sunnuntai 20. joulukuuta 2009

~JOULUISIA KIRJOJA~


Mary Cicely Barkerin Flower Fairies-kuvien jouluinen keiju

Alkuviikolla odottaessani miestäni kotiin työmatkaltaan Portugalista, kaipasin joulunostalgiaa ja ryhdyin katsomaan erästä ihanaa jouluelokuvaa. Elokuvan myötä jäin pohtimaan hyvän kirjan tai elokuvan sekä joulun liittoa. Kirjoitan jouluisista elokuvista viimeistään huomenna, nyt pohdin hieman jouluisia lukukokemuksia - tai ehkä pitäisi kirjoittaan joulun lukukokemuksista ja jouluisista lukukokemuksista.

Jouluiset lukukokemukset tulevat niistä kirjoista, joissa kuvataan joulua tai jotka omassa mielessä liittyvät joulun aikaan. Esimerkiksi itse saan jouluisia "kicksejä" kauniista sisustus- ja kuvakirjoista, joita selailen mieluusti marras- ja joulukuun iltoina kynttilänvalossa. Romaaneista joulua kuvataa ihanasti Louisa M. Alcottin romaanissa Pikku Naisia, jossa Marchin perheen joulunviettoon palataan useampaan otteeseen vuodenkierron mukaan. Suosikkikirjailijani John Irvingin kirjassa Kaikki isäni hotellit Berryn perhe viettää joulua hotellissaan vuonna 1956. Tunnelma on sekä alavireinen että hillitön. Kotimaisista tartun mieluusti Mika Waltarin Joulutarinoihin sekä Outi Pakkasen dekkariin Katso naamion taa, vaikken muuten olekaan enää ollut erityisemmin dekkarien ystävä.

Minulla on myös muutamia kirjoja, joihin palaan mieluusti juuri joulunalusaikaan. Lapsena ja vielä nuorena aikuisenakin minulla oli tapana lukea Michael Enden Tarina vailla loppua itsenäisyyspäivän aikaan. Muistan, miten itsenäisyyspäivänä olin mukana partiolaisten soihtukulkueessa ja kulkueen jälkeen palasimme perheeni kanssa kotiin syömään vuoden ensimmmäiset joulutortut ja illemmalla aloitin lukemaan Enden kirjaa. Kirjan alkulause "Tee mitä todella tahdot" on mielestäni edelleen hyvä elämänohje, vaikkakaan ei aina toteuskelpoinen (esimerkiksi on pakko viedä lapset päiväkotiin, vaikka mieluusti viettäisin päivän kotona heidän kanssaan).Marikki-kirjat ovat oman lapsuuteni suosikkeja ja ilokseni jouluyön neljä vuotta täyttävä tyttäreni on ihastunut näihin Astrid Lindgrenin kirjoihin ja Ilon Wiklandin kuvitukseen.

Millaisia kirjoja itse kukin luette joulun aikaan? Onko kyseessä ehkäpä romaani, joka saa joulumielen? Tai kirja, jota syystä tai toisesta tulee luettua vuosittain? Kyse voi olla myös sukeltamisesta lapsuuden jouluihin tai hyviä vinkkejä antavasta sisustuskirjasta.

Jouluiset lukukokemukset liittyvät ehkä jouluun, mutta mikä on joulun lukukokemus? Romaaneissa pidän kyllä jouluaiheisista kuvauksista, mutta minulle _joulu_kirja on kirja, jonka saan jouluaattona. Yleensä suosin romaaneja, koska laadukkaan suklaan ja kirjan liitto on minulle melkein pyhä asia joulun aikaan. Tänä vuonna toivelistallani (jollaisia mieheni kanssa "hienovaraisesti" kirjoitamme) on muun muassa Carlo Ruiz Zafonin Enkelipeli, Linda Olssonin Laulaisin sinulle lempeitä lauluja, Anna Gavaldan Lohduttaja, Joyce Carol Oatesin Haudankaivajan tytär sekä hurmaava valokuvakirja Maailman ihanin tyttö. Saa nähdä, istunko joulun seutuna jonkun mainitsemani kirjan vai yllättäkö joulupukki minut. Lapseni tulevat saamaan ainakin kirjat Satu Kukkameri ja lumen ihme sekä Suuri paloautokirja.


Hankin Carl Larssonin elämästä ja taiteesta kertovan kirjan viime syksynä heräteostoksena. Larssonin idylliset kuvat kantavat edelleen ja vaikuttavat ihannejoulun mielikuviin sekä maalaisromanttiseen sisustukseen.

PS. Kaikista ihanista kuvakirjoista ja nostalgiantäyteisistä romaaneista huolimatta eräs läheisimmistä joulukirjoistani taitaa kuitenkin olla hyvin proosallisesti Martan Joulukirja. Sitä ainakin selailen lähes päivittäin toimivien kukkienhoito- ja leivontavinkkien toivossa :)

2 kommenttia:

 1. Hyvänen aika, Lumiomena, sinä olet tehnyt postauksen erikseen joulukirjoista! Hienoa! Tiedätkö, minuun iski oudosti se,e ttä en ole lukenut tuota Irvingin Kaikki isäni hotellit kirjaa...Milloin minä ehtisin...

  Sinä luet jouluna KAUNIITA, SULOISIA, JOULUISIA kirjoja, minä kerron nyt, mitä minä luen jouluyönä ja menetän maineeni...ei en voikaan kertoa sitä...Sorry! Mutta puolustan itseäni, että paras ystäväni Bessu, kolmen lapsen äiti vaeltaa jouluyönä ensin hautausmaalle ja lukee joka jouluyö samaa 'kauheaa' kirjaa kuin minä. Ja kyllä kai me silti ollaan kunnon kansalaisia...

  Rakastan Larssonin idylliä! Minun blogistalöytyy valokuva rakkaimmasta tarjottimestani, joka on Larssonin perheestä. En muista nut juuri postauksen nimeä, kerron kun muistan.

  Ihastuttavat sisustus- ja taidekirjat kuuluvat ehdottomasti joulun aikaan.

  Odotan nyt myös sinun joululeffojasi! Odota sinä minun vuoden parhaat kirjat listaa. Se tulee VIIMEISTÄÄN huomenna. Sitä ennen vielä yksi kirja ja sitten..

  VastaaPoista
 2. Leena Lumi: Kaikki isäni hotellit on oikea helmi Irvingin muutenkin loistavan tuotannon joukossa. Se oli ensimmäinen lukemani Irving noin 20 vuotta sitten ja silloin alkanut kirjallinen rakkaus on kestänyt.
  Kerro vain, mitä "kauheaa" kirjaa luet. Jos et tohdi kertoa täällä blogissa, lähetä mulle vaikka meiliä profiilikuvani alla näkyvään osoitteeseen.
  Kävin jo lukemassa vuoden parhaat-listasi ja sain paljon hyviä vinkkejä innostaviin kirjoihin.

  VastaaPoista