maanantai 24. toukokuuta 2010

~Amstellerdam~


Amstellerdam = pato Amstel-joella = Amsterdam.

Ihana kaupunki, jonne suuntautuneesta matkasta saan vihdoin kerrottua hieman kuvien kera. Älkää säikähtäkö tämän päivitykseni kuvapaljoutta! Otin Amsterdamissa kaikkiaan lähes kuusisataa kuvaa, joista siirsin kovalevylle yli neljäsataa ja joista valitsin kymmenkunta tänne blogiini (Facebookissa olevat kaverini voivat - jos jaksavat ;) - katsella muutamia lisäkuvia).


Olemme mieheni kanssa tehneet lastemme syntymän jälkeen kolme kahdenkeskistä lomamatkaa: Joulukuussa 2008 kävimme joulutoreilla Wienissä, kesällä 2009 lensimme Lontooseen juhlistamaan kymmenttä hääpäiväämme ja nyt oli aika suunnata tulppaanien, tuulimyllyjen ja Vermeerin maahan.Vietimme Amsterdamissa vain kolme päivää. Se on mielestäni aika, jonka ajaksi pienet lapset (4- ja 2v.) voi jättää isovanhempien turvalliseen huomaan. Kolmantena päivänä alkaa tulla  jo ikävä, ja vaikka krooninen matkakuume vaivaa varmaan iäti, on aina yhtä ihana palata kotiin.

Amsterdam lumosi minut kanavillaan ja välittömällä tunnelmallaan (samaan aikaan niin boheemi ja silti korkeakulttuurinen). Vain kylmä sää sekä sairastamani flunssa veivät  (pienen) osansa loman täydellisyydestä. Kaikissa lomissani parasta on ollut suunnittelematon kävely siellä täällä kaduilla ja puistossa, nyt tietenkin kanavien varsilla! Olisin voinut viettää kaikki päivät vain kävellen, mutta totta kai välillä oli syytä pysähtyä. Esimerkiksi Bloemenmarkt, kukkamarkkinat, veti puoleensa useamman kerran. Sieltä ostimme kotiinkin daalian mukuloita, mutta jäin myös ihastelemaan leikkokukkia, kuten valkoisia pioneja ja hehkuvia auringonkukkia:
Amsterdam on tietenkin kahviloiden kaupunki - enkä puhu nyt niistä sauhuttelupaikoista, jollaiset kiersimme kaukaa ;) Tunnelmallisia levähdyspaikkoja kanavanvarsikortteleissa oli vaikka kuinka. Yksi hollantilaisille tyypillinen herkku ovat erilaiset letut tai pannukakut. The Pancake Bakery lupasi sekä mainoksensa että opaskirjan mukaan tarjota kaupungin parhaat pannukakut ja aivan ihania lettuja sieltä saikin. Myös paikan sistustus oli ihana. Nostan siitä pieneksi esimerkiksi tuon Love, Faith & Hope-kuvakolmikon, joka näkyy yllä olevassa kollaasissa. Vaalean kuvan otin La Place-nimisessä kahvilassa ja itse (poikkeuksellisesti tässä blogissani!) näyttäydyn hotellin aamupalalla, joka oli aivan ihana:
 Mitä muuhun ruokaan tulee, niin totta kai vierailimme myös indonesialaisessa ravintolassa (nimeltään Bojo). Indonesia on entinen Hollannin siirtomaa, ja sen vuoksi indonesialaiset ruokapaikat ovat Amsterdamissa hyvin edustettuina. Koska olin aika nuhainen, en maistanut mitään juuri Bojossa. Mieheni mukaan ruoka oli hyvää eikä niin tulista kuin mitä hän oli odottanut (mieheni rakastaa todella tulista ruokaa!).


En ole tainnut tehdä yhtään ulkomaanmatkaa, edes rantalomaa, käymättä museoissa. Amsterdam on kaikkien muiden suurten eurooppalaisten kaupunkien tavoin oikea aarreaitta museovierailijen suhteen. Aivan ensimmäiseksi halusin Rijksmuseumiin, jossa on esillä hollantilaisten mestareiden töitä. Tracy Chevalierin Tyttö ja helmikorvakoru sekä Susan Vermeerin Sininen neito saivat minut aikoinaan innostumaan Vermeeristä. Tyttö ja helmikorvakoru on nähtävillä Haagissa ja Sininen neito on fiktiivinen maalaus, mutta esimerkiksi Maitotytön ja Rakkauskirjeen näkeminen oli sykähdyttävää. Van Gogh-museo oli niin ikään hieno, mutta aivan liian ruuhkainen, jotta mestarin töitä olisi voinut nähdä. Kaikkein eniten pidin Rembrantdin talosta (kuva alla), joka on viehättävä kotimuseo narisevine portaineen ja taiteilijan keräämine näkinkenkineen ja luunkappaleineen. Anne Frankin taloon emme valittavasti tällä kertaa päässeet, en jaksanut kuumeisena jonottaa sinne, kun olin jonottanut jo tunnin päästäkseni Van Goghin maalauksia katsomaan.Mitä Ruth Coleen tulee (viittauksena John Irvigiin!), niin hänenkin maisemissaan liikuimme - osin vahingossa. Tällaisena syntyjään pikkukaupungin tyttönä ja saman miehen kanssa jo hyvin nuoresta saakka olleena oli hieman hätkähdyttävää sattua heti ensimmäiseksi Punaisten lyhtyjen alueelle! Sinne päädyimme, kun lähdimme kävelemään päärautatieasemalta kohti hotelliamme. Päivällä alueella oli hyvin rauhallista, mutta kauppojen ikkunat olivat - hmm - hieman erilaisia kuin muualla kaupungissa. Ja niitä toisenlaisia kahviloitakin oli pilvin pimein. Alue tuntui olevan myös turistien suosiossa, salamavalot vaan vilkkuivat, kun siistit keski-ikäiset pariskunnat ja japanilaiset turistiryhmät kiersivät alueella. Naureskelimmekin mieheni kanssa, että jopas satuimme heti ensin sille alueelle, jonne emme olleet suunnitelleet mennä! Hotelliinkin pääsimme ja voin suositella Radisson Bluta kaikille hyvätasoisista hotelleista pitäville.


 
Vaikka olin matkalla kuumeisena, nousi Amsterdam yhdeksi suosikkikaupungikseni heti Lontoon ja Bolognan jälkeen; Kun kaupunki omaa niin hurmaavaa henkeä kuin Dam, ei voi kuin huokaista kanavatalojen äärellä. Jokainen päätykin on erilainen ja yksilöllinen!

PS. Kuten linkitin tuonne sivupalkkiin, niin muistakaa
Leena Lumen arvonta. Ja vierailkaa hänen blogissaan!

PS. 2: Onko muilla ollut vaikeuksia Bloggerin "uuden" editorin kanssa? Minulla oli palaa hermot tätä päivitystä tehdessäni ja nytkin fontti jäi ihmeen pieneksi, vaikka ihan normaalikokoiseksi sen valitsin. Samoin kuvien välille tuli tahattoman paljon väliä, mutta otan sen myönteisenä ajatellen "ilmavuuden" olevan hyvästä ;)

34 kommenttia:

 1. Kannatti odottaa! Ihania kuvia ja ihana kaupunki näyttäisi olevan - sinne kun joskus pääsisi. Ja nuo museot, ja herkut ja talot ja kukat...! Ihanasti muutamalla kuvalla määrittelet koko kaupungin.

  Aamupala näyttää ihanalta ja rouva hehkeältä. :) Matkoilla on kurja sairastaa, mutta sinusta sitä ei huomaa.

  PS. Minulla Blogger toiminut normaalisti, mutta en osaa ajastaa päivityksiä vaikka haluaisin!!! Neuvotko?

  PS2. Tuossa äsken lukemassani Lodgessa oltiin Amsterdamissakin.

  VastaaPoista
 2. Upeita matkakuvia! Vaikuttaa käymisen arvoiselta paikalta :)

  VastaaPoista
 3. Ihania kuvia, kiitos! Hyvin niistä välittyi matkanne/kaupungin tunnelma!

  (Uusi editori tuntuu mättävän tyhjiä rivejä postaukseen välillä ihan urakalla... Joskus jonkun kuvan kanssa on ollut ongelmaa, ei olekaan näkynyt kokonaan.)

  VastaaPoista
 4. Upeita kuvia ja kiva oli "nähdä" sinuakin:-)
  Amsterdam on kyllä ihana kaupunki,vaikken noin 10 vuotta sitten halunnutkaan siellä asua vaikka työpaikkakin oli valmiina. Mutta kyllä niiden monien ja pitkien vierailujen aikana kaupunki tuli itselleni rakkaaksi.

  VastaaPoista
 5. Viivu: Kiitos. Me teemme miehen kanssa kerran vuodessa kahdenkeskisen matkan jonnekin, muuten olemmekin melkein aina kotona koko perheen voimin.

  Ilse: Vau, kiitti! Amsterdam on siitäkin ihana, että se on helposti "otettavissa" haltuun muutaman päivänkin aikana. Kaikki on kävelyetäisyydellä. Ja vai hehkeä? ;-) No, tuo aamiaiskuva oli otettu flunssani pahimpana aamuna, joten matkailu tosiaan tekee hyvää!
  Laitoin sulle sähköpostia ajastetusta julkaisemisesta.

  Johanna: Amsterdam on ihana kohde, pieni suurkaupunki, joten suloisen kylämäinen. Ja ihmiset ystävällisiä.

  Katri: Kiitos. Kiva, jos tunnelma välittyi. Olen törmännyt samaan ongelmaan, että koko kuvakin katoaa joskus. Se vanha editori oli monessa suhteessa parempi, vaikka pääasiassa Bloggeria onkin helppo käyttää.

  Yaelian: Olisiko Amsterdam sinulle samanlainen kuin Bologna minulle? Rakas kaupunki, jossa ei kuitenkaan aikanaan halunnut asua... Pidin A:n ilmapiiristä ihan tavattomasti.

  VastaaPoista
 6. Harmillista, että matkaseuralaisena oli myös tuo flunssa. Ihmeen paljon ehditte ja jaksoitte kuitenkin muutamassa päivässä koluta. Mielenkiintoinen kaupunki, haavein siivin taisin sinne jo lennähtääkin.

  VastaaPoista
 7. Ihana matka teillä ollut! Nuo talot on niin kauniita!

  VastaaPoista
 8. Kiitos näistä kuvista! Kahvilat, lettupaikat ja museot kuulostivat niin kivoilta. Vaikuttaa mielenkiintoiselta kaupungilta.

  VastaaPoista
 9. Hei vielä,
  höh, olenkin käyttänyt vanhaa editoria kun kuvien lataaminen uuteen ei jossain vaiheessa onnistunut.

  Ja siitä Lodgesta lisää huomenna...

  Oli vähän mystinen tuo aiempi juttuni. :)

  VastaaPoista
 10. Lumiomena, tulin kertomaan, että matkustamme tänä iltana jo sinun kuviesi kanssa Amsterdamiin. Kiitos!

  Minulla ollut myös runsaasti teknisiä ongelmia.

  Missä on minun pitkä kommenttini, jossa sanoin tätä kiinnostavimmaksi matkapostaukseksi, mitä olen nähnyt blogielämäni aikana? Aihevalinnat erilaisia, persoonallisia ja niin antavia, että tiedän jo nyt Amsterdamista tulevan 'minun' kaupunkini♥

  VastaaPoista
 11. Amsterdam on aina yhtä ihana ja kyllä se punalyhtykorttelikin kuuluu siihen eli pitää nähdä, vaikka suomalaisen ystäväni poika (12v) oli tosi nolona, kun menimme siitä ohi. Minä olin aivan hulluna Tyttöön ja helmikorvakoruun, kun se kirja ilmestyi ja lähdimme heti Haagiin taulua katsomaan, mutta se oli vähän niinkuin Mona-Lisa, olin jotenkin odottanut jotain suurempaa. Jään odottelemaan lisää kuvia Amsterdamista.

  VastaaPoista
 12. Kiitos 'matkasta'. Kàvin vuosia sitten ihastumassa kaupunkiin. Odotan lisàà...

  VastaaPoista
 13. Ihana Amsterdam!
  Siellä olen törmännyt kahviloissa lettujen lisäksi vaniljatäytteisiin pulliin, aiai!
  Kylläpä olisi taas ihana matkustaa noihin maisemiin, ja varsinkin keväällä. Edellisestä kerrasta on jo aikaa!

  VastaaPoista
 14. Kylläpä teillä on ollut mukava loma. Itse kävin samaisessa kaupungissa aika tarkkaan vuosi sitten ja kiersin aika tavalla samat nähtävyydetkin. Minä tykkäsin kovasti Van Gogh -museosta, mutta siellä ei ollutkaan silloin kovaa ruuhkaa. Mieleen on jäänyt myös kanavaristeily. Anne Frankin taloon ostimme liput ja Suomesta, siksi ei tarvinnut jonottaa. Nuo pionit...ihania, niitähän oli siellä pilvin pimein. Kiitos tästä pikku muistelumatkasta.

  VastaaPoista
 15. Todella, todella upeita kuvia! Kyllä tällaisia on ilo katsella kun ovat parempia kuin missään matkakirjoissa.
  Hauska sattuma, luin juuri pari viikkoa sitten Tracyn kirjan;-)

  Kiva nähdä kuvasi! Kaikinpuolin upeat puitteet teillä ollut lomailuun, tietysti se sairastaminen ei ollut kivaa, mutta mahdottoman tyylikäs olet silti kuvassakin;-).

  Lisää kuvia odotellessa, oikein mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 16. Hiiriemo: A oli siitä(kin) hauska kaupunki, että siellä ehti muutamassa päivässä vaikka mitä. Ensin mietimme kohteeksi mm. Pariisia, mutta siellä olisi kolmessa päivässä varmaan vaan turhautunut. Haaveissa matkailu on myös mukavaa, harrastan sitä usein :)

  Vekarus: Noita kanavataloja tuli ihan ikävä, jokainen oli niin ihastuttava oma itsensä.
  Omenaminttu: Kahvilat, lettupaikat, museot (ja kirjakaupat) ovat minulle tärkeitä, niistä löytyy sitä tunnelmaa, jota matkoiltani haen - ja lisäksi puistot, kaupungin keuhkot!

  Ilse: Toivottavasti editorin vaihtaminen auttaa, vaikka on tässä uudessakin omat oikkunsa.

  Leena: Kiitos. Pitkä kommenttisi ei tullut lainkaan perille, harmillista. Vaan ihanaa, jos kuvani ilahduttavat niin, että matkustatte tänään Amsterdamiin :) Uskoisin sinun pitävän tästä kaupungista!

  Allu: Se Punaisten lyhtyjen kortteli on tosiaan oikeasti aika kesy päiväsaikaan (onneksi, etten ihan häkeltynyt). Joskus mielikuva jostain taulusta tai paikasta voi olla niin voimakas ja kun sen näkee livenä, ei se tunnukaan miltään. Mulle kävi sama juttu Stonehengen kanssa - ihan hieno ja jännä, mutta ei kuitekaan säväyttänyt täysillä. Vermeerin töissä on kuitenkin taikaa!

  Lissu: Ole hyvä :) Laitan lisäkuvia aina ajoittain, vaikka muiden aiheiden mausteeksi. Materiaalia kyllä riittää!

  Soolis: Vaniljatäytteiset pullat kuulostavat ihanilta! Jotain sen näköisiä olikin yhdessä kahvilassa, mutta valitsin pähkinäisen omenapiirakan. Kevät lie oikea aika käydä Damissa. Toivottavasti pääset itsekin sinne uudelleen!

  Kirjailijatar: Tuo ruuhkaisuus on iso tekijä viihtymisen suhteen. Kanavaristeily meiltä jäi, mutta pimeällä oli hauska kävellä kanavanvarsia ja katsella ohi lipuvia laivoja. Hyvä idea varata museoliput jo ennen lähtöä!

  Aamunkukka: Kiitos kaunis. Hauskaa tosiaan, että luin Tracy Chevalierin kirjan. Toivottavasti pidit siitä. Ja kiitos kuvakehuista, alkaa punastuttaa ihan :) Joitakin puistokuvia on ainakin esiteltävä vielä - ja hollantilaisia sisutuslehtiä, suunnittelen postausta aikakauslehdistä.

  VastaaPoista
 17. Kiitos tästä ihanasta postauksesta!!:) Toi muistoja! Olemme käyneet mieheni kanssa kauan sitten Hollaniisa, mutta emme sillä matkalla Amsterdamissa. Sinne on tarkoitus suunnata ihan kaupunkilomalle sitten joskus..;)

  VastaaPoista
 18. Mukava lukea vierailustasi! minä olen juuri nähnyt tuon Vermeerin Haagissa, Tyttö ja helmikorvakoru. Loistava teos! Olimme viime kesänä viikon verran Alankomaissa. Meillä oli vuokrakämppä Noordwijkin, Etelä-Hollannin dyynialueella. Kävimme Haagissa ja Leidenissä, mutta Amsterdamisssa emme kerenneet.

  Ruth Cole-huomiosi oli jännä :D minäkin olen lukenut kirjan, arvostelu löytyy blogistani. Käypä katsomassa.

  Kävittekö muuten Anne Frankin museossa?

  VastaaPoista
 19. Olen myyty! Miten upea kaupunki onkaan! Tyttö ja helmikorvakoru on vuosia sitten vienyt minut mennessään.
  Tässä tapauksessa elokuvakin oli onnistunut. Henkeä salpaava tunnelma ja värimaailma oli vangittu hyvin.
  Museoissa rakastaa meidänkin perhe kulkea jopa lapset :) Rantalomalle meitä ei saakkaan. Mietimme täällä kaupunki kohdetta kesäksi ja kiitos esittelystä, Amsterdam nousi listalle mukaan :)

  VastaaPoista
 20. Marge: Ihanaa, jos kuvat toivat sinulle rakkaita muistoja! Minua kiinnostaisi käydä muuallakin Hollannissa, yksi tuttuni asuu maan itäosassa ihan Saksan rajalla. Muutaman päivän kaupunkikohteena Amsterdam on ihanteellinen (ja sinne on niin kivan lyhyet lennotkin).

  Tuure: Oi, tuo dyynialue kuulostaa houkuttelevalta! Mieheni on työmatkoillaan reissannut aika paljon Hollannissa mm. juuri Leidenissa ja lisäksi Rotterdamissa. Haagiin emme kumpikaan ole vielä päässeet, mutta olisi upeaa nähdä "Tyttö ja helmikorvakoru" paikan päällä. Anne Frankin taloon oli niin pitkät jonot, etten kuumeisena jaksanut jonottaa. Seuraavalla reissulla sinne sekä Scheepvartsmuseumiin, joka oli nyt kiinni remontin vuoksi.

  Marie: Tyttö ja helmikorvakorun elokuvaversio tosiaan saavuttaa oleellisen kirjan sielusta! Sen alkukohtaus (keittiöstä) on kuin Vermeerin maalaus konsanaan ja Colin Firth & Scarlet Johansson ovat niin sopivat rooleihinsa. Ihana kuulla, että teillä lapset viihtyvät museoissa. Omat lapseni ovat vielä pieniä, mutta olemme kotimaassa onnistuneet museoretkissä heidän kanssaan :)

  VastaaPoista
 21. Kiitos tästä matkapostauksesta!
  Ihania kuvia ja mikä ihana tapa teillä miehesi kanssa onkaan kun olette ottaneet tavaksi matkustaa vuosittain jonnekin ihan kahdestaan!
  Olen jo pitempään havitellut päästä Hollantiin, mutta vielä se ei ole toteutunut...
  Äitini täti asuu siellä ja vanhempani kävivätkin ohikulkumatkallaan Espanjaan siellä viime syksynä - tykkäsivät kovasti.

  Harmi, kun matkallanne oli mukana myös flunssa, se on jo kotioloissakin ihan tarpeeksi kurja kumppani, saati sitten reissatessa :(

  Kiva kun annoit Lumiomenalle kasvot!

  VastaaPoista
 22. Ihania, inspiroivia, sykähdyttäviä kuvia! Tuonne kun joskus pääsisi! <3

  VastaaPoista
 23. Marielisa: Teillä olisikin hyvä syy matkata Hollantiin, kun siellä on sukua. Ja Amsterdamiin on ihanan lyhyt lentoaika (2h20min), kouluikäisten lastenkin kanssa voisin kuvitella sinne matkaavani :) Mietin hetken aikaa oman kuvani laittamista tänne, mutta kyllä se tuossa kollaasissa menee.

  MariaK: Kiitos. Kuvataiteilijalle, kuten sinä, Amsterdam oikea aarreaitta. Hollantilaisilla mestareilla on paljon annettavaa meille nykyihmisillekin :)

  VastaaPoista
 24. Vaivuin minäkin ihaniin muistoihin, nuoruuteen ja mieheni kanssa tehtyyn reilimatkaan, joka Amsterdamin kautta kulki ties minne...
  Mutta, huikea kaupunki!
  Kiitän tästä postauksesta ja poistun sivuiltasi haikein mielin : )

  VastaaPoista
 25. Ihania kuvia! Adam on minun ehdoton suosikkikaupunkini, olen käynyt tosi monta kertaa. Oltiin vuosi sitten tyttären (12v) kanssa siellä. 'Outo, hassu kaupunki' tytär totesi ja vannotti minua tekemään matkan uudelleen hänen kanssaan.

  VastaaPoista
 26. Upeita kuvia ja mahtavat tunnelmat välittyvät niistä hienosti! Serkkuni asuu Amsterdamissa, on ollut useasti puhetta käydä siellä, mutta vielä ei ole "osunut kohdalle" reissu sinne. Olemme tehneet parin viikon lomareissuja kaukomaihin viime vuosina. Tosin nyt on pari vuotta jäänyt välistä raskauden ja tytön syntymän jälkeen. Kaamosmatka meillä on nyt suunnitteilla, saas nähdä mistä sitä itsensä sitten löytääkään. ;)

  VastaaPoista
 27. Taru: Oi, reilaamista. Siinä on matkakokemus, joka minulta jäi väliin. Haaveilin siitä kyllä, muttei koskaan tullut toteutettua. Muuten olemme matkailleet ristiin rastiin Euroopassa (myös autolla). Muistelinkin sinun joskus kertoneen pitäväsi Amsterdamista :)

  Linnea: Kiitos. Ja kiva, että löysit tänne - tule uudestaankin :) Tyttäresi luonnehdinta Amsterdamista on aika osuva, se on kieltämättä ainakin hivenen outo ja hassu.

  Anastasia: Varmasti ihana suunnitella kaamosmatkaa. Pienen lapsen kanssa matkustaa yllättävän helposti. Ja pikkuloman kohteeksi suosittelen kyllä Damia etenkin, kun sinulla on siellä sukua :)

  VastaaPoista
 28. Kiitos kun otat meidät mukaan mukavalle reissullesi.

  VastaaPoista
 29. Hannele: Pikkulasten äitinä pääsen ulkomaille sen verran harvoin (1-2 kertaa vuodessa), että mielelläni otan muutkin mukaan :)

  VastaaPoista
 30. Aivan upeat kuvat sinulla !Tässä istuessani pääsinkin yllätysmatkalle Hollantiin!Kiitos ,tulen varmasti uudelleen -ja kiitos mukavasta viestistäsi "uuniini".

  VastaaPoista
 31. Maria: Kiva, että tulit vierailulle ja tervetuloa uudelleen :) Kiitos myös kuvakommenteista, hienossa kaupungissa oli ilo kulkea kameran kanssa, vaikkei kuvaussää suosinutkaan.

  VastaaPoista
 32. Hei ja kiva kun kävit blogissani kommentoimassa! Nyt pääsin sinun postauksesi mukana nojatuolimatkalle Amsterdamiin, vähän aika sitten pääsin Terhi Rannelan Amsterdam, Anne F. ja minä - kirjan kyydissä!

  VastaaPoista
 33. Sara: Sinulla on niin ihana kirjallinen blogi, että oli (tulee olemaan) ilo vierailla siellä. Nojatuolimatkailu kirjojen avulla on mitä parhainta ajanvietettä!

  VastaaPoista