keskiviikko 26. helmikuuta 2020

Hiihtolomalla Berliinissä: tuulta, valoa ja paljoutta


On kaupunkeja, jotka heti tuntuvat omilta, joihin meno on kuin laskeutuisi turvalliseen syliin. Sitten on kaupunkeja, jotka ovat kiehtovia ja kauniita, mutta joissa on jotain vierasta. On myös kaupunkeja, joista ei saa selvää ensimmäisellä eikä toisellakaan matkalla: niissä on paljon sellaista, mikä on itselle sopivaa, mutta myös jotain sellaista, josta ei saa otetta. Lontoo on ehdottomasti ensin mainitun kaltainen: sellainen, jota en lakkaa rakastamasta. Pariisi  ihan vaan esimerkkinä  menee seuraavaan sarjaan: en päässyt sen kanssa sinuiksi, vaikka ihastelin sen monimuotoisuutta ja kevätiltoja.
Berliini kuuluu kolmanteen kategoriaan: voi, miten pidän siitä kaupungista. Pidän Berliinin yllätyksellisyydestä, rosoisen ja romanttisen vuorottelusta, kauniin ja ruman sekoittumisesta. Samalla kuitenkin: voi, miten kaupunki ei silti hahmotu päässäni muuten kuin julkisen liikenteen verkostoina. Berliini on kuin arvoitus, joka aukenee pikkuhiljaa, kuin fiilis, johon voi heittäytyä, mutta joka voi muuttua jo seuraavassa hetkessä.
Kävimme koko perheen voimin Berliinissä viime viikolla. Kaupunkiloma tarjosi hiihtolomaturisteille vaikka mitä:

♥ Maalauksia Eastside Galleryssa. Yli kilometrin mittainen pätkä muuria, Berliinin historiaa, ihmisoikeuskannanottoja taiteilijoiden näkemysten mukaisesti. Muurilla vietimme kauan aikaa innostuneita ja liikuttuneinakin.♥ Lisää taidetta Gemäldegalerissa, vanhoja mestareita Rubensista Vermeeriin eksyttävissä saleissa (oikeasti eksyin, mutta pääsin toki uloskin). Gemäldegaleriessa kävin yksin. Rakastan taidemuseoiden tunnelmaa: vaimeina kaikuvia askeleita, salista toiseen vaihtuvia sävyjä, tiettyä turtumista maalaustaiteen merkkiteosten äärellä ja löytämisen riemua silloin, kun joku taulu erityisesti puhuttelee. 


♥ Korkeuksia. Rakastan taidemuseoiden lisäksi korkeita paikkoja, oli kyseessä sitten mäennyppylä, vuori tai torni. Vuosi sitten hiihtolomalla Lontoossa myöhästyimme varaamastamme ajasta Sky Gardenissa, mikä harmitti. Nyt otimme vahinkoa osin takaisin Berliinin TV-tornissa, josta aukesivat näkymät kaikkiin ilmansuuntiin.
♥ DDR-arkkitehtuuria. Alexanderplatz, jossa torni sijaitsee, oli niin ruma, että se tuntui jo hienolta, maailmankello ja kaikki. Maailmankello muuten komeilee myös esikoiseni saksan kirjan kannessa.
♥ Tuulta ja valoa. Käytöstä poistuneella Tempelhofin vanhalla lentokentällä oli tilaa välttää ihmismassoja. Rakastan hylättyjä paikkoja, vaikkei Tempelhof tietenkään ole hylätty, vaan suosittu ulkoilualue, jota ollaan käsittääkseni kehittämässä. Kävelin elämäni ensimmäistä kertaa kiitoradalla.
♥ Paljoutta. Berliini oli paljon. Paljon juna- ja metroasemia, paljon kekseliäitä karhupatsaita, paljon askeleita, paljon ruokaa (kuvakollaasissa koivurunkoinen sisustus on hampurilaisravintola Hans im Glückistä, jota suosittelen ja josta niin vegaanit kuin sekasyöjät löytävät runsaasti vaihtoehtoja), paljon kauppojakin (ostin itselleni mekon ja villapaidan, KaDeWe kuitenkin vain käveltiin läpi), liikaa suklaata, hurjan paljon ihmisiä Checkpoint Charliella (mutta tulipahan käveltyä sekin tienoo), ja vielä enemmän ihmisiä vanhassa Aquariumissa (mutta meduusojen seuraaminen oli aika lumoavaa ja rauhoittavaa, kuopus bongaili eri hailajeja). Oli myös paljon yllätyksiä; graffiteja, joulupukkinukke yksinään keinumassa, kirsikankukkia. Ennen kaikkea paljon askeleita, väsymyksen aikaansaamaa hyvää rentoutta.


♥ Kaihoa. Parasta oli tuuli ja valo, sekä mustarastaiden ihmeellisen voimakas ja kaihoisa laulu Charlottenburgin (alue, jossa hotellimme sijaitsi) puissa.


Berliini oli hyvä ja kaikkine turistijuttuineen juuri sopiva. Silti se ei (tietenkään) ole Lontoo, jonne kaipaan aina vaan. Ehkä taas joskus, kumpaankin kaupunkiin.22 kommenttia:

 1. Katja, niin ihanaa, että olemme Pariisista samaa mieltä! Me R:n kanssa teimme ensimmäisen matkamme kahdestaan sinne omalla autolla (otin omaa lomaa töistä) eli tyyliin huhtikuussa Pariisiin ja hyvä, että saimme syötyä ja käytyä kahvilassa, jossa joimme maailman kalleimmant kahvit, kun sanoin, että 'nyt äkkiä Sveitsiin!' Ja sen me teimme. Tosin olimme ennen Pariisia yöpyneet järkyttävässä pikkukaupungissa john saavuuimmme keskiyöllä, yksi valo paloi keskellä taloja, joiden luukut kiinni, kulkukoira pissi valotolppaan, jossain häämötti valo Motel Andre Penel...ja siitä sitten syntyikin kaikkien aikojen yö, sillä kohtsin pimeällä käytävällä yöllä, isäntä oli ottanut yöksi valot pois, kummituksen, kun etsin vessaa. Huusin hulluna ennen pyörtymistä, sillä näin haamulla veitsen hampaiden välissä...R. kuuli hutoni ja koko motelli, valot syttyivät ja syyllinen oli arabi, joka tuli vessasta ajamasta partakarvojaan tai siis siistimästä kai niitä...Oijoi, aamu oli vielä oudompi, mutta siitä syntyi lopulta rakkausruno.

  Lontoossa olen ollut vain kentällä konetta vaihtamassa matkalla Irlantiin. Skotlantiin on tehnyt mieli, mutta aina Alpit ovat voittaneet. Berliini koettu kahdesti, eikä ole meidän perheen juttu, mutta mieluusti luen toisten suosikkikaupungeista.

  Erittä kiva kuva sinä ja kyyhkyset♥ Ja vika kuva: Senkin kaunis sinä♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, joo, Pariisi oli monella tapaa ihana ja kiehtova, mutta minun kaupunkini se ei kuitenkaan ollut. Voisin silti mennä sinne uudestaankin. Lontoo on minulle suuri kaupunkirakkaus. Pidän myös Bolognasta, Münchenistä ja nyt Berliinistäkin. Irlannissa rakastan juuri rannikkokyliä, Dublinissa en ole koskaan yöpynyt. Skotlantiin haluaisin. Minua Brittein saaret vetävät enemmän kuin Alpit, vaikka rakastan kyllä niitäkin. ♥

   Ja oi, kiitos. ♥♥

   Poista
 2. Onpa hieno matkakertomus ja kuvat!

  Teillä oli hyvä reissu♥

  Terveiset koko perheelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, kiitos. Oli kyllä kiva reissu, lähtisin uudestaankin.

   Poista
 3. Hienot kuvat Berliinistä. Olen vain ajellut sen läpi.
  Tuollaiset reissut ovat mukavia.
  Nauroin Leenan kummitusta yllä olevassa kommentissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanne, kiitos. Berliini on hieno kaupunki, paljon tekemistä ja näkemistä.
   :)

   Poista
 4. Upeita lomakuvia Berliinistä! En ole käynyt, mutta niin monissa kirjoissa 'vanha kulturelli' Berliini esittäytyy. Olen buukannut matkan Roomaan loppukeväälle, mutta saas nähdä mitä tästä coronavirus-hässäkästä tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riitta, kiitos! Vanhasta kulturellista Berliinistäkin on paljon jäljellä ja uusi, niin ikään kulttuuria täynnä oleva Berliini on monipuolisuudessaan vaikuttava.
   Toivottavasti pääset Roomaan!

   Poista
 5. Kiitos upeasti kuvitetusta ja tekstitetystä nojatuoli- ja nostalgiamatkasta Berliiniin, jolla on aivan erityinen paikka sydämessäni!
  Nuoruuden rakkaus, haaveet ja unelmat, espanjankielen alkeet Berliner Unissa...
  Kyllä Berliner Luft, Ich hab' noch einen Koffer in Berlin usw.:)

  Tosi tuo havaintosi "omista" kaupungeista. Itselle esim. Puerto de la Cruz ja Firenze ovat tällaisia sielun koteja.
  Lomalaisen kuvasta paistaa postauksesi sanoin välittämä tyytyväisyys ja hyvä mieli:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takkutukka, ihana ajatella sinua ja Berliiniä! ♥

   Firenze on hurmaava. Minulle rakkaimmat kaupungit ovat Lontoo ja Bologna, Irlannin rannikkokylät (muttei Dublin) myös. Berliini on vielä hieman arvoitus, mutta sellainen, jonka parissa viihdyn. :)

   Poista
 6. Kiva, kun saimme matkata kanssasi Berliiniin Katja. Berliini on yksi suosikkikaupungeistani. Kaksi kertaa olen ollut siellä mieheni kanssa ja sen lisäksi useita kertoja työmatkalla. Hienoja kuvia kaikki, erityisen ihana on tuo viimeinen kuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, kiva että tulit lukemaan Berliini-kuulumisiani. Kaupunki on kyllä hieno ja monipuolinen, uudestaankin lähtisin.

   Poista
 7. Ihana postaus! ❤ Kiitos tästä nojatuolimatkasta! Berliini on varmasti hieno ja kiehtova kaupunki. Paljon olisi Euroopassa kaupunkeja, joissa haluaisin käydä. Pariisissakin olen ollut vain lentokentällä ja lentokenttähotellissa, matkalla muualle... Ranska-fanina luulen, että rakastaisin Pariisia, mutta se pitäisi tietysti käydä paikan päällä selvittämässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjarakkautta, ehkä joskus matkustat Pariisiin! ♥ Minä rakastan joitakin Euroopan kaupunkeja ja monista pidän paljon. Sitten on toki sellaisiakin, jotka ovat jättäneet vähän kylmäksi. Paras paikka on kuitenkin koti. :)

   Poista
 8. Upeita kuvia, tunnelmia ja erityisen ihana sinä!

  VastaaPoista
 9. Tosi kiva matkakertomus! Kauniita kuvia, tykkäsin erityisesti tuosta kollaasikuvasta. Niistä taidemuseokuvista näkyi hyvin miten ajankohdan valinnalla on merkitystä vierailulle. Talvi on arvatenkin sopivaa aikaa käydä rauhassa tutustumassa museoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ketjukolaaja, kiitos! Vuodenajalla on tosiaan merkitystä taidemuseovierailujen ruuhkaisuuden kannalta. Toisaalta isoihin taidemuseoihin mahtuu paljon ihmisiä ja silti saa usein kulkea rauhassa. Poikkeuksia on, toki. Mutta nyt oli kyllä erinomaisen rauhallista.

   Poista
 10. Haluan kyllä kokea Berliinin, mutta mies kun on siellä käynyt, niin rasti ruudussa on toisella jo. Kun Berliini ei ehkä omalle miehellekään ole sama, kuin Lontoo tai jopa Amsterdam, jonne mieli mielii aina vaan.

  Kuvien perusteella paljon sellaista kuin odotinkin. Odottaisin boheemia tunnelmaa ja DDR kirppiksiä ym. Bisseä kioskilta hih.

  Ihanaa viikonloppua Katja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, ehkä joskus menette Berliiniin! Minä kaipaan Lontooseen aina, kuten olen kertonut. ♥ Amsterdamissa olen käynyt kerran ja voisin mennä uudestaankin, mutta siitä ei vielä ensimmäisellä kerralla tullut sellaista sielukaupunkia. Kiinnostava se kyllä oli!

   Ihanaa alkanutta maaliskuuta, Tiia! ♥

   Poista
 11. Kävin ensimmäistä kertaa Berliinissä viime kesänä ja ihastuin kaupunkiin täysin. Minulle Berliinistä tulee mieleen rosoisuus, monipuolisuus, ruoka, illat ulkona kahvilassa istuen, historia... Berliini on kaikkea! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kia, kesäinen Berliini on minulla kokematta. Kuvaamasi perusteella se kuulostaa kertakaikkisen hurmaavalta! ♥

   Poista