sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Väärän kissan päivä


Pasi Ilmari Jääskeläinen: Väärän kissan päivä
Atena 2017
Kansi Sanna Mander
432 sivua
Kotimainen romaani

Totta puhuen, juuri nyt en ole enää varma, kumpi versio kohtaamisestani äidiksi luulemani naisen kanssa oli unta ja kumpi todellisuutta. Ehkä ne molemmat ovat silkkaa kuvitelmaa ja kaikki sujuikin jollain kolmannella tavalla. Mutta eipä sillä ole suurtakaan väliä. Havahduin joka tapauksessa siihen, että taivaalta laskeutui muurien sisälle tuulenpyörre, joka puhdisti penkin sumusta.
Sitten näin, etten ollutkaan yksin.


Kaikki alkaa, kun Kaarna saa puhelun Kirsikkapuiston hoitokodista: hänen dementoitunut äitinsä on kuolemassa. Kaarna kiirehtii dementiakotiin, mutta äiti on kadonnut. Käy ilmi, että Kaarnan äidin elämä on ollut täynnä salaisuuksia, joista monet kiertyvät Kaarnaan itseensä. Äidin ja samalla Kaarnan omasta menneisyydestä alkaa paljastua monenlaista, niin äidin työstä kuuluisana psykoterapeuttina kuin hänen yhteyksistään itäsaksalaisiin, yhtä lailla Kaarnan lapsuusajan oireilusta kuin kokonaisesta joukosta menneisyyteen jääneistä ihmisistä. Samalla Marrasvirran kaupungissa puuhataan vuotuisia syysfestivaaleja, joiden karnevaalitunnelma peittyy sumuun ja kissoillakin tuntuu olevan oma roolinsa: Kulje vaikka virsta vaaraa / mut älä katso kissaa väärää.

Viime maanantaiaamuna istuin täydessä bussissa. Ulkona oli pilkkopimeää, olin nukkunut huonosti ja tuntui kuin silmissäkin olisi ollut sumeaa, jonkun puhelimesta kuului peliääniä, jotka olivat kuin epävireistä ja vinksahtanutta sirkusmusiikkia. Minulla oli bussilukemisena Pasi Ilmari Jääskeläisen Väärän kissan päivä, ja tuo mustan aamun nytkähtelevä bussi tuntui kaikkine äänineen olevan ihan täydellinen miljöö kyseisen romaanin lukemiselle. Tunsin melkein siirtyneeni Marrasvirralle.

Vuosia sitten luin Jääskeläisen romaanit Lumikko jayhdeksän muuta ja Harjukaupungin salakäytävät. Molempien omaperäinen henkilökaarti, kiehtova miljöökuvaus ja kokonaisvaltainen hyvä omituisuus, jota voisi jonkinlaiseksi twinpeaks-suomalaisuudeksikin kutsua, ihastuttivat. Niiden jälkeen ilmestynyt Sielut kulkevat sateessa ei jaksanut kiinnostaa, mutta tänä syksynä ilmestynyt Väärän kissan päivä tuntui pienen pohdiskelun jälkeen niin sanotusti ihan minun kirjaltani – ja sitä se olikin, jopa siinä määrin että aloin nyt uudelleen harkita "Sielujen" lukemista.

Väärän kissan päivä on oman kokemukseni mukaan hyvin tyypillinen Jääskeläisen kirja. Tässä tapauksessa ”hyvin tyypillinen” tarkoittaa jotain ihan muuta: jotain aivan omanlaistaan, jotain vinksahtaneen laadukasta, jotain varmaotteisesti kirjoitettua ja juoneltaankin koukuttavaa. Ja tyypillistä on sekin, että jokainen Jääskeläisen teos on keskenään erilainen, yhteistä on tunnelma ja juonen taidokas kuljetus.

Tarina on nytkin varsin vänkä ja moniulotteinen. 
Mukana on neuvostoajan politiikkaa, nykytekniikkaa, perhe-elämän kuvausta, lasten ja vanhempien välisten sidosten pohdintaa, Star Trekiä ja lääketeollisuuden kuvausta. Kaikkea määrittää muisti ja muistaminen, ajan armottomuus, joissain tilanteissa ajankulun hämäävä armollisuuskin: Tik tak, kiiruhda! Aika kuluu kaikilta. / Pysäytä kello, seisauta aika. On elämä unta, siinä sen taika!

Kokonaisuus yltää pohdinnaksi paitsi muistamisesta, myös identiteetistä. Eräs romaanin keskeiskysymys kuuluukin, että ovatko ihmiset muistojensa summa? Muistot rakentavat ihmisen koko identiteettiä ja tätä identiteettisokkeloa tai -peliä Jääskeläinen rakentaa tavalla, joka onnistuu yllättämään. Väärän kissan päivä on kauttaaltaan omaperäinen, muttei vailla lainaa (kuten ei kai taide ylipäätään ole). Tuija kirjoittaa enemmään näistä silmäniskujakin tarjoavista lainoista, joita bongatessaan lukija voi ilahtua monella tapaa. Itse huomasin vielä yhden (mahdollisen) juonenkäänteitä koskevan rakenteellisen viittauksen parin elokuvan suuntaan sen jälkeen kun jo tullut yllätetyksi.

Kirjoittaja Jääskeläinen on taitava. Teksti on sujuvaa, ovelaa, nautittavaa luettavaa. Tekstuaalisesti Väärän kissan päivä on kuin ihmismieli, toisinaan kirkasta ja selkeää, hetkittäin nyrjähtelevää ja sumuisaa, joskus kaunista ja kepeää, sitten taas hämärtyvää – kaikkea tätä juuri silloin kun tarinankuljetuksen suhteen kuuluu ollakin, Jääskeläinen hallitsee sanansa tässä kaikilta osin hienosti hallitussa romaanissaan.

Palaan vielä hetkeksi sinne marrasaamuiseen bussiin. Bussi vei minut töihin, mutta työpaikkani käytävillä kulkiessani päässäni soi vinksahtanut pelimusiikki, mielessäni hiipivät kaikenlaiset kissat (en olisi yhtään ihmetellyt, jos aamuhämäräisestä naapurihuoneesta olisi kurkannut viiksekäs viirusilmä) ja tietoisuus siitä, että olin lukenut vahvan romaanin. Toivon, että oma muistini kannattelee minua vuosikymmentenkin päästä ja että vielä silloin muistan oivallisen Väärän kissan päivän.

---

Tuijan lisäksi kirjasta ovat kirjoittaneet myös mm. Arja, Kirsi, Leena, Omppu (joka teki hienon viittauksellisen huomion hänkin, lukekaa!), Riitta, Susa, Tiina ja Tuomas – ja monet muut.

15 kommenttia:

  1. Erittäin hyvä viittaus twinpekas-suomalaisuuteen<3

    Tämä on Pasin paras! Tosin 'lumikko' odottaa, mutta tässä oli niin paljon tärkeitä aiheita sekä herkullisia hahmoja, että vaikea uskoa tämän ylitykseen. Miten outoa, kun sekä 'harjukaupunki' että tämä uusin, kolahtivat johonkin omassa elämässäni...Ensimmäisessä timing sama ja sitten tässä taas pari kiehtovaa ikiaihetta.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, kiitos ♥ En ole ainoa, jolle on tullut Twin Peaks mieleen, mutta PIJ:n kirjoissa on jotain sellaista syvempää ja ehkä parempaa kuin Twin Peaksista - jotain muutakin kuin vain omituisuutta. Hieno romaani!

      Minä en osaisi asettaa tätä, Harjukaupunkia ja Lumikkoa järjestykseen. Niissä on kaikissa samaa tunnelmassa ja silti jokainen on niin eirlainen, omanlaisensa.

      Poista
  2. Ihmisen muisti ja muistot, niiden 'todellisuus' ja manipulointi ovat kiinnostavia juttuja. Tässä oli niin paljon kaikkea rivien välejä & vinksahtanutta, että pitäisi oikeastaan lukea uudestaan. Jospa joskus ehtisi ainakin Lumikon lukea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta, ne ovat! Jäin miettimään niin paljon muistia. Meillä on omassa suvussakin muistisairauksia ja pohdin lukiessani sitäkin, että mikä esimerkiksi itseäni joskus odottaa.

      Suosittelen Lumikkoa, se on myös kaikin puolin kiehtova romaani.

      Poista
  3. En ole lukenut yhtään Jääskeläisen kirjaa (vielä), mutta tämä alkoi kyllä kiinnostaa. Muistoja, niiden merkitystä ja paikkansapitävyyttä on aina kiinnostava pohtia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanna, suosittelen tätä ja muitakin Jääskeläisen kirjoja. Sinulle kiinnostava voisi olla myös Lumikko ja yhdeksän muuta, siinä on pääosassa äidinkielen opettaja. :)

      Poista
  4. Mitä enemmän luen tästä kirjasta, sitä enemmän alkaa kiinnostaa. Olen lukenut Jääskeläiseltä Lumikon ja Sielut, joista molemmista pidin. Molemmat ovat myös aivan omanlaisiansa. Väärän kissan vetäsen varmaan seuraavalla suomireissulla, mutta sitä ennen voisin lukea vielä Harjukaupungin, kun se omassa hyllyssäkin on. Jääskeläinen ei tosiaan kirjoita samaa kirjaa toistuvasti, vaan uusiutuu (vaikka tunnistettava tyyli säilyy).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elegia, Lumikko ja Harjukaupunki ovat edelleen suosikkejani. Pidin tästä paljon, mutta rakenteessa (tai juonessa) oli yksi hieman häiritsevä juttu. Jääskeläinen on kyllä monipuolinen kirjoittaja.

      Poista
  5. Suomen Twin Peaks ja muuta nyrjähtänyttä - ja siten tavattoman todellista muistin sokkeloista! Jääskeläinen on velho luomaan uskottavaa outoutta. Ihastelen tapaasi avata kirjan ominaislaatua, Katja! Lisäks nautin luomastasi tunnelmasta,i lukutilanteesi limittämisestä kirjakokemukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuija, tässä on tosiaan hienosti muistista. Millaisia ne sokkelot voivat ollakaan... Jääskeläisen romaanien outo maailma jaksaa viehättää. Kiitos!

      Poista
  6. Oi, kuulostaapas hyvältä! Tämä on ollut koko syksyn mielessä, mutta en ole tullut vielä tarttuneeksi. Nyt kyllä odotukset nousivat korkealle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Amma, suosittelen kyllä. Sopii hyvin luettavaksi näin (syys)talvella.

      Poista
  7. Tämä on ehdottomasti lukulistallani. Viime viikkoina vain on ollut lukuaikaa kovin vähän. Jospa vaikka joulun aikaan ehtisi nautiskella kirjoista enemmän...

    VastaaPoista