tiistai 13. elokuuta 2013

Koululaisen kirjasuosikit


Koulut alkoivat tänään pääkaupunkiseudulla, monessa muussa paikkaa varmasti jo aiemmin. Alkaneen syyslukukauden kunniaksi omat kirjasuosikkinsa saa listata esikoiseni, 7-vuotias tokaluokkalainen.

Kuva lie tarpeeksi selkeä, ettei listaa tarvitse enää kerrata, mutta listahan on varsin monipuolinen, koska sen joukossa on niin kaikkien tuntema kuvakirjasarja, tietokirja, lasten klassikkojännäreitä sekä kirjauutuus. Enid Blytonin SOS-sarjan tyttäreni löysi tänä kesänä ja on lukenut sarjaa tahdissa kirja/päivä. Koetin tutustuttaa lapsen omaan Blyton-suosikkiini Salaisuus-sarjaan, mutta se on seitsenvuotiaalle vielä hivenen vaikeaa luettavaa. Markus Hotakaisen Tildan tähdet on ollut koko perheemme kestosuosikki jo vuosia eikä tyttäreni tai pikkuveljensä tunnu kyllästyvän siihen koskaan. Royald Dahlin Kuka pelkää noitia on aika hurja ja siksi niin hyvä. Sarjakuvakirja Vain pahaa unta on vaikuttanut suuresti tyttäreeni ja hän lukee kirjaa miltei päivittäin. Sanna Iston Tinka ja Taika viehätti minuakin suuresti. Ehdimme kesälomalla lukea siskosten seikkailuja jatkavan Noidanruohon salaisuuden, josta aion myöhemmin blogata.





Listalla on lähinnä niitä kirjoja, joita tyttäreni on lukenut viimeisen parin viikon aikana. Hänen suosikkejaan viimeiseltä vuodelta ovat myös C.S. Lewisin
Velho ja leijona, Astrid Lindgrenin Marikki-kirjat sekä Mikko ja Minna ja Kultasiskoni. Noitia ja Star Warsia käsittelevät tietokirjat kiinnostavat myös suuresti, toisaalta Vesta-Linnean ja Siirin kaltaiset kuvakirjatkin menevät.

On myös kirjoja, joista lapseni ei välitä, kuten Sinttu-hevoskirjat, Veera Salmen Puluboin ja ponin kirja tai keväällä ilmestynyt Hannu Mäkelän herkkä Ääni joka etsi laulua (itse pidin kirjasta). Harry Potter kiinnostaa, mutta on vielä hieman vaikea. Seinäjoen-reissumme aikana koetin tarjota tyttärelleni erästä Anni Polvan Tiina-kirjaa, mutta sekään ei mennyt. Meillä on lapseni kanssa osin sama maku: en pitänyt lainkaan ainoasta lukemastani Sintusta ja lapsena luin muutamia Tiinoja vain siitä hyvästä syystä, että kaverinikin niitä lukivat.



Mitkä kirjat ovat teidän lastenne tämänhetkisiä suosikkeja? Tai muistatko, millaista kirjallisuutta itse luit pikkukoululaisena? Minun suurimmat suosikkini eka-tokaluokkalaisena olivat Lindgrenin Marikki sekä Vuokko Niskasen Hiekkalan lapset -sarja. Hieman vanhempana löysin Viisikot, tyttökirjat sekä varmasti monien muistaman "klassikon", Noidan käsikirjan.

Kesän viimeisinä lomapäivinäkin retkeiltiin, muun muassa Helsingin Haltialan pelloilla, josta tämän jutun kuvat ovat peräisin. Hyvää syyslukukauden alkua!

P.S. Tämä äiti EI rakasta Pupu Tupunaa. ;)


42 kommenttia:

  1. Ihana lista <3 Myös otsikko ja arvostelukriteeristö ovat ihania. Me täällä blogeissa pähkäilemme kirjoja ties miltä kanteilta, kun voisi vain ilmoittaa, että "hyvät kirjat on merkitty tähdellä". :)

    Hiekkalan lapset, jee! Sarja kuuluu minunkin ensimmäisiin lukumuistoihini "ihan oikeista" kirjoista. Siitä sitten jatkettiin Lindgreniin, Blytoniin, Neiti Etsiviin, tyttökirjoihin... Tykkäsin myös esim. Lois Lowryn Anastasia-sarjasta. Heppakirjoihin en sen sijaan tuntenut minkäänlaista vetoa, ja Tiina-kirjoistakaan minulla ei ole muistikuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luru, kiitos. <3 Niin, oikeastaan olisi aika helppoa pitää kirjablogia: tähtiä vaan ja luonnehdinta "hyvä kirja". :)

      Hiekkalan lapset olivat minullakin nimenomaan tutustumista romaanimuotoisiin kirjoihin. Minä luin muutamia hevoskirjoja (Merja Jalon Nummelan ponitalli -sarjaa) samasta syystä kuin Tiinojakin: jonkinlaisesta sosiaalisesta "pakosta", mutten suuremmin ihastunut.

      Poista
  2. Ihana lista ja aivan ihanat kuvat:) Onnea vaan uudelle kouluvuodelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, kiitos. Onko Haltiala sinulle tuttu? Siellä on viihtyisää. Kouluvuosi on alkanut aika hyvin. :)

      Poista
  3. Meillä on kaksi kouluikäistä poikaa, joista toisesta on viime vuoden aikana kasavut kunnon teini, nuorempi on nyt 10v. Mauri Kunnaksen kirjat ja Tatut ja Patut ovat olleet molempien suosikkeja, samoin Risto Räppääjät, Muumit on meillä kaikki ja nuorempi rakasti niitä yli kaiken muutama vuosi sitten. Vanhempia ja perinteisempiä "poikakirjoja" ei ole juurikaan kulunut, Susikoira Roi vetosi nuorempaan, joka pitää koirista. Esikoinen luki Harry Potterit pariinkin kertaan 8-11 vuotiaana ja viime kesänä meni jo Tolkienin Taru sormusten herrasta kokonaisuudessaan. Mitä iso edellä, sitä pienempi perässä eli viime talvi kului hänen kanssaan Sormusten herraa yhdessä ja erikseen lukiessa. Nyt nuoremman suosikit ovat kaikki Rick Riordanin sarjat, joista vanhempi jaksoi lukea vain Percy Jacksonit (koska ne alkavat toistaa samaa kaavaa...), vanhempi on lukenut myös Nälkäpelin kaikki osat vaikka sanoikin niiden olevan vain "keskinkertaisia".
    Meillä luetaan myös tietokirjoja, etenkin historiaa & toista maailmansotaa :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elämän krestomatia, kiva kuulla teidän poikien lukemisista. Luulen, että meillä alkaa Potter-ikä olla lähellä, muttei aivan vielä. Susikoira Roi herättää lämpimiä muistoja, luin muutaman kirjan lapsena ja pidin kovasti tv-sarjasta. Tuliko se Kasmasiinissa tai sen jälkeen?

      Meillä lokakuussa kuusi täyttävä poika rakastaa laiva-aiheisia tietokirjoja (Titanic on erityisen kiinnostuksen kohteena), tokaluokan aloittanut tyttö nauttii avaruus- ja eläinaiheisten kirjojen lukemisesta.

      Poista
    2. Olen iältäni väliinputooja (= ikäloppu), i.e. en tiedä Susikoira Roi- tv-sarjasta yhtään mitään...

      Poista
    3. Kaikkihan me ollaan jossain suhteessa väliinputoajia. :) Itse olen nelikymppinen, joten olin varmaan Susikoira Roin aikaan sopivassa iässä.

      Poista
  4. Voi miten söötti lista <3 Blytonista minäkin tykkäsin ja tykkäsin olla kipeä, kun se tiesi sitä, että äiti toi kauppareissulta Blytonin uuden kirjan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allu, kiitos. <3 En ihmettele, että oli hyvä olla (ainakin hieman) kipeä, kun sait silloin Blytonin kirjoja. :)

      Poista
  5. Pupu Tupunoita näytetään myytävän minikokoisinakin :)

    Star Wars rakenteiden yms salaisuudet, vaikka ovat lastenkirjojen muodossa ovat varsin kiinnostavia ja hyvin tehtyjä.

    Riemastuttavan positiivinen postaus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokke, kiitos Pupu Tupuna -vinkistä. ;)

      Olen huomannut saman, että Star Wars -kirjat ovat ihan hyviä. Meillä tokaluokkalainen on hyvin innostunut aiheesta.

      Poista
  6. Meidän kahdeksanvuotias on Harry Potterin ja muiden fantasiakirjojen lumoissa. Nyt on hänellä on kesken yksi Potter ja yksi kirja Soturikissat - sarjasta. Muutamia Viiskoita ja Neiti Etsiviä hän on myös lukenut, mutta ne ovat liian helppoja ja lyhyitä, kuulemma. Tyttökirjoista meidän neiti ei ole YHTÄÄN kiinnostunut, joka harmittaa minua hiukan. Mutta harmitusta kompensoi tytön orastava kirjailijanura: hän on aloittanut kirjan kirjoittamisen parhaan ystävänsä kanssa :D Homma on kuulemma muuten hanskassa, mutta tietokone tarvittaisiin vielä kirjoittamista varten. Painokulutkin on jo selvitetty ! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petriina, teillähän on aika kiinnostavia urasuunnitelmia siellä. Ja perustelut tietokoneellekin olemassa. :D

      Tyttökirjonen aika tullee myöhemmin, itse odotan, että milloin meillä aletaan lukea Pottereita.

      Poista
  7. Lapsena rakastin ainakin Pekka Töpöhäntä -kirjoja. Kirjojen ahmiminen alkoi pian, ja on mahdotonta muistaa, mitä kaikkea luin lukuvauhtiin päästyäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna Amnell, Pekka Töpöhännistä minäkin pidin kovasti. Ihan pienenä (1970-luvulla) luin kuvakirjoj, romaaneja sitten ala-asteiässä.

      Poista
  8. Ihan varma en ole mitä luin noin nuorena, tai noh, Mauri Kunnasta nyt ainakin. Mutta myöhemmin Viisikoita, Tiina-sarjaa (sen olen lukenut kokonaan ja ihan vapaaehtoisesti), Neiti Etsiviä, Anni Swanin parhaita (tämä sarja pitäisi hankkia joskus omaan hyllyyn)... Annaa ja muita tyttökirjoja. Näiden lisäksi minulla on mielikuva eräästä kirjasarjasta, jossa oli satuja ja (omituisiakin) tarinoita. Sarjan nimestä ei ole aavistustakaan, mutta löytäisin sen varmaan vieläkin kirjaston hyllystä ihan paikan perusteella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Calendula, Swanin kirjat ovat ihania. Iiris rukka on yksi ikisuosikeistani. Nyt aloin miettiä, että mikähän tuo omituisia tarinoita sisältänyt kirjasarja on mahtanut olla. Jos muistat sen, kerro minullekin!

      Poista
  9. Tiina-sarjahan ilmestyi jo silloin minä olin lapsi tai yli kymmenvuotias,, Muistaakseni en pitänyt erikoisemmin.
    Hieno lista ja taisi lapsi olla huumoripäällä kun Pupu Tupunan kirjoitti ♥
    Kuvat ovat hienoja, erityisesti turkkinsa menettänyt lammas :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, Polva oli tuottelias ja kirjoitti Tiinoja monella vuosikymmenellä. Minäkään en tosiaan erityisemmin niistä pitänyt. Ja Pupu Tupuna, joo. ;)

      Kiitos, tuo pieni karitsa oli kyllä suloinen.

      Poista
  10. Minä en itse lukenut ikinä Tiinoja, olin jo silloin Montgomery-tyttö eikä niitä tietenkään tyttärenikään enää lukenut. Hänellä Lindgrenin kirjat, sitten Potterit etc.

    Minä entisenä ja nykyisenä tallityttönä rrrrakastan Sinttu -kirjoja ja Bessun tytär, 14 vee, odottaa jokaista Sinttua kuin kuuta taivaalle, mikä on minusta niin ihanaa: Me jaamme myös tallijutut ja yhteiset issikkaretket.

    Viisikot olivat kova sana niin minulla kuin parhaalla lapsuudenystävälläni. Eilisen Pottereita?

    Hienot kuvat!



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olethan huomannut, että A. on oikein Pikkupöllön kohderyhmää? Vai kerroinko sen jo aikaisemmin...

      Poista
    2. Leena, Montgomery vaatii ja antaakin paljon, paljon enemmän kuin Tiinat. Minä en tosiaan pitänyt Tiinoista, mutta luin muutaman kirjan.

      Sinttu on varmasti täydellinen kirjasarja heppatytöille. Meillä A ja minä emme ihastuneet, mutta kirjojen kuvitus on suloista.

      <3

      Poista
  11. Itse taisin lukea aika paljon heppakirjoja (erityisesti Merja Jaloa) ja muuta eläinkirjallisuutta. Nimiä en kyllä harmikseni juurikaan muista, varmaan palautuisivat paremmin mieleen, jos kävisi kirjastossa lastenkirjoja vilkuilemassa.

    Sen kyllä muistan myös, että kauhukirjoja ahmin hurjasti. Noidan käsikirja on siis tuttu täälläkin, luettiin sitä ihan kauhuissamme yhden kaverini kanssa. Pelkäsin niin hirveästi tarinaa siitä, että janoisena nukkumaan mennessään muuttuu joksikin vertaimeväksi hyönteiseksi (tai jotain sinnepäin), että sen seurauksena kittasin kauheasti vettä ennen nukkumaanmenoa. Sama tapa on jäänyt ylle, enkä edelleenkään osaa nukkua juomatta kauheasti ensin. Hassua miten pitkään voivat lapsuudessa luetut teokset vaikuttaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olga, olen nyt työn puolesta tarkastellut hieman Jalon tuotantoa ja hän on miltei käsittämättömän tuottelias.

      Noidan käsikirja oli kyllä melkoinen hitti aikanaan. Minuakin kirja osin pelotti. Muistan lisäksi Hyrrä(?)-tietokirjasarjan aaveista kertovan teemaosan, jossa kerrottiin, että kummitukset liikkuvat keskiyön ja aamuneljän välillä. En edelleenkään halua herätä yöllä vaikkapa kolmelta (no, kukapa haluaisi ;)) ja olen hyvin järkevä, luonnontieteellisesti ajatteleva ihminen.

      Poista
  12. Ihana lista! :')

    Kuka pelkää noitia on niin hyvä! Oli jo hänen ikäisenään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anni, kiitos. Kuka pelkää noitia on huippu, samoin kaikki muutkin lukemani Dahlin kirjat.

      Poista
  13. Kiitos kysymästä! Lapsena rakastin Rudolf Koivun Satuja, etenkin silloin kuin tätini sitä luki minulle ja siskolleni. Itseluettujen kirjojen parhaimistoon kuuluivat Beskowin Tädit sekä Astrid Lindgrenin Marikki. Hieman vanhempana kuuluivat Blytonit ja Hithcokit suosikkilistalleni. Neljästä lapsistani kaksi lukee aktiivisesti ja kuten saattaa arvata, niin nämä kaksi ovat tyttöjä. Tyttöjen kestosuosikit ovat olleet paranormaali/kauhukirjallisuus, kun taas poikien kestosuosikkina on pysynyt Delikouraksen Nörtti-sarja. Pienempänä nämä kaikki neljä rakastivat kolme satua yli kaiken: Duplaixin Nille Nallen kalaretkeä, Chapoutonin Turlutiinin oppivat uimaan sekä Kultakutri ja neljää karhua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjakulkuri, hauska kuulla. Minä rakastin Koivun kuvituksia ja pidän niistä edelleen. Marikki oli minulle se kaikkein rakkain lastenromaani - ja taitaa olla olla edelleen. Kuten kirjoitin, oma tyttäreni pitää myös Marikista, mikä ilahduttaa minua. Kultakutri ja kolme karhua on meilläkin suuressa suosiossa.

      Poista
  14. Oi miten kiva lista. Meillä on kyllä tykätty Sintuista, Tiinaa voisi tarjota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjanainen, niin ne kirjat jakavat lukijoitaan ja se on aina hyvä. :)

      Poista
  15. Ihana lista <3

    Meillä molemmat tytöt (7v ja 5v) pitävät kovasti Karvinen -sarjakuva-albumeista (Paksu Karvinen 1, 2 ja 3 luettuna useampaan kertaan), Ella kirjoja on nyt lainattu kovasti, kuopus ensin ja nyt myös esikoinen kiinnostui niistä. Esikoisen suosikkeja on myös lukemaan oppineiden Jumbo- ja Suihkarit -sarjoihin kuuluvat kirjat, joissa on varsinaisen tekstin lisäksi kuvia ja sarjakuvaruutuja. Kuopuksen yksi suosikeista on Mauri Kunnaksen Seitsemän koiraveljestä, se on jo toisella tai kolmannella lukukierroksella :)

    Minä rrrakastin Tiinoja, Pikku Vampyyreitä, Viisikoita, Neiti etsiviä yms, sarjat kiinnostivat siis jo lapsena :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Villasukka, meillä esikoinen innostui Elloista kunnolla ihan vasta nyt. Sarjiksista Aku Ankat ovat suosiossa.

      Minä rakastin Viisikoita, luin kyllä Neiti etsiviäkin, mutten ollut niistä niin innoissani. Mutta moni muu sarja, Lotat, Susyt, Annat, menivät. <3

      Poista
  16. Kysyin meidän tokaluokkalaiselta, mitkä kirjat ovat juuri nyt hänen suosikkejaan. Kuulemma Witch-sarjakuvalehdet (kertoo ystävyksistä, jotka elävät sekä tavallista arkea että vähän maagisempaa elämää), Franklin-kuvakirjat (tästä vähän yllätyin, koska en muista, millon näitä olisi viimeksi luettu, ehkä muutama viikko sitten sukulaisten luona?), ja pidemmistä, iltasatuina luetuista kirjoista muistuivat mieleen tänä kesänä luetut Ronja Ryövärintytär ja Hobitti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maria, ha haa! Meilläkin luetaan toki Witchejä ja myös Winx- ja Monster High -lehtiä, mieluiten kuiten Lemmikkiä ja Pets-lehteä. Franklinissä on myös jotain sellaista, jota meidän lapset rakastavat. Hobittia voisikin kokeilla.

      Ja kiitos. Muutin banneria jo hieman uudelleen...

      Poista
  17. Ensimmäistä kertaa luin blogiasi :)

    Meillä koululainen (tyttö) on innokas lukija. Ella-kirjoista aloitettiin ja risto räppääjistä. Nyt kaikkein parhaiten uppoaa Neiti etsivät. Itse muistan lukeneeni niitä lapsena, vaikken ollutkaan mikä himolukija ja lukuharrastus loppui koulujen jälkeen totaalisesti.

    Tarjolla on laaja valikoima tosi vanhoja kirjoja pikkunaisista anna ystävämme kirjoihin... Itse innostuin nyt aikuisiällä lukemaan tytön kanssa. Koulussa oli iltaläksynä joka ilta lukea vähintään 15 min, ensin ääneen tokalla luokalla, sittemmin itsekseen. Ja luinkin tytön kanssa useasti... pikkunaisia 3 osaa (joita en koskaan lapsena "jaksanut" ja nyt on menossa anna-kirjat...

    meillä ahmitaan myös disneyn keijutarinoita :)

    Olen lukenut lapsille pienestä saakka. 3 vuotta sitten aloitin urakan. Luin vuodessa kaikki harrypotterit lapsille. Tänä kesänä Hobitti-kirjan ja nyt aloitin taru sormusten herrasta. Ja lapset jaksaa vielä kuunnella!

    S.K.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. S.K., kiva että löysit tänne. :) Meillä Risto Räppääjät olivat suuressa suosiossa tytön ollessa eskarissa ja vielä ekalla, nyt sitten muut alkavat tulla niiden tilalle. Viisivuotias poikani sen sijaan on enemmän tietokirjamiehiä.

      Tuo koulusta saatu lukemisläksy kuulostaa hyvältä. Se kannustaa monia, toivon. Disneyn keijujuttuja luetaan täälläkin, samoin muita yhtiön tuotteita ja ne ovat mielestäni hyvää vaihtelua kaiken muun keskellä. Harry Potterit ja Hobitti odottavat vielä.

      Poista
  18. Ihana lista! Ja hyvä maku tyttärelläsi! :-)

    Meidän 5-vuotiaan suosikkeja ovat juuri nyt Tatu ja Patu ja Astrid Lindgrenin kuvakirjat. Ja Mauri Kunnaksen "Hui kauhistus!"

    Itse muistan tykänneeni alakoululaisena erityisesti jostain hevossarjasta, olikohan se Tuisku tms.?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reeta, kiitos. Ja totta kai on. ;)

      Lindgrenin kuvakirjat ovat ihania. Ilon Wikland on suosikkikuvittajani ja pidän itse eniten niistä, mutta kaikki menevät, koska Lindgren osasi kertoa tarinoita.

      Tuisku kuulostaa hämärästi tutulta...

      Poista
  19. On kiinnostavaa kuulla suosikkikirjoista, mutta ihan yhtä kiinnostavaa on kuulla kirjoista, jotka eivät iskeneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sonja, totta! Ei-pidetyt tai -luetut kirjat ovat kiinnostavia nekin. On jännää, miten toisten inhokit ovat toisen suosikkeja ja päinvastoin. :)

      Poista