maanantai 22. marraskuuta 2010

~Tori Amosilla on asiaa~


Lumiviikkoni piti päättyä kauniisti kuvitettuun lastenkirjaan, mutta aloin tänään lukea kirjaa, joka on niin voimakas, etten juuri nyt voi kirjoittaa siitä ihanasta kuvakirjasta. Säästän sen rankemman kirjan  jälkeen. Monet kirjoja tästä blogista hakevat arvaavatkin ehkä, mitä olen lukemassa. Laulaja Tori Amos johdattakoot teidät aihepiiriin.

yes i wore a slinky red thing
does that mean i should spread
for you, your friends
your father, mr ed

it was me and a gun
and a man on my back
but i haven't seen BARBADOS
so i must get out of this

- Me and a Gun -

Silläkin uhalla, että tulen ulos jostain tekstinjulkaisukaapista, niin kerron tuntevani nämä toriaiheet melkein kuin omat taskuni. Rankka, verevä, eksentrinen, kuulas, raikas, keijumainen, hullu, taiteellinen, katebushmainen ja omaperäinen ovat adjektiiveja, jotka on usein liitetty Amosiin. Hän saattaa samassakin kappaleessa laulaa Marilyn Monroesta, paholaisesta, pitsasta ja lomaparatiiseista, mutta osaa myös tiivistää, ilmaista selkeästi ja intensiivisesti. Hyvinkin erilaisten teemojen joukosta Amosin laululyriikoista nousee esiin kolme ylitse muiden:  eri uskonnot (Amos on metodistipapin tytär), tasa-arvo ja ihmisoikeudet (Amos on juuriltaan osin cherokee) sekä naisiin kohdistuva väkivalta.

at least when you cry now
he can't even hear you
when chickens get a taste of your meat
when he sucks you deep
sometimes you're nothing but meat

- Blood Roses -

Seksuaalisen väkivallan uhreja Amos on auttanut paitsi käsittelemällä aihetta lauluissaan ja esiintyessään tarkoituksella provosoivasti, myös eräänä RAINN-järjestön alullepanevana voimana. Suomessa vastaava järjestön on tämä.

Amosin kappaleista, joita olen siteerannut, Blood Roses on monimerkityksellinen, mutta Me and a Gun kertoo laulajattaren omasta elämästä.

Kuvat Googlen kuvahaulla, videot You Tubesta.

11 kommenttia:

 1. Jaahah, arvaan Oatesin suuntaan. :)

  Upea tuo kuvakollaasi tästä minulle tuntemattomasta artistista. Olisi näköjään monta hyvää syytä tutustua.

  VastaaPoista
 2. Ilse: Eikä varmastikaan ollut vaikeasti arvata. :)
  Tori A. on ollut eräs suosikkini jo 16 vuotta. Voisin sanoa, että välillisesti hän on tuonut joskus leivän meidän perheemme pöytään tai viinin jatko-opiskelijan illanviettoon.

  VastaaPoista
 3. Tori Amos on minunkin suosikkini ollut vuosia,tosin unohdin hänet välillä,mutta hänen konsertoidessaan täällä joku aika sitten muistin hänet uudelleen.Hänen tekstinsä ovat vahvoja ja hänen lauluaan kuuntelee mielellään.

  VastaaPoista
 4. Täälläkin luurangot, onneksi hyvin vanhat, kolisevat aiheen tiimoilta. Kävin muuten äänestämässä Tukinaisessa. Siellä on vain yksi oikea vastaus.

  Olen tämän asian eteen yhtä paneutunut kuin eläinsuojetyöhän tai kehitysmaiden tyttöjen auttamiseen.

  VastaaPoista
 5. Voi, kiitos sinun linkittämäsi Winter's Carolin rupesin tutustumaan Torin musiikkiin, ja mitä aarteita hänellä onkaan! Tuo Me And A Gun on kyllä hurja ja ahdistava, katsoin liveversion. On uskomatonta, miten koko sali on hiiren hiljaa kun tuo raiskattu, urhea nainen purkaa tuntonsa heidän edessään! Tori on todella hieno roolimalli kaikille naisille - ja miksei miehillekin.

  VastaaPoista
 6. Muistelen lukeneeni jostain Tori Amosin lehtihaastattelusta, jossa hän kertoi tulleensa raiskatuksi hyvin nuorena.. Sitä oli hirveä lukea.

  Tykkään tosi paljon Amosista, vaikka aika vähän kuuntelenkin.

  Ja nyt kuuntelemaan! Kiitos!

  VastaaPoista
 7. Varmasti lukemisen arvoinen kirja. Tykkään muuten tosi kovasti tuosta sinun lumisesta omenastasi tuolla yläkuvassa :)

  VastaaPoista
 8. Tori Amos on miehen ehdoton lemppari, tästä on ollut puhettakin muistaakseni joskus. Minäkin pidän, mutta mies Torin löysi. Sanat ovat upeita, kumarran ja kuuntelen.

  VastaaPoista
 9. Minä löysin hänet ...muistaakseni sinun kauttasi...
  Oi tykkään hänen lauluistaan kovin...ilmaisullisia, vahvoja, elämässä kiinni ja ääni on mahtava ja herkkä..
  kirja varmaan kiinnostava..

  VastaaPoista
 10. Yaelian: Muistankin sinun pitävän Amosista ja olen siitä kovin, kovin iloinen. Hän on moniulotteinen ja yllättävä.

  Leena: Olen pahoillani luurangoistasi ♥ Halaus. Tukinainen tekee tärkeää työtä. Kehitysmaiden tytöistä voisin muuten kirjoitella kanssasi toisaalla!

  Anki: Toriin kannattaa ehdottomasti tutustua. Voisin kirjoittaa hänestä ja "mainostaa" häntä vaikka kuinka. Etenkin Torin alkupään tuotanto uppoaa minuun kuin veitsi marmeladiin.

  Soolis: Tori tuntuu olevan hyvin avoin ihminen. Hänhän on tuonut rankimmat kokemuksensa esille musiikissaan, mutta paljon muutakin.

  Seija: Kiitos. Tein tuon lumiomenan kananmunan valkuaisen ja sokerin avulla.

  Totomi: Eipä ollut vaikea arvata :)

  Kirjailijatar: Muistan! Kiva, että molemmat pidätte. Meillä vain minä, mutta mieheni ymmärtää ja arvostaa. Se riittää minulle. Olen vähän toristi.

  Hanne: Olen iloinen, että sinä, ilmaisullinen ja vahva taiteessasi, olet löytänyt Torin.

  VastaaPoista