista
 4. Hienoa että sait Kafkan! Olin vareiksi pitänyt silmiä auki jos olisi tullut vastaan mutta upeaa että se nyt sinulle päätyi! :)

  Ja ihana kirjapino myös sinulla! Nimen perusteella kiinnostaa tuo Taivaalta pudonnut eläintarha..

  Kesällä tekee mieli lukea välillä kevyitä kesäkirjoja, välillä taas jotain todella viileää kuten dekkareita. Toisaalta, niin se taitaa mennä vähän muinakin vuoden aikoina. Kesällä toivottavasti on enemmän aikaa lukea..!

  Onnea myös Pienen mökin emännälle suklaakirjaylläristä!

  VastaaPoista
 5. Ihana kesäpostaus, kiitos! Tänään juuri varailin kirjastosta pinon virkkauskirjoja kesäksi :). Mulla kesäkirjat vaihtelevat, oikeastaan se, millä aloitan, ratkaisee loppukesänkin kirjat...välillä keveitä, toisena kesänä elämäkertoja, toisinaan taas jännitystä...Tämä kesä arvoitus (ainakin kehityspsykologiaa ja elämänkaarikirjallisuutta, eräät koulutehtävät kun jäivät kesäksi :), Haahtela ainakin odottelee vielä...kevät kun menikin koulutehtävien parissa.

  Aamusadut ovat ihania. Meillä monesti luettu vasta aamulla, kun iltaisin ollaan jo "ei enää lukuvireessä".

  Oi minun tekee mieli suklaata! Olen lakossa.

  VastaaPoista
 6. Itse olen suunnitellut lukevani tädiltä saamani Waltarin Ihmiskunnan viholliset I ja II, Haudankaivajan tyttären sekä muita omia kirjoja, joita en ole lukenut. :) Päälle sitten kirjastosta löytyvät.^^

  VastaaPoista
 7. Oi oi, onnea hyvälle huutajalle! Toivottavasti pääsen pian lukemaan mitä olet kirjasta pitänyt :).

  Täällä opinnot ja ulkoaktiviteetit ovat vieneet viime aikoina niin paljon aikaa, että seuraavan kirjan valinnan kanssa ei juuri tule ongelmia.

  Kesällä kirjamakuni ei ainakaan aikaisemmin ole erityisesti muuttunut. Lomalla uskallan ehkä tarttua jopa helpommin vähän raskaampiinkin opuksiin, kun tiedän, että niitä pääsee lukemaan pitkissä pätkissä.

  VastaaPoista
 8. Minäkin pohdin parhaillani, mihin siirtyisin seuraavaksi. Haluaisin niin kovasti jo käydä synnärikirjojeni kimppuun, mutta...

  Kesäisin tulen ehkä lukeneeksi enemmän "hömppää", mutta toisaalta jossakin vaiheessa kesää haluan aina urakoida jonkin suurmiehen tai -naisen elämäkerran läpi. Viime kesänä se oli Risto Ryti, sitä edeltävänä muistaakseni Charlie Chaplin. Täytyykin alkaa miettiä, kehen tutustuisin tänä kesänä, pitkään olen kyllä haaveillut Dalai Laman elämäkerrasta, joten ehkäpä hän tai sitten joku muu...

  En malttaisi odottaa Le Havren näkemistä, toivottavasti unesi osui oikeaan! Aurinkoista sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
 9. Minä aion tehdä "jorit" ja kokeilla voiko kaiken lukea - tai ainakin melkein. Huikea kasa kirjoja odottaa. Maltan tuskin odottaa kesälomaa... viikkoja ilman harrastustoimintaa häiritsevää työelämää :D

  VastaaPoista
 10. Aloin ihmettelemään, mitä tekemistä Murakamilla on Kafkan kanssa, mutta ei taidakaan olla "se" Kafka.

  VastaaPoista
 11. Kiva kun muistutit tuosta Lindgrenin kirjasta. Otan sen tarjoille! Tai luen Ellan ohella. Ella kirjoja kuopus haluaa tällä hetkellä kuunnella ja kikattelee tuon tuosta.
  Itse kaipaan jo vähän vaihtelua.
  Omiksi kesäkirjoiksi olen valinnut ainakin Piiat ja Essi Tammimaan Paljain käsin. Joululoman aikoihin, ainakin niin muistan, luin Peter Franzenin Tumman veden päällä ja se oli minulle jotenkin poikkeuksellisen vahva lukukokemus.
  Näiltä mainitsemiltani kirjoilta odotan jotain samansuuntaista, vahvaa lukuelämystä.
  Seiskytluvun Seurat ja Apulehdet ovat kiintoisaa selailtavaa. Mustavalkoiset kuvat ja pitkät reportaasit, jotka ovat usein kunnianhimoisesti tehtyjä.

  VastaaPoista
 12. Kesällä mennään tunnelman mukaan. Monena kesänä olen palannut Aino Kallaksen päiväkirjoihin, joissa etenkin kesäkuvaukset Hiidenmaalta saavat aikaan kesäisen tunnelman.

  Luulen, että luen myös Kazuo Ishiguroa, sillä sain pidän paljon juuri nyt luennassa olevata Ole luonani aina kirjasta.

  VastaaPoista
 13. Mielenkiintoinen pino. Omasta lukukeostani haluaisin löytää ainakin tuon Herran tarhurit, muuten lukemistoni näyttää aika erilaiselta. Oi ja Haahtelaakin sinulla siellä vielä ja tuo Antti Leikas. Vieläkin kirja naurattaa!

  Meillä kukkii täällä tuomi, teillä taitaakin olla jo ihan oikea kesä!

  Iloa alkavaan viikkoosi!

  VastaaPoista
 14. Mulla ei ole mitään spesiaaleja kesäkirjoja, mutta luen usein rannalla/puistossa, joten kirjan täytyy olla kevyttä mallia ;D Mutta sellainen tunnelmallinen syksyinen poltetaan kynttilöitä ja kuunnellaan sadepisaroita ikkunassa ei nyt vaan sovi kesään.

  Olen huomannut, että mun lähikirjastossa on petollinen kirjojen nostelija, joka on koukutanut mut täysin. Mua jännittää aina, että mitä hyllyihin on nosteltu houkuttimiksi. Olen täysin otteessa ;D

  Yritän päästä niihin vanhempiin kirjoihin ainakin nostalgia-haasteen kolmen kirjan verran, mutta mulla on tämän vuoden ja myös viime vuoden kirjoja vielä kamala kasa.

  Yritän matkata Afrikan maihin, sieltä varmasti löytyy lämpöä kesään =)

  VastaaPoista
 15. Pienen mökin emäntä: Onnittelut vielä kerran. :) Toivottavasti sinäkin vaikka lainaat Kafkan rannalla kirjastosta, sitten voisimmekin vaihtaa kommentteja lukukokemuksestamme blogeissamme. Minulla on erittäin suuret odotukset kirjaa kohtaan, että saa nähdä...

  Minä en ole uskaltanut lukea Soittaako lehmus, laulaako satakieltä vielä lapsilleni, mutta ehkä ensi syksyn eskarilainen voisi sadun jo kuullakin? Meillä on luettu koko Marikki-yhteisnide (vajaat 400 sivua). Tuo Satuja on tosiaan ihana kirja. Minulla on se oman lapsuuteni peruja.

  Kesä onkin osin tyttökirjojen aikaa. Ja rankat aiheet eivät sovi minunkaan herkistelijän kesään. Täytyy googlettaa tuo Syyskesä, kiitos vinkistä!

  Satu: Juuri tuo nostalgia on sitä, mitä haluan omaankin kesälukemistooni sisällyttää ainakin jossain määrin. Onneksi Susa aloitti sen nostalgiahaasteen. ;) Ja Janssonin Kesäkirja on ihana! Lue se heti kesäkuussa!

  Susa: Heippa kaksoissisko. <3 Tuo sinun laukkusi kuulostaa ihanalta ja kirjat sen sisällä ovat oikeita aarteita. Laita sitten aikanaan kuva kesälomareissupinostasi. :)

  Linnea: Kiitos, olet ihana! Yksi blogiystäväni vinkkasi, että Kafka rannalla oli kaupan nettihuutokaupassa. Kirjasta tuli lopussa pieni kilpailukin, mutta satuin koneelle oikeaan aikaan ja sain sen kohtuuhinnalla.

  Minä mietin, josko tänä kesänä katkaisisin dekkaritaukoni ja lukisin jonkun... Pitää ihan miettiä asiaa. :)

  Satu: Oi, kun osaisin virkata. Tykkään lukea käsityökirjoja ja -lehtiä niissä olevien ideoiden ja kuvien vuoksi, mutta en osaa itse tehdä mitään. Olisikohan missään neulomista tai virkkaamista nollatason aloittelijoille-tyylistä kurssia? :)

  Tsemppiä koulutehtäviin. Haahtela ei karkaa ja hyvää kannattaa odottaa.

  Ja voimia suklaalakkoon. Onko se pitkäkin?

  Anki: Sinulla onkin tiedossa aika vahvaa, fiksua ja - voisinko sanoa - järeää kesäluettavaa. Haudankaivajan tytär on huikean hyvä. Se oli yksi omista viime vuoden suosikeistani. <3

  Tessa: Kiitos. Ja jos saan kirjan ensi viikolla, kuten myyjä lupaili, ja JOS tuhkapilvi ei estä ensiviikkoista kaupunkilomaani, niin pääset lukemaan minun kafkaani rannalla hyvinkin pian. Saa nähdä, jännittäviä aikoja nämä.

  Taidat olla muuten yksi harvoista kommentoijista täällä, jotka lukevat kesällä myös vähän raskaampaa lukemista. Minä alan kaivata sellaista yleensä elokuussa, alkukesästä tahdon helpompia tarinoita.

  Amma: Toivottavasti pääset synnärille pian. Ja niiden sinne varaamiesi kirjojen pariin sekä ennen kaikkea pikkuvauvan sylittelyyn.

  Hyvä ajatus lukea joku iso elämäkerta kesäaikaan. Dalai Laman elämä on ainakin puhutteleva.

  Uneni ei osunut oikeaan, mutta Le Havre on varmasti hieno elokuva.

  VastaaPoista
 16. Booksy: Ihanasti blogimaailma saa aikaan uusia ilmaisuja - tehdä jorit! Mainiota ja ehkä (melkein) kaiken voi tosiaankin lukea. :)

  Allu: Eipä ole se Kafka, ei. Mutta sitä, miten Kafka kirjaan liittyy, en vielä tiedäkään. Muistan vain Ilsen blogissa olleen ihanuusvaroituksen.

  Johanna: Meillä ei ole vielä luettu Elloja, vaikka alkaisivat varmaan mennä pienelle esikoiselleni, joka tykkää ikäisekseen yllättävistäkin kirjoista. Toivottavasti Lindgren tulee teillä suosioon. :)

  Piian ja Paljain käsin ovat molemmat hyviä. Mielestäni Paljain käsin on parempi ja vahvempi lukuelämys, mutta Piiat ihana ja kesään sopiva fiksu lukuromaani. Vanhoista lehdistä olen ihan samaa mieltä, niitä lukiessa nostalgia oikein havisee.

  Jaana: Minulla on ollut mielessäni lukea Kallaksen päiväkirjoja. Olen lukenut vain Suden morsiamen, joka on niin hieno ja kaunis kirja.

  Ole luonani aina kiinnostaa minua teemaltaan ja myös Ishiguron vuoksi. Ehkä siis joskus luen senkin.

  Joana: Varmasti näyttää osin aika erilaiselta ja luulen, että kirjamakumme osuu monessa yksiin niin, että loppujen lopuksi meillä on paljon samojakin kesäkirjoja. Olen vähän sellainen inspiraation varassa lukija ja tuosta pinostani osa jää odottamaan aikaa parempaa, kun uusia kirjoja putkahtelee esille. Se on aika ihanaakin. :)

  Tuomi kukkii täälläkin, omenapuissa on nuppuja ja tänään poimin ensimmäiset kielot. Itäsuomalaisen kevään sisäistäneenä täällä on tosiaan kesä.

  Mari A.: Lukupaikka tosiaan vaati aina omanlaisensa kirjan. Minä kaipaan kesällä ehkä enemmän kotimaisia kirjoja tai sitten juuri sellaisia, joissa on lämpöä.

  Teillä on mahtava kirjastovinkkari siellä! Itse asioin usein Lumon kirjastossa ja siellä niissä viikon laina-aika kirjoissa on todellisia helmiä.

  :)

  VastaaPoista
 17. Katja, Kafkaa rannalla ei löydy lähikirjastostamme, mutta muistin nyt tämän keskustelun myötä laittaa sen pitkään listaan kunnan pääkirjastossa käyntiä varten :).

  Minä en tuntenut Lindgrenin Satuja omassa lapsuudessani, joten silkkaa tietämättömyyttäni uskalsin lukea Soittaako lehmus etc. -sadun ensi syksyn eskarilaiselle ja nelivuotiaalle. Selitin lasten kohtelua sillä, että ennen ei ymmärretty, että lasten pitää saada leikkiä ym. Lopun merkitystä lapset eivät ehkä ihan ymmärtäneet, surumielisen tunnelman ja ratkaisun lopullisuuden kylläkin.

  VastaaPoista
 18. Pienen mökin emäntä: Vaikka hankin Kafkan rannalla omakseni huutonetin kautta, oli ihan pakko tarkistaa kirjan saatavuus omasta lähikirjastostamme. Siellä ainoa kappale tuntuu olevan kovasti menossa, mikä kertoo hyvää kirjasta. :)

  Kiva kuulla, että 4-vuotiaalle ja pian eskari-ikäiselle saattoi jo hyvin lukea surullisen sadun. Omat lapseni ovat 3,5- ja 5,5-vuotiaat (ensi syksyn eskarilaiseni on joulun lapsi). Nyt Marikin jälkeen aiomme tarttua Saariston lapsiin.

  VastaaPoista
 19. Hei Katja

  Kirjapinot odottavat minuakin ja yleensä minulla ei ole mitään erityisiä kesäkirjoja - tai dekkareita voi olla enemmän. Nyt ajattelin kuitenkin saattaa sen Montgomery-projektini loppuun, jonka aloitin viime kesänä. Minulla on vielä se viimeisin Anna lukematta ja Patit ja Ylimartimo (olen selaillut). Olisipa kiva jos lukisit jonkun dekkarin ja kirjoittaisit siitä. Lukupiiri-blogissakin on tarjolla Agatha Christietä. :)

  VastaaPoista
 20. Saran kirjat: Kirjapinot ovat ihania. Olen itse sellainen, että jos näen vaikka jossain aikakauslehdessä ihan vaan sisutuksenakin käytetyn kirjapinon, koetan tiirailla mitä kirjoja pinossa on. :)

  Jään innolla odottamaan, mitä tuumaat viimeisimmästä Annasta tai Ylimartimon kirjasta. Patit ovat minullakin vielä lukematta. Aion tosiaan lukea jonkin dekkarin kesällä. Minähän luin dekkareita paljon joitakin vuosia sitten (aina Ian Rankinista ja Minette Walterista Eeva Tenhuseen ja edelleen Donna Leoniin tai Agatha Christiehin), mutta nyt on ollut 5-6 vuotta taukoa. Hieman etsiskelen sitä minulle sopivaa dekkaria.

  VastaaPoista
 21. Komeat on pinot!

  Minä olen avautunut luettavista kirjoista niin monessa paikassa, että säästän sinut täällä siltä. :D Mutta yleisesti ottaen minulla ei ole tarkkaa jakoa eri vuodenaikojen välillä, vaan käyn TBR-listaani läpi samoilla painotuksilla ja samalla hartaudella kuukaudesta toiseen. :)

  Eräs toukokuun yö on ihana! <3 Minusta on hyvin vahvasti alkanut tuntua, että täytyy etsiä Satuja-kokoelma omaan hyllyyni. Luin sen lapsena aivan puhki, mutta se oli isosiskoni ja jäi hänelle, kun muutimme pois kotoa. Haluan oman jaettavaksi lapsillenikin!

  VastaaPoista
 22. Amelie on ihana.
  Hyväntuulisin,muistan varamaan aina sen elokuvan meiningin ja tempon etenkin niillä paikkeilla elokuvaa,kun Amelie auttaa sokean kadun ylitse.

  Iloista uutta viikkoa Lumiomena!

  VastaaPoista
 23. Luen parhaillaan Essi Tammimaan kirjaa Paljain käsin. Kirjastosta on varauksessa muutama kirja. Toivottavasti eivät kaikki tule yhtä aikaa, koska uusien kirjojen lainausaika on vain kaksi viikkoa.

  Kesälukemisiin liittyvät dakkarit, joita luen välillä muulloinkin. Olen ajatellut lukea uudestaan ainakin Ulla-Lena Lundbergiä ja Eeva Kilpeä.

  Mökillä luetaan sekä uusia että vanhoja lehtiä, tietenkin.

  Hauskaa kaupunkilomaa ihanassa Pariissa, nauti!

  VastaaPoista
 24. Minä toivon, että kesällä ehtisin lukea! Ennen luin kesällä vähän kevyempää ja talvella raskaampaa. Nyt luen talvalla vähän ja kesällä paljon. Yritän ahmia kaikkea mahdollista, ei mitään väliä. Tänä kesänä ei ole sellaista mökkiviikkoa, jolloin saa luettua monta kirjaa, mutta ehkä reissussakin sentään jotain pystyy lukemaan.

  VastaaPoista
 25. Karoliina: Pinot sen kuin vain jatkavat kasvamistaan ts. kuvasin vain osan. Ja jo nyt aloitin lukemaan sellaista kirjaa, joka ei edes näy pinossa. :) Minulla siis on paljonkin TBR-kirjoja, mutta valitsen niistä sitten vähän fiiliksen mukaan.

  Oi, hanki Satuja itsellesi! Minä olin onnekas, kun sain kirjan kummiltani joskus 80-luvun alussa. Itse asiassa mietin, että pitäisikö nyt ostaa uusi painos omille lapsilleni. :)

  Ryppymekko: Ameli on! Se on jotenkin hullu, pöhkö, romanttinen, kekseliäs ja sen jaksaa katsoa uudelleen ja uudelleen. Sinulle myös ihanaa viikkoa!

  Marjatta: Toivottavasti pidät Tammimaasta. Olisi kiva kuulla, miten koit kirjan. Meillä päin osan uusimmista kirjoista saa lainaan vain viikoksi, kirjastossa on sellainen bestseller-hylly. Sieltä ei kannata kovin monia teoksia ahnehtia.
  Ja kiitos. Saa nähdä, mikä on tuhkapilvitilanne muutaman päivän kuluttua, että pääsemmekö lähtemään.

  Kirjailijatar: Varmasti ehdit kesällä lukea. Nipistät vaan aikaa jostain, istut puistonpenkille, keinuun tai vaikka nurmikolle ja annat tarinan viedä. Reissussa lukemisessa on aina oma tunnelmansa. Minä juuri mietn reissukirjoja, kun olisi niin monia ihania.

  VastaaPoista