Kustantaja: Teos 2013
Graafinen suunnittelu: Camilla Pentti
Mistä: Arvostelukappale
Sivuja: 233
Kotimainen romaani
Kaatajaa odotellessa teltassa lauletaan Jeesus-lauluja. Melodiat ovat tarttuvia, ja huomaan odottavani kertosäettä, su ma ti ke to pe la, Jeesus aina mukana, vaikka tiedän mitä pappa ajattelisi tällaisesta kitaran rämpytyksestä. Sen vuoksi papan ei tarvitse tietää Jeesus-teltasta, eikä äidin ja isän, jotka keskeyttäisivät Italian-matkansa ja ottaisivat ensimmäisen paluulennon, jos saisivat kuulla, missä kulutan kesälomaani.
Joensuu 1980-luvun lopulla. Kaisa viettää kesälomaa pappansa ja tämän vaimon Katariinan luona. Pappa viettää aikaansa verstaallaan, Kaisa ja Katariina polkevat pyörällä Mutalan kaupunginosasta keskustaan, jossa uskovaiset kokoontuvat herätystelttaan. Kaatajat ja saarnaajat tekevät ihmeitään, joihin Katariina uskoo. Kaisa, Katariinan oma Israel-tyttö, epäilee, hänen mielessään on ihana Tuomas. Katariina ja Kaisa suunnittelevat matkaa Jerusalemiin, pyhään maahan. Mutta miksi Katariina haluaa sinne koko sydämensä kyllyydestä?
Niina Miettisen esikoisromaani Israel-tyttö kiinnosti minua heti, kun sain ennakkotiedon kirjan ilmestymisestä. Olen usein kertonut, että uskontoa tavalla tai toisella sivuavat aiheet kiinnostavat minua (ja samalla tietenkin lukijoiden tiedoksi sulkeissa painotan, etten itse ole koskaan ollut mukana minkäänlaisessa liikkeessä, kokenut suurta hengen paatosta tai haluakaan sellaista kokea). Lisäksi Miettisen romaani romaanin sijoittuminen itselleni rakkaaseen Joensuuhun lisäsi haluani lukea romaani.
Hyvä Jumala, Katri, ootko sie siellä puun alla! Ja sillä hetkellä susi kuoli, eikä sille mitään voinut, salama kulki puun juurakkoa pitkin sudesta lampaaseen ja lampaasta vuonaan ja pysäytti niiden kaikkien sydämet.
Miettisen romaania voisi luonnehtia yhdellä sanalla: hyvä. Israel-tyttö on hyvin kirjoitettu romaani, jonka henkilöiden mieleen on helppo upota. Kaisa on nuori, herkkä ja lahjakas tyttö, joka etsii paikkaansa. Eläkkeellä oleva arkkitehti Juhani on sympaattinen koettaessaan innostaa tyttärentytärtään lauluopintoihin ja kirjoittaessaan kirjeitä edesmenneelle ensimmäiselle vaimolleen. Katariina on romaanin suurin arvoitus, toisaalta toimelias, toisaalta nuoruus- ja unijaksojensa kautta rakentuva moniulotteinen henkilöhahmo. Jokaisesta Miettinen rakentaa taiten omanlaisensa.
Paitsi onnistuneet henkilöhahmot, Miettinen kirjoittaa romaanilleen myös ehjän kaaren, jonka jännitteet pysyvät ja joka pitää lukijan kiinni romaanissa. Miettinen hallitsee niin realistiset puitteet kuin muistojen ja symboliikan kuljettamisen kokonaisuudessa. Myös romaanin pohjoiskarjalaista puhetta on ilo lukea. Joensuu ja Jerusalem ovat selvästi aistittavissa.
Vaikka Israel-tyttö on hyvä, ei siinä kuitenkaan ole mitään sellaista, joka erottaisi sen muista hyvistä kotimaisista romaaneista. Luin kirjan loppuun muutama päivä sitten ja vaikka luin Miettisen tekstiä mielelläni, huomaan, ettei se jättänyt niin syvää ja väkevää jälkeä kuin aihepiiri ja kerronta olisivat antaneet odottaa. Jäin kaipaamaan jotain - väkevyyttä, taiteellisuutta, selkeyttä? En tiedä. Sen tiedän, että romaanista oli hyvin helppo päästää irti. Kaikesta huolimatta Israel-tyttö on kauttaaltaan laadukas romaani, josta moni muu saa toivon mukaan minua enemmän irti.
Kirja kiinnostaa minuakin, ja varmasti vähän enemmän myös tuon Joensuu-miljöön takia =)
VastaaPoistaMari A, Joensuuta olisi voinut olla vieläkin enemmän. ;) Mutta pohjoiskarjalainen puhe tuo tuttuja kaikuja.
PoistaJee! Sain kirjan luettua ja pidin tästä. Joensuu on ihana!
PoistaTämän yhtymäkohdista Selma Lagerlöfin Jerusalem-kaksoisromaaniin kirjoitettiin jo jossain. Pidin Jerusalemista (ja myös sen pohjalta tehdystä tv-sarjasta) siinä oli monenlaista hienoa jännitettä arkipäivän rujouden ja hengen kirkkauden välillä. Myös minua kiinnostaa, uskonnolliset ilmiöt, uskonnollisten lahkojen sisäinen dynamiikka, etenkin se, miten lahkojen johtajat saavat manipuloitua ihmiset sokeasti tottelemaan lähestulkoon kuinka pähkähulluja sääntöjä tahansa. Tai uskomaan esim. maailmanlopun tulevan jonain tiettynä päivänä. Tähän tartun varmasti kun tulee vastaan.
VastaaPoistaElämän krestomatia, muistaakseni Lagerlöfistä kirjoitettiin Hesarin arvion yhteydessä. Nyt tuli mieleeni, että ehkä olisin kaivannut sitä jännitettä tähän hieman enemmän. Miettisen kirjassa on loppujen lopuksi aika paljon eri teemoja ja vaikka kirja on todella hyvin kirjoitettu, ei kaikesta saa ihan kiinni. Minua tällaiset aihepiirit kiinnostavat osin jonkinlaisina yhteisö-keisseinä (olen vanha kulttuurintutkija :)), mutta myös ihmismielen näkökulmasta.
PoistaOtsikko heti herätti huomioni;D Mielenkiintoinen teema,voisin lukea tämän.
VastaaPoistaJael, varmasti herätti. ;) Kirja on ihan hyvin kirjoitettukin, joten kannattaa lukea, jos vaan käsiisi saat.
PoistaNäin tämän kirjan viime kirjastokäynnillä ja hieman selailin sitä ja jäin lukemaankin, Kirja oli kiinnostava ja kuului niihin kirjoihin, jotka vetivät puoleensa, minulle jäi kuitenkin kirjasta hieman sekava olo, en oikein saanut selvää, onko Kaisa ja Katariina yksi ja sama henkilö, mikä heidän suhteensa on? Mikä on totta ja mikä unta? Ja kuitenkin minun täytyi suorastaan päättää että en nyt lue tätä, kun en tiedä... Kirjan hengellisyys on kiinnostava aspekti, sen 70-luvun herätystelttakokoukset sipaisevat omaa elämääni, ja siksi olin sekä kiinnostunut mutta toisaalta varauksellinen, mikä on kirjan asenne kristillisyyteen? Kai tämä täytyisi lukea kokonaan, että saisi vastauksen kysymyksiinsä, mutta on hieman ristiriitainen , kuin kaksinapainen magneetti, vetää puoleensa ja työntää luotaan. . Postauksesi oli mielenkiintoista lukea.
VastaaPoistaAino, kiitos kommentistasi. Kirjan juonta paljastamatta en voi kertoa, menevätkö tosi- ja unijaksot sekaisin, onko niillä ollenkaan yhteyttä. Sen kuitenkin uskallan sanoa, että Katariina ja Kaisa ovat ihan omat henkilönsä ja Katariina on Kaisan ukin uusi vaimo.
PoistaJos herätystelttakokouksissa on ennestään tuttua, kirja voi avautua uudella tavalla. Itse en ole koskaan sellaisessa ollut, joten luin niiden maailmasta ihan uskottavana. Kirjan asenteeseen kristillisyyttä kohtaan en osaa ottaa kantaa, koska fokus on kuitenkin enemmän ihmisyksilöissä ja heillä kaikilla on omat näkemyksensä. Suosittelen lukemaan kirjan, jos se yhtään kiinnostaa. :)
Kiitos selvennyksestä, täytyy katsoa, jos uskaltautuisin... tämä kiinnostaa kyllä monellakin lailla.
PoistaAino, eipä kestä. Uskalla vaan!
PoistaAino, tuo oli lisäksi hyvä luonnehdinta kirjasta: Kuin kaksinapainen magneetti, vetää puoleensa ja työntää luotaan.
PoistaKiitos siitä kommentista ja Katja jälleen oivallisesta arviosta. Tämän aion lukea, vaikka varovaisin odotuksin. Minuakin uskontoaiheet kiehtovat laaturomaaneissa.
Kiinnostava tarina, sekä ajan- että ihmiskuvauksensa vuoksi: uskonnolliset ääri-ilmiöt ovat pelottavia, mutta silti jotenkin kiehtovia, kuten ääri-ilmiöt aina. Ihmisen mieli on niin loputtoman merkillinen ja monimutkainen. Uskonto ja hengellisyys sinänsä eivät minua kiehdo, vaan se, miten ihmiset suhtautuvat niihin ja käsittelevät niitä. Lukulistalle siis.
VastaaPoistaArja, Miettisen kirjassa on paljon kiinnostavaa ja hyvää. Ääri-ilmöistä olen samaa mieltä. Minuaakaan ei hengellisyys innosta, en koe tarvetta sellaiseen etsintään, vaan minua kiinnostavat nimenomaan ihmiset, jotka syystä tai toisesta ovat mukana jossain liikkeessä.
PoistaSama täällä eli minuakin uskontoa sivuavat kirjat kiinnostavat, vaikka en niiden sanomaa itse allekirjoittaisikaan.
VastaaPoistaNimen perusteella otaksuin ensin, että tämä liittyisi jotenkin tietyn ajan suorastaan muoti-ilmiöön eli lähtöön kibbutzille töihin, mutta tämähän onkin Karjalasta. Mutta onhan tässä kuitenkin suunnitteilla matka Israeliin...
Leena, tämä onkin yksi asia, josta varmasti ajattelemme samoin.
PoistaMiettisen kirja avaa hieman erilaisen kuvakulman Israeliin ja uskovaisuuteen. Mitkä kaikki tarkoitusperät ihmisten toimiin voivatkaan vaikuttaa...
Kuulostaapa kiinnostavalta! Minä näin lapsena sen "Jerusalem"-sarjan telkkarista ja olin todella vaikuttunut. Pitäsi ehdottomasti lukea se Lagerlöfin kirjakin. Ja mielellään myös tämä Miettisen kirja. Nim. Mutala in my heart
VastaaPoistaReeta, sinun pitää ehdottomasti lukea tämä - niin Jerusalem-sarjan kuin ennen kaikkea Mutalan vuoksi. :)
PoistaTätäkin odottelen kirjaston varausjonosta. :) Aihe on kiinnostava, ja on mukavaa kuulla että kirja on "hyvä". Kansikin viehättää, värimaailma on samanaikaisesti raikas ja maanläheinen. Kirja on ulkomuodoltaan kutsuva, tekee mieli tutustua siihen paremminkin.
VastaaPoista(Hih, minäkin kävin viime viikolla nappaamassa pari kirjankansikuvaa viljapellon laidalla, eli vähän samansorttisia kuvia tulossa meikäläiselläkin. :) Elokuiset viljapellot, oih! <3 )