perjantai 27. toukokuuta 2016

12 tietokirjaa riippukeinuun / Tietokirjat vievät


Kaunis kevätkesä saa blogin miltei uinahtamaan, kun bloggaajalla on kiire kerätä nokkosia piirakkaan, tuoksutella kevätsadetta, kuvata pihan kukkijoita ja tehdä arkitöitä. Lisäksi luettavana on romaani, joka on kahdesti jäänyt kesken ja jonka maailma alkaa nyt avautua - viimeinkin! (Instragam-tiliäni seuraavat tietävät, mistä kirjasta on kyse, muille se selviää jonkun ajan kuluttua.)
Kuvat kertokoot kevätfiiliksistäni. Tässä fiilistelyn lomassa on juuri sopiva aika vastata kahteen erilaiseen tietokirjahaasteeseen, jotka aion nyt yhdistää.

Katveita-blogia pitävä kaimani haastoi minut kertomaan 12 tietokirjasuositusta riippukeinuun. Tietokirjat vievät -haasteen säännöt puolestaan kuuluvat näin: "valitse viisi tietokirjaa (joita et ole vielä esitellyt blogissasi) ja viisi nettisivua, joiden tiedon laatu on ansiokasta ja esittele ne lyhyesti blogissasi". Tästä haasteesta kiitän Mustikkakummun Annaa ja Jonnaa.

Yhdistän haasteet siten, että listaan nyt viiden sijasta 12 kirjaa. Nettisivuissa tyydyn viiteen, niitä on vaikea keksiä!


12 kirjaa riippukeinuun / Tietokirjat vievät

Onpa herkullista listata tietokirjoja! Esittelen blogissani tietokirjoja suhteellisen vähän, mikä johtuu siitä, että työskentelen tietokirjallisuuden parissa ja kaunokirjallisuutta luen joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta harrastuksekseni. Nyt listaan uusia ja hieman vanhempia tietokirjoja, omia suosikkejani ja suosituksiani teille muille. Tavoistani poiketen tässä listauksessa on mukana nyt myös muutama työnantajani kustantama kirja. Mainitsen muutaman "vanhan", eli ennen tätä vuotta ilmestyneen rakkaaksi käyneen työkirjan.

Ryhmittelen 12 tietokirjaa neljään eri ryhmään:

Henkilökohtaista elämää tiedon taustalla

Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin (Otava 2013)

"Koirankorvakirjani" on sekoitus omakohtaista päiväkirjaa, tutkimuspäiväkirjaa, matkakirjaa ja jonkinlaista fiksua ja ei-opastavaa elämänmuutoskirjaa.  Suosittelen kirjaa kaikille, joita kiinnostaa uskallus heittäytyä johonkin omaksi kokemaansa, jotka innostuvat Japanista ja/tai pitävät ihanien (!) asioiden listaamisesta.


Helen Macdonald: H niin kuin haukka (Gummerus 2016)

"Haukkanainen" Helen Macdonald vieraili hiljattain Helsinki Litissä ja osoittautui hurmaavaksi ja hauskaksi eksentrikoksi. Hänen menestyskirjansa H niin kuin haukka on surumielinen, paikoin ristiriitainenkin.  Se on hidasta kirjallisuutta, joka vaatii aikaa ja syventymistä. Haukan ja ihmisen kohtaamisessa kaikessa kyse tuntuu olevan ihmisyydestä.


Bea Uusma: Naparetki (Like 2015)

Vuonna 1897 Huippuvuorille kadonneen retkikunnan kohtalo askarruttaa Bea Uusmaa 2000-luvun Ruotsissa. Jonkinlainen pakkomielle ajaa Uusmaa, joka kouluttautuu lääkäriksi ymmärtääkseen paremmin tutkimaansa. Ulkoasultaan(kin) tyylikäs Naparetki on hyytävä, koskettava ja ennen kaikkea viihdyttävä kertomus Andreé-retkikunnasta, jonka arvoituksellinen kohtalo on jää kutkuttamaan paitsi Bea Uusman, myös lukijan mieltä - lukemisen jälkeenkin.


Työn(kin) puolesta luettua, eli nämä työkirjat olisin hankkinut omaan hyllyyni joka tapauksessa

Anne Helttunen, Annamari Saure ja Jari Suominen: Mieli ja maisema (Avain 2015)

Miten suomalaiset kirjailijat tekevät työtään? Missä he saavat ideoita, missä kirjoittavat? Mielikuva kirjailijasta yksinäisessä kammiossaan on yhtä romanttinen kuin kuva runoilijasta vilkkaan kahvilan nurkkapöydässä hiomassa säkeitään.  Kirjassa on upeita valokuvia ja kohteensa oloisia tekstejä. Mukana yli 20 kirjailijan joukossa ovat muun muassa Virpi Hämeen-Anttila, Anna-Leena Härkönen, Tomi Kontio, Leevi Lehto, sekä Johanna Vento ja Seita Vuorela.


Heta Pyrhönen: Jane Austen. Aikalaisemme (Avain 2014)

Ylpeys ja ennakkoluulo. Järki ja tunteet. Ihastuksen huokaus. Miksi Jane Austenin teokset puhuttelevat vielä liki 200 vuotta kirjailijan kuoleman jälkeen? Heta Pyrhönen käy läpi kaikki Austenin suomennetut teokset ja pohtii myös erilaisia Austen-mukautuksia. On monia syitä sille, miksi Austen on aikalaisemme.


Sara Kokkonen: Rasavillejä ja romantikkoja. Rakkaat suomalaiset tyttökirjat (Avain 2013)

Yhtä hyvin olisin voinut nostaa tähän Kokkosen toisen kirjan, ulkomaisia tyttökirjoja käsittelevän Kapinan ja kaipuun, mutta mennään nyt kotimaisilla. Ihana Iiris rukka, Mary Marckin koululaisromaanit, Rauha S. Virtasen Seljat ja, yksi oma suosikkini, Marjatta Kurenniemen Kesälintu. Suomalaisten tyttökirjojen lumoa, kirjailijaelämäkertoja ja lukijoiden kokemuksia. Kaunis kirja.


Ikiaikaisia suosikkeja

Suvi Niinisalo: Keijukaisten lähteillä (Atena 2004)

Tässä suhteessa tulin ulos kaapista jo blogini alkuvuosina: rakastan ja puolittain kerään keijukaisaiheisia kirjoja, mutta en tietenkään mitä tahansa. En innostu Disneyn Helinä-keijusta, Winxeistä tai ylisöpöistä postikorttikeijuista, mutta rakastan esimerkiksi prerafaeliitteihin väljästi liittyneiden taiteilijoiden, kuten John William Waterhousen töitä, sekä viktoriaanisen aikakauden maalauksia. Kyse ei siis ole aina suoranaisista keijukaisista, mutta  kirja Keijukaisten lähteillä vastaa hyvin tähän puoleen taiderakkauksistani. Teos avaa keijukaistaiteen historiaa ja ajallista kaarta.

Ja ah, Niinisalon kirjan kantta koristaa John Atkinson Grimshawn maalaus Iris (joka tunnetaan myös nimellä Yön kuningatar) ja se on _ihana_.


George E. Marcus: Ethnography Through Thick and Thin (Princeton University Press 1998)

En tiedä, voinko suoraan suositella tätä tai vinkata tästä, mutta: Marcusin teos oli minulle ensin vaikea tenttikirja, sitten eräs tärkeimmistä ja rakkaimmista tutkimuskirjoistani. Niin, olen aiemmalta ammatiltani tutkija, mutta väitöskirja hautautui jonnekin äitiyslomien ja muiden töiden taakse. Kirja avaa refleksiivistä kulttuurintutkimusta ja monipaikkaista etnografiaa. Jos kulttuurintutkimus, etenkin kulttuuriantropologia kiinnostaa, ovat Marcusin muutkin kirjat, etenkin yhdessä James Cliffordin kanssa toimitettu Writing Culture edelleen hienoja.


Miina Savolainen: Maailman ihanin tyttö (Blink Entertainment 2008)

Voimauttava valokuvaus kiinnostaa minua menetelmänä. Miina Savolaisen kirja on kunnianosoitus Hyvösen lastenkodissa kasvaneille tytöille, jotka poseeraavat sadunomaisissa kuvissa sellaisina kuin itse haluavat itsensä nähdä: vahvoina ja ehjinä. Kuvat ja maisemat niiden takana vangitsevat. Kaunis ja tärkeä kirja.


Tänä kesänä ajankohtaisia

Sanna Wickström: Hyvän elämän reseptit

Onni oli myötä ja voitin Taikasaappaat-blogin arvonnassa tämän Wickströmin kirjan. Arjen unohdettu voima, pienten hetkien parhaus ovat sellaisia, joita ei aina huomaa tai muista arvostaa. Tätä kirjaa aloin lueskella jo tänään.


Jens Andersen: Astrid Lindgren. Tämä päivä, yksi elämä

Kehuttu elämäkerta, jonka ostin jo pääsiäiseksi, mutten ehtinyt lukea. Vahvaksi muotokuvaksi luonnehdittu kirja rakastetusta kirjailijasta. Lindgren-fanina odotan lukemista kovin.Minna Eväsoja: Melkein Geisha

Jo mainitun Kankimäen kirjan ja Ateneumissa koetun upean Japanomania-näyttelyn jälkeen tämä on luettava. Minna Eväsoja "on asunut ja matkustanut Japanissa, opiskellut japanin kieltä ja japanilaista estetiikkaa harvinaiseen tapaan länsimaalaisena japanilaisten joukossa [--] Kirja on kokoelma hersyviä, joskus härskinrohkeita, monesti kauniita ja yleensä hauskoja tarinoita japanilaisesta kulttuurista ja siitä, kun suomalaisnainen kohtaa sen." Kuulostaa hyvältä.Entä ne nettisivut, eräänlaiset tiedon tiet? Tämä onkin vaikeaa, mutta valitsen nyt viisi sivustoa, joita käytän usein.

Fennica

"Fennica – Suomen kansallisbibliografia on suomalaisen julkaisutuotannon tietokanta." Muuta selitystä ei tarvita. Saan Fennicasta paljon apua työhöni.

Ilmatieteen laitos

Millaista säätä on luvassa? Miten revontulet liikkuvat? Monin tavoin hyödyllinen sivusto.


Internet Movie Database

Olen varmasti ärsyttävää elokuvaseuraa kotona, sillä kesken perheen yhteisen leffaillan alan tarkastella katsottavan elokuvan taustatietoja: kuvauspaikkaa, näyttelijöiden elämäkertoja, sitä mitä kyseisen filmin ohjaaja on aiemmin tehnyt. Äh! Ja tähän tarkasteluun IMDB oikein hyvä.


Kielitoimiston ohjepankki

Kustannustoimittajalle tarpeellistakin tarpeellisempi sivusto, jossa vierailen joitakin kertoja viikossa kielenhuoltoon liittyviä seikkoja tarkastellessani.

TripAdvisor

Etsin TripAdvisorista hotelli-, ravintola- ja kohdearvioita. Tämä matkailusivusto on esimerkikki sosiaalisesta mediasta, joten sen luotettavuus täytyy jokaisen tulkita itse. Neljä tähteä keskiarvokseen saanut hotelli saattaa saada myös yhden tähden arvioita ja perusteena voi olla vaikka se, että WC-paperi oli väärää laatua tai että aamiaisella ei saanut munakokkelia. Keskiarvo kuitenkin kertoo paljon ja matkailijoiden vinkit ovat kiinnostavia.


Nämä haasteet ovat olleet jo monissa blogeissa, mutta jos eivät, niin olisi hienoa jos Sinisen linnan kirjaston Maria, Leena Lumi ja Luettujen, lukemattomien Liisa listaisivat omat 12 tietokirjaansa riippukeinuun. Tietokirjat vievät -haasteeseen taas toivon vastauksia Pienen kirjaston Katrilta, Tuijatan Tuijalta sekä Kulttuuri kukoistaa -blogin Arjalta.

28 kommenttia:

 1. Katja, kiitos haasteesta<3 Olen tämä kuitenkin tehnyt aivan vähän aikaa sitten eli tässä: http://leenalumi.blogspot.fi/2016/05/tietokirjat-vievat-haaste.html

  Oi, miten ihastuttavat ja suvieset kuvat!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, huom: haastoin sinut tuohon 12 kirjaa riiippukeinuun, en Tietokirjat vievät -haasteeseen. ;)

   <3

   Poista
  2. Juu siis 12 tietokirjaa riippukeinussa...Kiitos<3 Saatan olla viikonloppuvapaalla, mutta katsotaan ensi viikolla.

   Omenankukka&syreeniviikonloppua <3

   Poista
  3. Leena <3 Eikä kiirettä, sitten kun ehdit! Minäkin vastaan siihen minulle lähettämääsi haasteeseen hieman myöhemmin, väliin kirja tai kaksi. :)

   Poista
 2. Katja, kiitos haasteesta! Kolme ensimmäistä, jotka tässä esittelet, ovat minua sykähdyttäneitä kokemustietokirjoja. Pistän hautumaan ja vastaan haasteeseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuija, ole hyvä! Jään mielenkiinnolla odottamaan, millaisia tietokirjoja haluat tässä haasteessa listata. :)

   Poista
  2. Katja, kiitos kivasta haasteesta! Päädyinkin aika nostalgiselle tietokirjamatkalle, kokemuskolahtajiin. Ilman tätä haastetta en olisi miettinyt menneitä ja niiden vaikutusta. https://tuijata.wordpress.com/2016/07/10/tietokirjat-vievat-haastevastaus/

   Poista
 3. Hyvä haaste.Yhtäkään noista tietokirjoista en ole lukenut,mutta sen sijaan nettitietopankit tuttuja.Trip Advisoriin olen laittanut aika monta arvosteluakin viime aikoina..
  Ihana kuvat,kevätkesänne on niin kaunis:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, suosittelen monia näistä kirjoista. Trip Advisor on hyödyllinen sivusto. Minäkin olen laittanut sinne muutamia hotelliarvioita. Etsin sieltä usein tietoa ravintoloista ja majapaikoista.

   Mukavaa viikonvaihdetta!

   Poista
 4. Olipas siinä hyvä ja mielenkiintoinen haaste. Ja kivat vastaukset sinulta Katja. Muutama tuttukin kirja sieltä löytyi, mm Kankimäen kirjasta pidin kovasti. Lindgrenin elämäkerta on kesän lukulistallani. Kauniit, kesäiset kuvat! Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, tämä oli yllättävän vaikea haaste vastata. Kankimäen kirja on hieno, olen palannut siihen aina ajoittain. Lindgren-kirjan uskon minäkin olevan hyvää kesälukemista. Olit muuten mielessäni tässä vähän aikaa sitten: luin näet Viherpihaa. :)

   Poista
 5. Huippupostaus! Monta mielenkiintoista kirjaa nousi esiin, kirjasto kutsukoon :D
  Mä tunnistan tuon keijuhurahduksen...ne on vaan niin huikean hienoja nuo vanhat keijuteemat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akissfromthepast, kirjasto on loistopaikka, sinne vaan! Ja keijukaiset. En tiedä, jotain niissä on, ainakin vanhoissa maalauksissa ja folkloressa. :)

   Poista
 6. Olen samanlaisen urakan edessä. Kahdesti olen keskeyttänyt saman kirjan. Eilen hain yliopiston kirjastosta H.C. Andersenin satukirjan. Aikomukseni on lukea viikonloppuna yksi satu. Ja jatkan siitä tuohon kirjaan. En ajattele blogia lainkaan. Haluan lukea tuon kirjan en välttämättä blogata. Arvelen, että sinun kirja on B. Minun on T. (Otavan sininen) Katsotaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulla, Andersenin satujen lukeminen viikonloppuna kuulostaa hyvältä. Samoin se, ettei ajattele blogia. Joskus täytyykin ns. lukea ihan itselleen. Mietin, että mikäkän sinun T-kirjasi on. Minulla tosiaan kyseessä on B. Nyt olen ihan sen lumoissa, vaikka aluksi on vaikeaa.

   Poista
 7. Kiitos haasteesta, vastaan mielelläni. Listallasi on muutama minullekin tärkeä kirja - saa nähdä päätyvätkö ne minunkin listaukseeni. Tosin mielessäni vilistää nyt niin paljon hyviä tietokirjoja, että valinnanvaikeus on varmaan edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, ole hyvä. Olen iloinen, että vastaat tähän. Jään mielenkiinnolla odottamaan kirjalistaustasi, sillä sinun makuasi pidän hyvänä ja uskon saavani minulle sopivia vinkkejäkin.

   Poista
 8. Kiitos paljon Katja! Kiinnostava, hieno lista. Tuttujakin, mutta myös sellaisia käsiin etsittäviä :) Ja kuvat, hienot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, ihanaa että kommentoit. <3 Näissä listauksissa on varmasti aina tuttua ja uutta, hyvä niin. Kiitos paljon. :)

   Poista
 9. Onpa listallasi monta ihanaa kirjaa, aika monet ovat minullekin armaita <3 Tuo Jane Austen -kirjakin odottelee hyllyssäni, miksihän en ole siihen vielä ehtinyt paneutua! Myös Lindgrenin elämäkertaa olen ehtinyt vasta silmäillä. Noh, onneksi ihania ja inspiroivia kirjoja riittää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kaimaseni. Arvelinkin, että näissä on osin sinulle tuttuja kirjoja. Austen-kirja on hieno, suosittelen sitä, totta kai! Ja Lindgren, sen lukemista odotan innolla. Onneksi kirjat eivät karkaa, vaikka aika usein juoksee. <3

   Poista
 10. Tämä on hieno lista, kiitos!

  Erityisesti jäi askarruttamaan tuo Mieli ja maisema -kirja. Ja Austen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaimani, kiitos vielä kertaalleen haasteesta. Suosittelen lämpimästi sekä Mieltä ja maisemaa että Austenia. Kummassakin riittää lukemista pitkäksi ajaksi, Mielessä ja maisemassa myös katsomista: kirjailijoiden paikkoja Italiasta Lappiin ja saaristosta Ullanlinnaan.

   Poista
 11. Mielenkiintoinen lista, Mia Kankimäkeen minulla oli ilo tutustua pari viikkoa sitten brandenburgilaisissa maisemissa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämän krestomatia, kuulostaapa kiinnostavalta ja hyvältä! :)

   Poista
 12. Kiitos haasteesta! Näitä onkin nyt pari kertynyt, joten täytyy jossain vaiheessa vastailla kun ehdin paneutua kunnolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, eipä kestä! Näitä haasteita aina tulee. Minullakin on muutama jonossa, koetan muistaa ne. :)

   Poista
 13. Kiitos hyvästä haasteesta, vastaukset kasassa blogissani!

  VastaaPoista