tiistai 30. joulukuuta 2014

Kirjavuosi 2014 ja muita kuulumisia


Alkuvuonna 2015 blogini saattaa olla melko hiljainen. Syynä on se, että tapaninpäiväisellä kävelyllä liukastuin ja vasen ranteeni murtui. Tämä yksikätinen kirjoittaminen sujuu jotenkuten, mutta kovin pitkiä pätkiä en vielä jaksa naputella (tätä olen kirjoittanut kolmena eri päivänä). Tulen siis joko viettämään hiljaiseloa tai postaamaan kuvia tai kirjoittamaan lyhytarvioita. Aika, vointi ja kärsivällisyys ratkaisevat, mitä tänne seuraavien viikkojen aikana tulee vai tuleeko mitään. Lukea kyllä ehdin ja kirjakuvia tullee ainakin Lumiomenan Facebook-sivulle, liittykää tykkääjiksi!

Onneksi on copy + paste. Niihin turvaten kerron nyt kirjavuoteni 2014 parhaimmista, ilahduttavimmista ja kehnoimmistakin kokemuksista. Tusina kirjamuistoja ja muutama hauska elämys sekä kuvauutuuksia- ja uusintoja.


Vuoden lukunautinto
Kate Atkinson: Elämä elämältä 
Minussa Elämä elämältä sai aikaan voimakkaan ja vaikeasti selitettävän pakahtumisen tunteen, jonka jälkeen on vaikea tarttua seuraavaan kirjaan. Ursulan tarina - tai tarinat - ei jätä heti rauhaan ja tiedän jo nyt, että tulen lukemaan kirjan joskus uudelleen. Lumi sataa, pimeys lankeaa, mutta silti kirjan kannet suljettuaan voi tuntea kiitollisuutta siitä, että saa lukea tällaisia romaaneja.

Vuoden matkakirja
Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin
Vaikka Sei ei ollut minulle kovin kiinnostava, kuitenkin: Kirjaa lukiessani halusin nyökytellä, kommentoida ja ihmetellä kaikkea. Tunsin halua keskustella Kankimäen kanssa, ottaa kantaa ja samalla myös valokuvata kirsikankukkia tai suloisesti humaltua illanvietossa.


Vuoden Murakami
Haruki Murakami: Mistä puhun kun puhun juoksemisesta
Luin nyt päättyvänä vuonna kaikkiaan kolme Murakamin kirjaa (tai 1Q84:stä viimeisen osan). Suurimman vaikutuksen teki juoksukirja: Murakami ei usko kirjailijan tai juoksijan flown olemassaoloon, mutta tietynlainen lukijan saavuttava flow hänen kirjassaan on. Mistä puhun kun puhun juoksemisesta on nimittäin äärettömän rentouttavaa luettavaa. Se on myös kiinnostavalla tavalla intiimi: Murakami ei paljasta itseään suuria, mutta tulee silti ihan liki lukijaansa.

Vuoden viisas viipyilijä
Antti Hyry: Aitta
Aitta on kirja, jossa ei ulkoisesti tapahdu juuri muuta kuin aitan rakentamista, kattopäreiden ostamista sekä kalastusta ja marjastusta. Silti siihen mahtuu kokonainen maailma.

Vuoden viihderomaani
Kate Morton: Hylätty puutarha
Minulle Hylätty puutarha toimi siis kuin levyllinen Fazerin suklaata: se ei ehkä tarjoa mitään uutta, mutta siihen voi luottaa ja se jopa lohduttaa. Levyllinen ei mene ihan kerralla, mutta mitään vaikeuksia sen nauttimisessa ei ole.


Vuoden koskettavin
Taiye Selasi: Ghana ikuisesti
Minulle Ghana ikuisesti on lähes täydellinen nykyromaani: se on kieleltään kaunis ja hiottu, tarinaltaan mukaansa tempaiseva, aihepiiriltään rikas ja kiehtova. Kaiken lisäksi se on niitä harvoja kirjoja, jotka kirvoittivat minultakin muutaman (hyvän) kyyneleen.

Vuoden esikoinen
Anni Kytömäki: Kultarinta
Se ei ole täydellinen romaani, sillä makuuni se on paikoin turhan pitkä ja verkkainen, mutta kun luettuani aloin pohtia, mistä kirjaa voisi lyhentää, en keksinyt mitään pois leikattavaa tai tiivistettävää. Lopulta huomasin ajattelevani, että vaikka epämääräisesti kaipasin jonkinlaista tiivistämistä, en sittenkään muuttaisi kirjasta sanaakaan.


Vuoden pettymys
Michael Cunningham: Lumikuningatar
Lumikuningatar on romaani, joka on kirjoitettu monesti aiemminkin eikä se ole kaareltaakaan erityisen vahva, vaan luultavasti romaani, jonka ikävä kyllä tulen melko pian unohtamaan. Mutta: Lumikuningatar ei kuitenkaan ole huono romaani.

Vuoden lastenromaani (lapsen valinta, sopii minullekin)
David Walliams: Herra Lemu
Naurun vastapainoksi Herra Lemu tarjoaa aimo annoksen vakavaa asiaa, romaani on tietenkin kertomus hyväksynnästä ja ihmisen oikeudesta olla juuri sellainen kuin on. Aikuislukijalle kirja ei ole kovin yllätyksellinen, mutta tuttuus ei ole puute ainakaan kirjassa, joka hauskuuttaa, ajatteluttaa, koskettaa ja koukuttaa. Tärkeää on myös se, että alakouluikäinen yllättyy ja oivaltaa monta kertaa lukukokemuksensa aikana.

Vuoden käännösromaani
Kim Leine: Ikuisuusvuonon profeetat
Ikuisuusvuonon profeetat on hurja, kapinen, eritteinen ja osin inhottava. Se on myös loistavasti kirjoitettu, mukaansatempaiseva ja väkevä. Jos tämä romaani ei tee vaikutusta, niin mikä sitten tekee?

Vuoden kaunein
Bo Carpelan: Kesän varjot
Jos poimisin lukemastani hienoja lauseita johonkin kirjaan tai vihkoon, saisin paljon täytettä Kesän varjoista. En kirjoita, vaan omiin kirjoihini taittelin tälläkin koirankorvia. Kesän varjoissa koirankorvia on niin, että sivuparat ovat kovilla. Carpelan kirjoittaa hallitusti, mutta sydämellä, ihmisiään ja näiden (mielen)maisemia ymmärtäen.


Vuoden painokkain
W. G. Sebald: Austerlitz
Austerlitz tarjoaa melankolista ja rauhallista luettavaa. Kun kirjan kannet sulkeutuvat, jää lukijalle haikea, muttei suinkaan lohduton mieli. On kuin jotain avautuisi sisällä ja koko ympärillä oleva maisema tuntuisi avarammalta.Vuoden oma tuotos
Tietenkin Linnasta humisevalle harjulle. 50 parasta kirjaa, jonka kirjoitin Amman kanssa. Kirja ilmestyi huhtikuussa.

Vuoden kirjailta
Kirjailijan kanssa -lukupiiri Kallion kirjastossa. Joel Haahtela ja Tähtikirkas, lumivalkea.

Vuoden kirjakävely
Iris rukan jäljillä Etelä-Helsingissä

Vuoden reissu
Berliini, ensimmäistä kertaa.

Vuoden hetki kuvana
Kesä. Kiireettömyys:


Nyt parantelen kättäni. Palaan tammikuussa joko runsas- tai niukkasanaisesti. Hyvää ja lukurikasta vuotta 2015!

49 kommenttia:

 1. Pikaisia paranemisia! Äidilläni murtui myös ranne (tietysti oikean käden ja hän on oikeakätinen) syksyllä ja se jouduttiin leikkaamaan, mutta paranemisprosessi on ollut hyvä, vaikka aikansa se tietysti otti.

  Leinen Ikuisuusvuonon profeetat oli myös minun kirjavuoteni kohokohtia. Kytömäen Kultarinta on kiinnostanut jo pidemmän aikaa, ehkä luen sen ensi vuonna!

  Onnellista uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura, kiitos. Minulla näyttää kontrollien perusteella siltä, ettei rannetta tarvitse leikata. Vielä kuitenkin kaksi viikkoa kipsiä... :)

   Leinen kirja on kyllä hyvä.

   Poista
 2. No voi, jopas sattui ikävästi! Toivottelen kädelle paranemista!

  Kirjavuotesi oli hieno, oli ilo seurata sitä! <3

  Toivon sinulle hyvää uutta kirjavuotta ja muutenkin mukavaa eloa vuodelle 2015! <3  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, kiitos <3 Ja sinullakin oli hieno kirjavuosi. Onnea myös blogisi FB-sivulle. :)

   Poista
 3. Sinulla on, Katja, viisas lapsi! Loistokirjan valitsi tuosta vain. Laatutiestoista meininkiä jo lapsesta saakka :)

  Paranemisia sinulle - sitä tuntee olevansa aivan toispuoleinen, kun käsi tai jalka on pannassa. Siispä antoisia lukuhetkiä sinulle ja jotakin ihan muuta puuhaa, ehdit kyllä kirjoittaa, vaikka vain lepuuttelisit kättäsi.

  Onnellista vuotta 2015!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen Kirahvi, olen samaa mieltä. Hän on muutenkin innokas lukija, mikä on tietenkin ihan mahtavaa.

   Kiitos. Käsi on yhä kipeä, mutta jo hieman parempi. :)

   Poista
 4. Todella kurja juttu tuo kätesi! Toivottavasti se on pian taas kunnossa :) Onnistuuko muuten lukeminen kuinka hyvin?

  Minä yritin tuota Atkinsonia saada joulukirjakseni mutta se jää nyt ensi vuoteen. Niin paljon hyviä arvioita siitä olen lukenut että pakko saada omaan hyllyyn.

  Onnea ja iloa vuoteen 2015!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenni, kiitos. Lukeminen sujuu tosi hyvin, kunpa bloggaaminenkin!

   <3

   Poista
 5. Minulla on ollut ranne kerran murtuneena, eli osaanotot ja pikaiset paranemiset.

  VastaaPoista
 6. No johan sattui ikävästi joulun pyhinä... :/ Pikaista paranemista. Näistä haluaisin edelleen tutustua tuohon Antti Hyryyn lähemmin! :)

  VastaaPoista
 7. Paranemista! Rannemurtumat ovat kipeitä ja paraneminen vie aikaa.

  Olipa mukava katsaus vuoden lukemisiisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Margit, kiitos. Ranne on kyllä kipeä, mutta parempaan päin.

   Poista
 8. Kirjavuotesi näyttää hyvältä! Paranemisia kädelle ja mukavaa tulevaa vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Katri! Onnellista ja kirjaisaa vuotta sinnekin. :)

   Poista
 9. Pikaisia paranemisia! Hyvältä näyttää mennyt kirjavuosi, ja aivan ihania nuo kaikki kuvat! Kaunista vuotta -15!♥

  VastaaPoista
 10. No voi sentään. Pikaista paranemista! Mukavan koontipostauksen olet silti jaksanut vääntää, kiitos siitä. Ja voi miten ihana kesäinen kuva - onpa mukavaa ajatella, että kesää kohti taas mennään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, kiitos. Tässä meni aikaa, mutta nyt alan oikeasti voida kirjoittaa edes miniarvioita.

   Poista
 11. Tsemppiä ja paranemisia. Oma ranteeni murtui kaksi vuotta sitten marraskuussa ja käsi oli jouluun asti kipsissä. Hyvää Uutta Vuotta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai Laakso, toivottavasti ranteesi parani hyvin. Minullakin on kipsi viisi viikkoa.

   Poista
 12. Voi, pikaista paranemista sinulle <3 Ja onnea ja valoa tulevaan vuoteen!

  Ja oi, Elämä elämältä ja/tai Kultarinta melkein pääsivät joulukirjoikseni, mutta tuulet kuljettivatkin muualle. Onneksi hyvän kirjan äärelle ennättää vielä myöhemminkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kiitos <3 Ja toivottavasti Elämä elämältä ja Kultarinta löytävät joskus luoksesi. :)

   Poista
 13. Voi harmi, pikaista paranemista! Minulla on Leine aina vaan kesken samassa kohtaa kuin ennen joulua. Kankimäen kirjasta pidin kovasti ja koin sen jotenkin ihanan inspiroivaksi. Kultarinta taas - no se on Kultarinta. Yksi tämän vuoden suurimmista lukukokemuksistani. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, Kankimäen kirja on kyllä ihana. Ja Kultarinta minullekin yksi viime vuoden parhaimmista.

   Poista
 14. Pikaista paranemista ja hyvää uutta vuotta! Minulla Elämä elämältä on kesken eikä taida ehtiä tämän vuoden lukunautintojen listalle, mutta se on todellakin tosi hyvä.

  VastaaPoista
 15. Listaltasi minulle on rakkain Kesän varjot, jonka Bo on signeerannut näin: "Nautinnollisia lukuhetkiä Leena-serkulle toivottaa Bo"

  Hylätty puutatarha oli minulle Rivertoniin verrattuna pettymys eli odotukseni olivat liian suuret. Sen sijaan Cunningham on minulle sen verran ristiriitainen kirjailija, että koska en odottanut liian suuria, pidinkin Lumikuningattaresta.

  Murakami oli lukuvuoteni toiseksi paras, mutta 'se toinen Murakami'. Sebaldin maailmankuva on aina yhtä kiinnostava.

  Nyt parenemisiin ja kaikkea erityisen ihanaa, joita voisi löytyä vaikka sanoista, jotka alkavat isolla I-kirjaimella...mitä ne nyt taas olivatkaan...;) vuodelle 2015!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, oi minkä signeerauksen olet saanut!

   Minä odotin Rivertonilta niin paljon ja vaikka pidin kirjasta, petyin. Siksi en odottanut Hylätyltä puutarhalta mitään. Kirjahan on simppeliä viihdettä, mutta nautin sen lukemisesta. Cunningham on suosikkejani, mutta Lumikuningatar oli aika köpö.

   Ja niin, I-kirjain. Odotan niin!

   <3

   Poista
 16. Voi ei, pikaista paranemista ja onnea vuoteen 2015! Hienoja kirjoja, Elämä elämältä täytyy lukea ensi vuonna.

  VastaaPoista
 17. Kiinnostava kooste! Monet valintasi tangeeraavat omiani. Atkinsonin romaani oli minullekin elämys. Se meni ihon alle selittämättömällä tavalla. Leinen romaani on myös minun vuoteni huippuja. Sinulla on kivoja kategorioita. Vuoden kirjalijakohtaaminen on minullakin Haahtela - vaikkakin eri tilanteessa.

  Pikaista toipumista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuija, meillä on kyllä osin niin samoja suosikkeja. Hauskaa. :)

   Kiitos!

   Poista
 18. Hienoja kirjoja on listauksessasi. Atkinsonin kirjan ja Kultarinnan haluan ehdottomasti lukea ensi vuonna. Pikaista paranemista ja ihanaa uutta vuotta :).

  VastaaPoista
 19. Jee, Elämä elämältä <3

  Pikaista paranemista!

  VastaaPoista
 20. Harmi tuo sinun ranteesi, mutta kaikkea sattuu ja tapahtuu. Yksikätisen elämä ei kylläkään ole helppoa, jos on tottunut naputtelemaan tietokonetta kummallakin kädellä. Minulla eivät kädet ole koskaan olleet paketissa, jalat vain.

  Kate Atkinson...enpä ole vielä ehtinyt sitä lukea, mutta hyvä muistutus jälleen tämä. Pakahduttavat kirjat ovat niin hyviä, vievät mukanaan ja paluu arkeen on haikea. Mia Kankimäen luin kuukausi sitten ja tempauduin Sein matkaan, vaikka koko juttu oli absurdi ja hassu, mutta sitten tajusin, että juuri senpä takia se olikin niin viehättävä. Elämässä painokkainta onkin ehkä selittämätön veto johonkin.

  Kaikesta huolimatta ihanaa uutta vuotta sinulle ja läheisillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjailijatar, jalat paketissa ovat varmasti hankalammat kuin yksi käsi kipsissä.

   Kankimäen kirja on aika höpö, mutta niin kiinnostavalla ja suloisella tavalla että kirjasta on pakko pitää.

   <3 sinne!

   Poista
 21. Oikein hyvää uutta vuotta ja paranemista!

  Listastasi pidin erityisesti kirjoista Elämä elämältä ja Aitta. Nyt lopettelen Jussi Valtosen kirjaa He eivät tiedä mitä tekevät, jota suosittelen. Kirja on hyvä lukukokemus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, kiitos. Tuo Valtosen kirja kiinnostaa kyllä kovasti.

   Poista
 22. Voi näitä liukkaita kelejä! Jyväskylässä on oikein varoitus päällä liukkaista katukäytävistä. Mutta lunta lie tulossa ja tilanne paranee. Ostin pojalleni lahjaksi Hyryn Aitan ja kovasti tykkäsin Uunistakin. Pikaista toipumista, rauhassa, ranteellesi ja hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reijo, varoitus onkin paikallaan. Täällä on nytkin liukasta. Aitta ja Uuni ovat hienoja. Mukavaa vuotta 2015!

   Poista
 23. Kiitos kommenteista kaikille! Vastailen niihin paremmin, kunhan vasen käteni alkaa toimia hieman paremmin. :)

  VastaaPoista
 24. Paranemisia ranteelle ja sympatiaa tältä kerran molemmat ranteet yhtä aikaa katkaisseelta ja oikein hyvää tätä vuotta, Katja.

  VastaaPoista
 25. Pikaisia paranemisia, Katja! Kommentointi on jäänyt, vaikka olen tekstisi lukenut jo pian sen ilmestyttyä. :-)

  Sinulla on ollut hieno kirjavuosi kaikin puolin. Odotan itse niin paljon Kultarinnalta kaikkien kehujen jälkeen. Itse ostin sen Helsingin Kirjamessuilta, mutta olen jättänyt teoksen odottamaan oikeaa hetkeä. Tässä kuussa aion sen napata lukuun, luulen.

  Kimmeltävää uutta vuotta! <3

  VastaaPoista
 26. Voi, Katja, toivottavasti ensi vuosi on kirjallisessa mielessä yhtä antoisa kuin mennytkin vuosi, mutta vähemmillä onnettomuuksilla. Toivon oikein pikaista paranemista kädellesi.

  Listoiltasi löysin yhtäläisyyksiä ainakin Kytömäen ja Kankimäen kirjojen kohdalla. Cunninghamin kirja on nyt lainassa, ajattelin palata New Yorkiin sen sivujen kautta. :)

  VastaaPoista
 27. Hieno kooste, joka sisälsi monia lukuvinkkejä minulle =). Ja auts, toivottavasti kätesi paranee pian ja ennen kaikkea hyvin. Minä pelkään liukastumista ihan kamalasti juuri tuosta syystä, että saattaa mennä luita poikki. Tsemppiä ja ihanaa alkanutta vuotta!

  VastaaPoista