maanantai 14. joulukuuta 2009

~TORI AMOS: MIDWINTER GRACES~Koska kyse on suosikkilaulajastani, on pieni hyppäys kirjoista musiikin maailmaan toivon mukaan sallittua. Tori Amosin joulu/talvilevy Midwinter Graces on suoraan sanottuna rumasta kannestaan huolimatta eräs vuoden kauneimmista levyistä. Amosin ääni ja piano sekä cembalo soivat kauniisti ja kuulija johdattuu musiikin mukana tunnelmalliseen, ehkä jopa hieman uniseen talvimaisemaan, joka on samaan aikaan surrealistinen ja kirkas.

Vanhana Amosin ihailijana olen erityisen mieltynyt levyn suhteen siihen, että Amos ikään kuin palaa alkujuurilleen. Levyltä on turha kikkailu karsittu pois ja Amosin vahva ääni sekä erinomainen soittotaito nousevat oikeuksiinsa. Levyn kappaleista suurin osa on vanhoja, perinteisiä englantilaisia joululauluja, mutta mukana myös Amosin itsensä tekemiä uusia kappaleita. Itse pidän enemmän ensin mainituista.

Amosta tuntemattomille voisin pikaisesti esitellä laulajattaren elämää ja tuotantoa. Englannin Cornwallissa nykyisin asuva Tori Amos syntyi Yhdysvalloissa 1963 metodistipapin ja kotirouvan perheeseen. Hän alkoi soittaa pianoa jo kaksivuotiaana, mutta nousi kuuluisuuteen hyvin henkilökohtaisella levyllään Little Earthquakes 1990-luvun alussa. Pianoa, cembaloa ja urkuja soittava Amos säveltää, sanoittaa ja tuottaa valtaosan musiikistaan itse. Hän käsittelee kappaleissaan raskaitakin aiheita aina seksuaalisesta väkivallasta keskenmenoon, uskonnosta historian naishahmoihin sekä myös elämän seesteisiin, onnellisiin äitiyden tai onnistuneen parisuhteen kaltaisiin teemoihin. Osa kappaleista on sanoitustensa osalta hölynpölyä, osa taas tarjoaa runsaasti tarttumapintoja eri elämäntilanteisiin.

Oma suosikkini Midwinter Graces-levyltä on itselleni ennestään tuntematon kappale Holly, Ivy and Rose, jossa Amosin kyky tehdä perinteisestä (trad.) uniikkia nousee hyvin oikeuksiinsa. Äitinä pidän myös Amosin yhdeksänvuotiaan tyttären Natashyan (Tashin) osuudesta kappaleessa. Kappaletta voi kuunnella YouTubessa. Youtubesta löytyvät lähes kaikki levyn kappaleet, joista omia suosikkejani ovat myös Candle: Coventry Carol sekä Amosin oma kappale Pink and Glitter. Kaikkien makuun Tori Amos ei varmastikaan ole, mutta hänen musiikkinsa vanhojen ystävien ohella myös talvea rakastavat pitänevät levystä.

9 kommenttia:

 1. Kaiken tämän kiireen keskellä sain kuunneltua Tori Amosta, joka on minulle ihan outo juttu. Ystäväni linkitti ystävällisesti ja koska on itse Tori Amos fani ja siitä sitten otin muutamia lauluja. Sanoisin savuiseksi laulajaksi, jota tekee mieli kuunnella hämärässä ja punaviinilasi kädessä.

  (Lumiomena, kirjallisessa blogissa voi olla muutakin kuin vain kirjoja. Minullakin musiikki, sisustus, hevoset, koirat, puutarha, filmit, ruokaohjeita...)

  VastaaPoista
 2. Niin, Tori Amos... Hän on savuinen hämärän ajan laulaja - toisinaan. Usein häntä luokitellaan myös niinkin ristiriitaisin termein kuin eteerinen, ilmava, kuulas, lihallinen, verevä, keijukaismainen, hullu, fiksu ja kirjallinen. Eikö ole metkaa, miten sama ihminen saa niin erilaisia määreitä. Mutta punaviiniä, ehdottomasti :)

  Totta, että kirjallisessa blogissa voi olla paljon muutakin. Itse pyrin sisällyttämään suurimman osan muista asioista sinne kotikeskeiseen blogiini, mutta aika ajoittain taidan tehdä näiden toisenlaisten asioiden syrjähyppyjä tänne puolelle.

  VastaaPoista
 3. Minä rakastan uudelta levyltä ehdottomasti eniten kappaletta Winter's Carol. Täydellistä esimakua tulevasta musikaalista - odotukset nousivat tuon myötä! ^__^

  VastaaPoista
 4. Laitaitko postia, en meinaan ole saanut!?

  VastaaPoista
 5. ravenwaves: "Löysin" Winter's Carolin vasta tänään ja ihastuin oitis <3
  Vekarus: Nyt taisit saada postia ;)

  VastaaPoista
 6. Hih, aika hyvin tässä jo tunnetaan, kun näin viikonloppuna lehdessä kuvan Torin tuosta levystä, ja heti ajattelin, että liekköhän pian kommentoit siitä jotain tänne;)

  Tori on minulle sinällään tuttu artisti, mutta sanoisinko ns suppeassa määrin. Joskus 90-luvun loppu puolella ihastuin muutamiin hänen kappaleisiin, mutta jostain syystä en ole koskaan sitten tullut tutustuneeksi paremmin hänen tuotantoon. Nyt jo tuon uuden levyn kansi siihen houkuttelee ja sinun ihana aito innostus hänen musiikkiinsa, joten lähdenpäs vihdoin vaikka youtubesta ottamaan esimakua levystä:)

  VastaaPoista
 7. Susa: Hauska kuulla. Minut Tori vei mukanaan juuri 1990-luvulla (puolivälissä) jopa niin, että olen toisissa yhteyksissä sivunnut hänen tuotantoaan hieman vakavammin/syvemmin. Muutamiin viimeisiin levyihin en ole oikein päässyt sisälle, mutta nyt olen taas innoissani.

  VastaaPoista
 8. Lumiomena, Susa & muut, kokeilkaapa youtubesta myös sellaista kuin Concha Buika ja ehdotan vaikka kappaletta Miénteme bien tai Volver, volver...

  VastaaPoista
 9. Leena Lumi: Kiitos vinkistä. Kävin Youtubessa kuuntelemassa ja liikuin heti samoissa (vaikkakin voimakkaammissa) mielenmaisemissa kuin Bebel Gilberton sekä Omara Portuondon musiikkia kuunnellessani.

  VastaaPoista