perjantai 12. marraskuuta 2010

~Tuleva hienorouva muistelee lapsuuttaan~

Sain Allulta hauskan haasteen ja kahden vakavasävyisen kirjan jälkeen on aika heittäytyä hetkeksi lapsuusmuistoihin. Tämä haaste on vapaasti napattavissa mukaan.

1. Mitä vastasit pienenä kysymykseen "Mikä sinusta tulee isona?"
Halusin tulla opettajaksi tai kirjailijaksi, mikä herätti naurua luokkatovereissani. No, ei minusta tullut kumpaakaan (ainakaan vielä ;-)), mutta olen työkseni opettanut ja kirjoittanut.

2. Mitkä olivat  sarjakuvien/piirrettyjen lemppareitasi?
Tietenkin Aku Ankka. Pidin etenkin taskukirjoista, joista suosikkejani olivat "Aku Taikaviitta" sekä "Mikki Hiiren kuuma kesä", joka toi tietoisuuteeni Tsingis Khanin ja Mongolian arot (oikeasti!). Hammaslääkärissä luin Nakke Nakuttajaa ja televisiosta seurasin Pätkistä, etenkin Smurffeja.

3. Lempileikkejäsi?
Barbit tarzaneina joulukuusessa. Joulukuusi sopi hyvin viidakoksi ja vanhempieni vaatehuoneen hyllyt kerrostaloksi. Koululeikki - ne opettamishaaveet taas kerran! Tykkäsin kiipeillä puihin.

4. Mistä urheilusta pidit/harrastit?
Olin kohtalaisen hyvä murtomaahiihdossa (pikkukaupungin koulujen välisten kisojen kolmas palkintosija sekä Muumi-hiihtokoulun diplomi vahvistavat sen), mutta en varsinaisesti harrastanut liikuntaa. Harrastin kuviskerhoa ja partiota. Tietenkin olin myös pieni lukutoukka ja satutäti.
5. Ensimmäinen musiikki-idolisi ?
Jonna Tervomaa, olemme saman ikäisiä. Leningradin matkalla laitoin jalkaani siniset mokkaiset talvisaappaat ja lauloin Minttua ja Villeä hotellihuoneen peilin edessä koko kymmenvuotiaan sieluni kyllyydestä. Yksitoistavuotiaana suosikkini olikin sitten Dingo.

6. Parhaat synttärisi ja miksi?
En muista yksittäisiä, mutta niitä juhlittiin. Hyvä ystäväni oli syntynyt samana yönä kuin minä (mutta eri vuorokauden puolella) ja saimme usein samoja lahjoja koulukavereilta. Koska olin syntynyt kuusi tuntia ystävääni aikaisemmin, juhlimme usein minun synttäreitäni ensin. Siksi minulle lahjat olivat yllätyksiä, hän osasi varautua.

7. Paras joululahjasi/ muu lahja, jonka olet saanut?
Pehmoapina silloin, kun olin neljä- tai viisivuotias. Olin toivonut apinaa niin kovasti ja sitten sen sain.

8. Mitä olisit halunnut elämässäsi tehdä, jota et vielä ole tehnyt?  
Lapsena kuvittelin, että aikuisena kirjoitan kirjaa majakassa. En ole tainnut edes koskaan käydä majakan sisällä. Haluaisin kyllä. Toinen kuvitelmani oli, että minusta tulee hieno rouva ja ajan Mersulla mummolaani maalle turkki ylläni. Turkiksia en kuuna päivänä suostuisi ylleni pukemaan ja siten eläinparkojen kärsimystä edesauttamaan, Mersun sijaan meillä on Volkkari enkä taida sopia hienon rouvan määritelmäänkään, vaikka ihan kunniallinen aikuinen ja rouva minusta kasvoi.

Omistan tämän meemin pikkusiskolleni ja serkulleni, jotka ovat kanssani toisessa kuvassa. Aurinkoinen serkkuni on kuvan pienin, siskoni suloinen tummatukka ja itse tuijotan lenkkareitani. Kuva on otettu omenankukkien aikaan mummolassani Pohjois-Savossa 1980-luvun alussa. Ensimmäisessä kuvassa olen yksivuotias, alin kuva puolestaan tuo varmasti monille muistoja View Master-kiekoista.

25 kommenttia:

  1. Aivan ihana kuva sinusta laspena, suloinen ♥

    Mukavia muisteloita, näitä tälläsisiä on mukava lukea aina :)

    Tuon View Master kiekko katselukoneen minäkin muista, saatiin kerran tai pari joululahjaksi, olin nimenkin jo unohtanut, mutta sinä muistit!

    Voi miten kiva oli käyvä lueskelemassa.

    Iloista viikonloppua ♥

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Seijastiina :) Harmillisesti nuo kiharat katosivat jonnekin ja tukkakin olisi luonnostaan maantienvärinen (onneksi on hiusvärit ;-)). Kaupoissa on nyt uudestaan View Mastereita. Ne ovat hieman erilaisia kuin omassa lapsuudessani, mutta toimivat samalla periaatteella.

    Ihanaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
  3. Apua, miten ihania kuvia! Onkohan tämä sitä "keski-iän" mukanaan tuomaa nostalgiaa mutta voi että noissa kuvissa on tunnelmaa mukana;-)

    Sä ehdit halutessasi kirjoittaa vaikka monen monta kirjaa ja "opettajan" osaahan sitä saa päivittäin harjoitella, tätä jälkikasvuaan kasvattaessa.

    Hyvää ja rentoa viikonloppua teidän perheelle!

    VastaaPoista
  4. Ihania muistelmia :)
    Tuollainen kuvankatselulaite mulla vieläkin tallessa, olin varovainen sen kanssa.

    VastaaPoista
  5. P.S.
    Majakkahaaveet elävät vielä. myt luen majakka-kirjoja, löytänyt niitä tusinan verran :)

    VastaaPoista
  6. Ihanat pitkät kiharat hiukset sinulla jo ihan pienenä!

    Mummolamuistot serkkujen kanssa ovat minunkin suosikkimuistojani lapsuudesta.

    VastaaPoista
  7. Näitä lapsuusmuistoja on mukava lukea. Niin nostalgiset kuvat.

    Hyvin on värit säilyneet sinun yksivuotiskuvassasi.

    Minulla on ollut jotkut värikuvat niissä muovitaskuissa ja ovat aivan oransseja kaikki. Ei tainnut olla happovapaata muovia silloin:)

    Vie Master oli minullakin, liekö vielä vintissä:)

    Mukavaa viikonloppua:)
    -Hanne-

    VastaaPoista
  8. Nämä jutut on niin ihania, kun niistä saa ihan uuden kuvan bloggaajasta. Jotkin mielikuvani sinustakin osoittautui ihan vääriksi :) Hassua, miten toisesta ihmisestä luo mielessään jotain ihan kuvitteellista.

    Kiitos kun raotit verhoa todellisuuteen :D

    VastaaPoista
  9. Aamunkukka: Kyllä näissä on takuulla mukana nostalgialisää ;) Valokuvaus oli vielä 70-80-luvuillakin harvinaista, vaikka kaikilla alkoi ollakin jonkinlainen filmikamera. Mitä tuohon opettamiseen tulee, niin tulen sitä takuulla vielä tekemään ansiotyökseni, vaikken ole ammatiltani opettaja. Ihanaa isänpäiväviikonloppua teille kaikille!

    Hannele: Koskaan ei saa hylätä haaveitaan, joten minäkin ajattelen majakoita lämmöllä. Se on sinänsä aika metkaa, koska olen Järvi-Suomen tyttöjä :)

    Soolis: Kiitos. Olisipa nytkin ;) Meidän suvussa on aina synnytty runsashiuksisina, niin omat lapsenikin. Mummola oli itsellenikin merkittävä paikka, olin vähän mummon tyttö.

    Hanne: Tuo yksivuotiskuvani on säilynyt hyvin, tai kokonainen sarja niitä. En tiedä, johtuuko siitä, että on valokuvaamossa otettu. Kotikameran kuvat ovat kaikki kellastuneet. Pitäisi skannata ne kaikki varastoon. :)

    Emilia: Hmm, nyt alkoi kyllä kiinnostaa, että millainen kuva sinulla minusta oli?! Jotenkin - niin ainakin kuvittelen - lapsuusmuistoni heijastavat aika paljon sitä nykykuvaa itsestäni, jonka blogissani tuon esille.

    Iloa viikonloppuun teille jokaiselle!

    VastaaPoista
  10. Suloiset kuvat ja muistot! Tuollainen View Master minullakin oli.

    Ja jos minulta kysytään, sinusta kyllä tuli hienorouva. ;)

    Majakoissa on ihanaa. Olen ollut Rauman eustan majakkasaarilla monena kesänä, ihan UPEITA paikkoja!

    VastaaPoista
  11. Kiva oli lukea lapsuudestasi. Tosi suloiset nuo kuvat! :)

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  12. Ilse: Voi kiitos, hienorouva ei aina ihan tunnista itseään, mutta löysi kyllä jokunen aika sitten hienon rouvan "Mariesta". :) Nuo majakkasaaret kuulostavat lumoavilta.

    Johanna: Kiitos. Tähän haasteeseen oli hauska vastata, tässä iässä kun alkaa lapsuudesta olla jo vuosikymmeniä..

    VastaaPoista
  13. Tämä oli hauska lukea, kiitos . Hienosta rouvasta tulee aina mieleen hieno rouva Pekkala, joka luuli pikku Iidaa Tanskan lipuksi. Mersu ja turkikset kuulostavat, hmm, aika huvittavilta :-D

    Varasin muuten kirja-arvostelusi perusteella Oatesin Haudankaivajan tyttären, odotukset ovat aika korkealla :-)

    VastaaPoista
  14. Oi View Master -kiekko. Minullakin oli (on) sellainen, muttei montaakaan kuvaa siellä. Lumikki oli.

    Oli tosi kiva lukea näitä muisteloita ja ajatuksia. Minäkään en ole käynyt majakan sisällä, mutta kovasti haluaisin ja joskus vielä käynkin.

    VastaaPoista
  15. View Master sai mieheni nostalgiakohtauksen valtaan viime kesänä kirpputorilla. Siitä ei selvitty vähemmällä kuin sen vehkeen ostamisella.

    VastaaPoista
  16. Olipa suloinen kurkkaus lapsuuteesi !
    Kiitos siitä.Olet ollut minusta juuri sellainen jo silloin kuin nytkin.Tai siis millaisena sinut "näen":D

    VastaaPoista
  17. Ihana kuva tuo sinusta, siskostasi ja serkusta!

    VastaaPoista
  18. OOO! View Master-kiekkoja! En ole muistanutkaan näitä aikoihin.. Meillä taisi olla jotain Disney-aiheisia. Ainakin Hessu Hopo tulee jostain syystä asianyhteydestä mieleen ;)

    VastaaPoista
  19. Niin suloisia muistoja ja kuvia!!:)

    VastaaPoista
  20. Vitsi, en muistanutkaan tuota omituista kuvankatsomislaitetta vuosiin ennen kuin vasta nyt :).

    VastaaPoista
  21. Kivoja muistoja! Minäkin leikin usein opettajaa :) ja kirjastonhoitajaa. Löysin hiljattain vanhan kirjan välistä itse askartelemani taskun sekä lainauskortin.
    Minulla on myös View Master tallella ja aika paljon kiekkoja. Ne ovat NIIN kiehtovia.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  22. Petriina: Jos et ole vielä ehtinyt, niin tee vastaava omista muistoistasi :) Turkiset kuulostavat nykyaikana huvittavilta ja surullisilta, mutta 80-luvun alussa aika oli toinen.
    Haudankaivajan tytär on voimakas kirja, joka vaikuttaa mielessäni vieläkin. Yksi vuoden lukukokemuksistani. Toivottavasti pidät!

    Kirjailijatar: View Master tuossa kuvassa on anoppilasta - pakko tunnustaa :) Tytönhupakkona kadotin omani, mutta oli ihanaa, kun anoppi kaivoi mieheni lapsuuden kuvakiikarit esille. Jospa joskus me kumpikin pääsisimme majakkaan.

    Pirkko: Joskus on vain ostettava. Eikä kirpputoreilla auta jäädä jahkaamaan. Löysittekö kiekkojakin?

    Maria: Sinä taidat tuntea minua aika hyvin blogin perusteella :) Toki blogissa näkyy vain pieni osa elämää ja ajatuksia, mutta kyllä siellä/täällä jotain olennaista selviää. Halaus sinulle ♥

    Marjo: Kiitos! Lapsena minua niin harmitti se, että katsoin kenkiäni.

    Teresita: Niin, anoppilasta. :) Mieheni lapsuuskiekoissakin oli Disney-aiheita, lisäksi Peppi Pitkätossua ja joko koirarankkurijuttu.

    Marge: Kiitos. Tällaisia halusin nyt muistella.

    Tessa: Kiva, että palautui mieleesi. Kaikkea ihmeellistä mahtui männävuosiin!

    Omenaminttu: Minä rakastin lapsena (kuten tietenkin edelleen) kirjastokäyntejä, mutta en muista leikkineeni kirjastoa. Oma tyttäreni, joka on alle viiden vanha, leikkii kirjastoa harva se päivä. Sinä olet tehnyt ihanan löydön. Kiitos samoin, mukavaa viikonloppua sinulle ja perheellesi!

    Kuten kaikille muillekin ♥

    VastaaPoista
  23. Lumiomena, voi miten jännittävä olikaan View Master! Tämän päivän lapsille se olisi tuskin mitään.

    Mummolasuvet serkkujen kanssa ovat sitä antoisinta lapsuutta. Hauska kuva sinusta, pikkusiskostasi ja serkustasi.

    VastaaPoista
  24. PS. Suomessa on majakka, jota voi vuokrata. En muista paikkakuntaa, mutta siskoni miehineen on asunut siellä.

    Mitä me unohdimmekaan kertoa tavatessamme: Oletko sinäkin ollut toimittajana kuten minä?

    VastaaPoista
  25. Leena: View masteria vastaavia laitteita on taas myynnissä, ulkonäkö on erilainen, mutta toimintaperiaate ja kiekot samanlaiset. Kotikemisti toi sen Joulutytölle tuliaisiksi ja se on jaksanut kiehtoa :)

    Vuokrattava majakka kuulostaa kiehtovalta!

    VastaaPoista