torstai 21. toukokuuta 2015

12 kirjaa riippukeinuun


Hienoja kuvia ja ajatuksia sisältävää Katveita-blogia pitävä kaimani haastoi kirjabloggaajat listamaan 12 riippukeinussa luettavaa kirjaa; siis kirjoja, jotka sopivat luettavaksi kesällä. Rakastan kirjalistauksia, jotka ovat aina samalla kertaa sekä hetkeen sidottuja että aikaa kestäviä. Hetkeen sidottuja ne ovat siksi, että jo ensi viikolla listat näyttäisivät ehkä erilaisilta, mutta aikaa ne kestävät myös, sillä hyvät kirjat eivät katoa.

Minä haastan harvoin ketään, mutta nyt haluaisin lukea teidän muiden kesäkirjasuosituksia joko tämän kirjoituksen kommenteissa tai omassa blogissanne. Mitä aiotte lukea kesällä, mitä suosittelisitte muille, mitä minulle? Ja millaisessa lukupaikassa tulee se kaikkein kesäkirjallisin olo? Riippumatossa, omenapuun alla, parvekkeella, uimarannalla tai mummolan vintillä - missä muualla ja millaisissa tunnelmissa?


Ja tässä vastaukseni Katjan haasteeseen: minun riippukeinukirjani. Ensin kahdeksan suositusta blogini lukijoille satunnaisjärjestyksessä. Näistä kaikista olen blogiini kirjoittanut:

Maggie O'Farrell: Varoitus tukalasta helteestä
Heinäkuussa 1976 Lontoota piinaa helleaalto. Ei ole satanut kuukausiin, kasvit kärsivät ja vedestä alkaa olla pulaa. Irlantilaissyntyinen Gretta leipo leipää ja hänen miehensä Richard lähtee ostamaan lehteä - viimeisen kerran, sillä mies katoaa. Kirjassa on paljon toisiaan peilaavia vastakohtia: vanhemmat ja lapset, levottomat ja tasaisen oloiset sielut, kiireinen, kuuma Lontoo ja Irlannin maaseutu, katolisuus ja sekulaarinen maailma. Suosittelen Richardin katoamisesta kertovaa tarinaa luettavaksi hellepäivänä - juuri silloin, kun kuumuus käy raskaaksi ja mieli kaipaa jonnekin tuulen ja luonnonvoimien pauhaamisen äärelle.

Tove Jansson: Kuvanveistäjän tytär
Tove Janssonin omaelämäkerrallinen kertomuskokoelma kulkee muistosta toiseen tarina kerrallaan sekoittaen mielikuvituksen tosielämään ja kulkien 1920-luvun taiteilija-ateljeesta kesäiseen Pellinkiin. Lapsuus on sarja muistoja, mutta samalla paljon enemmän. Hurmaavia tarinoita, joissa Jumala asuu vuorella kivikkopuutarhan takana, äiti tekee salaa pieniä tulipaloja tuhkakuppiin ja ruokana voi olla kallistamakkaraa.

Pablo Neruda: Tunnustan eläneeni
Nobel-palkitun runoilijan ja diplomaatin muistelmateos. Yhtenä viimevuotisena kesälomakirjanani ollut Tunnustan eläneeni sopi hyvin luettavaksi hellepäivinä, liikkeellä ollessa. Nerudan teksti nimittäin virtaa - ei tietenkään samaan tapaan kuin omalla kotimaan-lomamatkallani pari viikkoa sitten vaihtuneet maisemat - samalla kertaa tasaisesti ja koko ajan uutta kokien. Neruda kirjaa muistelmiinsa paljon: niin lapsuutensa, nuoruutensa, uransa kuin rakkautensakin, yhtä lailla näkemänsä maat ja maisemat, politiikan ja runouden.  

H.E. Bates: Oi ihana toukokuu
Vielä ehtii, toukokuuta on reilu viikko jäljellä - ja tämä kirja kattaa kyllä kesääkin. Oi ihana toukokuu tutustuttaa lukijansa Larkinin kuusilapsiseen perheeseen, joka elää omassa onnelassaan jossain ihanan Englannin maaseudulla mansikkamaiden, kirsikkapuiden ja romujen keskellä. Mukaan mahtuu myös joukko mitä erilaisempia naapureita ja ystäviä, matka Bretagneen, kaikenlaisia kauppoja sekä elämää, josta osataan nauttia täysin siemauksin: jäätelötötteröitä, kananmuna-makkara-pekoni-leipä -aamiaisia, hanhea omenakastikkeella, mansikoita ja niin edelleen. Pohjimmiltaan ihmiselon ihanuutta ja kurjuutta, enemmän sitä ensin mainittua.

Eeva Tenhunen: Kuolema savolaiseen tapaan
Kuka murhasi punasaappaisen tytön? "Tottuus on niin pyhä asia, ettei sitä henno arkena käyttee." Näinpä. Dekkarit kuuluvat kesään ja savolaissyntyisenä löydän Eeva Tenhusen tekstistä aina jotain tuttua. Kuolema savolaiseen tapaan on samalla kertaa hupailu että ehta dekkari, juonittelua ja kuka sen teki -selvittelyä savolaismaisemissa.

Anni Kytömäki: Kultarinta 
"Isä, tytär ja metsästä nouseva voima". Keväällä 1917 Erik uskoo metsään ja Lidia työväenaatteeseen. Aika ja kaikki Suomessa tapahtuva yhdistää ja erottaa heidät. Vuosia myöhemmin Erik elää tyttärensä Mallan kanssa. Heillä on paljon koettavaa ja jaettavaa, mutta polut risteilevät enemmän kuin kukaan osaa aluksi aavistaa. Kirjan luettuani minun tuli ikävä metsään. Kultarinnasta välittyy rakkaus metsäluontoon. Sellainen rakkaus ja kokonaisvaltainen kunnioitus tuohon vihreään vapauttavaan voimaan, jonka soisi elävän meissä jokaisessa.

Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin
Sei Shonagōn, yli tuhat vuotta sitten Japanissa Heian-kaudella elänyt hovinainen kiehtoo suomalaista mainostoimittajaa Mia Kankimäkeä. Kankimäki ottaa vapaata töistä ja matkustaa Japaniin tutkimaan Sein elämää. Kankimäellä ei ole tietoa rahoituksesta eikä siitä, kuka Sei todellisuudessa oli. Matkakertomus, arvoitus, ihanien asioiden listaamista. Kankimäen kirjasta on moneksi. Minulle se oli niin mieluinen, että päädyin ostamaan sen vielä minikokoisena Miki-kirjana, jotta voin tarpeen tullen kantaa kirjaa taskussani.

Kate Atkinson: Elämä elämältä
Atkinsonin romaani on niitä kirjoja, jotka sisältävät kaiken, josta romaaneissa pidän ja miksi lukemista niin rakastan. Atkinson kirjoittaa hyvin: tarkkanäköisesti, älykkäästi, liikoja selittelemättä. Kirja jättää jälkeenä lukuisia kysymyksiä ja tulkintamahdollisuuksia. Rakenteeltaan Elämä elämältä on monikerroksinen, mutta silti tarinavetoinen romaani. Se kuljettaa brittiläisyyden ytimeen.


Ja sitten vielä muistilistan alkua itselleni ja vinkiksi muillekin: neljä suositusta kirjoista, joiden uskon olevan erityisen hyvää luettavaa milloin tahansa ja jotka kaikki aion lukea tulevan kesän mittaan.

Mihail Šiškin : Neidonhius
Kustantajan esittelystä lainattua: "Tulkki kuuntelee päivät pitkät Sveitsi-nimiseen paratiisiin pyrkivien venäjänkielisten pakolaisten rankkoja tarinoita. Näistä kertomuksista, läsnä ja poissa olevista rakkauksista sekä aikoinaan kuuluisan laulajattaren intiimistä päiväkirjasta hän punoo lumoavan sillan yli aikojen. Kokemuksen kollaasia rikastuttaa kirjallisuus kansansaduista aina Agatha Christieen." Tätä kirjaa olen jo aloitellut ja alku ainakin vakuuttaa. Siskin on mukana huomenna alkavalla Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalillakin. *

Thomas Mann: Taikavuori
Klassikko, jonka selättämistä olen ajatellut jo kauan. Nyt aion ainakin yrittää. Ihmisyyden suuria kysymyksiä tuberkuloosiparantolassa vuoristomaisemissa. Pitkiä virkkeitä, joten kirjalle täytynee varata kunnolla aikaa - vaikka puolet heinäkuusta!

Regina McBride: Ennen sarastusta
Irlantiin sijoittuva romaani omien juurien etsimisestä on tehnyt vaikutuksen moniin. Kesällä aion matkustaa Irlantiin ja siksi tulen lukemaan vihreälle saarelle sijoittuvia kirjojakin. Kirjoista ja matkasta lisää sitten aikanaan.

Joku dekkari, tänä vuonna varmaankin paitsi Vera Valan uusin, myös joku klassikko. Ehkä vihdoin ja viimein Dorothy L. Sayersia.



* Helsinki Lit on uusi kirjallisuusfestivaali, josta olen aika täpinöissäni. Liputkin ostin jo aikaa sitten. Huomiselta odotan eniten Šiškiniä ja Peter Hoegia, lauantailta Jörn Donnerin ja Lena Anderssonin keskustelua sekä Juha Itkosen ja Märta Tikkasen kohtaamista.

37 kommenttia:

  1. Kesällä tekee mieli lukea kepeämpää kirjallisuutta, ainakin välillä, paljon kuluu pokkareita, jotka on helppoja ja keveitä mukana kuljetettavia, ja usein huomaan tarttuvani samoihin kirjoihin en ehkä vuodesta toiseen, mutta parin vuoden välein. Catherine Cooksonia, Nora Robertsia, pirtsakkaa Anni Polvaa.. vielä aikuisenakin nuorten kirjat kuten Vihervaaran Annat ja Louisa.M.Alcottin kirjat houkuttavat kesäisin.. paras lukupaikka mökillä, omenapuunkatveessa vanhalla hetekalla makoillen, välillä on ihana laskea kirja ja katsella sinistä taivasta joka pilkottaa oksien lomasta, kukkapellolla lenteleviä perhosia, kuunnella heinäsirkan siritystä, ehkä sulkea silmät ja torkahtaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anni Polva sopisikin hyvin kesään! Tai Hilja Valtonen - tai joku muu vanha viihdekirjailija, teokset ovat kuitenkin aika nokkelia. Ja tyttökirjat ovat kyllä etenkin kesällä kertakaikkisen ihastuttavia.

      Taivaan katselu, pienet torkut tai heinäsirkan siritys rytmittävät kyllä suloisesti kesän lukuhetkiä.

      Poista
  2. Mahtava idea listata kirjasuosituksia kesälle! Tallensin tämän selaimen suosikkeihin ja palaan listaan varmasti. Lukeminen on niin ihanaa :) Selkeästi ihmiset etsivät aktiivisesti lukuvinkkejä, sillä esim.omassa blogissani, joka ei varsinaisesti ole kirjablogi, pysyy kuukaudesta toiseen suosituimpana postauksena se, jossa annoin kirjasuosituksia! Ps. olisipa kiva saada joskus tällainen lista aiheesta "10 kirjavinkkiä lukupiiriin"! Mitkä teokset ovat olleet sellaisia, jotka ovat herättäneet sinussa niin paljon ajatuksia ja tunteita, että olisit halunnut keskustella niistä muiden kirjan lukeneiden kanssa? Tuota elämä elämältä- kirjaa olen ajatellut yhdeksi valinnaksi kunhan varausjono kirjastossa lyhenee...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiina, kiitos. Lukeminen on kyllä ihanaa! Ja kirjavinkkejä tarvitaan aina. Lukupiiri-pohdintaasi vinkkaan yhdestä omasta työkirjastani: Suvi Aholan Ystäviä ja kirjoja pitää sisällään muun muassa esittelyjä kirjoista, jotka sopivat erityisen hyvin lukupiiriin. :)

      Poista
  3. Oh ihana lista, ihana ajatus! Pitääkin oikein miettiä omaa kesäkirjalistaa...Tässä sinulla on sellaisia, mitä kirjaan taatusti lainauslistalle, kiitos vaan! Kankimäen Asioita on niin ihana, kuului viime kesääni, teki syvän ja lämpimän vaikutuksen, oi että. Luulen, että se on luettava uudestaan tänäkin kesänä. Irlanti, oi Irlanti... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu, kesäkirjoja on ihana pohtia. Minun tulee oikeasti harvoin luettua omien suunnitelmieni mukaan, mutta tykkään fiilistellä tällä tavalla. Ja oi! sekä Kankimäkeen että Irlantiin. En ole koskaan aiemmin käynyt siellä, mutta tänä vuonna. <3

      Poista
  4. Hieno idea ja ihana lista plus kuvat.
    Jos Katveita sattuu lukemaan tämän kommenttini,niin kommenttini siellä menevät roskapostiin mutta jos kommentin kerran nostaa sieltä pois niin sitten onnistuu taas se kommentointi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jael, kiitos kun kerroit. Yritän ratkaista ongelman!

      Poista
    2. Jael, kiitos. Ja onneksi Katveita-blogin Katja huomasi tuon ongelman. Joskus blogitekniikka temppuilee ikävästi.

      Poista
  5. Hieno idea tämä kirjavinkkaus kesään. Sinulla on niin hyviä kirjoja listallasi ja vieläpä mainiot suunnitelmat!

    Panin heti ylös nuo irlantilaiskirjailijat, joita kumpaakaan en ole lukenut, vaikka viime vuonna luin paljon irlantilaiskirjallisuutta. Keskityin Joyceen ja nobelisteihin sekä luin Syngen Aransaaret, mutta nykykirjallisuudesta en tiedäkään mitään. Irlanti on kuitenkin aina kiehtova.

    Minulla on nyt innostuksen kohteena Juha Hurmeen Nyljetyt ajatukset, mutta täytyy yrittää kehittää blogiin pitempikin suosituslista. Kiitos ideasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elina, minäkin ilahduin kun Katveita-blogin Katja muisti tällaisella haasteella. Koetin miettiä monenlaisia kirjoja kesään ja suurimman osan olen tainnutkin lukea keväällä tai kesällä.

      Minä olen saanut hyviä irkkukirjavinkkejä sinun blogistasi. Vähän kutkuttaisi ottaa Joycen Dublinilaisia mukaan reissuun.

      Juha Hurmeesta olenkin kuullut paljon - tai tuosta kirjasta. ;) Jään odottamaan mietteitäsi siitä ja toivottavasti jaksat tehdä suosituslistankin, olisi kiva lukea se.

      Poista
  6. Thomas Mannia kannattaa lukea aina -- tuntuu että vain harva tarttuu niihin tänä hektisenä aikana juuri pitkien virkkeiden ja paksujen opusten vuoksi. Mutta jos uskaltaa paneutua ja antautua tekstin vietäväksi, on se varmasti palkitsevaa ja voimaannuttavaa. Usein luovutetaan liian aikaisin :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elämän krestomatia, Thomas Mann on hieno! Olen lukenut Kuoleman Venetsiassa (vain) ja vaikutuin siitä. En ole ihan samaa mieltä aikaisin luovuttamisen kanssa, ainakaan kirjablogimaailmassa. Muualla ehkä. :)

      Poista
  7. Hienot listat ja kiinnostavia teoksia. Aion lukea pari paksukaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omppu, paksukaisille on ihana varata aikaa juuri kesällä.

      Poista
  8. Kivat listat olet tehnyt, täytyykin ottaa ylös muutama noista nimistä, kuulosti sen verran hyvälle. Minä teinkin viimeksi juuri postauksen omista kesälukemisistani, pienen pinon kirjoja mitkä tällä hetkellä tuntuu hyville kirjoille lukea kesän aikana. Pinohan saattaa tosiaan muuttua vaikka jo ensi viikolla, mutta se ei haittaa. Suunnitelmissa olisi mm. hieman muumeja, Irvingiä ja luultavasti ainakin pari Anna-kirjaa. Jotain kepeää, mutta myös jotain mihin voi käyttää reilusti aikaa. Luen aika paljon parvekkeella ottaen samalla aurinkoa kissojen kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirsi, hauskaa, jos sait täältä kirjavinkkejä. Täytyy tulla katsomaan sinun kesäkirjalistaasi. Muumit ja Annan kuulostavat hyvältä - ja Irving, yksi omista suursuosikeistani. Kesällä on erilaista lukuaikaa kuin muulloin. Ja sulla ihanaa kissaseuraakin. :)

      Poista
  9. En itse harrasta mökkeilyä, mutta voisin kuvitella, että Antti Hyryn Uuni (josta olet täällä blogannutkin) toimisi mökkikirjana erinomaisesti. Kirja vie siihen kiireettömään ja pienimuotoiseen elämäntyyliin, jota moni kaupunkilainen lähtee mökiltä hakemaan. (Ja minä kuulun siis niihin, jotka fanittavat tuota mielipiteet jakanutta kirjaa.) Myös Laura Ingalls Wilderin kirjat voisivat olla hyvää kesälukemista, ehkä kuitenkin Pitkä talvi preerialla -kirjaa lukuun ottamatta.

    Jos taas haluaa paneutua kaupunkikesätunnelmiin, Anssi Kelan Kesä Kalevi Sorsan kanssa on ihan kelpo kirja, vaikken Anssi Kelasta yleisesti ottaen niin hirveästi perustakaan. Suomalainen vastine Steven Hallin Haitekstille (joka on kyllä parempi kirja).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuomas, Hyryn Uuni on hieno vaikka kesälukemiseksi. Itse asiassa mietin sitä omalle listalleni, mutta jätin nyt pois, koska tulen kesällä palaamaan Hyryyn. Minäkään en ole mökkiväkeä, mutta sain muuten Uunista paljon irti, jotenkin siinä oli oman mummolani tunnelmaa.

      Sait nyt vähän kiinnostumaan Anssi Kelan kirjasta, mutta vain vähän. ;)

      Poista
  10. Jostain syystä kärsin kesäisin lukujumista. Tosi outoa! Kesäkirjoihini kuuluvat ehdottomasti dekkarit ja nostalgiset kirjat, kuten kohdallani Neiti Etsivät. Minusta myös klassikot sopivat hyvin kesään.

    Ihana tämä listauksesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jenni, kärsitkö? On tosiaan vähän hassua, mutta onneksi sinun kohdallasi se on ohimenevää ja muuten luet niin paljon. <3

      Poista
  11. Kiitos inspiraatiosta, tällaisen listan teen kyllä itsekin ensi viikolla, kun kesäloma kolkuttelee. :-) Listallasi oleva Kultarinta löytyy omalta kesäni listalta -olen sitä säästellyt tarkoituksella. Neidonhiusta on kehuttu, sen luen ennemmin taikka myöhemmin. Olen vastikään lukenut Sinun kirjeesi, josta yritän kirjoitella tänään arviota. McBride kuulosta houkuttelevalta, laitetaan muistiin.

    Elinan tavoin suosittelen leppoisaan kesäpäivään Juha Hurmeen Nyljettyjä ajatuksia. Luen sitä juuri lukupiiriämme varten, ja olen myyty... Hei kenties näemme huomenna Litissä! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa, kiva, että teet listan. Odotan innolla! Kultarinta on sellaisesta hyvää, että sitä on kannattanutkin säästellä. Toivottavasti pidät.

      Siskin oli ihan mahtava Helsinki Litissä. Emme muuten nähneet tänään, koska olin paikalla vain eilisen. Tarkoitukseni oli tulla tänäänkin, mutta kaikki muu (perhepuuhailu) otti ylivallan aikataulusta.

      Poista
  12. Oikein hyvältä kuulostavia kirjoja. Itse taidan lukea saaren rauhassa vihdoinkin Tuula Karjalaisen Tove Jansson, tee työtäsi ja rakasta elämänkerran, Muhinan Piirityspäiväkirjan, Mario Vargas Llosan Keltin unen, Cunninghamin Tunnit ja Sinkkosen Solveigin laulun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai, oi Karjalaisen kirja! Se on ihana. Sopii varmasti hyvin kesään - tai mihin tahansa sopivasti joutilaiseen aikaan. Tunnit on niin ikävään hieno. Solveigin laulun luin parikymppisenä ja olen miettinyt, millainen se olisi nyt.

      Poista
  13. Hei, kiitos tästä listasta!
    Olen aivan lumoutunut. Tässä on niin erilaisia kirjoja ja monia sellaisia, joita en ole edes ajatellut.
    Esittelet ne vakuuttavasti ja niin, että kirjasta tulee käsitys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katveita,
      sinulle kiitos haasteesta. Oli ilo miettiä mahdollisia kesälukemisia. Kahdeksan ensimmäistä teki minuun vaikutuksen syystä tai toisesta, neljää viimeistä odotan innolla. Koska pidät Shieldsistä, kokeile lukea tuo O'Farrellin kirja. Siinä on muutenkin kiinnostavia teemoja.

      Poista
  14. Riippukeinikrijoissasi kaksi ikisusikkiani, josta toinen on minusta vähintäin maailman 10 parhaimman lisltallani eli Mannin Taikavuori ja sitten aivan erityinen Ennen sarastusta.

    Oma suosistuslistani olisi aivan liian pitkä, joten jätän sen toiseen aikaan ja paikkaan<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, ajattelenkin aina vähän sinua kun mietin Taikavuorta. <3 Ja Ennen sarastusta lähtee matkalle mukaani. Huomasin, että kirjassa ollaan osin Brayssa ja hotellimme sijaistee melko lähellä.

      Listoja voi onneksi laatia milloin vain. :)

      Poista
  15. Kiva postaus, pitää miettiä ja laittaa postaus jossain vaiheessa!

    VastaaPoista
  16. Onpa riippukeinulistallasi monta houkuttelevaa kirjaa... Kultarinnan haaveilen kesääni mahtuvan (jos ei, niin tuleviin vuodenaikoihin sitten) ja tuo Elämä elämältäkin on yhä lukematta... Kankimäen kirjaa suositteli myös eräs ystäväni, joten siihenkin tahtoisin jonakin hetkenä tarttua. Ja tuo Neidonhius, lukupinossa sekin... Kylläpä huojuu! Omassa kesässäni puhaltavat myös ne vanhojen kirjojen tuulet, mutta ehkäpä jokunen uudempikin teos puhaltaa itsensä luokseni...

    Aurinkoa toukokuun suloiseen sunnuntaihin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, kaimaseni, hauskaa jos löysit täältä houkuttelevia kirjoja. Uskon, että pidät Kultarinnasta. Se on hyvä kesäksi, mutta sopii syksyynkin. Kankimäen kirja taas on aivan ihananihana, siinä jotain ihan omaansa.

      Minuakin houkuttelevat myös vanhemmat kirjat, ne mummolan vintin aarteet ja muut.

      <3

      Poista
  17. Hieno lista, ja nyt kyllä houkuttaa tehdä omakin!

    Omiin kesäsuunnitelmiini kuuluu ainakin palaaminen muutamaan vanhaan tuttuun kirjaan, ja niiden lisäksi sitten...saa nähdä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu, kivaa että teit oman listasikin. Vanhat tutut ovat kivaa kesäseuraa. Ja se on myös ihanaa, että kesäksi voi suunnitella kaikenlaisia lukemisia ja sitten ne suunnitelmat muuttuvat.

      Poista
  18. Kate Mossen kirjat ovat taidokkaita,koukuttavia ja hyvää lukemista niin kesällä kuin talvella,harvoja kirjoja joihin palaa aina uudestaan!kevyt kesälukeminen on myös tuija lehtisen sara-kirjat.tulee teini-ajat mieleen ja niin hyvälle tuulelle!!kannattaa tutustua!

    VastaaPoista
  19. Oi ihana toukokuu on ehdottoman upea kirja riippukeinuun ja ylipäätään kesähetkiin <3

    Minä suosittelen kesäkirjoiksi ainakin Enid Blytonin iki-ihania ja nostalgisia Viisikoita (seikkailuja ja ihania eväitä), Stephen Kingiä (jännitystä kesähelteitä viilentämään) ja villinä korttina Susan Fletcheriä (vasta Noidan rippi luettuna, mutta uskon muunkin tuotannon olevan täynnä upeita maisemaa ja vahvaa kerrontaa).

    VastaaPoista