torstai 5. lokakuuta 2017

Syysjuttuja ja kirjamessuja


Lempivuodenaikani syksy on tuonut paitsi kartanoromantiikkaa, myös ison pinon luettavia kirjoja. Mukana on kovasti odottamiani uutuuksia ja edelleen hyllynlämmittäjiä. Tällä hetkellä minulla on kesken kolme romaania ja pari tietokirjaa. Lisäksi muutama työkirja on niin kiinnostava, että taidan tehdä lokakuun aikana pienen poikkeuksen ja postata niistäkin, kertoa samalla vaikka tietokirjallisuuden kustannustoimittajan päivästä.

Juuri nyt leijailen onnesta, sillä tänään iltapäivällä tuli tieto tämän vuoden kirjallisuuden Nobel-palkinnosta. Nobel menee brittiläiselle Kazuo Ishigurolle, joka on eräs suurimmista suosikkikirjailijoistani. Ishiguron monipuolinen tuotanto kattaa niin historiallisia romaaneja kuin dystopiaa, sekä romaaneja että novelleja. Ishiguron teoksissa on mukana aina yhteiskunnallisuutta, usein jonkinlaista perienglantilaisuutta, mutta toisinaan myös niin sanottua itämaisuutta. Omat suursuosikkini Ishiguron tuotannosta ovat Pitkän päivän ilta ja Ole luonani aina, mutta kirjailijan jokainen teos on ollut mieleeni. Tunnisteella Ishiguro löydätte lisää mietteitäni.

Syksyni kulttuurikohokohtiin on kuulunut Stingin konsertti. Sting on eräs pitkäaikaisimmista suosikeistani (vaikka se suurin musiikillinen rakkauteni on ehdottomasti Tori Amos, joka ei tällä kiertueellaan Suomeen tule, yhyy), aloin kuunnella häntä aktiivisesti 1990-luvun alussa lukiolaisena ja olen vuosien varrella käynyt hänen konserteissaan joitakin kertoja. Ensimmäisen kerran näin Stingin livenä kesällä 1997 Ruisrockissa. Viimeviikkoinen Hartwall Areenalla järjestetty konsertti toi lavalle hyväntuulisen brittitähden, joka esitti etenkin alkupään tuotantoaan – niin Policen hittejä kuin soolouransa tunnetuimpia kappaleita. Äänentoisto Hartwall Areenan piippuhyllyllä ei ollut paras mahdollinen, mutta Stingin hyvä vire toki välittyi. Omia kohokohtiani olivat ”Mad about You”, koska Soul Cages -levy oli ensimmäisiä CD-levyjä joita ikinä ostin, totta kai ”Englishman in New York”, encoren ”Fragile” ja Stingin pojan Joe Sumnerin aloittama Bowie-tribuutti "Ashes to Ashes", joka toi jo roskan silmäkulmaani. Stingin Songs from The Labyrinth on muuten täydellinen syyslevy. ♥

Tämä vuodenaika saa minut myös intoilemaan asioista enemmän kuin vaikkapa kevät. Viime viikkoina olen esimerkiksi ollut uudelleen innostunut valokuvaamisesta. Osa teistä muistaa ehkä alkukesäisenpohdintani kamerasta. Kesäkuun puolivälissä myin vanhan Canonini ja kävin ostamassa itselleni Olympuksen, joka osoittautui toki laadukkaaksi ja muotoilultaan kauniiksi kameraksi, mutta monien Canon-vuosien (jo filmiajalta…) jälkeen se ei tuntunut omalta tai käteen sopivalta. Mietin, että olenko vähän hassu tai hullu, mutta syyskuun alussa hyvästelin Olympuksen vain kahden ja puolen kuukauden jälkeen ja marssin kamerakauppaan ostamaan Canonin. On kuin olisin palannut jonnekin kamerakotiin. Kollaasin kaikki kuvat Stingin konserttikuvaa lukuun ottamatta olen ottanut Canonilla, Sting-kuva on kännykkäräpsy.

Ja muita uusvanhoja innostuksia on kalenteri-muistikirjan tekeminen. 1990-luvulla tein useana vuonna kalenterin itselleni: ostin tyhjän muistikirjan ja piirustelin siihen viikkoaukeamat, joita päiväkirjamaisesti täytin. Nyt viime vuosina kaikenlainen kalenteri-intoilu ja bujoilu on noussut suureen suosioon. Sen myötä minäkin hankin itselleni alkuvuonna plannerin, mutta sekään ei tuntunut ihan omalta, koska sen raamit olivat liian valmiit. Tunnollisesti olen sitä käyttänyt (kerta siitä maksoin :D), mutta joku aika sitten hankin ihanan muistikirjan, josta aion tehdä itselleni kalenterin ja muistikirjan sekoituksen. Itse asiassa olen vähän aloitellutkin.

Syksy tuo mukanaan myös kirjamessuja. Tällä viikolla on Turun ja kuun viimeinen viikonloppu Helsingin kirjamessujen aika. Ihanaa! Minulle messut ovat sekä työtä että vapaa-aikaa, mikä tarkoittaa sitä että kustannustoimittajana haastattelen muutamia kirjailijoita. Kirjabloggaajana taas koetan ehtiä kuuntelemaan muita keskusteluja.

Arvatkaa mitä? Ensimmäistä kertaa minulla ei ole tärppejä Turun messuille! Kääk. Tärpittömyys ei johdu siitä, etteikö messuilla olisi kiinnostavaa ohjelmaa. On siellä, todella paljon: monta lavaa (uutena hienosti nimetty Kallas), kirjailijoita Anni Kytömäestä Rosa Liksomiin, Ben Kallandista Pirkko Saisioon ja Selja Ahavasta Marianna Kurttoon, on keskusteluja kustantamisesta, on uusittu lasten alue. Turun kirjamessuilla on aina hyvä tunnelma ja kirjoitan tarkemman messuraportin sitten ensi viikolla.

Teen tosiaankin messuilla myös töitä. Avain-kustantamon kirjoja ja kirjailijoita on mukana kaikkiaan 17 eri ohjelmanumerossa. Esillä ovat muun muassa paljon näkyvyyttä saanut Susanna Makaroffin Homeäidin päiväkirja, Krista Launosen mainio Lava – kauhu ja himo -kirja, Kaisa Laaksosen Suuri lukuseikkailu (josta aion poikkeuksellisesti kirjoittaa enemmän tänne blogiinikin), Markku Kaskelan ja Tomi Kontion ihana Minun Italiani… Ja monta muuta, muun muassa lastenkirjoja ja elokuva- ja kirjakeskustelua. Jos haluatte tulla moikkaamaan minua, niin tulkaa kuuntelemaan nämä, joissa toimin haastattelijana:

Perjantaina 6.10.

Kallas klo 10.20-10.40
Kenellä on oikeus kirjoittaa toisen elämästä ja keiden elämästä ylipäätään kirjoitetaan? Maarit Leskelä-Kärki: Toisten elämät

Tieto klo 11.20-11.40
Konsoli- ja tietokonepelien klassikot.
Aleksandr Manzos: Kaikkien aikojen pelit

Lauantaina 7.10.
Jukola klo 12.00-13.00
Selkokirjapaneeli. Miten selkokirjat tuovat iloa monille lukijoille? Millaista on mukauttaa jo valmiita kirjoja, millaista kirjoittaa uusi tarina selkokielellä? Esiintyjät: Pertti Rajala, Hanna Männikkölahti ja Tapani Bagge.

Sunnuntaina 8.10.

Eino klo 13.40-14.00
Mikä olisi erikoisempi esine kuin kirja? Niklas Bengtsson: Kirja erikoisena esineenä



Turun kirjamessujen koko ohjelma löytyy täältä. Toivottavasti nähdään messuilla! ♥

24 kommenttia:

  1. Kollaasisi on todella kaunis Katja <3

    Itse en Turun kirjamessuille tule, mutta tuo selkokirjapaneeli on varmasti huippukiinnostava. En tiennyt selkokielestä paljonkaan, mutta Tuijan runokirjaa Onnen avain lukiessani tuli googlailtua. Hämmästyin että selkoksi mukautetaan niinkin paljon.

    Toivottelen sinulle antoisia messuja niin työn kuin vapaan merkeissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta, kiitos. Syksy on hyvää kuvausaikaa. ♥

      Me varmaan ja toivottasti näemme sitten Helsingin messuilla.

      Selkokirjoja julkaistaan tosiaan koko ajan enemmän. Selkokieltä tarvitsee niin monenlainen lukijakunta. Tuijan runokirja on ihana.

      Hyvää loppuviikkoa sinulle!

      Poista
  2. Voi Sting, suosikkini teinistä lähtien. (En ostanut lippua konserttiin, mikä osoittautui oikeaksi ratkaisuksi: makasin äänettömänä flunssapotilaana sängyn pohjilla.) Ja kiitos muistakin jakamistasi syksykokemuksista! Ehkä treffaamme lauantaina messuvilinässä, joka tapauksessa toivotan mukavaa messuviikonloppua työn ja huvin yhdistelmällä!

    VastaaPoista
  3. Kaunis kollaasi Katja. MInä en ole lukenut Nobel-voittajan kirjoja, täytyypä laittaa muistiin jos tulee vastaan. Stingin konsertti oli varmaan ihana:)
    Mikäköhän siinä Olympoksella oli ettei se tuntunut omalta? Minulla on ollut Canon koko ajan, mutta kamerani vaikuttaa siltä että se on hieman väsähtänyt viime aikoina. Minkä Canonin ostit ?
    Harmi tämä välimatka,kirjamessuille olisi niin kiva päästä. Veljenikin on taas molemmissa mukana herkkuosastoillaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, kiitos! Suosittelen lämpimästi Ishiguroa, niin taitava kirjailija.

      Jaa-a, Olympuksessa on sähköinen etsin, joka on omaan makuuni turhan hidas. Hyvää siinä on se, että jo etsimestä näkee, millainen kuva on tulossa eikä sen vuoksi esim. valotusta tarvitse kokeilla niin paljon kuin perinteisillä järkkäreillä. Olympuksessa on myös omaa Canoniani pienempi kenno, minkä vuoksi hämäräkuvauksessa tuli kohinaa. Mutta hyvä kamera Olympuskin on (mulla oli om-d 10 mark ii).

      Mikä osasto veljelläsi on Helsingissä? Olisi kiva tehdä ostoksia hänen osastollaan. :)

      Poista
  4. Kiva postaus. Itse jätän Turun kirjamessut väliin, mutta Helsingissä mukana bloggaajan ominaisuudessa. :)

    Kamerakysymykset ovat ongelmallisia. Olen tätä nykyä ollut kamerakännykän varassa, koska ikivanha Canon on alkanut sanomaan itseään irti. Pidän kyllä silmiä avoinna ja yritän taas hankkia kunnon kamera, vaikka järjestelmäkameranaista minusta ei ehkä tulekaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mannilainen, sitten ehkä nähdään Helsingissä. Kiva!

      Kännykkäkamerallakin saa kelpo kuvia. Itse olen ollut järkkärinainen jo vuosia, vaikka sellainen näppärä pikkukamerakin olisi kiva. :)

      Poista
  5. Sting on suosikkini kaikista♥ Jopa R:n ja mun biisi tulee häneltä...

    Ishiguroa en ole lukenut, mutta pitäisi, sillä sairastan japonismia monimuotisesti. Kävin läpi tänään maailman nobelistit, siis kirjallisuuden, ja siellä oli aika monta suosikkiani, mutta vielä puuttuivat Auster, Roth, Oates, McEwan...

    Turun kirjamessuja koskien laitoin sulle just privaa.

    Iloista messuilua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, ihana kuulla että Sting kappale on R:n ja sinun biisi.

      Suosittelen Ishiguroa. Hän on enemmän britti kuin japanilainen, vaikka syntyjään Japanista onkin. Sinun puuttuvien listassasi on monia sellaisia, jotka ovat aina korkealla veikkauksissa.

      Poista
  6. Kiva syksypostaus. Minä olen tainnut jo aloittaa syksyunet, ja toivoisin että olisin jossakin aurinkoisessa paikassa :)
    Nobel-voittaja on hyvä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai, kiitos. Joskus syysunet voivat ollakin tarpeen, aurinko tulee sitten aikanaan. Minä rakastan syksyä(kin).

      Nobel-voittaja on kyllä! ♥

      Poista
  7. Kalenteri-muistikirja sopisi minulle, jollen omistaisi jo kalenteria ja päiväkirjaa ja monen muun sortin vihkoa. :D

    Hauskaa syksyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pearl Cover, kaikenlaiset vihkot ja päiväkirjat ovat kyllä ihania - ja tarpeellisia.

      Kiitos samoin. :)

      Poista
  8. Upeita kuvia! Ja sinulla on samat suosikit Ishigurolta kuin minulla. Löysin hyllystäni myös suomentamattoman The Unconsoled -romaanin, johon en ole uskaltanut tarttua, koska luin siitä joskus useammakin murska-arvion. Saa nähdä, suomennetaanko sekin nyt Nobelin jälkimainingeissa. ;)

    Nähdään messuilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Zephyr, kiitos. Ishiguro on niin taitava. Minulla on lukematta vielä Menneen maailman maalari. Kiinnostuksella jään odottamaan, mitä mieltä olet The Unconsoledista.

      Ei nähty, mutta toivottavasti tulet Helsinkiin. :)

      Poista
  9. Kaunis kollaasi. Mukavaa messutapahtumaa Turussa. Olisi kiva tulla joskus myös Turun kirjamessuille, mutta on vaan niin pitkä matka täältä Itä-Suomesta. Oletko tulossa myös Helsingin kirjamessuille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli, kiitos. Joensuusta on pitkä matka Turkuun. Nähdään varmaan Helsingissä!

      Poista
  10. Kauniita kuvia. Stingiä oli kuuntelemassa moni ystäväni. Minusta olisi kiva lukea sinun työpäivästäsi, mitä tekee kustannustoimittaja ja mitä työpäivääsi kuuluu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli, kiitos. Sting on monen mieleen. Ja kiva, voisin tosiaan kirjoittaa työpäivästäni tässä syksyn mittaan. :)

      Poista
  11. Upeat kuvat! Ja Sting :) Turun messut jäivät valitettavasti väliin, mutta Helsinkiin ehdin. Ihanaa, kaunista syksyä sinulle Katja! Kiitos kun jaat maailmaasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu, kiitos - ja Sting, tosiaan. :) Kiva että ehdit Helsinkiin. Olisi ihan hurjan mukava tavata sinut. Nykäise hihasta, jos tunnistat. :)

      Poista
  12. Toi kollaasi on kyllä niin hieno että

    VastaaPoista