tiistai 10. joulukuuta 2019

Jessica Fellowes: Mitfordin murhatJessica Fellowes: Mitfordin murhat
Otava 2018
The Mitford Murders 2017
Suomentanut Laura Beck
Kansi Hannah Wood
398 sivua
Brittiläinen dekkari

Nancy ja Louisa seisoivat vierekkäin, ja heidän köykäinen ystävyytensä tuntui hauraalta kuin inkiväärikeksi [--].
Lainaus kertoo lukemastani yhden olennaisen asian: sen sijalla voisi olla mikä tahansa muukin kohta, sillä en oikeastaan muista Jessica Fellowesin kevytjännäristä Mitfordin murhat mitään kovin tarkkaa, mutta kuitenkin sen verran että halusin tuoda kirjan blogiini tällaisena pikavälipalana.
Siispä, lyhyestä virsi kaunis:
Romaania markkinoidaan lauseella: "Downton Abbey kohtaa Agatha Christien!" Ja tämä kyllä pitää paikkansa, sillä kokonaisuudessa on luokkaeroja, kartanomiljöö, mennyttä aikaa (tällä kertaa 1920-lukua), murha ja sen myötä erinäisiä ihmisiä ja tapahtumia sekä tietenkin loppuratkaisu aitoon kuka sen teki -tyyliin.
Kaiken keskellä on kurjista oloista lähtenyt nuori Louisa Cannon, joka päätyy lastenhoitajaksi Mitfordin perheen kartanoon. Louisa ystävystyy Nancy Mitfordin kanssa (Mitfordin tytöistä lisää täällä) ja soppaa sekoittaa myös ystävällinen nuori poliisimies... Ilmassa on romantiikkaa ja lievää jännitystä. Kaiken lisäksi murhan uhri on itse Florence Nightingalen kummitytär.
Lukukokemus ei ole mitenkään mieleenjäävä tai omaperäinen. Itse asiassa murhatarina jää mielestäni kaiken muun alle niin, etten nyt muutama (!) kuukausi lukemisen jälkeen enää edes muista, että kuka sen sitten teki... Sen sijaan ehkä hieman kliseinen luokkaerojen kuvaus, epätodennäköinen ystävyys, käytöstavat, pukeutuminen ja kaikki sensellainen kiinnostivat minua sen verran, että voisin lukea toisenkin Fellowesin kirjan – ja unohtaa sen sitten saman tien.


P.S. Ja samalla "edit": Mitfordin tytöistä löytyy kiehtova tietokirja, josta olen kirjoittanut tammikuussa 2011.

10 kommenttia:

 1. Kaunis kansi, mutta minulle Mitford on ihan hiukkasen liian kesyä...

  Sen sijaan: Arvaa ketkä ovat hurahtaneet The Crowniin♥

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, joo, aika kesy tämä oli minullekin. Kuten kirjoitin: en muista kirjasta oikein mitään. :D

   Mutta: The Crown! Minä niin tiesin, että se on teidänkin sarjanne. ♥ Ja sarja tuntuu koko ajan vaan paranevan.

   Poista
  2. Ai niin, Leena, sitä vielä vielä sanomani, etten kiinnostunut tästä dekkarina, vaan pikemminkin Mitfordien vuoksi.

   Poista
 2. Mua jotenkin häiritsi se, että kirjassa oli tehty oikeasta historiallisesta henkilöstä murhaaja. Vaikka kuollutta ei haittaa eikä perillisiä tms. elossa, niin silti tuntuu ikävältä tavallaan tehdä oletettavasti viattomasta rikollinen. Toki historiallisessa fiktiossa kaikenlaista tehdään, mutta silti vähän ärsytti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ellu, sekin kyllä. En oikein innostunut tästä kirjasta, mutta koska olen kiinnostunut sekä historiallisesta Englannista että Mitfordeistakin, oli lopulta ilo lukea tämä. Mutta ei dekkarilaadun vuoksi!

   Poista
 3. Pidin historiasta kirjassa, mutta muuten tämä kirja oli ihan hirvittävän pliisu. :/

  VastaaPoista
 4. Luin tämän kirjan aika lailla tasan vuosi sitten ja se on jäänyt mieleen tosi isona pettymyksenä. Ehkä kaunis kansi hämäsi minua. Jessica Fellowes ei osaa kirjoittaa, tai sitten kännöksen tekoon ei ole annettu tarpeeksi aikaa ja se on siksi tönkkö. Teksti ei elä lainkaan.

  Lisäksi Mitfordin tyttäret esitetään kauhean vaisuina, vaikka oikeasti he olivat tosi hurjaa sakkia. Yksi tyttäristä, Unity, kuului Hitlerin lähipiiriin, ja muutenkin tyttäret olivat uutisissa jatkuvasti. Toki he tässä kirjassa ovat vielä sen verran nuoria, etteivät ole ehtineet päätyä uutisiin, mutta silti hiukan hämmästyttää, että tyttärien erittäin värikkääseen elämään on pitänyt vielä lisätä murhia.

  Eniten minulle on jäänyt tästä kirjasta mieleen junaseikkailut. Niitä tehtiin kirjan aikana lukuisia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisään vielä, että jos kiinnostaa perehtyä Mitfordin tyttäriin tarkemmin, heistä on suomennettu erittäin vetävästi kirjoitettu tietokirja, josta myös olen blogannut. https://todellavaiheessa.blogspot.com/2019/06/mitfordin-tytot-sodassa-ja-rakkaudessa.html

   Poista
  2. Reta Anna Maria, joo, tämä oli aika tylsä kirja, ei ainakaan dekkarina toiminut.

   Ja joo, tuo Mitfordit tytöt on minullekin tuttu kirja, luin sen jo vuosia sitten ja kirjoitin siitä silloin blogiini. Olen samaa mieltä, että Mitfordeista olisi voinut saada tässä Fellowesin kirjassakin enemmänkin irti.

   Oma postaukseni Mitfordin tytöistä on täällä:
   https://luminenomena.blogspot.com/2011/01/mary-s-lovell-mitfordin-tytot.html

   Poista