tiistai 10. lokakuuta 2017

Turun kirjamessut 2017


Syysterveisiä Turusta! Syksyn ensimmäiset kirjamessut ovat nyt takana. Olen joskus leikkimielisesti sanonut, että lokakuun voisi nimetä kirjamessukuuksi, sillä loppukuusta on sitten Helsingin kirjamessujen aika. Ihanaa!

Ihanaa oli Turussakin. Kiireistä, hälyistä, meluisaa, mutta mukavaa. Turun messukeskuksen eri messuhallit tuntuvat suorastaan imaisevan ihmiset sisäänsä tungokseen, mutta tungoksen lämpö johtuu tunnelmasta, ei siis vain ihmismäärästä (toki siitäkin). Siellä täällä vastaan tulee tuttuja: kirja-alan väkeä, bloggaajia, kirjailijoita, kauppiaita. Joku kantaa painavia ostoskasseja, toisella on kiire esiintymiseen, kolmas jää suustaan kiinni, yhdeltä lavaltaa kuuluu keskustelua, toiselta ääneenlukea, jossain kaukana pauhaa kolmas ohjelmanumero. Näin pitää ollakin.

Minulle messumatka Turkuun oli työpainotteinen. Perjantaiaamuna haastattelin Maarit Leskelä-Kärkeä hänen elämäkertoja käsittelevästä kirjastaan Toisten elämät ja melkein heti jatkoin Aleksandr Manzosin kanssa Kaikkien aikojen peleistä. Kiitos kummallekin haastattelusta, oli ilo! Välissä ehdin kuunnella muun muassa Anni Kytömäkeä, jonka Kivitaskun (Gummerus) aion lukea syyslomalla. Oman työnantajani Avaimen julkaisemiin, perjantaina esillä olleisiin messukirjoihin kuuluivat myös Juri Nummelinin 50 suomalaista kirjaa ja elokuvaa, Krista Launosen Lava - kauhu ja himo (joska olen oppinut paljon esiintymisjännitystä ajatellen), Kaisa Laaksosen Suuri lukuseikkailu sekä Markku Kaskelan ja Tomi Kontion ihana, upeita tekstejä ja valokuvia sisältävä Minun Italiani. Jossain välissä Kallas-lavalla esiintyi myös Anni Saastamoinen, jonka Depressiopäiväkirjat  (Kosmos) on minulla parhaillaan lukukuuntelussa. Hyönteisdokumentissa on hieman enemmän juttua mm. Leskelä-Kärjen, Manzosin ja Nummelinin haastatteluista.

Perjantaina olin aloittanut päivän jo 6.20, jolloin kävelin kotoa bussille ehtiäkseni Helsinkiin. Juna Turkuun lähti 7.30. Messukeskuksesta poistuin vasta hieman ennen kuutta illala, myöhemmin oli tiedossa vielä ruokailuhetki kollegan kanssa. Blankon kasvispasta oli maukasta, mutta palvelu suositussa ravintolassa oli ylimalkaista ja kiireisen oloista. Meille esimerkiksi tuotiin jälkiruokalista, mutta meiltä ei tultu koskaan kysymään, että mitä saisi olla. Näin ollen maksoimme syömisemme pääruoan jälkeen enkä kovin helposti menisi uudelleen Blankoon. Onneksi minulla oli hotellihuoneessa piparkakkusuklaata (jee, sitä saa taas!), jota söin samalla kun luin uusinta Murakami-suomennosta.


Päiväkirjamainen sepustus Turun messuilta on jo lauantaissa, hurraa. Lauantai oli työn puolesta melko leppoisa päivä, joten ehdin aamusta kävellä jokivartta ja bongailla kirjakaupassa tuttuja kirjoja. Messulauantaihini sisältyi Tuijan blogissaan hienosti esittelemä selkokirjapaneeli, jonka jälkeen oli muutaman työpalaverin vuoro. Lisäksi kuuntelin Seppo Puttosen ja Niina Revon keskustelua Ylen 101 kirjaa -hankkeesta, jossa itsekin olen bloggaajana mukana kahden kirjan voimin. Ensimmäisen niistä, Markus Nummen Karkkipäivän aika oli jo tammikuussa, marraskuun alussa kerron täällä sitten 1930-lukulaisesta kirjasta, josta Puttonen ja Repo sattuivatkin keskustelemaan. 
Lauantainakin messuilu herätti nälän, piti käydä syömässä - kahdesti. Ensin poikkesin di Treviin nauttimaan herkullisia juustoja ja illalla oli Tintån vuoro. Jos samojen omistajien Blanko oli osin pettymys, oli Tintå tälläkin (!) kertaa ihana. Mansikka-vuohenjuustopizza, hyvä Riesling ja jälkiruoaksi vegaaninen raparperimousse suolaisen kinuskin kanssa olivat kaikki melkoista makutaivasta. Voisin oikeastaan tehdä uuden reissun Turkuun ihan Tintån vuoksi.


Kaiken herkuttelun jälkeen pieni liikunta olisi tehnyt hyvää. Sunnuntaiaamuna seurasin Suuren lukuseikkailun hengessä hyppyyttävää lastenkirjajumppaa, josta Kia on kirjoittanut enemmän. Turun seudun äidinkielen opettajien osastolla seurasin muun muassa Juri Nummelinin ja Aleksandr Manzosin haastatteluja, mutta kuuntelin myös erään pitkäaikaisen muusikkosuosikkini Kauko Röyhkän ja Olga Välimaan haastattelua kirjastaan
Piru irti Islannissa (Like) sekä Anneli Kannon mietteitä vaikuttavasta Lahtareista (Gummerus). Iltapäivällä en ehtinyt kuunnella Susanna Makaroffin Homeäidin päiväkirjaa, koska haastattelin Niklas Bengtssonia todella kiinnostavasta Kirja erikoisena esineenä -teoksesta. Keskusteluamme oli kuuntelemassa muutama tuttu bloggaajakollegakin (kiva, että olitte!), joista hdcanis ja Kirjaluotsi ovat jo maininneet Bengtssonin kirjasta käydyn keskustelun kirjoituksissaan.
Nyt kun messuista on pari päivää, täytyy hieman huokaista. Helsingin kirjamessut häämöttävät jo, mutta onneksi tässä välissä on ihan tavallinen arkiviikko ja sitten pieni syysloma koko ajan kasvavan lukupinon (ja sen piparkakkusuklaan) kanssa.


P.S. Turussa mukanani oli kännykkä, ei kunnon kameraa. Sen huomaa kuvien laadusta, siksi tuollaisia päiväkohtaisia kollaaseja.

22 kommenttia:

 1. Olipas mukava lukea tätä postaustasi Turun kirjamessuilta Katja. Mielelläni olisin ollut siellä mukana, mutta on niin pitkä matka täältä Itä-Suomesta. Mutta sitten Helsingin kirjamessuille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, kiva että luit. Turkuun on tosiaan Joensuusta pitkä matka. Muistan, miten opiskeluaikana menin ystävän kanssa yöjunalla Joensuusta Ruisrockiin ja matka kesti... Ehkä nähdään Helsingissä!

   Poista
 2. Kiva postaus, Turun kirjamessut kuulostivat kyllä kivoilta! Vähän ehkä harmittaa etten lähtenyt sinne, mutta onneksi Helsingin messut ovat ihan kohta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Julia, Turussa oli mukavaa. Niin on Helsingissäkin, enää pari viikkoa messuihin! :)

   Poista
 3. Mukava postaus ja mukavatt messut, mutta aiempina vuosina ei ole ollut ns. kassien tarkastusta, joka ruuhkautti sisääntulon, mutta ei tietenkään ole uutta esim. festarikävijöille, eli tästä selvittiin nopeammin, mutta kylläkin ruuhkautti. Helpottaisi, jos kaikesta informoitaisiin etukäteen. Itselläni ei ole kasseja mukana tullessa, lähtiessä oli muutalla kirjalla täytettynä, joten asiaa olisi kannattanut pohtia etukäteen. Jopa sunnuntai-aamuna sisääntulo ruuhkautui, mitä aiempina vuosina ei ole tapahtunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokke, kiitos. Kassien tarkastus oli varmasti seurausta tapahtumista ympäri maailmaa, hidastavaa mutta ymmärrettävää. Onneksi messuilla oli muuten tuttua: kaikki ne keskustelut. Muuten, minun mielestäni antikvariaatteja oli vähemmän kuin joskus aiemmin.

   Poista
 4. Sinulla oli työntäyteinen viikonloppu! Onneksi ehdit vähän katsastellakin. Ja syödä kuten kuuluu; itse pikaturistina en ehtinyt perjantaina sitä ollenkaan tekemään - koko ajan oli jotain muuta, muttei ehtinyt nälkäkään tulla. Olen melkein kade siitä, että Kivitaskun luku on sinulla vielä edessä. Kuvasi ovat aina kauniita ja kiinnostavia, otettuina millä tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arja, oli kiva että ehdittiin jossain siellä tungoksessa tavata nopsaan. Helsingissä ehkä paremmin, toivon. :) Pääsiäisenä luin Mikko Kamulaa, syyslomalla Anni Kytömäkeä - aika hauskasti näitä Gummeruksen nuoria kotimaisia. Kiitos!

   Poista
 5. Odotan saavani Maaritin kirjan käsiini mahdollisimman pian. Ihanaa, että elämäkerroista kirjoitetaan ja keskustellaan.

  Tintå on myö ihana. Olitko varannut pöydön jo paljon aikaisemmin? Yleensä kokemukseni on ollut, että sinne ei ihan muutaman päivän varoitusajalla pääse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana, toivottavasti saat Maaritin kirjan pian luettavaksesi. Keskustelua elämäkerroista, mm. juuri sukupuolesta ja toki muustakin, on syytä jatkaa.

   Tintåsta oli toki pöytä varattuna. Samoin oli Blankosta ja silläkin harmitti, kun kiireisen palvelun lisäksi saimme paikan ihan oven vierestä kohdasta, jossa ihmiset odottivat pöytiin pääsyä - siellä sitten istuimme kun toisten ihmiset laukut (ja takapuolet) osuivat melkein ruokaamme. :D Olen käynyt Blankossa aiemminkin ja silloin se oli ihan kiva. No, Tintå on aina ihana!

   Poista
 6. Olipas kiva lukea kirjamessut-viikonlopustasi. Meillä peruuntui matka sinne, mutta Helsinkiin olisi kiva päästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hertta-Viola, kiitos kommentistasi. Toivottavasti pääset Helsingin messuille.

   Poista
 7. Mukava oli tavata lauantaina, lyhyestikin! Työnteäyteinen on ollut messuviikonloppusi, kirallista kirjaimellisesti. Harmillinen tuo Blanko-kokemuksenne. Kävimme lauantaina siellä syömässä huomaavaisesti palveltuina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuija, kiva että tulit kuuntelemaan selkokirjakeskustelua. Blankossa olen käynyt kerran aiemmin ja silloin se oli ihan hyvä, nyt oli toisenlainen tunnelma. Voi olla, että pöydän kehno sijainti vaikutti tunnelmaan.

   Poista
 8. Huh, sinä tosiaan ehdit nähdä, kokea, kuulla ja keskustella paljon messujen aikana! Minua jäi hieman harmittamaan, kuinka monta mielenkiintoista kesksutelua missasin, mutta lasten ehdoilla mentii tällä kertaa. :) Päästiinpäs ainakin jumppailemaa, ja oli mukava tavata myös sinuakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kia, paljon oli kaikkea, minulla työpainotteista. Lasten kanssa messuilu on aina omanlaistaan, mutta ihanaa että olitte koko perhe. Oli mukava nähdä!

   Poista
 9. Kiva lukea kuulumisia Turun kirjamessuista, kun en itse päässyt tällä kertaa mukaan! Odotan kovasti jo Helsingin kirjamessuja. Toivottavasti nähdään siellä! 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, toivottavasti nähdään Helsingin messuilla! Palataan siihen. :)

   Poista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Kiva että viihdyit Turussa!

  Itse en suuremmin viihdy tungoksessa, joten en tällä(kään) kertaa käynyt messuilla. Viime vuonna tosi käväisin, mutta silloinkin vain kääntymässä...

  Tintå! <3

  VastaaPoista