sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Kirjakantissa ja mualiman navassa


Maailmankaikkeuden keskipiste on tietenkin mualiman napa, Kuopion tori. Vietin viikonloppua Savossa, lauantai meni melkein kokonaan Kuopiossa Kirjakantissa.

Aamulla Sanojen juuret -teemaan liittyen Kirjainten virran Hanna, minä, kustantaja Touko Siltala ja kriitiikko, Savon Sanomien kulttuuritoimittaja Risto Löf pohdimme kirjastolla tunnin ajan sitä, kuka lukee oikein. Laaja kysymys ei välttämättä keskustelun aikana selvinnyt, koska on useita tapoja lukea oikein, mutta sivusimme niin bloggaamisen periaatteita, kirjojen lukemista, kirjoihin kohdistuvaa kritiikkiä ja kustantajan näkökulmaa teosten vastaanottoon. Jos meillä olisi ollut vielä lisäpuolituntinen aikaa, olisimme ehkä päätyneet pohtimaan myös sitä, voiko lukea väärin.Kirjastolla katsoimme myös Kaikkien aikojen paras kirja -näyttelyä. Pääsen kohta ravintola Rustikiin, jossa suomalaisten kirjabloggaajien parhaat kirjat julkistettiin, mutta ensin kierrellään hieman Kuopiossa. Vaikka Kirjakantissa olisi ollut kiinnostavaa ohjelmaa, muun muassa Savonia-ehdokkaiden paneeli ja Pasi Ilmari Jääskeläisen haastattelu, esittelimme mieheni kanssa Hannalle Kuopiota, joka on minulle suonenjokelaissyntyiselle ollut aina se "kaupunki", jonne on suunnattu ostoksille, huvittelemaan tai muuten vain sitä mualiman napaa ihmettelemään. Ehdimme kävellä paljon, poikkesimme kauppahalliin, kävimme ihailemassa vanhoja puurakennuksia, piipahdimme jopa kirkossa ja shoppailimme museon kaupassa.Ravintola Rustik kutsui meitä iltapäivällä. Söin todella hyvää Kallaveden kuhaa ja koska jälkiruokalista lupasi, että liian paljon hyvvee on ihanoo, täytyi herkutella vielä mustikkakukolla, savolaisittain rättänällä. Ja olihan se hyvvee ja makkeeta. Niin ihanaa kuin ruokailu onkin, ei se kuitenkaan ollut pääasia, vaan Amman hienon puheenvuoron siivittämänä Hanna, Kirjakko ruispellossa -blogin Mari, Sinisen linnan kirjaston Maria, Luen ja kirjoitan -blogin Paula sekä minä saimme kunnian julkistaa kirjabloggaajien Kaikkien aikojen parhaan kirjan.


Lisää parhaista kirjoista voitte lukea Amman blogista, mutta kymmenen kärki on tässä:
1. Väinö Linna: Täällä pohjan tähden alla
2. Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo
3. Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen
4. J. R. R. Tolkien: Taru sormusten herrasta
5. Fjodor Dostojevski: Rikos ja rangaistus
6. Emily Brontë: Humiseva harju
7. Sofi Oksanen: Puhdistus
8. Kjell Westö: Missä kuljimme kerran
9. Charlotte Brontë: Kotiopettajattaren romaani
10. Leena Krohn: Tainaron

Olen lukenut kirjoista kaikki muut paitsi Westön kirjan. Sen haluan lukea pian, sillä Leijat Helsingin yllä tarjosi minulle kesällä suuren elämyksen. Kaikkien aikojen parhaimpien kirjojen pohdinta ei pääty tähän, sillä ensi keväänä Amma ja minä julkaisemme aiheeseen liittyvän kirjan Linnasta Humisevalle harjulle. 50 parasta kirjaa. Edellä mainitsemasta syystä en äänestänyt parasta kirjaa, mutta olen iloinen Linnan, Austenin, Brontëjen sekä Krohnin menestyksestä.


Rustikin iltapäiväohjelman päätti Huojuva lato -yhtyeessä vaikuttava Karjalaisen kulttuuritoimittaja Suonna Kononen, joka esitti Reino Rinteen sanoituksiin pohjautuvia laulujaan. Olen päässyt kuulemaan Konosta aikaisemmin Joensuun vuosinani (terveiseni ja kiitokseni, Suonna, jos tätä satut lukemaan!) ja miehen ääni vain paranee. Toukokuussa ilmestynyt Rinne-levy vaikuttaa muutaman kuulemani kappaleen perusteella hyvältä ja Reino Rinne kirjailijalta, joka voisi ehkä joskus jossain saada blogisavujakin.

Kiitos vielä Kirjakantin järjestäjille, blogiystäville ja kaikille muillekin antoisasta viikonlopusta! Ja kaikki muut, poiketkaa joskus Kuopiossa. Se on hieno kulttuurikaupunki!

---

Lumiomenan viisivuotisarvonta päättyy tänään illalla. Vielä on useita tunteja aikaa osallistua!


33 kommenttia:

 1. Hieno tapahtuma ja vielä moisten herkkujen kera! Upeat kuvat jälleen ♥

  Oma ikisuosikkini on Sinuhe egyptiläinen ja sitten taitaakin tulla tältä listalta jo Humiseva harju. Myös Rikos ja rangaistus on tehnyt valtavan jäljen minuun, joten sitten ehkä se...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, Kirjakantti oli kyllä hieno, sellainen keskusteleva ja hyvin erilainen kuin messut.

   Sinuhe oli minulle niin tärkeä lukioikäisenä. Pitäisi lukea joskus uudelleen. Ja muutakin Waltaria vuosien jälkeen.

   Poista
 2. Ihana viikonloppu teillä ollut, kiva kun kerroit taas täällä että päästään vähän osallisiksi mekin jotka emme olleet paikalla.

  Kuopioon ja Kirjakanttiin täytyy kyllä vielä ehdottomasti päästä tutustumaan ihan itsekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erja, Kuopioon kannattaa kyllä joskus reissata. Kirjakantti oli pienehkö tapahtuma, mutta oikein keskustelevainen.

   Poista
 3. Ylpeys ja ennakkoluulo odottelee lukemistaan hyllyssä, Järki ja tunteet -teoksen olen lukenut, Krohnia en lukenut lainkaan.

  Hieno tunnelmoiva bloggaus, hienoja kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokke, Järki ja tunteet on yksi suosikkikirjoistani. Ylpeys ja ennakkoluulo lie kuitenkin se rakastetuin Austenun kirja,

   Kiitos! :)

   Poista
 4. OI miten nätti tuo Kuopion kauppahallin rakennus on:) Kivalta vaikutti tuo teidän tapaamisenne:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, olen samaa mieltä. Se on sisältäkin kiva, hyviä ruokakauppoja.

   Poista
 5. Kiitos, kun kerroit mukavasta Kirjakantti- ja Kuopio-viikonlopusta! Oli mukava päästä tekstisi äärellä tunnelmoimaan, kun en sinne Kuopioon sittenkään saanut lähdettyä. Kirjakantti on selvästi sellainen tapahtuma, johon on tulevina vuosina lähdettävä.

  Kauppahallista on tullut komea. Viimeksi, kun olen Kuopiossa käynyt, oli torin remontti vielä ihan kesken.

  Ja kuvasi ovat jälleen todella onnistuneita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustikkakummun Anna, onneksi Kuopio on sinua lähellä ja pääset Kirjakanttiin joskus. Minö haaveilen Joensuun kirjallisuustapahtumasta. Toivottavasti jonain syksynä pääsen sinne. <3

   Ja kiitos!

   Poista
 6. Hauskoja tuollaiset pienemmät paikalliset kirjallisuustapahtumat. Täälläkin oli juuri Varsinais-Suomen runoviikko, tosi kiva yli viikon kestävä happening myös.

  Ihan paha myöntää, että teidän TOP 10 -listassa oli useita kirjoja, joita en ole lukenut. No, onhan tässä loppuelämä aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjailijatar, pienemmät ovat monesti erityisen antoisia, koska niissä on aikaa keskustella ja myös jututtaa ihmisiä.

   Aikaa on - ja vaikkei juuri tuon listan kirjoihin, niin kaikkeen muuhun. Hyvä niin.

   Poista
 7. Olipa ilo olla noissa kekkereissä mukana ja tavata teitä kultaisia :)!
  Todella upeita kuvia, Katja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula, kirjoititpa ihanasti. Oli tosiaankin hauska nähdä. Toivottavasti taas pian!

   Poista
 8. Kiva kun Kirjakantin tapahtuma oli onnistunut osaltanne:) ja mitenhän arvailinkaan tuota ykkösijaa aivan oikein.
  Rustiikissa voisi joskus käydä maistelemassa sitä kuhaa. Rättänää teen aina kesällä, hyvvee se on ja makkeeta
  Leppoisaa koti-iltaa ja terveisiä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, arvasit tosiaan ihan oikein! Lista ei olekaan kovin yllättävä, mutta sellainen, jonka kirjojen pitäisi kuulua jokaisen lukemistoon.

   Kuha oli hyvää, mustikkakukko ei niin hyvää kuin sinun laittamasi.

   Poista
 9. Olipa kiva messuraportti. Aion itse osallistua, mutta en sitten päässytkään mukaan. Tästä välittyi mukavasti tunnelmat ja ihania kuvia olet taas ottanut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MarikaOksa, kiitos. Kirjakantti on aika erilainen tapahtuma kuin messut, kotoisampi ja jotenkin teemoissa pääsee ehkä syvemmälle. :)

   Poista
 10. Mahtava kärki! Ja hieno raportti, jonka kautta pääsi itsekin kokemaan Kirjakantin. En ole itse koskaan käynyt Kuopiossa (!) Pitäisi! Rakennukset, etenkin Kauppahalli, näyttää upealta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa, no niin pitäisi! Kuopio on mukava ja se on myös vanha kulttuurikaupunki.

   Poista
 11. Kiitos postauksesta ja upeista kuvista. Harmittelin itse Kirjakantin vähäistä väkimäärää lauantain kahdessa tilaisuudessa, mutta olin iloinen omasta osallistumisestani. Itsensä saa miltei joka kerta houkutella lähtemään, vaikka perille päästyään onkin mukavaa. Ja oli mielenkiintoista kuulla toisten ajatuksia valituista kirjoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari, väkeä olisi tosiaankin saanut olla enemmän. Tai aamulla, 9.30, kirjastolla porukkaa oli enemmän kuin kuvittelin, mutta Rustikiin olisi saanut tulla lisääkin ihmisiä. Oli kuitenkin antoisaa ja mukavaa. Oli hauska tutustua!

   Poista
 12. Olipa mukava päästä kurkkaamaan Kirjakanttiin sinun avullasi :) Paula minua yritti houkutella mukaan, mutta piti kuitenkin jättää väliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villasukka, kiva että hyppäsit tähän kyytiin! Ehkä joku toinen kerta sitten oikeasti Kuopioon?

   Poista
 13. Olisi niin ihanaa ollut päästä mukaan, mutta ei tämä arki antanut myöten. Kiva näin tunnelmoida jälkikäteen, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Susa, arki kyllä pitää usein kiireisenä. Onneksi kirjallisuustapahtumia on paljon. <3

   Poista
 14. Kuopiossa olimme mekin lauantaina koko perheen voimin, sehän se on se "kaupunki" meillekin... :) Tosin olimme ostoksilla ja ilotulitusta katsomassa, enpä kyllä tiennytkään tuollaisesta kirjatapahtumasta, kuulostaa mukavalle! Hyvät kärkikirjat todella! En kylläkään ole kaikkia lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna-Mari, Kuopiossa olikin vilinää lauantaina. Ihana joulutunnelma valtasi ainakin minun mieleni. Kärkikirjat ovat kaikki ehtoja klassikoita, onneksi aika monipuolisia.

   Poista
 15. Toivoisin että kirjoittaisit laajemmin ajatuksiasi mainitsemastasi aiheesta "kuka lukee oikein?" ja "voiko lukea väärin?" Minua kiinnostaisi tietää mitä mieltä muut ovat. En ole itse mikään intohimoinen lukija, vaikka jotain toisinaan saatan lukeakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ketjukolaaja, täytyy laittaa nuo teemat mietintään. "Kuka lukee oikein" oli Kirjakantin asettama teema eikä siihen varmaan ole muuta vastausta kuin että jokainen tavallaan. "Väärin lukeminen" sen sijaan on sellainen teema, josta voisi joskus kirjoittaakin.

   Poista
 16. Voi että ihana postaus! Kuopio on todella kiva kulttuurikaupunki. Eniten ihastelin tuota ravintola Rustikia, sillä minulla sen kokeminen on vielä edessäpäin, mutta kivalta vaikuttaa. Listalta näyttää löytyvän jos jonkinmoista herkkua! Uudistettua Kauppahalliakaan ei ole vielä läpikotaisin tutkittu.
  Mukavaa ja valoisaa viikon alkua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hietzu, kiitos. Rustik on tosiaan kiva, mutta sinne kannattaa varata aikaa. Ruuan tuko kesti ja kesti. Kauppahalli on nyt hieno.

   Hyvää viikkoa sinulle!

   Poista
 17. Olen viettänyt Kuopiossa suht pitkiäkin aikoja, mutta silti keskusta on minulle täysin vieras. Olen siis ollut Petosella Pelastusopiston koulutuksissa, ja niinä viikkoina viettänyt vapaa-aikanikin siellä. Kaunis kaupunki selvästikin, pitäisi joskus tutustua. Lähdetkö minullekin joskus oppaaksi? <3

  Kirjakantti jäi tänä vuonna väliin, harmittaa vähän vieläkin vaikka tiedänkin etten olisi siellä kipeänä jaksanut olla. Olipa kivaa kuitenkin lukea tämä postauksesi ja katsella kuvat, ja Antti Heikkisen Pihkatappikin oli aivan mainio lohdutuspalkinto viikonlopuksi. <3

  (Palaan huomenna siellä toisaalla, tämä ilta meni nyt ihan nukkumiseksi. Huoh.)

  <3

  VastaaPoista