torstai 17. joulukuuta 2015

Jenni Petänen ja Laura Mendelin: Letille


Jenni Petänen ja Laura Mendelin: Letille. 60 kauneinta palmikkoa ja lettikampausta
WSOY 2015
Graafinen suunnittelija Riikka Turkulainen
128 sivua
Tekijältä
Kotimainen lettikirja

Letti letiltä käsiala kaunistuu, ja kohta huomaakin kaipaavansa jotain muuta kuin sen iänikuisen ranskalaisen...

Totta!

Marraskuussa kirjoitin, miten letit ovat nyt selvästi kirjaväenkin suosiossa: tänä vuonna on ilmestynyt runsaasti koti- ja ulkomaisiakin lettikirjoja, kirjamessuilla letitetään ja Linnan juhlien televisiolähetystä katsoessanikin bongasin monilla naisilla upean iltapuvun lisäksi kauniita lettikampauksia. Minun oma letti-innostukseni sai kunnollisen kipinän toissakesänä, jolloin luin Nyt-liitteestä Jenni's Hairdaysin Jenni Petäsen haastattelun ja opettelin tekemään sydänletin hänen ohjeillaan.Tulinkin iloiseksi huomatessani, että Petäseltä oli ilmestymässä kirja nyt ennen joulua. Vielä iloisemmaksi tulin saadessani kirjan käsiini muutama viikko sitten. 60 uutta lettiohjetta! Tosin ollakseni rehellinen totetan, etten ole kovin taitava letittäjä ja että ohjeista vain osa on sellaisia, jotka osaan toteuttaa - ainakin nyt aluksi, sillä letitys on vähän samanlainen laji kuin mitä tahansa muukin: kun aikansa harjoittelee, huomaa haluavansa kokeilla vaikeampiakin. Letille-kirjassa kaikki 60 ohjetta perustuu kuuden perusletin tekniikkaan ja perusleteistä olen oppinut jo hollantilaisen, vesiputous- ja kalanruotoletin (sen iänikuisen ranskalaisen lisäksi). Näillä pääseekin jo pitkälle.Ja pitkälle haluaakin päästä, kun katselee Petäsen ja valokuvaaja Laura Mendelinin yhteistyön tulosta. Letille on paitsi letittämään houkutteleva, myös hyvin kaunis kirja. Mendelinin kuvat ovat upeita: kirjassa on selkeiden letitysohjekuvien ohella fiilistelykuvia, joissa kuvattavat ovat esimerkiksi huvipuistossa, uimarannalla tai luonnonhelmassa. Taidolla otetuita kuvista välittyvät niin hyvä ja iloinen fiilis kuin herkemmätkin tunnelmat ja kirjan selaaminen on suuri ilo. Fiilistelykuvat myös korostavat lettien kauneutta ja saavat etsimään niissä esiintyvien lettien ohjeita.

Läpivetoletti on yksi vaikeimmista ohjeista. Ja juuri sen tyttäreni meni poimimaan, kun kysyin että millainen letti tänään laitetaan. No, ei vielä laitettu.
Petäsellä on mukava tapa kertoilla lettimalliensa taustoista ja lumovoimasta. Lettimallit ovat monipuolisia ja ohjeet pääosin selkeitä. Työvaiheet kerrotaan kuvin ja sanoin. Uskoisin, että minua taitavampi letittäjä pääsisi heti jyvälle kaikista ohjeista, minun piti tarkastaa muutamia kohtia videolta, mutta onneksi Jenni's Hairdaysin Youtube-kanava on tässä oiva tuki kirjalle.

Letille on kauttaaltaan onnistunut kirja, joka vahvistaa jo syntynyttä letitysintoa. Aionkin opetella joululomalla muutaman uuden lettimallin, joten parin romaanin ja yhden tietokirjan rinnalla myös Petäsen ja Mendelinin kirja tulee olemaan osa joululukemistoani.

15 kommenttia:

 1. Lainasin saman kirjan kirjastosta ja olen pitänyt siitä hurjasti! Opettelua vähän rajoittaa vain tämän oman pään käyttäminen, näppäryys ei aina ihan riitä pään takana pyörittelyyn, mutta merenneitoletti ja hollantilainen onnistuvat jo ihan hyvin, 3D:kin jo kohtalaisesti. :) Sinä olet tehnyt kauniita lettejä näihin kuviin, vähitellen, vähitellen. Mukavia letityshetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnea, eikö olekin ihana kirja! Omaan päähän on kieltämättä vaikeampaa tehdä lettejä. Minä olen päässyt harjoittelemaan lettitekniikkaa tyttäreni hiuksiin ja kun letitykset ovat kuta kuinkin opittu, voin kokeilla omiin hiuksiini. Nyt osaan tehdä hollantilaisen ja vesiputousletin itselleni. :)

   Kiitos samoin, sinulle myös hyviä lettituokioita!

   Poista
 2. Postasimmekin tästä kirja melkein yhtä aikaa. Olet kirjoittanut ihanan henkilökohtaisesti! Minäkin pidin tuosta Jennin kielellisestä ilmaisusta ja se oli etukäteen ajatellen jopa yllättävää, kun enemmän odotukset oli niissä lettiohjeissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjanainen, niin postasimme. Hauska sattuma! Sinä teet upeita lettejä ja Instagram-tiliäsi on ilo seurata. :)

   Poista
 3. Onhan upeita lettikampauksia kuvissa ja ohjeetkin näyttävät selkeiltä. Hyvä kun on kotona malli, joka tykkää uusista kampauksista ja jolla on hiuksia niiden toteuttamiseen ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, tämä on upea kirja. Nyt minulla on kaksi lettikirjaa, joiden avulla harjoitella. Ja A on toisinaan kärsivällinen malli. :) <3

   Poista
 4. Voi voi, kun ei ole niin pieniä tyttöjä, jotka lettejä haluaisivat. Kivalta vaikuttava kirja täytyy kuitenkin kirjata muistiin mahdollisia tarvitsijoita varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, mutta voithan tehdä lettejä itsellesi. :) Tai jos sinulla on isompia tyttöjä, niin heille? Huomasin nimittäin, että aika eri ikäiset tekevät lettikampauksia. Kirja on varsin hieno!

   Poista
 5. Oi sinua letittäjätärtä <3 Saisinkohan omat kätöseni taipumaan tällaisiin ihanuuksiin? Tunnustan, että olen kampausten suhteen keskittynyt koko lailla ihailemaan toisten luomuksia, meillä mennään aika pörröpäinä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaimani, varmasti saisit! Minä olen nimittäin ihan onneton tumpelo, joka koulun käsityötunneilla neuloi ja itki siinä vaiheessa, kun muut olivat siirtyneet jo ompeluhommiin. <3

   Poista
 6. Ooh mitkä letit:) Onko todellakin helppoa kirjan perusteella tehdä noin upeita lettejä,tuntuu etten millään osaisi (itselleni kyllä osaan tehdä ranskalaisen letin,mutta ce tout)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, tässä kirjassa on upeita lettejä. Minä tarvitsen toisinaan kirjan tueksi lettivideoita, joita Jenni Petäsellä on useita ja toimivia. :)

   Poista
 7. Voi miten ihana tuo sydänletti! <3

  Blogissani on sinulle pieni leikkimielinen haaste: http://kaisareetta-t.blogspot.fi/2015/12/alyttomat-joululahjat-haaste.html.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, tuo sydänletti on yksi omistakin suosikeistani.

   Kiitos haasteesta. Kuten huomasit, otin sen mielihyvin vastaan. <3

   Poista