sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Paavo Halonen, Antti Kauppinen ja Ulla Kokki: Armas aika. Intohimona joulu


Paavo Halonen, Antti Kauppinen ja Ulla Kokki: Armas aika. Intohimona joulu
Schiltds & Söderströms 2015
224 sivua
Jouluinen tieto- ja keittokirja

Kun syksyn sateet muuttuvat painostavaksi, loppumattomattomaksi kaamokseksi, alamme valmistella joulua. Ilman jouluaskareita ei joulu tule. Meille oma rauha, se että sulkee maailman ulkopuolelle, on tärkeä osa joulunaikaan siirtymistä.

Hyvää itsenäisyyspäivää! Meillä itsenäisyyspäiväperinteisiin kuuluvat tietenkin kynttilät ikkunalla sekä linnanjuhlien katsominen, mutta myös yhä syvemmälle joulutunnelmaan virittäytyminen: piparkakkutalo odottaa kokoamistaan ja alkuillasta aion paistaa vuoden ensimmäiset (luumu)joulutortut (omenaversioita olen tehnyt jo pari kertaa). Myös nyt esittelemässäni kirjassa ollaan joulutunnelman ytimessä.

Muistatteko, miten jokunen aika sitten kirjoitin kirjeen joulupukille. Toivoin kirjeessä hyvää joulunalusajankirjaa sillä silloin esittelemäni ei osunut ihan täysin yksiin oman makuni kanssa. Toiveeseeni vastattiin nopeammin kuin osasin aavistaa, sillä Armas aika tavoittaa joulun ajan tunnelman juuri sillä tavalla kuin näissä lifstyle- tai katselukirjoissa haluan.Paavo Halosen, Antti Kauppisen ja Ulla Kokin teos on itse asiassa paljon enemmän kuin katselukirja. Siinä on toki huimaavan kauniita kuvia, miltei vermeerläisiä sävyjä nykyhetken kontekstissa. Mutta siinä on myös hieman "napostelua ja askartelua" sekä kaikkein eniten ruoka-ohjeita ja -tunnelmia. On puuroja ja leipiä - tamminiemenleipää on vielä pakko kokeilla -, on kasvis-, kala- ja liharuokia, leivonnaisia (kirsikkasacher!) ja jopa kettukarkkien ohje. En ole vielä kokeillut ohjeita, mutta ne vaikuttavat hyvin laadituilta ja vaihtelua on helpoista haastavammin toteutettaviin, perinteisistä uusiin, eksoottisiinkin herkkuihin.

Kaiken lisäksi sen jokaisella reseptillä on tarinansa: tarina, joka lisää tunnetta siitä, että vaikka joulu on aina uusi ja omanlaisensa, on joulunvietossa aina linkkejä sukupolvesta toiseen, ystävältä ystävälle, kirjan tekijöiltä lukijoille - ja ehkä lukijoilta omille läheisilleen.


Ennen kaikkea Armas aika on ihana kirja juhlista jaloimmasta: koko marraskuukin voi olla yhtä aattoa. Teos ei ole suotta saanut alaotsikokseen
Intohimona joulu. Niin se vain on, että vaikka Suvivirressä lauletaan armaimmasta ajasta, kesästä, niin kyllä tämä kesän talven keskelle (tosin näin vesisadekeleillä ajatus talvesta on niin surkea, sitäkin suuremmalla syyllä on hyvä tunnelmoida joulua!) tuova juhla on ihan yhtä armas sekin. Halosen, Kauppisen ja Kokin kirja on miltei pakollista omistettavaa kaikille joulua rakastaville. 

P.S. Upeita lauluja tekevä Aino Venna teki kirjan innostamana kappaleen Natas e manteiga. Reetta Aallon ohjaama musiikkivideo on katsottavissa Youtubessa.

10 kommenttia:

 1. Oi, onpas ihanan tuntuinen joulukirja!
  Hyvää itsenäisyyspäivää♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, kirja on hurmaava. Niin upeita kuvia ja tunnelmaa... Mukavaa joulunalustunnelmaa sinne! <3

   Poista
 2. Jouluihmisen kirja!

  Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, juuri sellainen tämä on! Suosittelen lämpimästi. Joulutunnelmaista loppuviikkoa!

   Poista
 3. Laitettiin niin samaan aikaan tämä kirja blogiin. En ehtinyt kommentoida aamulla. Koko viikonloppu on mennyt kirjapinojen siirtämisessä huoneesta toiseen. Ja nyt valot välkkyy sammumistaan.

  Hyvää itsenäisyyspäivän iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulla, kiva juttu! Tulen pian lukemaan bloggauksesi. Viikkoni on mennyt niin työn ja joulujuttujen merkeissä, etten ole ehtinyt blogeihinkaan.

   Mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 4. Hauskaa, että vihdoin löysit sen lähes täydellisen joulukirjan. Tuo kieltämättä näyttää suloiselta muttei liian imelältä. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kia, nyt se tosiaankin löytyi! Minulla on pari muutakin suosikkia, mutta tämä on niin kaunis eikä yhtään imelä. :) <3

   Poista