tiistai 18. helmikuuta 2020

Jenny Colgan: Uusia lukuja ja onnellisia loppuja


Jenny Colgan: Uusia lukuja ja onnellisia loppuja
Gummerus 2020
The Little Shop of Happy Ever After 2016
Suomentanut Paula Takio
360 sivua
Kustantamosta
Skottilainen romaani

Ninan teki mieli heilauttaa kädet ilmaan luopumisen merkiksi, sillä hän inhosi kinastelua. Hän ei voinut tehdä niin, sillä hän ei päässyt irti tunteesta, joka hänet oli aamulla vallannut. Hänestä sukeutuisi yhtä vahva persoona kuin Nälkäpelin Katniss Everdeenistä, yhtä järkähtämätön kuin Ylpeyden ja ennakkoluulon Elizabeth Bennetistä ja yhtä urhea kuin kreikkalaisten tarujen Herosta.
Moderni mediakeskus Birminghamissa korvaa pienen kirjaston ja kirjastolaiset jäävät vaille työtä. Eräs heistä on Nina Redmond, jolle kirjat ovat lähes koko elämä. Työttömäksi jääminen saa Ninan toteuttamaan erään unelmansa: hän perustaa oman kirjakaupan – pakettiautoon! Edessä on muutto Skotlannin ylämaille, missiona saada mahdollisimman moni rakastamaan lukemista, mutta toki elantokin täytyy tienata. Ujo Nina tempaisee oikein kunnolla, mutta Skotlanti tuo hänen elämäänsä muitakin muutoksia – kenties jopa ikioman Mr. Darcyn.

Kentiespä hyvinkin (heh). Jenny Colganin romaani Uusia alkuja ja onnellisia loppuja tarjoaa lähtökohtaisesti kunnollista viihdettä kaikille kirjojen rakastajille: kirjakauppa-auton, runsaan määrän viittauksia tuttuihin kirjoihin, skottikylän innostamista lukemiseen – toimiipa lukeminen monien henkilökohtaisten ongelmien ratkaisijanakin. Ja tietenkin on myös upeita skottimaisemia, omaperäisiä pubi-ihmisiä, lammaskoiria, ja parikin eri tavalla kiehtovaa miestä: latvialainen junamekaanikko Marek ja suuren sukutalon synkeähkö omistaja Lennox. 

Uusia alkuja ja onnellisia loppuja tarjoaa kokonaisen nipullisen kliseitä, ehdottomasti. Kliseet ovat kuitenkin sellaisia, joita on helppo sietää silloin, kun väsyttää, tekee mieli kääriytyä vilttiin ja kaipaa lukemaltaan jotain sellaista, mitä helppo tv-sarjakin voisi tarjota. Colganin kirjan lukeminen osui omalla kohdallani otolliseen aikaan: hiihtoloman alkuun. Edelliset neljä lukemaani kirjaa olivat kaikki erinomaisia ja myös pohdiskelua vaativia. Nyt kaipasin jotain todella kevyttä. Colganin romaania olin aloitellut englanninkielisenä äänikirjana toissakesänä, mutta jostain syystä sen kuuntelu jäi silloin kesken – luultavasti tilalle tuli jotain parempaa. Joka tapauksessa, nyt oli oiva aika siirtyä Skotlannin romanttisille ylämaille.

Jenny Colganin teokset ovat kustantajan esittelyn mukaisesti hyvän mielen romaaneja. Sellainen on Uusia alkuja ja onnellisia loppujakin, jopa liiankin herttainen. Kirjasta puuttuu sellainen pieni särmä, jota parhaimmissa chick lit -romaaneissa on. Juonessa on toki vastoinkäymisensä ja voittonsa, muttei mitään yllättävää, jollei sellaiseksi lasketa painokasta puhetta lukemisen ilosanomasta (jee). Nina on suloinen, mutta hieman hengetön päähenkilö, Marek ja Lennox ihan mainioita, mutta etäiseksi jääviä, ja samanlaisia ovat oikeastaan kaikki romaanin henkilöt. Jännite ei ehdi kasvaa kovin suureksi. Silti jotain todella sujuvaa ja viehättävää Colganin romaanissa on, sillä kirjan lukee ihan mielellään (tässä samalla kerron, että pari muuta viihderomaania on jäänyt minulta kesken, jopa David Nichollsin uusin, jonka latteus on yllättänyt, mutta jonka yritän joskus lukea loppuun) Skotlannin ja kirjojen vuoksi.

Colganin tuotantoa ollaan julkaisemassa suomeksi lisääkin. Omalla kohdallani niiden lukeminen menee kategoriaan "heikko ehkä", mutta jos Ninan kirjakauppa-autosta tehtäisiin tv-sarja, katsoisin sen enemmän kuin mielelläni. Hieman etäiset ja paperinmakuiset henkilöhahmot toimisivat varmasti mainiosti tweediin, villapaitoihin ja kumisaappaisiin puettuna skottiaksentin kanssa – ja tietenkin kirja kourassa, taustalla vehreät skottimaisemat.

Muualla: Amma, Mari ja Tuija.

1 kommentti: