Helmi Kekkonen: Suojaton
Kustantaja: Siltala 2014
Kansi: Satu Ketola
Sivuja: 160
Arvostelukappale
Kotimainen romaani
Vetäessään kenkiä jalkaansa Isa käy sen mielessään läpi, kohtaus kohtaukselta, kaiken sen mitä pian tapahtuu, koska niin on tapahtunut siitä ensimmäisestä kerrasta asti kun hän vastasi miehen katseeseen, tarttui käteen ja sulki ovet perässään, ajatteli että ehkä näin minä hengähdän, ehkä näin minusta tulee näkyvä.
Ehkä tänä iltana se menee juuri niin.
En tiedä, johtuuko se utuista ja sadetunnelmaisista kirjankansista, mutta aina, kun ajattelen Helmi Kekkosta, ajattelen sadetta. Sade ja Helmi Kekkonen liittyvät yhteen, koska vietin erään rankkasateisen iltapäivän Kekkosen Valinnan kanssa. Se oli ensitutustumiseni ja -ihastukseni Kekkosen kerrontaan. Nytkin on satanut - ja Kekkosen uusimmassa romaanissa Suojaton sataa paljon, ilmassa tuoksuu koko ajan sade, vaikka toki aurinkoakin on.
Suojaton on niitä romaaneja, joilla on pienoisromaanin koko, mutta suuri sisin. Se pureutuu perhedynamiikkaan, äidin ja tyttären suhteisiin sekä ennen kaikkea siihen, miten asiat vain menevät väärin, vaikka Me olemme onnellisia jos vain haluamme. Romaanin keskiössä on perhe, johon kuuluvat äiti Hannele, isä Tomas, poika Kai ja tyttö, kuopus, Isa. Isa on älykäs ja kaunis lapsi, äidilleen niin vaikea ja kuitenkin niin rakas. Kaksivuotiaana Isa puhuu pitkiä lauseita, mutta pikkuhiljaa lauseet hiipuvat yksittäisiksi sanoiksi, jäävät miltei kokonaan pois. Vielä myöhemmin tilalle tulevat likaiset patjat, lattia, seinä. Ihmiset kutsuvat Isaa mykäksi, pesevät kätensä. Yrittääkö Isa paeta jotain? Onko Hannele yrittänyt tarpeeksi?
Kekkonen rakentaa romaaninsa hienovireisesti ja kauniisti, mutta kaiken alla on rankka tarina. Hän kirjoittaa ihmisistä, joilla moni asia voisi olla vereslihalla. Kekkosen tekstissä kyse on kuitenkin pikemminkin ihon alaisista lihasruhjeista: haavat eivät juurikaan näy, mutta ovat siellä jossain - sielussa, sydämessä, pinnan alla. Painavina, kipua aiheuttavina, näkyvissäkin jos niitä osaa katsoa. Hannele ei täysin osaa, mutta hieno henkilöhahmo hän on. Hannele on äiti, joka ei saa äitiydestään sitä mitä hakee, vaikka kovasti yrittääkin. Hän on boheemi ja silti kiinni perheessä. Kaiken lisäksi Hannelella on häissään sammalenvihreä mekko - lempiväriäni. Myös Kirjavan kammarin Karoliina kiinnittyi lujemmin Hanneleen kuin Isaan, joka jää etäiseksi. Isa muistuttaa minua osin Breaking the waves -elokuvan Bessistä, joskaan samanlaisesta "missiosta" Suojattomassa ei ole kyse, eikä yhtä traagisestakaan.
Onko Isa uhri vai oman elämänsä toimija? Onko hänen kaiken sen myötä enemmän olemassa vai entistäkin näkymättömämpi? Ja miltä tai keneltä hän on suojaton? Arvoituksellisuus ja ilmavuus ovat asioita, joita usein arvostan kaunokirjallisuudessa. Kekkosen romaanissa ne ovat romaanin vahvuus ja (hyvin pienissä määrin) myös heikkous. Vahvuus on tunnelmassa, lauseissa ja siinä, miten tarina rakentuu. Pieni heikkous siinä, että lopulta kysymyksiä jää enemmän kuin vastauksia, turhan paljon jää ilmaan. Kirjoittaa Kekkonen kyllä osaa. Suketus ihailee Kekkosen eheitä lauseita, ja niin teen minäkin. Kekkonen osaa tiivistää, sanoa määrällisesti vähän, mutta sisällöllisesti paljon. Kerronta ei kuitenkaan ole kovin vaivatonta ja paikoin kosketuspinta romaaniin katoaa. Toisaalta kaltaiseni kaunosielu rakastuu helposti kirjaan, jossa on tuoksuja ja sävyjä, sadetta, koleutta, auringon paahtamia aamupäiviä ja sitten kuin äkkiä lehdet ovat pudonneet.
Suojattoman alussa on Odgen Nashin runo, jossa Isobel tapaa suuren karhun. Isalla on symbolinen karhunsa, kuten Hannelellakin. Isan unet karhuista ovat samalla kertaa vaarallisia ja rauhallisia - juuri sellaisia kuin äidin, tyttären ja lopulta jopa koko yhteisön kipupisteitä luotaava Suojatonkin on.
Vaikuttaa erittäin kiinnostavalta kirjalta niin teemojen kuin kielenkin osalta. Aiemmat Kekkosen tekstit ovat vakuuttaneet minut nimenomaan kielellisesti ja kerronnallisesti. Tämän kirjan haluan ehdottomasti lukea!
VastaaPoistaAnna, jos pidit Kekkosen aiemmista, pidät varmasti tästäkin. Hieno, kaunis ja kuitenkin rankka tarina.
PoistaTämä kirja kiinnostaa minua paljon, kirja nousi lukulistalleni heti, kun siitä kuulin.
VastaaPoistaJonna, suosittelen. Ihan täydellinen tämä ei mielestäni ole, mutta upeasti kirjoitettu ja tunnelmaltaan vahva.
PoistaMiten minusta tuntuu, että tämä ei nyt just ole minun kirjani, koska elän Murrosta. Tosin heti muistin Suojeluksen, mutta siitä sain taas vahvan intuition, että silloin just se oli minulle kuin eliksiiriä ja saman tien luin muutkin Phillipsin kirjat eli kiitos vaan vinkistä;)
VastaaPoistaSammeleenvihreästä voisi kirjoittaa vaikka kirjan. Tyttäreni aikoo sellaista myös hääpuvkseen ja minä taas olen ikionnellinen, että ehdin ostaa monta sammaleenvihreää sekä koboltinsinistä Kartion lasia sekä jalallisena että vesilaseina, ennen kuin vaihtoivat värit. Sarjan nykyinen vihreä ei ole mun juttu.
Hieno kuva taas kerran...
Leena, olen iloinen että pidit Phillipsistä. Minun pitäisikin lukea se uusin. Kaikkea ei voi eikä pidäkään lukea. Minä olen pitänyt Kekkosen aiemmistakin, joten tämän lukeminen oli minulle ihan itsestäänselvyys.
PoistaSammaleenvihreä on ihana väri. <3 Meilläkin on sammaleenvihreitä Kartio-laseja, mutta myös sitä uutta omenanvihreää. Minä pidän siitäkin.
Kiitos!
Minulla on toiveissa lukea tuo kirja. Vakuutuin tunteestani luettuani sinun tekstisi.
VastaaPoistaUlla, tämä on kaunis kirja.
PoistaKatja, luin ja ajattelin tämän juuri. Huomaan, että olemme valinneet kirjoitustemme alkuun saman sitaatin, minulla se vain on lyhempi - ehkäpä tässä todella kiteytyy jotakin keskeistä teoksen tarinasta ja maailmasta. Minustakin tämä on teos, jolla "on pienoisromaanin koko, mutta suuri sisin". Toisinaan on myös ihanaa lukea kirjoja, jotka antavat enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Pidin tästä paljon - tarinassa on ehkä liikaakin kipeyttä, mutta kieli on niin, niin kaunista.
VastaaPoistaLuin kirjan ja jäin tosiaan hieman epävarmaksi kirjan suhteen, mutta luulen, että ymmärsin, miten Isa jäi suojattomaksi maailmaa kohtaan.
VastaaPoista