Kustantaja: Paasilinna 2013
Kannen suunnittelu: Susanna Appel; kuvat: NASA, Dreamstime
Sivuja: 192
Mistä: Arvostelukappale
Kotimainen tietokirja
Mars on planeetta, jonka kaikki tuntevat ja josta jokaisella on jonkinlainen mielikuva.
Näinä päivinä - tai siis öinä - jos sää vain suosii, on mahdollista paljain silminkin ihastella tähdenlentoja, kun perseidien meteoriparven aktiivisin vaihe sattuu juuri tämän vuodenkauden ajalle. Jos taivas on kirkas, kannattaa tänään illalla ja ensi yönä tiirailla taivaalle. Todennäköisesti sää on ainakin täällä Etelä-Suomessa pilvinen, mutta mitä pitemmälle syyskesä ja syksy etenevät, sitä paremmin taivaalta voi bongailla kaikenlaista. Eräs paljain silminkin havaittavista planeetoista on Mars (oranssin)punaisena loistava planeetta, maapallon naapuri ja monien tieteistarinoiden innoittaja.
Markus Hotakaisen Mars on pienikokoinen, mutta vankkaa asiaa sisältävä tietokirja, joka kertoo "lähinaapuristamme" niin populaarikulttuurin, tieteen kuin visuaalisinkin keinoin. Tunnustan heti, että Tildan tähdet. Lasten oma avaruuskirja teki koko perheestäni Hotakais-fanin. Hotakainen kirjoittaa tieteestä siten, että koko perhe pienistä lapsista humanistiäitiin ja luonnontieteilijäisään saavat hänen teksteistään paljon irti: tieto on helposti sisäistettävää, tarinallistakin, ja silti hyvin informatiivista. Näin on myös Mars-kirjasssa, joka on suunnattu aikuisyleisölle, mutta jonka lukemisesta myös isommat lapset nauttivat.
Ehkä Marsin ja Maan samankaltaisuutta pitäisikin luonnehtia sanomalla, että koko Aurinkokunnassa Mars poikkeaa Maasta vähiten.
Hotakaisen kirja ei kerro vain Marsista, vaan avaa koko Aurinkokuntaa. Mukana on muun muassa Taivaanmekaniikan peruskurssi, joka kertoo vaikkapa planeettojen radoista sekä siitä, milloin mitkäkin planeetat näkyvät taivaalla. Juuri nyt on vuodenaika, jolloin Mars on lähimpänä maata, mutta Suomen leveysasteilla se viistää horisonttia ja jää helposti talojen ja puiden taakse. Mutta ei hätää, Hotakaisen mukaan seuraavat loistotilaisuudet Marsin tarkkailuun ovat vuosien 2014 ja 2016 aikana. Hotakainen tosin huomauttaa, että Mars on havaittavissa vain, jos tietää mistä kohta taivaankantta sitä etsii.
Kaiken hyvän lisäksi Hotakainen osaa kirjoittaa elävästi. Hän kertoo tarinoita, sitoo esittelemänsä asian arkeen tai monille ennestään tuttuihin havointoihin, minkä ansiosta Marsiin on helppo päästä sisälle. Mars on kulttuurisesti moniulotteinen planeetta: sodan jumalalta nimensä lainanneella planeetalla asuu pieniä vihreitä miehiä ja sille on omistettu levyjä, kuten David Bowien hieno The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Mars on innoittanut Lego-yhtiötä ja kukapa ei olisi syönyt Mars-suklaata. Valkokankaallekin Mars on päätynyt monta kertaa. Tämän kaiken Hotakainen huomioi ja tekee sen hauskasti, joskin hieman hyppelehtivästi. Keskiössä ei kuitenkaan ole populaarikulttuuri, vaan tähtitiede. Eniten huomiota saa ansaitusti Mars-tutkimus aina planeetan meteorologiasta Mars-luotaimiin ja edelleen elämän merkkien etsimiseen. Nelivärikuvitus tukee kirjan asiaa onnistuneesti ja perustellusti.
Hotakaisen Mars on innostava tietokirja. Aina voisi toivoa isompaa ja laajempaa kirjaa tai keskittymistä yhteen asiaan, kuten esimerkiksi Marsin maantieteeseen tai avaruusluotaimiin. Monipuolinen kokonaisuus toimii kuitenkin hyvänä johdantona lähiplaneettaamme. Hotakaisen kirja tarjoaa vankkaa tietoa, mutta myös viihdyttää ja innostaa. Kirjansa esipuheessa Hotakainen toivottaa hyvää matkaa Marsiin. Sellaisen sain ja pääsin niin lähelle kuin haluankin, kiitos!
Kuulostaapa mielenkiintoiselle kirjalle :).
VastaaPoistaJa voi kiitos! Tildan tähdet, voi saisikohan sitä vielä jostain, sillä esikoiseni pitää valtavasti avaruuskirjoista ja hyviä, kotiin ostettavia lasten tietokirjoja on erittäin harvassa!
Bleue, tämä on hyvin tehty kirja ja kauniskin. Tildan tähdet pysyy kuitenkin suurempana suosikkina, koska se toimii aikuisellekin hyvänä johdantona avaruuteen. Toivottavasti löydät sen jostain!
PoistaKuulostaa tosiaan mielenkiintoiselta! Olen jo pitkään tuntenut epämääräistä levottomuutta, kun en ymmärrä avaruudesta mitään. Haluaisin olla ihminen, joka tuntee ja tajuaa planeettoja ja aurinkokuntia ja maailmankaikkeutta, mutta tällä hetkellä en tiedä mistään mitään. Ehkä tällä voisi aloittaa? Tai sitten sillä lapsille suunnatulla teoksella. :-)
VastaaPoistaReeta, varmasti parempi aloittaa Tildan tähdillä ja siirtyä sen jälkeen vaikkapa Marsiin. ;) Minä olen lapsesta saakka ollut kepeästi kiinnostunut avaruudesta: Aurinkokunta kiehtoo, samoin tietenkin avaruuden vieläkin melko tuntematon rakenne ja avaruustutkimus. Pienet vihreät miehet kuitenkaan eivät. :)
PoistaTieteen popularisointi on eräs vaikeimmista 'kirjallisuuden lajeista'. Jos sen osaa tehdä hyvin, innostavasti, sillä tavoin, että tekstistä huomaa kirjoittajankin rakastavan aihettaan niin VAU!
VastaaPoistaTämä voisi olla myös kiva lahjakirja :)
Kaisa, tieteen popularisointi on tosiaankin vaikeaa. Olen tehnyt sitä työkseni jonkin verran ja se vaatii aika paljon. Hotakainen osaa kirjoittaa hyvin, kansantajuisesti ja silti informatiivisesti.
PoistaTotta muuten, tämä olisi oiva lahjakirja!