torstai 7. syyskuuta 2017

Menoja ja mekkoja


Tänään on ollut niin syksyinen päivä, että täytyy aloittaa bloggaus herttaisella kuvalla. Syksy sinänsä on monessakin mielessä ihanaa aikaa, kun voi nauttia kotihiireilystä, kuten itse mieluiten teen, tai aktivoitua kulttuuririennoista, joista toisinaan nautin.

Muutamia menoja olen merkinnyt kalenteriini. Turun ja Helsingin kirjamessuja odotan tietenkin kovasti, mutta messuihin tulen palaamaan täällä blogissani sitten aikanaan. Nyt muutamia muita tärppejä.

Kirja vieköön meidät taas Savoy-teatteriin hauskojen, koskettavien, yllättävien ja säkenöivien keskustelujen äärelle. Kevätkauden tapaan iltoja emännöi Baba Lybeck ja monologeja kirjoista esittävät Milka Ahlroth, Vera Kiiskinen, Kristiina Halttu, Taisto Oksanen ja Ilkka Merivaara.

Syksyn ensimmäinen Kirja vieköön! -ilta on ensi viikon keskiviikkona 13.9. Silloin lavalle astuvat Anni Kytömäki, Kati Tervo, Selja Ahava, Rosa Liksom, Tuomas Kyrö ja Eero Huovinen. Varmasti upea ilta tulossa. Illan kirjailijoiden teoksista olen lukenut Selja Ahavan Ennen kuin mieheni katoaa, josta vaikutuin aika lailla: hienoa, henkilökohtaista ja taidolla kirjoitettua proosaa. Anni Kytömäen Kivitaskun suunnittelen lukevani syyslomalla, Kultarintaanhan ihastuin pari vuotta sitten.

Syyskuun jälkeen on vielä kaksi Kirja vieköön -iltaa. Ne järjestetään
7.11.2017 klo 19
Ja
13.12.2017 klo 19
molemmat tietenkin Savoy-teatterissa.

Lisätietoa tapahtumasta: Kirja vieköön!Kirja vieköön vei minut ja joukon muita kirjabloggaajia myös viettämään iltaa Sokos hotelli Presidentin uuteen Bistro Manuun, jossa kuultiin kirjoista ja päästin maistamaan Manun illallista. Tässä tapauksessa Manu ei ole edesmennyt presidenttimme, vaan ”mestari”. Manun ruoista pidin etenkin kaloista, niin alkupaloissa kuin pääruoassa. Pääruokana olleen lohen punajuurikastike oli kerrassaan herkullista.


Jos kirjallisuus vie, niin varmasti myös teatteri. Jokunen aika sitten kävin Kansallisteatterin Bloggariklubilla, jossa Panu Rajala ja Kjell Westö kertoivat kiehtovasti kirjoistaan Virvatuli ja Rikinkeltainen taivas. Westön romaani onkin minulla luettavana parhaimmillaan, joten siitä lisää myöhemmin. Rajalan oivallisesti nimetty teos puolestaan on katsaus Eino Leinon elämään ja aikakauden Helsinkiin - tai oikeammin Kämpin ja Kappelin väliseen alueeseen, kuten Rajala Bloggariklubin aikana totesi.


Kansallisteatterin syksyyn kuuluvat muun muassa Westön Kangastus 38 -romaaniin pohjautuva näytelmä sekä Anne Rautiaisen ohjaama Mestari ja Margarita, joka pohjautuu tietenkin Mihail Bulkagovin romaaniin Saatana saapuu Moskovaan. Rautiainen kertoi illan aikana, miten mukana on nukketeatteria, muttei perinteisellä tavalla. Saatana saapuu Moskovaan on muuten ollut lukulistallani kauan. Olisi varmasti aika siirtyä suunnittelusta lukutekoon.

Kirjallisuus vai teatteri, kumpi teitä vie? Vai molemmat?Kumpi vain, minulla on menoihin kaksi niin oivaa mekkoa, ne esittelen nekin. Mekot ovat oikeastaan vähän kirjallisia, koska kankaiden suunnittelija Satu Kontinen on kuvittanut upeita kirjoja, esimerkiksi yhdessä Laura Ertimon kanssa tekemänsä - ja Vesi-kirjat. Vesi-kirjan julkkareiden jälkeen innostuin tilaamaan kankaita Nupusta. Itse en osaa ommella ollenkaan (tämä on totta, voin samalla kertoa, että koulussakin minulle kaikkein vaikein oppiaine oli käsityö; en osaa virkata tai neuloakaan), mutta onneksi serkkuni osaa. Kiitos hänen sain nämä kuvakirjamekkoni, jotka jaksavat kukkia syksyä ja talveakin kohti.

Kirja vieköön -ilta ja Bloggariklubi järjestäjien kautta; Nuput ihan omalla kustannuksella.

17 kommenttia:

 1. Ihanat kuvakirjamekot. Minua vie kirjallisuus, mutta käyn kyllä teattereissakin. Tuo Saatana saapuu Moskovaan kiinnostaa kovasti, vaikka en ole lukenut kirjaa. Se on mieheni yöpöydällä ja hän lukee tyyliin 10 sivua vuodessa sitä. Ehkä nappaan sen joskus ja lukea hivautan ihan varkaiten ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, kiitos. Minuakin kirjallisuus vie enemmän, mutta joskus ilta teatterissa vai vaikka konsertissa virkistää.

   Otetaanko Saatana saapuu Moskovaan -haaste? ;) :)

   Poista
 2. Onpa tosiaan kivan mekot. Ihan sun tyylisiäkin vielä. :D

  En ole saanut aikaan aktivoitua teatterin suhteen, kun on niin tylsää varata lippuja jonnekin hamaan tulevaisuuteen. Bulgakovin teos on mulle erityinen, koska sen lukemattomuudesta syntyi aikanaan ajatus klassikkohaasteesta.

  Savoyssa ensi viikolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu, kiitos! Tykkään paljon näistä mekoista. Tavallisesti pukeudun aina farkkuihin ja neuletakkiin, mutta kylille - eli kirjajuttuihin :D - mennessä vaihdan usein koltun päälleni.

   Bulgakovin romaani pitää kyllä lukea.

   Savoyssa! Mutta ensi viikolla en pääse, marraskuussa viimeistään. Ja kirjamessuilla siinä välissä.

   Poista
 3. Ihanat mekot!

  Minua vievät sekä kirjat että teatteri. Tulin lukeneeksi Saatana saapuu Moskovaan klassikkohaastetta varten (!) ja haluan ehdottomasti mennä katsomaan Mestari ja Margaritan Kansallisteatteriin. Ja menenkin, liput ovat valmiina lokakuun alkuun.
  Toisaalta aloin aikoinaan lukemaan Shakespearen näytelmiä, koska rakastin Turun Kaupunginteatterin Rikhard III -versiota.

  Kirja vieköön jää taas väliin (pahus). Se osuu aina hetkeen, jolloin ei vaan ole mahdollista. Nytkin taitaa olla isäntä matkoilla ja minulla sitten tietysti lastenvahtivuoro...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, kiitos. Muuten, mekkojen ompelija asuu sinun vanhassa kotikaupungissasi (jos oikein muistan :)).

   Hienoa, että sinulla on jo liput Mestariin ja Margaritaan. Shakespeare on kirjailija, jonka tuotantoa voisi lukea enemmänkin, ainakin minun pitäisi.

   Minulla on ensi viikon Kirja vieköön -illan suhteen ihan sama juttu. Mutta jospa marraskuussa sitten.

   Poista
 4. Mukavia syyssuunnitelmia sulla!

  Onpas kauniit mekot, noilla kyllä kelpaa ottaa syksy vastaan. Ainakin minä näen nuo kaunokaiset jouluruusuina! <3 <3 <3

  Saatana saapuu Moskovaan odottaa minullakin oikeaa hetkeään lukulaitteella...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, osin suunnitelmia, osin haaveita - ja koko ajan vinkkejä muille. ♥

   Minustakin näistä mekoista tuli ihania, ehkä jouluruusuisiakin.

   Nytkin täällä olisi useita meitä, joilla on Bulgakov vielä lukematta. Lukumietteistä tekoihin... :)

   Poista
 5. Katja, onpa kauniit mekot ja monipuoliset käytössä, neuleen kanssa tai ilman, kylmällä paita alle. Laita joskus blogiin kuva, jossa sinulla on jompi kumpi näistä yllä.

  Kirjallisuus JA teatteri. Syksyyn on neljä näytöstä varattuna. Ensin teinilastenlasten kanssa Häräntappoase Kotkassa, sitten ystävän kanssa Pesärikko niinikään Kotkassa, joulukuussa Koivu ja Tähti Kansallisteatterissa ja vielä Suosalon ja Nuojuan kiertuenäytelmä Kiviä taskussa Kouvolassa. Keväällä sitten lisää. Rakastan teatteria, varsinkin kokeellisempaa. Odotan paljon Saision näytelmältä Koivu ja tähti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, kiitos. Uskaltaisinkohan laittaa... Ehkä kirjamessujen myötä. Katson aina kauhean mielelläni muiden asukuvia, mutta en osaa itse harrastaa niitä.

   Sinulla on tänä syksynä edessä monenlaisia teatteriesityksiä. Tuo Pesärikko olisi tosi kiinnostava nähdä. Koivu ja tähti on varmasti katsomisen arvoinen.

   Poista
 6. Tosi nätit mekot:) Ja herkullisen näköistä ruokaa:)
  Olisi kiva päästä Turun ja Helsingin kirjamessuille,mutta ovat vähän liian kaukana. Veljeni sen sijaan on molemmissa, ruokapuolen messuilla, italialaisen ruuan osastoilalan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, tuolla oli tosi herkullista. Söin kasvis- ja kalaruokia.

   Olenkin varmaan joskus tehnyt ostoksia veljesi osastolla Turun tai Helsingin kirjamessuilla. En tosin tietenkään tunnista veljeäsi, mutta joskus taisi olla juttua hänen osastostaan. Kirjamessujen ruokamessuilla on aina ilo kierrellä.

   Poista
 7. Kirjallisuus vie useammin kuin teatteri, mutta molemmista nautin. Onpa kauniit kankaat ja vielä kauniimmat mekkomallit! Onnea on osaavat läheiset ja sukulaiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henna, sama täällä noiden kulttuuristen viejien suhteen. :) Ja kiitos, olen samaa mieltä, sukulaiset ovat muutenkin onni. ♥

   Poista
 8. Oi, mitä mekkoja! Niin kauniit kuosit.

  Ja Westön nimmari :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana, Nuppu tekee ihania kankaita - ja muistikirjoja.

   Juu, nimmarikin! :)

   Poista
 9. Olen huono käymään teatterissa, mutta tuo Mestari ja Margarita on saanut kyllä harkitsemaan lipun ostamista. Siitä saisi hyvän syyn lukea kauan luettavien listalla roikkunut kirja :) Toinen vaihtoehto olisi mennä katsomaan Kangastus 38. Sekin toimisi kirjan lukemisen motivaattorina, en nimittäin ole vielä koskaan lukenut Westötä. Westö on tosin nyt syksyn lukulistallani, koska haluan päästä selville, mihin niin monien ihastus pohjaa.

  VastaaPoista